Πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι καταγγέλουν το δήμαρχο, ο δήμαρχος απ’ την άλλη καταγγέλει παρεμβάσεις πολιτευτών, ενώ το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ, είχε εγκρίνει την τροποποίηση του αρχικού σχεδιασμού και την αποχέτευση του συνόλου του Δήμου Παλλήνης προς το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας.

Επειδή παραμονές εκλογών άρχισαν να ακούγονται “ότι αποκλείστηκε η Παλλήνη από τη σύνδεσή της με Ψυτάλλεια”, ότι να ετοιμάζεται και ο Σαρωνικός και άλλα τέτοια, ο Δήμος Παλλήνης συγκάλεσε Εκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο την Πέμπτη 15/1, και είχε καλεσμένους εκπροσώπους από όλα τα κόμματα. H αίθουσα κατάμεστη από πολίτες.

Παράλληλα απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και όλους τους αρμόδιους: Περιφέρεια, Υπουργούς και βουλευτές, όπου επισημαίνει ότι «η λύση είναι έτοιμη, τεχνικά ώριμη και άρτια τεκμηριωμένη και με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά κονδύλια εδώ και ένα χρόνο!»

Φαντάζει τραγικό να αρνείται ο Πειραιάς να μην αποχετευθεί η Παλλήνη. Τί υποβάθμιση μπορεί να υποστεί; Κατά την ίδια λογική, όλες οι πόλεις που διαπερνούνται σωληνώσεις αποχέτευσης δεν θα πρέπει να επιτρέπουν στην προηγούμενη να αποχετευθεί. Να είμαστε σοβαροί.

O δήμαρχος Αθ. Ζούτσος στην τοποθέτησή του μίλησε ξεκάθαρα για “πολιτικές παρεμβάσεις” και κατέθεσε ένα ουσιαστικό ιστορικό της “πολύπαθης” αποχέτευσης των Μεσογείων. Παραθέτουμε σημεία της.

Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να συζητήσουμε, και με λυπεί που το λέω αυτό, τα αυτονόητα.

...Σε καμία ευνομούμενη χώρα, μετά από 30 χρόνια διεργασιών δεν θα συζητάγαμε για το πρόβλημα της αποχέτευσης. Σε καμία χώρα που σέβεται τους κατοίκους της δεν θα αντιμετωπίζαμε τέτοια ολιγωρία από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για την επίλυση ενός καίριου ζητήματος που αφορά όλους τους κατοίκους. Και σε καμία Δημοκρατία που σέβεται τους πολίτες της δεν θα αντιμετωπίζαμε τη διγλωσσία, τον φαρισαϊσμό, την μικροπολιτική εκμετάλλευση από τα πολιτικά κόμματα σε όλα τα επίπεδα εκπροσώπησής τους, αλλά και την ιταμότητα και μικροψυχία που επιδεικνύουν κάποιοι τοπικοί παράγοντες με την ελπίδα μιας πιθανής αποτυχίας.

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ, για να τους αποδείξουμε ότι αφού μας αναγκάζουν να αγωνιστούμε για το αυτονόητο, θα το κάνουμε ενωμένοι και δεν θα αποτύχουμε.

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ, και καλούμε όλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δηλώσουν ανοιχτά και καθαρά τις θέσεις τους. Η αποφυγή ή η υπεκφυγή δεν έχει πια θέση. Η προεκλογική διπροσωπία για να τα έχουμε καλά με όλους δεν έχει θέση ανάμεσά μας.
...
Στο Δήμο Παλλήνης, (πρώην ΟΤΑ Παλλήνης, Γέρακα και Ανθούσας), κατοικούν σήμερα περίπου 80.000 κάτοικοι, προερχόμενοι στο συντριπτικό ποσοστό τους από περιοχές του Λεκανοπεδίου Αττικής σε αναζήτηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης.
...
Με δεδομένο ότι ο Δήμος Παλλήνης είναι ένας μεσόγειος δήμος, με καθαρά αστικό χαρακτήρα, ο οποίος στερείται της δυνατότητας διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων σε δικό του υδάτινο αποδέκτη, αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της δυσκολίας επίλυσης του προβλήματος, καθώς κάθε σχετική προσπάθεια πρέπει να εξαρτάται από την εξασφάλιση της συναίνεσης γειτονικών παράκτιων δήμων, συναίνεση η οποία ως σήμερα στάθηκε πρακτικά αδύνατη.
...
Το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ, με την υπ’ αρ. 17511/16.01.2012 απόφασή του, ενέκρινε την τροποποίηση του αρχικού σχεδιασμού και την αποχέτευση του συνόλου του Δήμου Παλλήνης προς το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας. Με τον τρόπο αυτό, επιλύεται άμεσα το σημαντικότερο πρόβλημα της περιοχής που ταλανίζει τους 80.000 κατοίκους του επί δεκαετίες και μας εκθέτει διεθνώς και ως χώρα.

Παράλληλα ο Δήμος Παλλήνης εξασφάλισε χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ.

Στο πλαίσιο που προαναφέραμε ο Δήμος Παλλήνης σε εντατική συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ φρόντισε να συνταχθούν όλες οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές και οριστικές μελέτες για την κατασκευή του κεντρικού αγωγού μεταφοράς ακαθάρτων υδάτων προς την Ψυττάλεια αλλά και να επιλυθούν τα όποια διαδικαστικά προβλήματα ανακύπτουν. Με απόφαση δε του Δημοτικού Συμβουλίου προχώρησε στη χωροθέτηση του κεντρικού αγωγού και των απαιτούμενων αντλιοστασίων (24 Απριλίου 2012 και 5 Μαρτίου 2013) και υπέβαλλε στην Περιφέρεια Αττικής πρόταση χρηματοδότησης ποσού 14.500.000 € (19 Απριλίου του 2013) που αφορά στην κατασκευή του κεντρικού συλλεκτήριου αγωγού όλου του Δήμου μας.

Ήδη από τον Απρίλιο του 2013 η ΕΥΔΑΠ κατέθεσε την απαιτούμενη περιβαλλοντική μελέτη στο ΥΠΕΚΑ και αναμένεται η έγκρισή της ώστε να προχωρήσει η χρηματοδότηση του Κεντρικού Συλλεκτήριου Αγωγού από το ΠΕΠ Αττικής. Τον Νοέμβριο του 2013 το Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης ενέκρινε την επέκταση της δραστηριότητας της ΕΥΔΑΠ για την αποχέτευση στο σύνολο της περιοχής ευθύνης του Δήμου.

pallini-ds2
 
ΤΟΝΙΖΩ ότι από τον Απρίλιο του 2013 έως και τον Σεπτέμβριο του 2014, παρακολουθήσαμε στενά όλη την γραφειοκρατική εξέλιξη της πορείας έγκρισης της περιβαλλοντικής μελέτης τόσο στο ΥΠΟΜΕΔΙ όσο και στο ΥΠΕΚΑ και πάντοτε με επισπεύδοντα τον Δήμο Παλλήνης, δόθηκαν διευκρινίσεις, συμπληρώθηκαν οι τεχνικές μελέτες και ελήφθησαν οι απαραίτητες τεχνικές εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων.

Στο διάστημα αυτό υπήρξαν αντιδράσεις από πολιτευτές του Πειραιά καθώς και τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη κ. Στ. Χρήστου σχετικά με την αποχέτευση του Δήμου Παλλήνης στη Ψυττάλεια, επικαλούμενοι όχι τεχνικούς λόγους, αφού οι όποιες ανησυχίες εκφράστηκαν αντιμετωπίζονταν από τις τεχνικές μελέτες, αλλά την αρχή της «εγγύτητας» και της «χωροταξικής δημοκρατίας».

...Σήμερα, τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γ. Γαβρίλης, όσο και βουλευτές του Πειραιά όπως ο κ. Θ. Δρίτσας αλλά και πολιτευτές όπως ο κ. Δ. Καρύδης, εξακολουθούν να προβάλλουν τις ίδιες αντιρρήσεις, παρά τις πλήρεις και εμπεριστατωμένες απαντήσεις που έχουν λάβει τόσο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ όσο και από αυτές του ΥΠΕΚΑ, ασκώντας πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση για να μην υπογραφεί η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης.

Να σημειώσουμε ότι τόσο ο πρώην όσο και η νυν Περιφερειάρχες Αττικής, κ. Ι. Σγουρός και κα. Ρ. Δούρου, αντίστοιχα, έχουν αποφύγει να τοποθετηθούν επισήμως επί του θέματος. Ελπίζουμε να το πράξουν, έστω και σήμερα.

Εν κατακλείδι, για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια υπάρχει συγκεκριμένη και τεχνικά ώριμη λύση, η οποία δεν εφαρμόζεται άμεσα γιατί κάποιοι έχουν επενδύσει στην πολιτική τους επιβίωση δημιουργώντας τεχνητά διλήμματα και κάποιοι άλλοι δεν έχουν το πολιτικό σθένος να πάρουν ξεκάθαρη θέση και να πράξουν τα επιβαλλόμενα από το δίκαιο και το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου καθώς η κρίση τους επηρεάζεται από το ζύγισμα των ψήφων που μπορεί να κερδίσουν ή να χάσουν.

Και για να είμαι απόλυτα σαφής:

Είναι τεχνητό το δίλημμα της υποβάθμισης του Πειραιά, από όποιον πολιτικό χώρο και αν τίθεται, καθώς δεν συζητούμε για τα λύματα της Ανατολικής Αττικής αλλά ΜΟΝΟ για τον μισό Δήμο Παλλήνης, αφού ο άλλος μισός ήδη αποχετεύεται δικαιωματικά προς Ψυττάλεια!

...Μήπως θα έπρεπε να ξεσηκωθούμε όλοι οι κάτοικοι των Μεσογείων και να απαγορεύσουμε στους υπόλοιπους πολίτες να χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο γιατί η λειτουργία του επιβαρύνει μόνο εμάς;
...
Δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε στον κατήφορο αυτούς που θέτουν τέτοια ψεύτικα διλήμματα, ούτε να σχολιάσουμε παχιά, ξύλινα λόγια χωρίς αντίκρισμα στην πραγματικότητα.
...
Σ’ αυτή την περίοδο μάλιστα, όπου οι πολίτες καλούνται να κρίνουν θέσεις και πολιτικές και να αποφασίσουν για την επόμενη κυβέρνηση της χώρας, όλοι οι πολιτικοί χώροι οφείλουν να καταθέσουν τις θέσεις τους και να αφήσουν τους πολίτες να τους κρίνουν όχι μόνο για τα γενικά και αόριστα αλλά και για τα καθημερινά και συγκεκριμένα.
...
Ζητούμε από όλους τους υποψηφίους βουλευτές και εκπροσώπους όλων των πολιτικών χώρων να τοποθετηθούν ξεκάθαρα και δεσμευτικά ώστε σε περίπτωση που η απερχόμενη Κυβέρνηση δεν πράξει το αυτονόητο, να γνωρίζουν οι πολίτες τι σκοπεύουν να πράξουν αυτοί που θα μας κυβερνήσουν αύριο.
...
Και κατέληξε ο δήμαρχος: Δεσμεύομαι ότι οι θέσεις που θα κατατεθούν σήμερα, ακόμη και οι απουσίες αυτών που προσκλήθηκαν, θα επικοινωνηθούν με κάθε πρόσφορο τρόπο σε όλους τους κατοίκους της περιοχής μας, ώστε να σχηματίσουν ιδία αντίληψη για τον τρόπο που οι εκπρόσωποι τους αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας.

Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των κομμάτων: ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ., ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜ.ΑΡ, ΠΟΤΑΜΙ, ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, και μεμονωμένοι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ.

Στο τέλος της συνεδρίασης βγήκε ομόφωνο ψήφισμα στο οποίο τονίζουν εν κατακλείδι:

Διεκδικούμε από όποια Κυβέρνηση προκύψει στις επερχόμενες Εθνικές εκλογές, την ανεπιφύλακτη και αποτελεσματική συνεργασία της για την ταχύτατη ολοκλήρωση του έργου της αποχέτευσης ακαθάρτων του Δήμου μας.
 
 
 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 231 guests και κανένα μέλος