Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τη Δημοτική Αστυνομία είχε κατατεθεί για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία, ωστόσο θα γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις που επέφερε ο νόμος 4249/2014 για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, στην οποία θα ενσωματωθεί και η Δημοτική Αστυνομία.

Η επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας, θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2014 με 192.000 ευρώ περίπου και με 241.000 ευρώ τα επόμενα έτη.

Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα φέρουν στολή με το έμβλημα της ΕΛΑΣ και θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση. Θα στελεχωθούν δε και από αστυνομικούς της ΕΛΑΣ.

Ιδρύονται πέντε Τμήματα Δημοτικής Αστυνομίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών και θα συσταθούν 17 Γραφεία Δημοτικής Αστυνομίας σε Αστυνομικά Τμήματα όπως: Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Βούλας, Ευόσμου Θεσσαλονίκης, Δράμας, Καβάλας, Κατερίνης, Έδεσσας, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Λάρισας, Πατρών, Κω, Χανίων και Ηρακλείου.

Προϊστάμενοι των Τμημάτων Δημοτικής Αστυνομίας θα τοποθετηθούν Αστυνόμοι Α΄ ή κατώτεροι αξιωματικοί και θα έχουν τον τίτλο διοικητή, ενώ υποδιοικητές θα τοποθετηθούν κατώτεροι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ.

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

Στις αρμοδιότητες των Δημοτικών Αστυνομικών είναι η αφαίρεση πινακίδων των αυτοκινήτων και δικύκλων, η αφαίρεση άδειας οδηγού και άδειας κυκλοφορίας αυτοκινήτου και η επιβολή προστίμων για όσους σταθμεύουν παράνομα, ενώ πρόστιμα θα μπορούν να επιβάλλουν και για άλλες παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Θα μπορούν να ρυθμίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων με υποδείξεις των τροχονόμων στο δημοτικό δίκτυο, σε τμήματα του εθνικού και επαρχιακού δικτύου που διέρχεται μέσα από τις κατοικημένες περιοχές.

Θα μπορούν να ελέγχουν την λειτουργία των καταστημάτων, θεάτρων, κινηματογράφων, κ.λπ.

Θα ελέγχουν την τήρηση του ωραρίου λειτουργίας κάθε μορφής καταστήματος (κέντρα διασκεδάσεως,

εμπορικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ, κ.λπ.).

Θα μπορούν να ελέγχουν εάν τηρείται η απαγόρευση καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.

Θα προχωρούν στη σφράγιση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως είναι εστιατόρια, ταβέρνες, νυκτερινά κέντρα, σουβλατζίδικα, καφετέριες, τυροπιτάδικα και κάθε μορφής καταστήματα που παρέχουν φαγητό, καφέ, ποτό, κ.λπ.

Θα ελέγχουν την τήρηση των διατάξεων του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού στις οικοδομές.

Θα έχουν την δυνατότητα να αφαιρούν οικοδομικές άδειες, λόγω ασφαλιστικών οφειλών προς το ΙΚΑ, κ.λπ.

Θα έχουν δικαίωμα να βεβαιώνουν παραβάσεις της τουριστικής νομοθεσίας, να θεωρούν τιμοκαταλόγους δωματίων των ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων, κ.λπ.

Επίσης, στο προεδρικό διάταγμα προβλέπεται ότι οι δημοτικοί αστυνομικοί έχουν και την ιδιότητα του ανακριτικού υπαλλήλου και θα εκτελούν καθήκοντα Αστυνομικού Γειτονίας μαζί με την ΕΛΑΣ.

ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Οι Δημοτικοί Αστυνομικοί, σύμφωνα με το επίμαχο σχέδιο πρέπει να απέχουν από πράξεις ανάρμοστης συμπεριφοράς και ειδικά από ενέργειες που ενέχουν στοιχεία ρατσισμού, ιδιοτέλειας, αγένειας, απροθυμίας και αδιαφορίας, ενώ πρέπει να συμπεριφέρονται με ευγένεια, αξιοπρέπεια και σεβασμός προς τους πολίτες.

Τέλος, οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι στο επίμαχο σχέδιο διατάγματος, πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις που επέφερε ο νόμος 4249/2014 για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως είναι η ανακατανομή των αστυνομικών διευθύνσεων, κ.λπ.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 109 guests και κανένα μέλος