Τη σαφή και ομόφωνη αντίθεσή τους στη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α), για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση (Δ. Μετ.) και τις συνενώσεις των ΟΤΑ εξέφρασαν σε κοινή σύσκεψη οι Δήμαρχοι και Πρόεδροι Κοινοτήτων, της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων...

Χωρίς πυξίδα στην ομίχλη η περίφημη Διοικητική Μεταρρύθμιση

Αναστατώνει τους ΟΤΑ η Διοικητική Μεταρρρύθμιση

 

Τη σαφή και ομόφωνη αντίθεσή τους στη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α), για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση (Δ. Μετ.) και τις συνενώσεις των ΟΤΑ εξέφρασαν σε κοινή σύσκεψη οι Δήμαρχοι και Πρόεδροι Κοινοτήτων, της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου, στην Παιανία, μετά από πρωτοβουλία, όπως πληροφορηθήκαμε του Δημάρχου Μαρκοπούλου Φώτη Μαγουλά, παρευρέθησαν και τοποθετήθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους οι Δήμαρχοι Κορωπίου, Παιανίας, Σπάτων, Γέρακα, Γλυκών Νερών, Μαρκοπούλου, Κερατέας, Καλυβίων, Αναβύσσου, Αρτέμιδας και οι Πρόεδροι Κοινοτήτων, Κουβαρά, Σαρωνίδας, Παλ. Φώκαιας, Πικερμίου, καθώς και οι βουλευτές Απ. Σταύρου (Ν.Δ.), Βασ. Οικονόμου (ΠΑΣΟΚ), Γ. Γκιόκας (ΚΚΕ), Νικ. Καντερές, Αθ. Μπούρας (Ν.Δ.) και ο πρώην Δήμαρχος Παλλήνης Δημοτικός σύμβουλος Γ. Σμέρος.

Μετά από διαλογική συζήτηση κατέληξαν σε ομόφωνη κοινή ανακοίνωση όπου η Διοικ. Μεταρρύθμιση θεωρείται «ώριμο για πραγματοποίηση θεσμικό αίτημα», οι Δήμαρχοι τάχθηκαν υπέρ των ισχυρών Δήμων, «όχι μόνο πληθυσμιακά ή χωροταξικά, αλλά με αρμοδιότητες τέτοιες που να μπορούν ν’ αντιμετωπίσουν κάθε τοπική υπόθεση. Ταυτόχρονα, η οικονομική τους αυτοδυναμία να διασφαλίζει τη βιωσιμότητά τους».

Θεωρούν αυτονόητη τη συμμετοχή τους στο διάλογο, όπως τους ζητήθηκε από την κεντρική διοίκηση, υπό τις εξής ρητές προϋποθέσεις για να είναι ουσιαστικός:

«1. Να απορριφθεί και να μην αποτελέσει βάση διαλόγου η μελέτη ΙΤΑ ως αντιεπιστημονική, μεροληπτική και εκτός πλαισίου και φιλοσοφίας της Διοικητικής μεταρρύθμισης.

2. Να γίνουν γνωστές οι απόψεις του Υπουργείου Εσωτερικών (Σ.Σ. τις κρατά επτασφράγιστο μυστικό) και

3. Η Διοικητική μεταρρύθμιση να ισχύσει για όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας και να στηρίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια (τα οποία μπορεί να είναι πληθυσμιακά, χωροταξικά, πολιτιστικά, ιστορικά, εδαφολογικά, τάσεις ανάπτυξης, υποδομές κ.τ.λ.)».


Η μεταρρύθμιση να αρχίσει από το Κράτος

Από το σύνολο των τοποθετήσεων, εμείς τουλάχιστον βγάλαμε το συμπέρασμα ότι:

– Η Διοικητική Μεταρρύθμιση (Δ.Μ.) πρέπει ν’ αρχίσει πρώτα από το κράτος. Θέση που εξέφρασε με σαφήνεια και τεκμηρίωση ο Δήμαρχος Παιανίας Δημ. Δάβαρης κ.α.

Ειδικότερα: Ο μέσος όρος (Μ.Ο.) έκτασης των Δήμων στην Ελλάδα είναι 127 τ.χλμ. κατατάσσοντας τη χώρα μας στη 10η θέση, στην Ε.Ε. των 27 χωρών. Επομένως δεν τίθεται θέμα όσον αφορά την έκταση.

Όσον αφορά τον πληθυσμό, σε κάθε Δήμο αντιστοιχούν κοντά 11.000 κάτοικοι (10.735 επακριβώς) κατέχοντας την 12η θέση, όταν στην Ιταλία για παράδειγμα έχει Μ.Ο. 7.300 περίπου (14η θέση).

Αντίθετα όμως στη διαχείριση του συνολικού πλούτου (σ.π.) της χώρας από την Α’βάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.) η Ελλάδα κατέχει την 25η θέση με το 6,7%, ενώ στην Ιταλία οι Ο.Τ.Α. διαχειρίζονται το 31% του σ.π.

Όσον αφορά την επιβάρυνση των Ο.Τ.Α. στο δημόσιο χρέος έχει από τις μικρότερες επιβαρύνσεις με 0,7% επί του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (Α.Ε.Π.). Επομένως η επίδραση της Τ.Α. στο δημόσιο χρέος είναι αμελητέα.

Και κατέληξε ο Δήμαρχος συμπεραίνοντας:

«- Ο αριθμός των Ελληνικών ΟΤΑ σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό βρίσκεται πάνω από τον Ευρωπαϊκό Μ.Ο., αλλά η λειτουργική και οργανωτική τους ικανότητα, παρά το ότι είναι καλύτερη από του κεντρικού κράτους μας, υστερεί σημαντικά από τις διοικήσεις της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και πολλών άλλων κρατών, ιδίως της Ευρώπης των 15.

– Ο συνολικός Εθνικός μας Πλούτος είναι μικρός και οφείλεται κατά κανόνα σε επιδοματικές ενισχύσεις από την Ε.Ε., που τις διαχειρίζεται το κεντρικό κράτος σε αντίθεση με τις λοιπές Ευρωπαϊκές Χώρες, όπου τον πρώτο λόγο έχει η Τ.Α.

– Η επίδραση των ΟΤΑ στο δημόσιο χρέος είναι ανύπαρκτη, αλλά οι «αρμόδιοι», διαρκώς επιμένουν ότι το πρόβλημα είναι οι δήμοι και προτείνουν περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία, νέες ανεξάρτητες ελεγκτικές αρχές, αυξάνουν τη γραφειοκρατία ενώ είτε χειραγωγούν με κάθε ευκαιρία, τις δημιουργικές δυνατότητες των ΟΤΑ είτε περιορίζουν τον επενδυτικό μας ρόλο.

– Η συμμετοχή των ΟΤΑ στις δημόσιες επενδύσεις, ενώ αυξήθηκε ως ποσοστό της ανά κάτοικο δημόσιας δαπάνης μετά το 1998, όχι μόνο μας κατατάσσει στην 25η θέση της Ευρώπης των 27, αλλά σήμερα και με την εμπειρία του ΕΣΠΑ περιορίζεται ακόμη περισσότερο.


Το πρόβλημα εμφανίζεται έντονα στο κεντρικό κράτος και ελάχιστα στους ΟΤΑ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ…
»


Επομένως η Διοικητική Μεταρρύθμιση πρέπει ν’ αρχίσει από τη σπάταλη, ανερμάτιστη, ζημιογόνα, αντιδραστική, αγκυλωματική και αντιπαραγωγική Κεντρική Διοίκηση, λέμε εμείς εκφράζοντας και τη θέση πολλών Δημάρχων.

 

Θέσαμε ένα μοναδικό ερώτημα σε ορισμένους Δημάρχους και Προέδρους Κοινοτήτων που συμμετείχαν στη σύσκεψη για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν, και παρουσιάζουμε παρακάτω τις απαντήσεις τους.

Συμφωνείτε ή όχι με τις συνενώσεις των Δήμων; Και αν ναι, με ποιες προϋποθέσεις και κριτήρια; Για ποιο λόγο χρειάζονται οι συνενώσεις, η διόγκωση των πρωτοβάθμιων αυτοδιοικητικών οργανισμών; Ποιος είναι ο σκοπός και πώς πρέπει να γίνει αυτό;

Ο Δήμαρχος Σπάτων Αθαν. Ν. Τούντας

Ισχυρός Δήμος προϋπόθεση για την περιφερειακή Ανάπτυξη


Η Διοικητική Μεταρρύθμιση είναι ώριμο για πραγματοποίηση θεσμικό μας αίτημα. Άλλωστε και η απόφαση του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στη Κυλλήνη εξέφρασε ομόφωνα τη θέση αυτή. Θεωρούμε ότι η περιφερειακή ανάπτυξη απαιτεί ισχυρούς Δήμους. Ισχυρούς όχι μόνο πληθυσμιακά ή χωροταξικά, αλλά με αρμοδιότητες τέτοιες που να μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε τοπική υπόθεση. Ταυτόχρονα η οικονομική τους αυτοδυναμία θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά τους.
Είναι φανερό, βέβαια, ότι η Διοικητική Μεταρρύθμιση δεν εξαντλείται μόνο στους Δήμους, αφού τελικός στόχος πρέπει να είναι η επανίδρυση του κράτους.
Πιστεύουμε σε αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο και αιρετό Περιφερειάρχη. Πιστεύουμε στο λιγότερο κεντρικό κράτος. Πιστεύουμε στην εκ βάθρου αλλαγή της Δημόσιας Διοίκησης.
Θεωρούμε ότι η μεταρρύθμιση στους Δήμους πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι αποδεκτή απ’ όλους και περισσότερο από τις τοπικές κοινωνίες. Για να γίνει κάτι τέτοιο απαραίτητο είναι και ταυτόχρονα προϋπόθεση συμμετοχής στο διάλογο:
1. Η απόρριψη της μελέτης του Ι.Τ.Α. η οποία έγινε χωρίς να στηριχθεί σε κάποια επιστημονικά κριτήρια και χωρίς κανένα διάλογο με τους Ο.Τ.Α. Έτσι όπως (σ.σ. μελέτη) έγινε, έκανε μεγάλο κακό στην όλη προσπάθεια, αφού εξόφθαλμες εξαιρέσεις δημιουργούν υποψίες για παρεμβάσεις παρασκηνίου. (υπογράμμιση δική μας)
2. Να γίνουν γνωστές οι κατ’ αρχήν απόψεις του Υπουργείου Εσωτερικών πάνω στις οποίες να υπάρξει διάλογος.
3. Η Μεταρρύθμιση να ισχύει για όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας και να στηρίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια.

Σαρωνίδα
Δεν λύνει τα προβλήματα η συνένωση μ’ έναν όμορο Δήμο


Αντί άλλης απάντησης ο Πρόεδρος Σαρωνίδας Ανδρέας Πέγκας, μας απέστειλε την ομόφωνη απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου, που υπερψήφισε την εισήγησή του:

Το Κοινοτικό Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα:
Δεν συναινεί για συνένωση της Κοινότητάς μας με όμορους ΟΤΑ για τους παρακάτω λόγους:
1. Καμία ενημέρωση δεν υπήρξε για τις προϋποθέσεις και το νομικό πλαίσιο των συνενώσεων και ποιο θα είναι το προσδοκώμενο όφελος από αυτές.
2. Η Κοινότητα Σαρωνίδας δε μπορεί να αντιμετωπίζεται με τα στοιχεία της απογραφής του 2001. Έχει μόνιμους κατοίκους άνω των 5.000 και τη θερινή περίοδο άνω των 15.000 αφού οι κατοικίες της είναι περισσότερες από 4.500 και τα αδόμητα εντός σχεδίου οικόπεδα είναι 1.500. Δεν έχει καμία εκτός σχεδίου αυθαίρετη δόμηση. (Σ.Σ. Σε πλήρη δηλαδή οικιστική κάλυψη θα υπερβεί τους 15.000 μόνιμους κατοίκους).
3. Η Κοινότητα Σαρωνίδας δεν έχει συνάψει δάνεια και δεν έχει χρέη στην ΕΥΔΑΠ. Όπως ομολογούν σχεδόν όλοι οι ΟΤΑ της Αττικής, είναι χρεωμένοι και εμείς αποτελούμε ίσως τη μοναδική εξαίρεση. Επομένως, με τη συνένωση θα αναλάβουμε υποχρεώσεις που ποτέ δεν είχαμε.
4. Η συνένωση της Κοινότητάς μας με όμορο μικρό Δήμο δε λύνει τα σοβαρά προβλήματα της περιοχής (ΧΥΤΑ, βιολογικό κλπ.) και δεν θεωρούμε ότι είναι στο πνεύμα της εξαγγελθείσας Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Γιώργος Σιώκος, Δήμαρχος Γλυκών Νερών
Μεγάλος Δήμος δεν σημαίνει καλός Δήμος


Είμαι υπέρ των ισχυρών και μεγάλων Δήμων, αφού βέβαια διασφαλιστούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις οι οποίες εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Δημοτών.
Αυτό όμως δεν προκύπτει από πουθενά, αφού εμείς, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχουμε μόνο την πρόταση του Ι.Τ.Α. (Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης), η οποία αναφέρεται σε κάποιες συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων.
Α) Χωρίς να έχουμε, ως Δήμοι, ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο θα αποτελούσε τη βάση συζήτησης.
Β) Χωρίς να γνωρίζουμε εάν οι Περιφερειάρχες θα είναι αιρετοί. Τι θα γίνει με τον Β’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Γ) Χωρίς να γνωρίζουμε τον τρόπο διοίκησης και το εύρος των αρμοδιοτήτων των νέων μεγάλων Δήμων.
Δ) Χωρίς να προβλέπεται η διοικητική αυτοτέλεια και η οικονομική αυτοδυναμία των ΟΤΑ.
Επειδή τίποτα από όλα αυτά δεν υπάρχουν ασφαλώς και είμαι εναντίον των συνενώσεων.
Ευθύνη για την μεγάλη σύγχυση που υπάρχει γύρω από αυτό το θέμα έχουν τα αυτοδιοικητικά μας Οργανα (ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ) τα οποία μας προτείνουν να συζητήσουμε μόνο για τις συνενώσεις Δήμων, έχοντας ως μπούσουλα την πρόταση του Ι.Τ.Α. η οποία είναι αντιεπιστημονική, ασαφής, χωρίς κριτήρια ούτε καν πληθυσμιακά χωρίς να συζητούν τα κριτήρια που πρέπει να υπάρχουν για τις συνενώσεις.
Η Διοικητική μεταρρύθμιση δεν είναι αυτοσκοπός, πρέπει να γίνει μόνο όταν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών, διαφορετικά το μόνο που θα κάνουμε είναι 2-3 Δήμοι να ενώσουν τα «χάλια τους» και να κάνουν έναν μεγαλύτερο.
Ο πιθανός ισχυρισμός ότι ο μεγάλος Δήμος θα εξυπηρετεί καλύτερα τους Δημότες και θα βοηθά στην Αναπτυξιακή πολιτική της χώρας μας δεν είναι σωστός, αφού όλοι ξέρουμε μεγάλους  Δήμους στους οποίους τίποτε από αυτά δεν συμβαίνουν.
Πιστεύω ότι η Κυβέρνηση δεν θα τολμήσει να προχωρήσει στην αποκαλούμενη Διοικητική Μεταρρύθμιση διότι αντιδρούν όχι μόνο οι Δήμαρχοι και οι Κοινοτάρχες αλλά και οι Δημότες στο σύνολό τους, ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων.

 

Πέτρος Φιλίππου, Δήμαρχος Καλυβίων

Εκφράζω την πλήρη διαφωνία μου για τον τρόπο που έχει ξεκινήσει ο συγκεκριμένος διάλογος. Δεν ήρθε συγκεκριμένη και επίσημη πρόταση είτε από την Κυβέρνηση, είτε από την ΚΕΔΚΕ, επί της οποίας να μπορούμε να τοποθετηθούμε. Η όλη συζήτηση έχει ξεκινήσει από διαρροές στον Τύπο της “μελέτης” του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κανείς επίσημος φορέας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την συγκεκριμένη πρόταση.
filippou.jpgΠροκειμένου να αρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος θα πρέπει να γίνει:
Κατάθεση συνολικής πρότασης από την Κυβέρνηση για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση που θα αφορά και τους δύο βαθμούς.
Προσδιορισμός με σαφήνεια αντικειμενικών κριτηρίων για τις συνενώσεις που θα ισχύσει ισότιμα για ολόκληρη τη χώρα.
Αποδοχή από την Κυβέρνηση Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου που θα ενισχύει με αποφασιστικό τρόπο οικονομικά τους Δήμους προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις νέες υποχρεώσεις.
Επιπλέον για την Αττική έχω να επισημαίνω ότι έχει ξεκινήσει ένας διάλογος – αντιδικία μεταξύ των όμορων Δήμων και Κοινοτήτων- στην Ανατολική και Δυτική Αττική μόνο, ενώ έχουν εξαιρεθεί οι Δήμοι του Λεκανοπεδίου. Η απόφαση του συνεδρίου της ΤΕΔΚΝΑ ήταν ότι θα πρέπει η συζήτηση να αφορά όλους τους ΟΤΑ της Αττικής σε συνδυασμό με την μητροπολιτική διάρθρωση του Λεκανοπεδίου, τους βαθμούς Αυτοδιοίκησης, τιας συνενώσεις των Δήμων και κυρίως τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης.
Για τους παραπάνω λόγους πιστεύω ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την έναρξη του διαλόγου και κυρίως ότι ,η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει σε αυτή την περίοδο  να αναδείξει και να διεκδικήσει την επίλυση των οξυμένων οικονομικών προβλημάτων της.

Θεόδωρος Β. Αθανασόπουλος, Δήμαρχος Κορωπίου

Αξιότιμε κύριε Βενετσάνο,

Μάλλον είναι  περισσότερο κεφαλαιώδους σημασίας να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη όχι μόνο του Δήμου μου… για τις θέσεις της Κυβέρνησης και του Υπ. Εσωτερικών για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση σε όλα τα επίπεδα της Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης.

Είναι άξιο απορίας πως όλη η συζήτηση στα ΜΜΕ και σε όργανα Αυτοδιοίκησης… κινείται  γύρω από το ψευτοδίλημμα της διοικητικής τελικά συνένωσης ή απορρόφησης Δήμων με άλλους και όχι με το τι σημαίνει Διοικητική Μεταρρύθμιση σε όλα τα επίπεδα. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας δεν έχει ακόμα συνεδριάσει για το θέμα αυτό και δεν θα ήθελα να προκαταλάβω τις θέσεις, που θα υποστηρίξουμε από κοινού και επί της ουσίας σε ότι μάλιστα αφορά το Δήμο Κορωπίου. 

Η πρόσφατη συνάντηση των Δημάρχων της Νοτιοανατολικής Αττικής ήταν μια πρώτη κοινή δράση για να αποσαφηνιστεί το τοπίο όχι μόνο προς την πλευρά του Υπουργείου αλλά και προς συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης… Με  φήμες,  με μελέτες που προβάλλονται ως «επιστημονικές» και με χάρτες συνενώσεων χωρίς να προσδιορίζονται τα κριτήρια αυτών των συνενώσεων είναι εμφανές ότι δεν μπορούμε να  κάνουμε διάλογο.

Η προσωπική μου θέση είναι γνωστή και στηρίζεται στην εξής θέση : Η καθιέρωση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και η δημιουργία  μητροπολιτικών συνδέσμων με την άσκηση αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο τους σε μεγάλα ζητήματα που μέχρι σήμερα αδυνατούν να ασκήσουν αποτελεσματικά οι υπάρχοντες Δήμοι ιδιαίτερα των μεγάλων αστικών κέντρων, αποτελούν σημεία μιας πρότασης που με βρίσκει σύμφωνο.
Οι ισχυροί Δήμοι με μητροπολιτικούς συνδέσμους  σε όλη την επικράτεια (και εφόσον υπάρχει πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση και καθιερωθούν και οι  πόροι για να έχουν πράγματι ισχυρό οικονομικό και οργανωτικό βάρος) στο πλαίσιο ενός επιστημονικού σχεδιασμού με κατάλληλα κριτήρια δημιουργίας  τους είναι πράγματι μια αναγκαιότητα.

Φώτης Μαγουλάς, Δήμαρχος Μαρκοπούλου

Όπως έγινε σαφές και στη σύσκεψη των Δημάρχων και Κοινοταρχών Νοτιανατολικής Αττικής στην Παιανία, πιστεύουμε στην ισχυροποίηση των Ο.Τ.Α. μέσω της θέσπισης κατάλληλων αρμοδιοτήτων και την παράλληλη ενίσχυση της οικονομικής αυτοδυναμίας τους. Η πολυσυζητημένος δρόμος της «συνένωσης», αν βασίζεται μόνο σε κριτήρια πληθυσμιακά ή χωροταξικά, δεν θα μας οδηγήσει στη βιώσιμη και αποτελεσματική Τοπική Αυτοδιοίκηση του 21ου αιώνα, αλλά θα επιφορτίσει ακόμη περισσότερο τις τοπικές κοινωνίες με διεύρυνση των προβλημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Απαιτείται ένας ειλικρινής διαρκής διάλογος των εμπλεκόμενων φορέων, ο οποίος θα βασίζεται σε μια μέθοδο αξιολόγησης επιστημονικά καταρτισμένων στοιχείων και μελετών, έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα λειτουργικό πλαίσιο για το νέο «αυτοδιοικητικό χάρτη». Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση δεν αποτελεί προϋπόθεση, αλλά επιλογή. Αν δεν βρεθούν οι απαιτούμενες λύσεις που θα ωθήσουν το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπροστά, δεν υπάρχει λόγος να σπεύσουμε σε αλλαγές που μπορεί να μας φέρουν χρόνια πίσω. (οι υπογραμμίσεις δικές μας)

Ιδιαίτερα οι Δήμοι και Κοινότητες της Νοτιοανατολικής Αττικής, ασφυκτιούμε κάτω από την πίεση της συνεχιζόμενης αστικοποίησης, εκβιομηχάνισης πληθυσμιακής έκρηξης και επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, χωρίς την ύπαρξη αντιστοίχων υποδομών. Σε όλες τις διοικητικές περιφέρειες της χώρας, απαιτείται η ανάλυση των κατά περίπτωση συνθηκών και αναγκών, με αντικειμενικά κριτήρια όπως: πληθυσμιακά, χωροταξικά, πολιτιστικά, ιστορικά, εδαφολογικά, υποδομές, αναπτυξιακές τάσεις.

Έχουμε ήδη εκδηλώσει προς κάθε κατεύθυνση, την διάθεση και υποστήριξή μας σε κάθε προσπάθεια διαλόγου που θα βοηθήσει τη σύγχρονη ελληνική πόλη και κοινότητα να αποκτήσει την αυτονομία και δυνατότητα να αναπτυχθεί και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις νέες ανάγκες που επιβάλλει η εποχή μας.

 

Δείτε το κείμενο για τις ενώσεις που προτείνει το Ι.Τ.Α.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 166 guests και κανένα μέλος