Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών γιορτάστηκε και φέτος με τα υψηλά ποσοστά των θυμάτων να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Η μόρφωση, ή καλύτερα η εκπαίδευση που προσφέρει η σημερινή κοινωνία, δεν φαίνεται να συμβάλει στην μείωση των κρουσμάτων βίας προς τις γυναίκες, αφού περισσότεροι από τους μισούς δράστες είναι δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης. Ούτε η αντίληψη ότι η κακοποιημένη γυναίκα είναι συνήθως χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος, επιβεβαιώνεται. 7 στις 10 γυναίκες - θύματα είναι δευτεροβάθμιας ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομική κατάσταση, καθώς 6 στις 10 γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση.

 

Μιλάνε τα νούμερα

 

  • 1 στις 3 γυναίκες έχει πιθανότατα υποστεί κακοποίηση, σεξουαλική ή άσκηση φυσικής βίας κατά τη διάρκεια της ζωής της!
  • 1 στις 5 γυναίκες πέφτει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού και πάνω από το 80% των θυμάτων παράνομης εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων, είναι γυναίκες!

 

Στατιστικά Στοιχεία για την Ελλάδα:

• Η βία κατά των γυναικών είναι κυρίως υπόθεση ενδοοικογενειακή, καθώς το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες.

• Το 16% των γυναικών που απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές.

• 21% των γυναικών που κακοποιούνται από τους συντρόφους τους, συνεχίζουν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

 

Η πραγματική έκταση του προβλήματος, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι μεγαλύτερη απ’ αυτή που δείχνουν οι αριθμοί, καθώς πολλές γυναίκες κρατάνε το στόμα τους κλειστό και τα επεισόδια δεν καταγράφονται. Σ’ αυτό, όπως αποκαλύπτει η τηλεφωνική γραμμή “Δίπλα σου” (800 11 88881), “βοηθάει” η νοοτροπία και η ελλειπής γνώση της Αστυνομίας για τον χειρισμό τέτοιων υποθέσεων. Όπως αναφέρουν οι εθελόντριες πολλές φορές οι ίδιοι οι αστυνομικοί αποτρέπουν τα θύματα να καταγγείλουν το γεγονός με την απειλή πως υπάρχει κίνδυνος να καταθέσει μήνυση και ο δράστης. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι γυναίκες - θύματα να μην καταγγέλουν και οι άντρες - δράστες να μένουν ατιμώρητοι.

 

Ο συνηθέστερος λόγος είναι ο φόβος ενός χειρότερου επεισοδίου, στην περίπτωση που ο δράστης μάθει για την καταγγελία. Τρεις γυναίκες που είχαν τηλεφωνήσει πρόσφατα στη Γραμμή, δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή...

 

Σανίδα σωτηρίας

 

Στην Αθήνα λειτουργεί ο ξενώνας κακοποιημένων γυναικών από το 1993 και απευθύνεται σε κάθε γυναίκα που δέχεται βία, Ελληνίδα ή αλλοδαπή, ανεξάρτητα από το πλαίσιο της σχέσης (εντός ή εκτός γάμου). Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να φιλοξενηθούν μαζί με τα παιδιά τους (τα αγόρια γίνονται δεκτά έως 14 ετών).

Για να φιλοξενηθούν στον Ξενώνα πρέπει να απευθυνθούν στο Γραφείο Ισότητας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας του Δήμου Αθηναίων. (τηλ. 210 5244657 | E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

 

Η παραμονή τους κατά μέσο όρο και βάσει του Κανονισμού Λειτουργίας είναι 20 ημέρες έως 1 μήνα με προϋπόθεση την προσωπική συνέντευξη από την κοινωνική υπηρεσία και την προσκόμιση ιατρικών εξετάσεων.

 

Τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φιλοξενούμενες και οι βασικές ανάγκες τους συνοψίζονται στην ακόλουθη κατηγοριοποίηση:

• Οικονομικά προβλήματα • Ανεργία • Νομική Στήριξη • Μη σωστή εφαρμογή του Νομοθετικού Πλαισίου σε θέματα βίας κατά των γυναικών.

 

Ο Ξενώνας παρέχει στις γυναίκες που φιλοξενεί και στα παιδιά τους στέγη, προστασία, ασφάλεια, ψυχολογική υποστήριξη και κοινωνική κάλυψη από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Επίσης νομικές συμβουλές καθώς και πληροφορίες για τη λειτουργία άλλων Κοινωνικών Υπηρεσιών και Φορέων που μπορούν να απευθυνθούν ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

 

Σεξουαλική βία 1 στα 5 παιδιά

 

Η δεύτερη κατηγορία ανθρώπων που πέφτει θύμα βίας πολύ συχνά είναι τα παιδιά. Και σ’ αυτήν την περίπτωση η ενδοοικογενειακή βία είναι πρώτη στα ποσοστά.

"Στην Ευρώπη, ένα παιδί στα πέντε είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης", δήλωσε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μοντ ντε Μποέρ Μπουκίτσιο, κατά την διάρκεια παρουσίασης μιας εκστρατείας για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών στο Παρίσι, με τίτλο "Ένα στα Πέντε".

Στόχος της εκστρατείας είναι να διδάξει στα παιδιά ηλικίας 4 έως 7 ετών τα δικαιώματά τους στο να καθορίζουν τα όρια και να καταγγέλλουν την κακοποίηση. (http://www.onnetouchepasici.org).

"Δεν θέλουμε να στιγματίσουμε την Καθολική Εκκλησία αλλά είναι αλήθεια ότι τα παιδιά που βρίσκονται σε ιδρύματα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα", πρόσθεσε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 95 guests και κανένα μέλος