Τον παραλογισμό του να προωθείται μέσω νομοθετημάτων και εξαγγελιών η διαφάνεια και η περιστολή δαπανών, από τη μια, κι από την άλλη να ζητείται με σχέδιο προεδρικού διατάγματος ουσιαστικά ο περιορισμός των προληπτικών ελέγχων νομιμότητας των δημοσίων δαπανών, έργων και παροχής υπηρεσιών, σε όλα τα υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες, κ.λπ., επισημαίνει με ομόφωνη απόφαση – καταπέλτη η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, που κατ΄ επιταγήν της Τρόικας προέβλεπε στο ένα και μοναδικό του άρθρο ότι ο προληπτικός έλεγχος των δαπανών της «κεντρικής διοίκησης» (υπουργεία, κ.λπ.) θα γίνεται από κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εφόσον το ποσό της δαπάνης είναι πάνω από 45.000 ευρώ (πλέον του ΦΠΑ).

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς (Προεδρικό Διάταγμα 87/2014), ο προληπτικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις δαπάνες των υπουργείων κ.λπ. ξεκινάει σήμερα από το ποσό των 30.000 ευρώ και άνω (συν ΦΠΑ).

To πλαφόντου 2011 ήταν 10.000€!!

Χαρακτηριστικό δε είναι, πως και με το Προεδρικό Διάταγμα 87/2014 είχε γίνει αναπροσαρμογή του «πλαφόν» του προληπτικού ελέγχου που ίσχυε από το 2011, το οποίο ήταν στα 10.000 ευρώ και αυξήθηκε στα 30.000 ευρώ.

Δοκιμασία του κοινωνικού κράτους

Με εισηγητή τον ίδιο τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου Νικ. Αγγελάρα, το δικαστήριο έκρινε για τρεις βασικούς λόγους αντισυνταγματικό το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος γιατί θα τεθεί σε «δοκιμασία το κοινωνικό κράτους δικαίου»:

1. «Δεν έχει προηγηθεί μελέτη με την οποία να αιτιολογείται η αναγκαιότητα και η προσφορότητα της επέμβασης, κατά τρόπο ώστε να μην αναιρείται η πρακτική αποτελεσματικότητα του προληπτικού ελέγχου βάσει του άρθρου 98 του Συντάγματος».

2.Δεν έχει γίνει ανάλυση των κινδύνων στον εξαιρούμενο του προληπτικού ελέγχου διαχειριστικό φάσμα, ούτε όμως «έχει γίνει εκτίμηση των εξαιρουμένων του ελέγχου δαπανών σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα».

3. Δεν έχει παρέλθει εύλογος χρόνος –όπως απαιτεί ο νόμος- από την προηγούμενη αύξηση του «πλαφόν» που έγινε με το Π.Δ. 87/2014.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά:

Ενώ την μία στιγμή «το ευρύτερο δημοσιονομικό περιβάλλον και οι υψηλοί δείκτες διακινδύνευσης της εθνικής οικονομίας οδήγησαν σε λήψη δημοσιονομικών μέτρων περιστολής των δημοσίων δαπανών, θέτοντας έτσι σε δοκιμασία το κοινωνικό κράτος δικαίου, επιφέροντας επαχθείς συνέπειες στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα», την άλλη στιγμή επιδιώκεται η μείωση των ελέγχων των δημοσίων δαπανών.

Οι οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα μας, σημειώνει η Ολομέλεια, υπαγορεύουν «την θεσμική αφύπνιση και χειραφέτηση των ελεγκτικών μηχανισμών, με την λήψη θετικών μέτρων για τη διερεύνηση της εμβέλειας τους…

 

Προέχουσα θέση έχει ο προληπτικός έλεγχος των δημοσίων δαπανών και κυρίως της κεντρικής διοίκησης, που διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην διανομή των δημοσίων πόρων, ο οποίος όχι μόνο πρέπει να διατηρήσει την έκτασή του, αλλά επιβάλλεται και αν ενδυναμώσει με την ένταξή του σε ένα ευρύτερο προγραμματικό σχεδιασμό στοχευόμενων ελέγχων σε τομείς υψηλού δημοσιονομικού ενδιαφέροντος».

πηγές: eea.gr, www.capital.gr

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 187 guests και κανένα μέλος