Τον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας που πλημμύρισε στις έντονες βροχοπτώσεις της προηγούμενης εβδομάδας, επισκέφθηκε (Δευτέρα 15/12) ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου συνοδευόμενος από τον υπάλληλο της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής Γιώργο Παπαδάκη προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της πλημμύρας.

Σε συνάντηση που είχαν με τις υπεύθυνες αρχαιολόγους του συγκεκριμένου χώρου Κατερίνα Πέτρου και Μαρία Στάθη, ενημερώθηκαν σχετικά, ότι στον αρχαιολογικό χώρο έχουν τοποθετηθεί αντλητικά μηχανήματα, τα οποία όμως σε περίπτωση δυνατών βροχοπτώσεων – καταιγίδων, δεν επαρκούν για να αντλήσουν τα νερά.

Βασική όμως αιτία της πλημμύρας αποτελεί ο Ερασινός ποταμός, στον οποίο έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό οι ποσότητες νερού τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της εισροής σε αυτόν ποσοτήτων νερού τόσο από την Αττική Οδό όσο και από τον χώρο του Αεροδρομίου με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει συχνά ο αρχαιολογικός χώρος.

Ένας επιπλέον λόγος που προκαλεί πλημμυρικά φαινόμενα στον συγκεκριμένο χώρο είναι ότι δεν έχει γίνει καθαρισμός στην κοίτη του ρέματος της περιοχής, διότι υπάρχουν αντιδράσεις από την Ορνιθολογική Εταιρεία, εκπρόσωποι της οποίας παραβρέθηκαν στη συνάντηση και υποστήριξαν ότι ο καθαρισμός και η διάνοιξη του ρέματος θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην οικολογική ισορροπία του υδροβιότοπου της Βραυρώνας που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura. Αυτό έχει ως συνέπεια να πλημμυρίζει όχι μόνο ο αρχαιολογικός χώρος, αλλά και οι γειτονικές γεωργικές καλλιέργειες.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η αρμοδιότητα για την οριοθέτηση του Ερασινού ποταμού, όπως και των ρεμάτων της Ραφήνας και της Εσχατιάς ανήκει στο ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο έχει καθυστερήσει πολύ τις σχετικές μελέτες.

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης στον αρχαιολογικό χώρο και της ενημέρωσης που είχαν για τα αίτια των πλημμυρικών φαινομένων, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί άμεσα σύσκεψη μεταξύ εκπροσώπων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, της Ορνιθολογικής Εταιρείας και της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής προκειμένου να εξευρεθεί ο τρόπος που η Περιφέρεια Αττικής θα παρέμβει για τον απαιτούμενο καθαρισμό του ρέματος ώστε να αποφευχθούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 281 guests και κανένα μέλος