Αν και αναμενόμενο, το άκουσμα της «τελευτής του βίου» του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου, έπεσε σαν γκρίζα συννεφιά στο πανελλήνιο και πέραν αυτού.
Πέρα και από τους πολυπληθείς, διαφόρου διαβαθμίσεως, πιστούς. Δεν αναφέρομαι στους ολίγους, μικρόψυχους, μικροπρεπείς και μικρόνοες «εκσυγχρονιστές».
Ανθρώπινος
Εκλεισε πρόωρα ο βιολογικός κύκλος ενός θρησκευτικού Ηγέτη
Αν και αναμενόμενο, το άκουσμα της «τελευτής του βίου» του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου, έπεσε σαν γκρίζα συννεφιά στο πανελλήνιο και πέραν αυτού.
Πέρα και από τους πολυπληθείς, διαφόρου διαβαθμίσεως, πιστούς. Δεν αναφέρομαι στους ολίγους, μικρόψυχους, μικροπρεπείς και μικρόνοες «εκσυγχρονιστές».
Την αξία ενός ηγέτη τη διακρίνεις από την αναγνώριση που αυτός χαίρει, από τους αντιπάλους του. Ενός θρησκευτικού ηγέτη από τους αλλόθρησκους, και τους άθεους του επιστημονικού υλισμού (για να τον αντιδιαστείλω από το χυδαίο υλισμό, αν και εν γνώσει μου, ότι δεν θα γίνω κατανοητός από κάποιους αναγνώστες μας).
Την αναγνώριση από τον ίδιο τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζή, που δήλωσε στη Βουλή ότι ο Αρχιεπίσκοπος «ήταν μια ισχυρή προσωπικότητα, που υπηρέτησε με συνέπεια τους στόχους της εκκλησίας», θυμίζοντας ακόμη ότι ήταν ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος που πέρασε τις πύλες των γραφείων του ΚΚΕ και συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του.
Μετά τον Καραμανλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Χαρ. Φλωράκη που αποτελούν την ιστορική πολιτική ηγεσία μιας εποχής, η Ελλάδα έχασε στο πρόσωπο του Χριστόδουλου, έναν θρησκευτικό ηγέτη εθνικής εμβέλειας. Τον τελευταίο ίσως, όσων προσωπικοτήτων βρίσκονται στο προσκήνιο.
Χαρισματικός, αγωνιστής, δυναμικός, προσηνής, επικοινωνιακός και κοινωνικός. Μα πάνω απ’ όλα ανθρώπινος. Σ’ αυτή την τελευταία ιδιότητα οφείλονται τα μεγαλειώδη χαρακτηριστικά της φυσιογνωμίας του, αλλά και τα όποια αδύνατα σημεία της προσωπικότητας και της διαδρομής του.
Θα ‘ταν μικροψυχία ν’ αναφερθούμε στα τελευταία., όταν υπερκαλύπτονται από το μεγαλείο του έργου του στην εκκλησία, το άνοιγμά της στην κοινωνία, και τον ανθρωπισμό του. Δεν θα κάνω καταγραφή, ούτε θ’ αναφερθώ σε αριθμούς. Εκεί στους χιλιάδες προσκυνητές που περίμεναν με τις ώρες για τον τελευταίο χαιρετισμό, ήταν μια Κούρδα, «έκανε τόσα για μας», είπε. Δεν τη ρώτησε η δημοσιογράφος αν ήταν μουσουλμάνα. Το πιθανότερο! Αυτό είναι ευγνωμοσύνη, αυτό είναι αναγνώριση, αυτό πέτυχε…
Μακάρι ο διάδοχός του ν’ ακολουθήσει τα χνάρια του και να μην ακούσει τις αντιλήψεις και τους ιερατικούς πόθους του Μητροπολίτη Ιωαννίνων, και άλλων προφανώς, που βλέπει τη θρησκεία μόνο στη μεταφυσική της διάσταση, όπως αποδόθηκε τουλάχιστον σε δημοσίευμα1: «…θέλω έναν Αρχιεπίσκοπο, λέει, ο οποίος θα δώσει βάρος στα οντολογικά στοιχεία της εκκλησίας… Η εκκλησία έχει μια κοινωνική αποστολή: να δώσει στον άνθρωπο, μια διάσταση υπαρξιακή στον ίδιο, για να δημιουργήσει ελπίδα, την οποία του γεννάει η αιωνιότητα…»! Καλά... Εδώ, επισημαίνω απλά ότι τέτοια εκκλησία – με την έννοια του ιερατείου – και τέτοιο εκκλησίασμα – πιστούς, επιθυμούν και υποθάλπουν οι διάφορες εγκόσμιες οικονομικο-πολιτικές εξουσίες, εκείνο το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, που κατέχει το 80% του παγκόσμιου πλούτου, που ενδιαφέρεται για τα εγκόσμια αγαθά και αφήνει “τα πιλάφια” και τους παράδεισους, στα 12.000 παιδάκια που πεθαίνουν κάθε μέρα από την πείνα2!
Ας κοιτάξουν λοιπόν οι 79 δεσποτάδες, αν θέλουν ακόμα τον κόσμο κοντά τους, να εκλέξουν κάποιον που θα βαδίσει στα χνάρια που χάραξε ο Χριστόδουλος, απαλλαγμένος από τις παρεμβατικές του ακρότητες και ενισχυμένος με μεγαλύτερη παρεμβατικότητα στην (εγκόσμια) κοινωνική ζωή, σύμφωνα με το ευαγγέλιο, υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικά τάξεων, υπέρ της μείωσης της ανισότητας, γιατί ισοπολιτεία και κοινωνική ειρήνη με κραυγαλέα ανισότητα δεν επιτυγχάνονται.
Με τις “μετά θάνατον ελπίδες”, τη μεταφυσική και το συντηριτισμό, θ’ αποδιώξουν τα υγιέστερα ψυχοπνευματικά, κοινωνικά στρώματα και θα χάσουν ό,τι κέρδισαν με την επικοινωνιακή πολιτική και κοινωνική πρακτική του Χριστόδουλου.
Σαν ελάχιστο φόρο τιμής προς τον μεγάλο εκλιπόντα αναδημοσιεύουμε ένα παλιότερο άρθρο μας, με αφορμή απόφθεγμα του Χριστόδουλου στη θεολογική Σχολή και δυο του ανέκδοτα στην σελίδα.
Το σχετικό άρθρο, με τίτλο “Οι γνήσιοι χριστιανοί, είναι κομμουνιστές”, είχε αποσταλεί στον εκλιπόντα Αρχιεπίσκοπο, όπως και σε πολλούς ιερομένους. Ουδείς απήντησε γραπτώς - τι θα μπορούσε ν’ απαντήσει άραγε.
Κ. Βενετσάνος
–––––––––––––
1. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 29/1/08 σελ. 19
2. Guardian 6/12/2006