Δημοσιεύουμε την επιστολή, και βέβαια έχουμε πάρα πολλές ενστάσεις επ’ αυτής, τις οποίες θα σχολιάσουμε στο τέλος.

 


 


Προς εφημερίδα ΕΒΔΟΜΗ

Στο τεύχος με αρ. 871 της 14ης Φεβρουαρίου 2015, δημοσιεύθηκε σχόλιο - ρεπορτάζ, της κας Αννας Μπουζιάνη, που αφορά τις μπάρες και τα λουκέτα, που αποκόπτουν, όπως ισχυρίζεται, την διέλευση του κοινού στο τμήμα του Υμηττού που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Βούλας.

Η κα Μπουζιάνη μάς κατηγορεί ότι εμποδίζουμε την ελεύθερη πρόσβαση των συμπολιτών μας στο βουνό, έχοντας εγκαταστήσει αυθαίρετα μπάρες στα σημεία εισόδου.

Θα ήθελα λοιπόν να ενημερώσω την κα Μπουζιάνη, καθώς και όλους τους συμπολίτες μας, ότι, κατ’ αρχάς, οι μπάρες δεν τοποθετήθηκαν αυθαίρετα, αλλά κατόπιν σχετικών αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου μας. Πράγματι, η τελευταία απόφαση ήταν η με αρ. 265/16.7.2014, όπου αποφασίστηκε η «επικαιροποήση των υπ. αρ. 103/2013 και 112/2013 προγενεστέρων αποφάσεων του Δ.Σ. οι οποίες αφορούν τη φύλαξη των πευκόφυτων κοινόχρηστων χώρων, που ανήκουν στο Δήμο Β.Β.Β. για λόγους πυρασφάλειας και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος από τους προσερχόμενους επισκεπτες και οχήματα με εξαίρεση των οχημάτων του Δήμου καθώς και οχήματα πυροσβεστικής, αστυνομίας και ασθενοφόρα».

Στην απόφαση αυτή αναφέρονται τα προστατευόμενα σημεία για τη Βούλα που είναι: οι δρόμοι της Δημοτικής Κοινότητας Βούλας προς Πευκωτό, από οδό Κανελλοπούλου έως λόφο Τάσσιανης, από Γλυνού και Στρατή Δεληγιαννάκη έως λόφο Τάσσιανης, στο δρόμο μετά το Νεκροταφείο προς Πανόραμα έως οδούς Αριστείδου και Θηβών, στην οδό Υμηττού (από την οδό Μπέλες και πάνω) και στην οδό Διστόμου (από την οδό Θηβών και πάνω).

Ενας προφανής λόγος που λαμβάνονται αυτά τα μέτρα ασφαλείας είναι βέβαια η προστασία του δάσους από τυχόν εμπρησμό, κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Δεν είναι όμως και ο μοναδικός. Υπάρχουν λόγοι, για τους οποίους πρέπει να επαγρυπνούμε και μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Στην περιοχή βρίσκονται το κοιμητήριο της Βούλας και ο όρχος οχημάτων του Δήμου μας. Πριν να τοποθετηθούν οι μπάρες είχαν κατά καιρούς συμβεί συλήσεις τάφων στο κοιμητήριο και είχαν καταστραφεί 17 εξ’ αυτών.

Ο όρχος οχημάτων είχε γίνει πολλές φορές στόχος και είχαν παρατηρηθεί κλοπές εξαρτημάτων των απορριμματοφόρων (καθρέπτες, μπαταρίες, πετρέλαιο κ.ά.), εμπρησμοί (περίπτωση φωτιάς σε νταλίκα το 2005, τη νύκτα της εορτής του Αγ. Κωνσταντίνου, όταν κινδύνεψε να καταστραφεί το σύνολο των οχημάτων μας και όλο το περιαστικό δάσος), καθώς και λεηλασία δύο Ι.Χ. οχημάτων υπαλλήλων καθαριότητας και καταστροφή τους με υδροχλωρικό οξύ.

Επίσης, υπήρξαν περιπτώσεις που, διάφοροι ασυνείδητοι, έρχονταν με μικρά φορτηγάκια, φορτωμένα με σκουπίδια και τα επανέθεταν όπου τους βόλευε, ρυπαίνοντας έτσι το δάσος.

Τέλος, σε διάφορα σημεία έχουμε κάνει εκτεταμένη δεντροφύτευση που χρήζει ιδιαίτερης φροντίδας και προστασίας, όπως το μοναδικό περιβαλλοντολογικό πάρκο του Υμηττού, το οποίο καταφέραμε να δημιουργήσουμε στη Βούλα και δεν θα ήταν σωστό να το αφήσουμε ανεξέλεγκτο στις διαθέσεις των, ολίγων ευτυχώς, ανεύθυνων που έφθασαν στο σημείο να αφαιρούν ακόμα και τα από καλάμια μπαμπού στηρίγματα των νεοφυτεμένων δέντρων για να τα πάρουν στα σπίτια τους.

Από τα παραπάνω μπορεί ο καθένας να καταλάβει γιατί είναι απαραίτητη η συνεχής επαγρύπνηση για την προστασία και ασφάλεια του δάσους. Αλήθεια, σε ποιον θα άρεσε ο περίπατος σε ένα δάσος κατεστραμμένο από τη φωτιά ή γεμάτο σκουπίδια;

Παρ’ όλα αυτά, ο καθένας μπορεί να εισέλθει στο δάσος και να απολαύσει την παραμονή του, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας θέλει. Οι μπάρες κλείνουν μόνο μεά την δύση του ήλιου και παραμένουν κλειστές κατά τη διάρκεια της νύκτας. Αλλά και τις νυκτερινές ώρες, η πρόσβαση απαγορεύεται μόνο στα αυτοκίνητα. Οιοσδήποτε μπορεί να εισέλθει στην περιοχή πεζός ή με ποδήλατο και να πραγματοποιήσει ένα βραδινό περίπατο. Σύνθημά μας είναι “Δάσος επισκέψιμο - Δάσος προστατευόμενο”. Αλλωστε, με ενέργειες του Σ.Π.Α.Υ. τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία παγκάκια για να ξεκουράζονται οι επισκέπτες και να θαυμάζουν τη θέα.

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Αντιδήμαρχος

 


σ.σ. Πολύ το νόμο και την τάξη επικαλείται ο κ. Αντιδήμαρχος, ενώ την ίδια στιγμή παρανομεί τοποθετώντας τα οχήματα του Δήμου στο δάσος καθώς και οχήματα των υπαλλήλων όπως ο ίδιος γράφει.

Επικαλείται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και παραπλανά, αφού αυτή αφορά καθαρώς την περίοδο πυρασφάλειας. Οσοναφορά τους “ολίγους ανεύθυνους” όπως ο ίδιος γράφει, δεν νοείται να τιμωρούνται, με την επιβολή, οι πολλοί στερώντας τους το αίσθημα της ελευθερίας.

Οσο για τον απολογισμό της εθελοντικής ομάδας που μας παραθέτει στη συνέχεια, θα ασχοληθούμε προσεχώς, αφού άλλωστε έχουν ανοιχτή συνάντηση την προσεχή Τετάρτη 4/3, στο Δημαρχείο στη Βούλα 12 το πρωί.

 
 

 

Σχετικά Άρθρα:

 
 
 
 

 

 
 
 
Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 105 guests και κανένα μέλος