Είχαμε ανακοινώσει στο περασμένο μας φύλλο ότι αρχίζουμε μεγάλο αγώνα ενάντια στη διαφθορά. Ενάντια στη συσκότιση και την αδιαφάνεια, ενάντια ακόμη στη σκόπιμη κατ’ επίφαση «νομότυπες» ενέργειες της διακυβέρνησης και της διοίκησης του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα...

 

Διαφάνεια ενάντια στη Διαφθορά

 

Είχαμε ανακοινώσει στο περασμένο μας φύλλο ότι αρχίζουμε μεγάλο αγώνα ενάντια στη διαφθορά. Ενάντια στη συσκότιση και την αδιαφάνεια, ενάντια ακόμη στη σκόπιμη κατ’ επίφαση «νομότυπες» ενέργειες της διακυβέρνησης και της διοίκησης του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Αυτό κάνουμε!


Αρχίζουμε με τη δική σας συνδρομή.

Ηδη έχουμε δύο επώνυμες καταγγελίες πολιτών τις οποίες διερευνούμε, γιατί ό,τι κάνουμε πρέπει να είναι υπεύθυνο.

Τους συγχαίρουμε  και τους ευχαριστούμε που ανταποκρίθηκαν προτού αρχίσουμε. Περιμένουμε τις αναφορές σας, τις καταγγελίες σας, τις υποδείξεις σας, με όσο το δυνατόν ισχυρότερη θεμελίωση.


Η ΕΒΔΟΜΗ θα γίνει ο «συνήγορος» του Δημότη.

Διερευνούμε και στηρίζουμε την ορθή διακυβέρνηση, επιδιώκουμε τη Διαφάνεια αποκαλύπτουμε και στηλιτεύουμε τη Διαφθορά.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ

Για την υπόθεση της διαφάνειας και της Διαφθοράς έχουν τεθεί ήδη οι βάσεις, ένα θεσμικό πλαίσιο Διεθνούς Δικαίου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ της 31ης Οκτωβρίου 2003 (απόφαση 58/4) και υπογράφηκε από 140 χώρες, μεταξύ των οποίων και η ΕΛΛΑΔΑ. Επικυρώθηκε ήδη από 107 χώρες.

Δεν επικυρώθηκε ακόμη από την Ελλάδα, Ιταλία, Ιαπωνία, Ιρλανδία, Ινδία μεταξύ άλλων χωρών. Η Γερμανία δεσμεύτηκε πρόσφατα να την επικυρώσει.

Η Απόφαση τέθηκε σε ισχύ από 14 Δεκεμβρίου 2005.

Η σύμβαση αυτή, των Ηνωμένων Εθνών ενάντια στη Διαφθορά (United Nations Convention against Corruption-UNCAC) μεταξύ άλλων δίνει εντολή συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στη διαδικασία απολογισμού, σε σχέση με το έργο των κυβερνήσεων προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Διεθνής Διαφάνεια (Δ.Δ.)

Στο πλαίσιο αυτό ιδρύθηκε το 1993 η ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια» που αγωνίζεται  με τη συμμετοχή πολιτών ενάντια στη διαφθορά. Εχει έδρα το Βερολίνο και συμμετέχουν διακεκριμένες προσωπικότητες, με παγκόσμιο κύρος. Ιδρυτικός πρόεδρος ήταν ο Peter Eigen (τ. προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας της Παγκόσμιας Τράπεζας). Σημερινή πρόεδρος η Hugnette Labelle, η οποία επισκέφθηκε πρόσφατα επίσημα την Ελλάδα.


ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ-ΕΛΛΑΣ. (Ιδρύθηκε το 1996). Πρόεδρος της Δ.Δ-Ελλάς (Δ.Δ.-Ε.) για 10 χρόνια, η Βιργινία Τσουδερού, μέχρι το 2006. Νέος πρόεδρος ο Κώστας Μπακούρης. Κάποιες δραστηριότητες κυρίως ενημέρωσης φαίνεται πως ατόνισαν με την αποχώρηση της Βιργινίας Τσουδερού.


Η ΕΒΔΟΜΗ και η Δ.Δ.

Ηδη έχουμε συνδεθεί, στο εξωτερικό με ενεργούς πολίτες, διακεκριμένες προσωπικότητες, εμπειρογνώμονες στα θέματα αυτά, με αξιόπιστο επιστημονικό υπόβαθρο, για μια αμφίδρομη ανταπόκριση και συνεργασία.

Όμως η ΕΒΔΟΜΗ δεν αρκείται στις υψηλές βαθμίδες.

Επιδιώκει την ισχυρή θεμελίωση που δίνει η βάση: Εσείς.

Δεν αποκαλύπτουμε και δεν επιδιώκουμε μόνο «τα μεγάλα».

Και στα «μικρά» βρίσκεται η διαφθορά.

Παράδειγμα: Ο Δήμαρχος που επιδιώκει να προσλάβει «ημετέρους» και δεν κάνει τη δημοσίευση, που του επιβάλει ο νόμος, στην έγκριτη εφημερίδα της πόλης του, αλλά «κάπου στην Αττική», για να μη το μάθουν οι ενδιαφερόμενοι δημότες του και «πλακώσουν», με μεγαλύτερα ίσως προσόντα από τους «δικούς του». Αυτό, το σικέ «διαγωνισμό» πρέπει οι ενδιαφερόμενοι δημότες να τον ακυρώσουν. 


Κηρύττουμε τον πόλεμο στη διαφθορά. Κάνουμε γενικό προσκλητήριο.

 


Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 159 guests και κανένα μέλος