Κοινή Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν οι Δέκα Δήμαρχοι των Δήμων – Μέλη του Συνδέσμου Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), δείχνοντας ενωμένοι στο κοινό μέτωπο που λέγεται ΥΜΗΤΤΟΣ και στον κοινό ΣΤΟΧΟ που είναι η διατήρηση του πράσινου χαρακτήρα του, η διασφάλιση της ακεραιότητάς του, η προστασία του και η αναβάθμισή του στις συνειδήσεις και στις καθημερινές συνήθειες των συμπολιτών μας.

 

Χρειάζονται γενναίες τομές για να αντέξει ο ΥΜΗΤΤΟΣ

«Ο ΥΜΗΤΤΟΣ μας, όπως και κάθε βουνό, θα αντέξει αν γίνουν γενναίες τομές, μη δίνοντας χώρο σε ενέργειες που τον βλάπτουν και τον απειλούν. Η φωνή μας είναι δυνατή και ο στόχος μας είναι να πετύχουμε έχοντας στο πλευρό μας το κράτος, την πολιτεία και φυσικά όλους τους συμπολίτες μας».

Παρουσία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργου Αμυρά, του Γενικού Γραμματέα Δασών Κωνσταντίνου Αραβώση, του Γενικού Διευθυντή Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος Βαγγέλη Γκουντούφα, του Δασάρχη Πεντέλης Θανάση Ρέππα, των Βουλευτών Διονύση Χατζηδάκη, Γιάννη Καλλιάνου, Τόνια Αντωνίου, εκτέθηκαν τα εκκρεμή ζητήματα, που καλείται όπως ειπώθηκε ο ΣΠΑΥ να αντιμετωπίσουν, με ελάχιστους πόρους σε υλικό και ανθρώπινο δυναμικό, το νομικό πλαίσιο και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

H πυρκαγιά της 4ης Ιουνίου 2022, που ξεκίνησε από τη Γλυφάδα και κατέκαψε 4.322 στρέμματα στον νότιο Υμηττό, απέδειξε για μία ακόμα φορά ότι ο Υμηττός, όπως και κάθε βουνό, μπορεί να δεχτεί μια μεγάλη καταστροφή με πληθώρα αρνητικών επιπτώσεων ως προς τη χλωρίδα και την πανίδα του οικοσυστήματος, αλλά και ως προς τις περιουσίες και τις ανθρώπινες ζωές.

Αναφέρθηκε ότι η ζημιά που υπέστη το δασικό οικοσύστημα είναι μεγάλη και ανέδειξε σοβαρές παθογένειες στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών εν γένει, γι' αυτό και επανέρχεται ο ΣΠΑ εκφράζοντας «την κοινή μας αγωνία και υπενθυμίζοντας μια σειρά ζητημάτων που είχαμε καταθέσει τον Νοέμβριο στο Forum του ΣΠΑΥ».

 

''Προσάναμα'' τα δάση

Επεσήμαναν ότι «τα προβλήματα που προκάλεσε η φετινή έντονη χιονόπτωση “ΕΛΠΙΣ” στην Αττική, αθροιστικά με τα προβλήματα που είχε επιφέρει η κακοκαιρία ‘’Μήδεια’’ τον χειμώνα του 2021, έχουν δημιουργήσει συνθήκες που επιβαρύνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα δασικά οικοσυστήματα της Αττικής, λόγω της τεράστιας ποσότητας βιομάζας που έχει συσσωρευθεί, σπασμένα κλαδιά, πεσμένα δέντρα και απροσπέλαστους δασικούς δρόμους».

Για τον λόγο αυτό, έστειλαν επιστολή στις 7/2/22, προς τον Πρωθυπουργό με τίτλο: ‘’Ο Υμηττός Εκπέμπει SOS’’.

Παρόλο που ο ρόλος του ΣΠΑΥ είναι επικουρικός της δασικής υπηρεσίας, πολλές φορές αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες που ξεπερνούν τις αρμοδιότητες και τις δυνατότητές τους με στόχο την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης για τη θωράκιση του Υμηττού.

Ενδεικτικά ανέφεραν την πρόσφατη πυρκαγιά στη Βούλα (Πανόραμα) σημειώνοντας ότι «η συντήρηση, η αποψίλωση και ο καθαρισμός του δασικού δρόμου στη θέση Κρεμαστός Λαγός που οδηγεί στο πεδίο βολής της σχολής Ευελπίδων και στο Χέρωμα της Βάρης είναι έργο του ΣΠΑΥ και των Δήμων. Έργο πρόληψης που εκτέλεσε ο ΣΠΑΥ, με ιδίους πόρους και στο σωστό χρόνο.

 

Ευθύνες στο δήμαρχο Γλυφάδας για την πυρκαγιά στο Πανόραμα

Αναφέρθηκαν στο Δήμο Γλυφάδας, ο οποίος με απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου έχει αποχωρήσει από τον ΣΠΑΥ, επιρρίπτοντάς του ευθύνες για την επέκταση της πυρκαγιάς στο Πανόραμα Βούλας, σημειώνοντας ότι: «στο σημείο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, στη Γλυφάδα, δεν είχε υλοποιηθεί επιμελώς (η αποψίλωση και ο καθαρισμός) όπως έκανε ο ΣΠΑΥ τα προηγούμενα χρόνια».

Εως και σήμερα -τόνιεσε- ο ΣΠΑΥ έχει υποβάλει αιτήματα χρηματοδότησης σε 5 προσκλήσεις του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Μέχρι και σήμερα έχει εγκριθεί και βρίσκεται σε φάση διαγωνιστικής διαδικασίας το οποίο περιλαμβάνει νέα παρατηρητήρια προφύλαξης, δεξαμενές πυρόσβεσης, 15 ολοκαίνουργια πυροσβεστικά οχήματα, 2 υδροφόρες, εξοπλισμό για τους εθελοντές, ηλεκτρονικές πινακίδες και μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης του κοινού, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης την επόμενη διετία.

Με αφορμή όμως τις μεγάλες καταστροφές από τις πρώτες πυρκαγιές που σημειώθηκαν φέτος στην Αττική (Κερατέα, Σχιστό, Γλυφάδα – Βούλα – Βάρη, Κουβαράς) είναι επιτακτική ανάγκη να συνεργαστούν ακόμα πιο αποτελεσματικά κράτος – τοπική αυτοδιοίκηση – πολίτες και να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση.

Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τομέα της πρόληψης έχοντας άμεση επαφή με τους δημότες και γνωρίζοντας καλύτερα από όλους τις πραγματικές ανάγκες μιας περιοχής. Αυτό που απαιτείται στην πράξη είναι η αντίστοιχη νομοθετική και οικονομική στήριξη με σύγχρονα εργαλεία και διαδικασίες για δράσεις πολιτικής προστασίας.

Βέβαια όταν τα δάση γίνονται απαγορευτικά για τον πολίτη που θέλει να τα επισκεφθεί, αυτόματα ακυρώνεται η συμμετοχή του πολίτη... λέμε εμείς.

Εμείς σήμερα επαναφέρουμε για μία ακόμα φορά συγκεκριμένες προτάσεις που έχουμε καταθέσει για ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, δεδομένου ότι διανύουμε μια ακόμα δύσκολη αντιπυρική περίοδο.

 

Κι όμως το πουλί βάζει... φωτιές!

Επεσήμαναν ακόμη ότι εχει παρατηρηθεί κατ' επανάληψη ότι αρκετές δασικές πυρκαγιές ξεκινούν από τις εγκαταστάσεις του ΑΔΜΗΕ ή του ΔΕΔΔΗΕ.

Αυτό το έχουμε βιώσει κυριολεκτικά, στο Καβούρι, όταν ένα περιστέρι κάθισε στον πυλώνα και βραχυκυκλώθηκε. Αρπαξε φωτιά και έπεσε αναμμένο στο έδαφος. Τα χόρτα ήταν ψηλά και άναψαν αμέσως φωτιά. Εκείνη τη στιγμή κολυμπούσα στη θάλασσα, όταν άκουσα το θόρυβο και είδα τους πρώτους καπνούς.

Για καλή μας τύχη την κατάσταση έσωσαν κάποιοι ρομά που είχαν κατασκηνώσει δίπλα και έτρεξαν μέσως και έσβησαν τη φωτιά πριν εξελιχθεί.

Η Πολιτική Προστασία του τότε Δήμου Βουλιαγμένης που βρισκόταν 100 μέτρα πιο κάτω στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο δεν πήραν ...μυρωδιά. Μάλιστα φεύγοντας σταμάτησα και τους ρώτησα αν πήραν είδηση τη φωτιά που άρπαξε και με κοίταζαν σαν ...αγάλματα.

Πράγματι γύρω από τους πυλώνες πρέπει προσεκτικά να καθαρίζονται τα χόρτα και ίσως να υπάρχει κάποιο είδος προστασίας του πυλώνα ώστε να μην πλησιάζουν τα πουλιά τα καλώδια.

Ο ΣΠΑΥ πρότεινε επίσης για τους πραγματικούς μελισσοκόμους και κτηνοτρόφους (επαγγελματίες ή ερασιτέχνες) να δημιουργηθούν Εθνικά μητρώα, για να καταγράφονται και να λειτουργούν με κανόνες.

Ως προς τη λειτουργία των Αυτοτελών Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας των δήμων, με βάση τον υπάρχοντα νόμο 4662/20 απαιτείται η έκδοση κανονιστικής πράξης (Προεδρικού Διατάγματος) που θα καθορίζει το προσωπικό, τις αρμοδιότητες και τα μέσα που απαιτούνται προκειμένου να επιτυγχάνεται η όσο το δυνατόν καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της πολιτικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο. Χρειαζόμαστε αυτά τα εργαλεία και τις αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα καθιστούν εφικτή τη δημιουργία μόνιμης επανδρωμένης δομής σε κάθε Δήμο της χώρας, με κατάλληλο προσωπικό που θα μπορεί να επιλέγει ο κάθε Δήμος όχι σε επίπεδο 4μηνων που ισχύει σήμερα, αλλά σε ετήσιο επίπεδο.

 

Δυσκίνητο και γραφειοκρατικό το σύστημα

Η επόμενη πρότασή που έκανε ο ΣΠΑΥ αφορά τις συνέργειες και την ταχύτητα λήψης αποφάσεων σε επίπεδο πρόληψης. Το χαρακτήρισε «δυσκίνητο, γραφειοκρατικό και εν τέλει αναποτελεσματικό. Αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις η κάθε υπηρεσία δρα αυτόνομα και δεν υπάρχει κοινή αξιολόγηση των έργων που πρέπει να υλοποιηθούν. Ο καθένας κάνει τις δικές του εισηγήσεις. Δεν υπάρχει μια ενιαία ιεράρχηση με βάση τον βαθμό επικινδυνότητας και πολλές φορές χανόμαστε στην αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων», σημείωσε και συνέχισε:.

Μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά, όπως στην περίπτωση της Γλυφάδας και της Βούλας, θα πρέπει να κοιτάμε αμέσως την επόμενη μέρα. Στη λογική του Οργάνου Πρόληψης Τοπικής Αυτοδιοίκησης που παρουσιάσαμε παραπάνω, προτείνεται η άμεση αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων με αντιδιαβρωτικά & αντιπλημμυρικά έργα, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τις σύγχρονες απειλές των δασών όπως η κλιματική αλλαγή και η ερημοποίηση. Συντασσόμαστε όλοι στο πλευρό του Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου για άμεση κήρυξη της έκτασης ως αναδασωτέας και για όλα όσα απαιτούνται να γίνουν άμεσα.

 

Άγρυπνοι φρουροί οι εθελοντές

Προκειμένου οι εθελοντικές oμάδες δασοπροστασίας – δασοπυρόσβεσης να είναι επιχειρησιακά αξιόμαχες, απαιτούνται μεταξύ άλλων κτηριακές υποδομές, όπως μόνιμα πυροφυλάκια, τα οποία έχουν κατασκευαστεί εδώ και χρόνια πλησίον ή ακόμα και μέσα στο βουνό, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες επόπτευσης και άμεσης επέμβασης σε κάθε περιστατικό δασικής πυρκαγιάς. Υπάρχουν πυροφυλάκια σήμερα που δεν έχουν ρεύμα λόγω της συγκεκριμένης κατάστασης. Πρέπει λοιπόν άμεσα να βρεθεί λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα, τόνισαν επίσης.

Κλείνοντας, απευθύνουμε έκκληση προς τους πολίτες για επαγρύπνηση και συνεργασία προκειμένου να αποφευχθεί το οποιοδήποτε περιστατικό από αμέλεια. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, παρακολουθούμε τον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, τις ημέρες πολύ υψηλής επικινδυνότητας που όλες οι πύλες εισόδου του Υμηττού θα είναι κλειστές σεβόμαστε το συγκεκριμένο μέτρο περί απαγόρευσης της κυκλοφορίας στο βουνό, καθαρίζουμε τα οικόπεδά μας και στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο τα προληπτικά μέτρα των δήμων και των εθελοντικών ομάδων σε κάθε περιοχή.

Μετά τις ομιλίες των αρμοδίων, ακολούθησαν ερωτήσεις από τα διάφορα ΜΜΕ.

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 92 guests και κανένα μέλος