nipia.jpgΗ φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε με ιδιαίτερα προβλήματα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση φέρνοντας τους εργαζόμενους γονείς σε αδιέξοδο. Στον κλήρο μπήκαν τα νήπια που για πρώτη φορά ήρθαν αντιμέτωπα με το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας και πολλά απ’ αυτά «έφαγαν πόρτα».
Γιατί συνέβη αυτό ειδικά φέτος;...

Χιλιάδες νήπια χωρίς “στέγη” με το νέο Νόμο


nipia.jpgΗ φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε με ιδιαίτερα προβλήματα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση φέρνοντας τους εργαζόμενους γονείς σε αδιέξοδο. Στον κλήρο μπήκαν τα νήπια που για πρώτη φορά ήρθαν αντιμέτωπα με το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας και πολλά απ’ αυτά «έφαγαν πόρτα».

Γιατί συνέβη αυτό ειδικά φέτος;


Νόμος 3518/2006 αρθ.73

Από φέτος η φοίτηση των νηπίων που συμπληρώνουν την ηλικία των 5 χρόνων είναι υποχρεωτική. Συγχρόνως αυστηρά μέτρα πάρθηκαν για τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία προκειμένου να τους επιτραπεί η συνέχιση της λειτουργίας τους. Ετσι όσα ιδιωτικά νηπιαγωγεία δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις (συγκεκριμένα τετραγωνικά μέτρα, ισόγεια, κήπο κλπ., προϋποθέσεις που πολλά δημόσια Νηπιαγωγεία δεν πληρούν ούτε στο 10%) έβαλαν λουκέτο, με αποτέλεσμα νήπια και προνήπια 4-6 χρόνων να μείνουν απέξω.

Χιλιάδες οικογένειες βρίσκονται σε απόγνωση, αφού δεν έχουν πού να αφήσουν το παιδί τους. Σε πολλά δημόσια λόγω υπεράριθμων παιδιών, έγινε κλήρωση, τα δε προνήπια δεν τα πήραν καθόλου.

Για άλλη μια φορά το κράτος βρέθηκε ανέτοιμο να αντιμετωπίσει την εφαρμογή ενός νόμου που το ίδιο ψήφισε.


Σύμφωνα με την Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) στην Ανατολική Αττική παρουσιάζεται η εικόνα:

– 20 νηπιαγωγεία με σοβαρά κτιριακά προβλήματα (ενοικιαζόμενα μαγαζιά χωρίς αυλή, μικρές αίθουσες, κοντά σε πυλώνες υπερυψηλής τάσης, αίθουσες τύπου κοντέινερ).

Στα περισσότερα νηπιαγωγεία έχουν εγγραφεί μόνο νήπια. 

Έτσι αποκλείστηκαν πάνω από 50 παιδιά στην Κερατέα, 15 στα Καλύβια, 70 στο Κορωπί, 20 στην Παιανία, 10 στο Κίτσι ενώ ακόμα είναι σε εκκρεμότητα για το αν θα λειτουργήσει το 4ο Νηπιαγωγείο στο Μαρκόπουλο όπου παραμένουν σε εκκρεμότητα 50 παιδιά.

 

Συγκέντρωση γονέων στο Κίτσι για το Νηπιαγωγείο


nipiagogio-1.jpgΑιφνιδιάστηκαν τα μέλη του Συλλόγου γονέων του Νηπιαγωγείου στο Κίτσι, όταν διάβασαν το έγγραφο του Υπ. Εθν. Παιδείας και θρησκευμάτων (αρ. πρωτ. 1877 Κορωπί 2/6/08), ότι ιδρύθηκε το 2ο Νηπιαγωγείο στο Κίτσι. Κάτι βεβαίως που δεν έβλεπαν. Ετσι  κάλεσαν σε συγκέντρωση τους γονείς και τη Δημοτική Αρχή να τους ενημερώσει.

Πράγματι την περασμένη Τρίτη το πρωί οι γονείς συσπειρώθηκαν γύρω από το σύλλογο και βρέθηκε κοντά τους ο εκπρόσωπος του Δήμου και πρόεδρος της  Επιτροπής Παιδείας της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κώστας Παπαμιχάλης.

Ο Κ. Παπαμιχάλης διευκρίνισε στους γονείς ότι ναι μεν ιδρύθηκε Νηπιαγωγείο στα χαρτιά, αλλά δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη, αφού είναι σε αναζήτηση κτιρίου. Αν και όπως είπε δεν το θεωρεί απόλυτα αναγκαίο, αφού δεν έμεινε κανένα παιδί απέξω.


Τα προνήπια «μετανάστευσαν»nipiagogio-kitsi.jpg


Οι γονείς αντέδρασαν, αφού όπως είπαν, πολλά προνήπια αναγκάσθηκαν να φύγουν από την περιοχή για άλλα συγκροτήματα (Αγ. Μαρίνα, Βάρη κλπ.). Ζήτησαν δε, έως ότου βρεθεί το κατάλληλο κτίριο για την εγκατάσταση 2ου Νηπιαγωγείου να γίνει προσθήκη μιας αίθουσας στο 1ο Νηπιαγωγείο για να απορροφηθούν όλα τα παιδιά.

Την πρόταση αυτή απέρριψε ο Κ. Παπαμιχάλης, γιατί όπως είπε, δεν το επιτρέπει ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), μετά όμως από πίεση των γονέων και της Προέδρου του Νηπιαγωγείου Παρασκευής Τσαούση, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο.


Ελπίδα για κτίριο

Στη συγκέντρωση παρευρέθη ιδιοκτήτης οικοπέδου που το διαθέτει προκειμένου να γίνει Νηπιαγωγείο. Ισως να βγει κάτι θετικό.


Προαύλιος χώρος Νηπιαγωγείου

nipiagogio-3.jpgΤην πολύ κακή ποιότητα του προαυλίου επεσήμανα οι γονείς και μαζί με τον Κ. Παπαμιχάλη, επισκέφθηκαν το χώρο. Πράγματι, το χαλίκι που είναι στρωμένο στο κατηφορικό δάπεδο είναι επικίνδυνο λόγω ολισθηρότητας και λιγοστό, τόσο που εξέχουν μυτερές πέτρες.

Επίσης άμεση στήριξη του τεράστιου πεύκου που βρίσκεται πάνω από τις κούνιες του νηπιαγωγείου είναι απαραίτητη αφού το δέντρο έχει πάρει μεγάλη κλίση. Ας μην ξεχνάμε το περυσινό περιστατικό, που έπεσε ένα πεύκο στο Δημοτικό, ευτυχώς μια μέρα αφού είχε τελειώσει το σχολικό έτος, κι έτσι δεν είχαμε δυσάρεστα.

Ο εκπρόσωπος της Δημοτικής αρχής τους υποσχέθηκε ότι θα επιληφθεί άμεσα.

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 146 guests και κανένα μέλος