Η σωματική κατασκευή του ανθρώπου με την όρθια θέση και τα ελεύθερα άκρα δείχνει ότι ο άνθρωπος δημιουργήθηκε βασικά για κίνηση, για άσκηση. Για εκατομμύρια χρόνια το κυνήγι και το περπάτημα για αναζήτηση τροφής ήταν ο μόνος τρόπος επιβίωσης και ήταν ένας φυσικός υγιεινός τρόπος ζωής...

Η σωματική κατασκευή του ανθρώπου με την όρθια θέση και τα ελεύθερα άκρα δείχνει ότι ο άνθρωπος δημιουργήθηκε βασικά για κίνηση, για άσκηση. Για εκατομμύρια χρόνια το κυνήγι και το περπάτημα για αναζήτηση τροφής ήταν ο μόνος τρόπος επιβίωσης και ήταν ένας φυσικός υγιεινός τρόπος ζωής.

Σήμερα ατυχώς ζούμε σε μια κοινωνία αστική, είμαστε δέσμιοι της μεγάλης τεχνολογικής εξέλιξης και στην κυριολεξία περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας είναι σε μια καρέκλα ή καναπέ μπροστά σε μια ηλεκτρονική συσκευή ή στο αυτοκίνητο.

Η καθιστική ζωή είναι στην κυριολεξία η μεγαλύτερη επιδημία όλων των εποχών αφού το ποσοστό των ανθρώπων που κάνουν καθιστική ζωή φθάνει στο 60-85% με αποτέλεσμα παγκοσμίως 2.000.000 θανάτους το χρόνο. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκή Ένωσης το 66% των Ευρωπαίων δεν ασκείται ούτε στο ελάχιστο απαραίτητο που σήμερα θεωρείται το βάδισμα επί 30 λεπτά τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.

Πολλές μελέτες ήδη από τη δεκαετία του 1960 είχαν δείξει πράγματι ότι άτομα με επαγγέλματα που χρειάζονται κίνηση και σημαντική κατανάλωση θερμίδων ζουν περισσότερο και έχουν λιγότερη στεφανιαία νόσο περίπου κατά 30% σε σύγκριση με άτομα που έχουν επαγγέλματα με εργασίες γραφείου. Από πολλούς θεωρείται ο σημαντικότερος παράγων κινδύνου κυρίως επειδή επηρεάζει και τροποποιεί και τους άλλους παράγοντες κινδύνου. Αντίθετα η άσκηση συμβάλλει σημαντικά τόσο στην πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων κινδύνου όπως η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, το στρες. Η καθιστική ζωή ένα μέρος της διαδικασίας και ανάπτυξης όλων των εκφυλιστικών νοσημάτων όπως είναι τα καρδιαγγειακά αλλά και άλλα νοσήματα. Με άλλα λόγια η καθιστική ζωή είναι ΝΟΣΟΣ γιατί ακριβώς επηρεάζει αρνητικά πάρα πολλά όργανα και συστήματα.

O πενηντάρης είναι νέος αν αθλείται

Αποτέλεσμα της καθιστικής ζωής είναι η μειωμένη φυσική ικανότητα, η μειωμένη αντοχή. Ένας 35χρονος που δεν αθλείται έχει την ίδια βιολογική ικανότητα με έναν πενηντάρη που αθλείται. Άτομα με καθιστική ζωή πέρα από κακή φυσική κατάσταση έχουν αυξημένη νοσηρότητα και ζουν λιγότερα χρόνια ζωής. Αυτό είχε αποδειχθεί ήδη απο τη δεκαετία του 1960 με πάρα πολλές επιδημιολογικές μελέτες που έγιναν στη Μ Βρεττανία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, τις ΗΠΑ.

Σήμερα πιστεύεται ότι η μειωμένη αυτή φυσική ικανότητα είναι πολύ χειρότερος παράγων πρόγνωσης θανάτου από την υπέρταση, το διαβήτη, τη χοληστερόλη, το κάπνισμα αφού έχει βρεθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο ακόμη και κατά 300%. Και όχι μόνο αυτό. Έχει αποδεiχθεί ότι τα άτομα που έχουν έναν από τους άλλους παράγοντες κινδύνου και δεν αθλούνται έχουν πολύ μεγάλο κίνδυνο συγκριτικά με άτομα με τους ίδιους παράγοντες κινδύνου αλλά αθλούνται. Έτσι άτομα με χοληστερόλη >220 mg% ή υπερτασικοί ή καπνιστές αν δεν αθλούνται έχουν 2.5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο συγκριτικά με άτομα που αθλούνται. Παχύσαρκα άτομα που δεν αθλούνται έχουν 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ενώ οι διαβητικοί έχουν 3.5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο. Οσο μικρότερη είναι η φυσική μας ικανότητα που φαίνεται από τη μικρή αντοχή στην κόπωση τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η καθιστική ζωή πρέπει σήμερα να θεωρείται όχι μόνο σαν παράγων κινδύνου αλλά σαν πραγματική και μάλιστα επιδημική αρρώστια. Πρέπει να ξέρουμε ότι και η ελάχιστη άσκηση είναι καλύτερη από τη μη άσκηση και ότι ποτέ δεν είναι αργά για άσκηση. Μάλιστα οι ηλικιωμένοι έχει βρεθεί ότι βοηθούνται περισσότερο: ένας σαραντάρης που αθλείται κερδίζει 1.5 ώρα ζωής για κάθε ώρα άσκησης ενώ ένας εβδομηντάρης κερδίζει 2.5 ώρες.

Η καθιστική ζωή είναι ίσως η πιο σημαντική παράμετρος στον ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Η άσκηση πρέπει να γίνει τρόπος ζωής αν θέλουμε να κερδίσουμε τα πολλά και πολύ σημαντικά οφέλη. Προσφέρει ευχαρίστηση, διασκέδαση, προσωπικό και κοινωνικό όφελος, χαρίζει περισσότερα και καλά χρόνια ζωής, προλαμβάνει την ανάπτυξη των παραγόντων κινδύνου, προλαμβάνει και θεραπεύει τη στεφανιαία νόσο, το μεταβολικό σύνδρομο, τα εγκεφαλικά, την καρδιακή ανεπάρκεια, τις παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, την οστεοπόρωση, τις λοιμώξεις.

Συχνό είναι το ερώτημα πόση άσκηση είναι ωφέλιμη; Σήμερα αποδείχθηκε ότι το περπάτημα για μισή ώρα 3-5 φορές την εβδομάδα δεν είναι καθόλου αρκετό. Τρεις κανόνες είναι απαραίτητοι:

1ον. Στις καθημερινές δραστηριότητες πρέπει να κινούμαστε όσο γίνεται πιο πολύ αποφεύγοντας για παράδειγμα όσο γίνεται το αυτοκίνητο ή το ασανσέρ

2ον. Χρειάζεται οπωσδήποτε 3 φορές την εβδομάδα συστηματική άσκηση για 45 λεπτά περίπου (ελεύθερο βάδισμα ή στο γυμναστήριο)

3ον. Δύο φορές την εβδομάδα συμμετοχή σε διάφορα αθλήματα ή αθλοπαιδιές της αρεσκείας σας.

4ον. Τέλος τις ημέρες της εβδομάδας που μένουν μπορείτε άνετα να παρακολουθείτε τις αγαπημένες σας σειρές στην τηλεόραση καθισμένοι για μισή όμως ώρα στον αναπαυτικό σας καναπέ....!

Ο ρόλος των γιατρών στο θέμα αυτό είναι ασφαλώς καθοριστικός. Ο θεράπων ιατρός στην επίσκεψη κάθε πελάτη πρέπει να διαθέσει 3 λεπτά και να υποβάλλει τις ακόλουθες ερωτήσεις στον ασθενή:

― Πόσα χιλιόμετρα περπατάς την ημέρα;

― Συμμετέχεις σε κάποιο συστηματικό πρόγραμμα άσκησης;

― Συνήθως χρησιμοποιείς κυλιόμενες σκάλες και ασανσέρ ή ανεβαίνεις σκάλες;

― Παρκάρεις το αυτοκίνητο πολύ κοντά στον τελικό προορισμό;

― Τι είναι αυτό που περιορίζει τη φυσική σου ικανότητα; Το έχεις ελέγξει;

...Kαι οι Δήμαρχοι

Γι’ αυτό ο καθένας μας ατομικά αλλά και όλοι οι υπεύθυνοι φορείς ιατρικοί, κοινωνικοί, κυβερνητικοί πρέπει να κάνουν τα πάντα για να διευκολύνουν τον πολίτη να μπορεί να αθλείται. Ας το έχουν αυτό υπόψιν τους οι υποψήφιοι δημοτικοί άρχοντες μια και βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, αλλά και εμείς σαν πολίτες ας τους ρωτήσουμε τι θα κάνουν για το Δήμο τους στο θέμα αυτό. H δημιουργία ποδηλατόδρομων για παράδειγμα, θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα.

ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ και ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ είναι ένα καλό μήνυμα.

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 89 guests και κανένα μέλος