Tο εξασθενές χρώμιο όταν καταπωθεί μένει στον οργανισμό μας για πάντα, αθροίζεται και όταν φτάσει σε κάποιο όριο λειτουργεί ως καρκινογόνο. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν να δίνουν βιομηχανικές άδειες στη Βοιωτία.
Αμεση ανάγκη για επιδημιολογική μελέτη, γιατί έχουν εμφανιστεί μεγάλα ποσοστά  καρκίνου στους κατοίκους του Ωρωπού και ιδιαίτερα στον Αγιο Κωνσταντίνο.
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο ανανεώνει την παλιότερη απόφασή του και επιμένει για άμεσες δράσεις...

Συνεχίζεται η ρύπανση στον Ασωπό ποταμό

 

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο συζήτησε προ ημερήσιας διάταξης, τη συνεχιζόμενη ρύπανση στον Ασωπό ποταμό και τις επιπτώσεις που έχει στον Ωρωπό και στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής.

Το αίτημα είχε φέρει η νομαρχιακή παράταξη «Δυναμική Πορεία Αλλαγής»  και το εισηγήθηκε ο  Νομαρχιακός Σύμβουλος  και Αντιπρόεδρος του Ν.Σ. Χρ. Ντούρος. 

Ο Χρ. Ντούρος αναφέρθηκε σε στοιχεία από σειρά δημοσιευμάτων που δείχνουν ότι συνεχίζεται η ρύπανση εξαιτίας της ανεξέλεγκτης λειτουργίας των εργοστασίων στην περιοχή των Οινοφύτων Βοιωτίας, γεγονός που επιβαρύνει την περιοχή του Δήμου Ωρωπίων, αλλά και ολόκληρη την Αττική μέσα από τον υδροφόρο ορίζοντα.

Ειδικότερα τόνισε ότι είναι αναγκαία η επικαιροποίηση των αποφάσεων του Ν.Σ.  ούτως ώστε να υλοποιηθεί το πλέγμα μέτρων που αναφέρεται τόσο στον αυστηρό έλεγχο των βιομηχανικών μονάδων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς όσο και στην ανάγκη προώθησης συγκεκριμένων έργων και μελετών προκειμένου να αντιμετωπισθούν  οι επιπτώσεις που χρόνια ρυπαίνουν την περιοχή.

Ο Νομάρχης Λ. Κουρής  ανέφερε ότι η εισαγόμενη ρύπανση από τον Ασωπό  ποταμό αποτελεί το πιο σημαντικό πρόβλημα περιβάλλοντος που αντιμετωπίζει η Ανατολική Αττική και γι΄ αυτό το λόγο θεωρείται αναγκαία η δράση που έχει αποφασίσει το Ν.Σ. τον 1/2008.

Ενημέρωσε το σώμα ότι  εντός των ημερών θα ολοκληρωθεί το δίκτυο υδροδότησης του Ωρωπού,  από τις πηγές της Μαυροσουβάλας, αναφέρθηκε στην εγκατάσταση μονάδας μέτρησης του ΥΠΕΧΩΔΕ  για την καθημερινή μέτρηση των αέριων ρύπων, στην ακύρωση από το Συμβούλιο Επικρατείας, μετά από προσφυγές της Νομαρχίας και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού, της επέκτασης της βιομηχανικής ζώνης προς την περιοχή της Τανάγρας. Επεσήμανε  καταδικαστική απόφαση του Εφετείου σε αρκετές επιχειρήσεις που ρυπαίνουν, η οποία έγινε μετά από προσφυγή της Νομαρχίας.

Ομως την εντονη ανησυχία του εξέφρασε  ο Νομάρχης  για την καθυστέρηση που υπάρχει σε μια σειρά άλλων δράσεων που αναφέρονται στην υλοποίηση της επιδημιολογικής μελέτης, στην αναστολή επέκτασης των βιομηχανιών που ρυπαίνουν καθώς και στην αναβολή ίδρυσης νέων μονάδων των βιομηχανικών κλάδων που επιβαρύνουν την περιοχή, στην χωροθέτηση και κατασκευή μονάδας επεξεργασίας των βιομηχανικών αποβλήτων και στην επαρκή στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Ο Θ. Μπαλής επέστησε την προσοχή στην αγροτική οικονομία που η πολιτεία δεν έχει πάρει κανένα μέτρο· και η οποία ρυπαίνεται από τη Βοιωτία.

Ονόμασε υπεύθυνη την πολιτεία από το 1973 (που εξέδωσε το Προεδρικό Διάταγμα) μέχρι σήμερα, μηδενός εξαιρουμένου.

Ζήτησε δε να πάρουν δυναμικά μέτρα (να πάνε χωρίς ραντεβού στον Υπουργό και αν δεν τους δεχτεί να κάνουν κατάληψη).

Ο Ιππ. Κοκκινόπουλος επεσήμανε ότι το εξασθενές χρώμιο (που έχει εισχωρήσει στο νερό και όχι μόνο) όταν καταπωθεί μένει στον οργανισμό μας για πάντα, αθροίζεται και όταν φτάσει σε κάποιο όριο λειτουργεί ως καρκινογόνο. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν να δίνουν βιομηχανικές άδειες στη Βοιωτία.

Η Ι. Στεργίου επέμεινε στην επιδημιολογική μελέτη, γιατί έχουν εμφανιστεί μεγάλα ποσοστά  καρκίνου στους κατοίκους και ιδιαίτερα στον Αγιο Κωνσταντίνο.


Τέλος, το Ν.Σ. αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει:

• Σοβαρές ανησυχίες για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση των μέτρων για τον περιορισμό της ρύπανσης στον Ασωπό από τις βιομηχανικές μονάδες των Οινοφύτων Βοιωτίας.

•Την ανάγκη προώθησης πλήρους επιδημιολογικής έρευνας στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να υπάρξει επακριβής εκτίμηση των επιπτώσεων στους κατοίκους

•Την απαίτηση για άμεση ολοκλήρωση των ενεργειών για την εγκατάσταση μονάδος επεξεργασίας των βιομηχανικών αποβλήτων.


Δύο ακόμα ενδιαφέρουσες αποφάσεις πήρε το Ν.Σ., ρεπορτάζ στο επόμενο φύλλο.

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 159 guests και κανένα μέλος