Έτος εκλογών το 2019 και σίγουρα ο μήνας Μάης!

 

Ο Μάης φτάνει με βήμα ταχύ και με τριπλές οπωσδήποτε κάλπες:

― Κάλπη για τους Έλληνες Ευρωβουλευτές

― Κάλπη για την εκλογή Περιφερειαρχών και περιφερειακών Συμβούλων, και κυρίως

― Κάλπη για τις δημοτικές εκλογές Δημάρχων και δημοτικών Συμβούλων.

Η πρώτη Κυριακή για τις Τοπικές εκλογές - δημοτικές και Περιφερειακές, έχει ορισθεί σύμφωνα με το νόμο (4555 αρ/ 6 §4α): «Ο πρώτος γύρος της εκλογικής διαδικασίας (...) θα διεξαχθεί την Κυριακή κατά την οποία διενεργείται η ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Κι αυτή έχει καθοριστεί η 26η Μαΐου.

Και λέμε “η πρώτη Κυριακή”, γιατί, ως γνωστόν στις περισσότερες των περιπτώσεων θα υπάρξει και δεύτερη, για την εκλογή Δημάρχου, αν δεν συγκεντρώσει από την πρώτη Κυριακή το 50% συν ένα (1) ψήφο.

Όλοι οι Σύμβουλοι, εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική με βάση τον μεταρρυθμιστικό Νόμο “Κλεισθένη”.

Ο νόμος αυτός είναι δικαιότερος αφού έχουμε δει συμβούλους να παίρνουν ένα μεγάλο αριθμό ψήφων και όμως να μένουν εκτός συμβουλίου. Είναι επίσης δικαιότερος γιατί μας υποχρεώνει να διαβουλευόμαστε οι παρατάξεις προκειμένου να βρούμε τη «χρυσή τομή» στην κάθε απόφαση, γιατί σπάνια θα υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία. Έτσι όπως σοφά τραγουδούσε και ο αξέχαστος Ξυλούρης: «Και να αδερφέ μου που μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα, ήσυχα κι απλά. Καταλαβαινόμαστε τώρα δε χρειάζονται περισσότερα».

Πρέπει λοιπόν να μάθουμε να καταλαβαινόμαστε και να έχουμε σαν στόχο το καλό της πόλης, το καλό της Περιφέρειας, το καλό της Πατρίδας, για να πάμε μπροστά.

 

Κάλπη για τις δημοτικές εκλογές

 

Η πρώτη Κυριακή των Τοπικών εκλογών – Δημοτικών και Περιφερειακών -, γιατί στις περισσότερες των περιπτώσεων θα υπάρξει και δεύτερη Κυριακή για την ανάδειξη δημάρχου, έχει ορισθεί η 26η Μαΐου.

Βέβαια, για τους ψηφοφόρους που απλώς θα πάνε να ψηφίσουν «εκείνους που θ’ αποφασίζουν γι’ αυτούς», μένουν ακόμη 113 ημέρες! Για «εκείνους» όμως, δηλαδή τους υποψηφίους καθώς και τους ενεργούς πολίτες, τα περιθώρια στενεύουν.

Η επίσημη «προεκλογική περίοδος αρχίζει δύο μήνες πριν την ημερομηνία των εκλογών, δηλαδή την επομένη της Εθνικής μας Επετείου, 26η Μαρτίου 2019 (αριθμός. 6, § 2).

Η Δήλωση του Συνδυασμού επιδίδεται στον Πρόεδρο του Πολυμελούς Πρωτοδικείου το αργότερο 20 ημέρες πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας (αρθ. 14 §10), δηλαδή μέχρι τις 6 Μαΐου.

Το νέο εκλογικό σύστημα καθίσταται δικαιότερο αφού ΟΛΟΙ οι σύμβουλοι εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική (αρθ. 28 §1) και αυτό εγγράφεται στο ενεργητικό της Κυβέρνησης, χωρίς μπόνους κ.λπ. ώστε να αποδυναμώνει τους δημάρχους από την αυταρχική μονοκρατορία τους, που καθιστούσε τους συμβούλους της πλειοψηφίας «μετοχές» στο χαρτοφυλάκιο των δημάρχων και στην πραγματικότητα άβουλα και βουβά πρόσωπα. Όπως ήταν επόμενο σήκωσε την αναποτελεσματική – ευτυχώς – αντίδραση του συνόλου σχεδόν των δημάρχων.

Με το παρόν σύστημα θα αφυπνιστεί η δημοκρατική αντίληψη και ικανότητα της πειθούς εκεί που ορθωνόταν δεσποτικά η αυταρχική πειθαρχία. Ο Δήμαρχος θα καταλάβει το αξίωμα τού primus inter pares (πρώτου μεταξύ ίσων) αντί του primus solus (μοναδικού κυρίαρχου) μ’ όλα τα παρεπόμενα.

Να πούμε συμπληρωματικά, ότι η θητεία των τοπικών αρχών επανήλθε στα όρια της τετραετίας, αντί της πενταετίας που όριζε ο «Καλλικρατικός» Νόμος του 2010.

Όσον αφορά τις υποψηφιότητες και τους συνδυασμούς, το σύστημα παραμένει σταθερό στην «κομματική» αντίληψη, που προβάλλει την έννοια της «ομάδας», αντί του ατόμου.

Κατά την άποψή μας, αυτό δεν αποσκοπεί, όπως έχει αποδειχθεί, στη συλλογικότητα των αποφάσεων και της δράσης, αλλά στο «μάντρωμα». Στην ενίσχυση των «καπάτσων» μετριοτήτων και στον αποκλεισμό των άξιων, και των ικανών, που στερούνται ορισμένων «ικανοτήτων» ή προνομίων όπως, ενδεικτικά, του ψεύδους, της εξαπάτησης, των ανεκπλήρωτων και αντικειμενικά, υποσχέσεων, των εκβιασμών, της εκλογικής υποκρισίας ή και επαιτείας και βέβαια της διαπλοκής και της οικογενειοκρατίας κλπ. (νεποτισμός, φαβοριτισμός) ευνοιοκρατία και «τύχη»!

Γιατί, παραδείγματος χάριν, δεν θα μπορούσε να υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο μεμονωμένων υποψηφίων, που θα προστίθετο στο ψηφοδέλτιο του επιλεγμένου από τον ψηφοφόρο συνδυασμού, ή μεμονωμένα και ακόμη,

Ρωτάμε: γιατί να μην εκλέγονται οι δήμαρχοι ξεχωριστά από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο υποψηφίων δημάρχων και ξεχωριστά οι σύμβουλοι;

Με τον τρόπο που εκλέγουμε σήμερα, αποκλείεται η δυνατότητα επιλογής υποψηφίων άξιων συμβούλων, εκτός όμως του συνδυασμού επιλογής μας.

 

Παραδείγματα εκλογιμότητας

 

Με τον «Καλλικράτη» και τον «Κλεισθένη» - Απλή αναλογική

Για να συνειδητοποιήσουμε τι σημαίνει αυτή η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, με την καθιέρωση της απλής αναλογικής στην εκλογή των δημοτικών συμβούλων, από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, να φέρουμε μερικά παραδείγματα με βάση την ψηφοφορία των δημοτικών εκλογών του 2014, στις οποίες είχαν εκλεγεί οι παρούσες δημοτικές αρχές.

Με μια απλή ματιά θα δούμε πόσο διαφορετική θα ήταν η εικόνα των Συμβουλίων εάν αντί του Καλλικρατικού νόμου του 2010, που λεηλατούσε στην κυριολεξία τη δύναμη των ασθενέστερων συνδυασμών - δημοτικών συνδυασμών, που εκπροσωπούσαν τάσεις της λαϊκής βούλησης – για να πριμοδοτήσουν τον πρώτο συνδυασμό, αυτόν του δημάρχου, εάν αντί του «Καλλικράτη» είχε εφαρμοσθεί ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» ο νόμος δηλαδή με τον οποίο θα διεξαχθούν οι επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Στο δήμο Κρωπίας, όπου ο παρών δήμαρχος Δημ. Κιούσης είχε λάβει από την 1η Κυριακή, την τρανταχτή πλειοψηφία του 76%, δεν θα παρατηρούσαμε καμμιά αλλαγή γιατί στην περίπτωση εκλογής του Δημάρχου από την 1η Κυριακή με ποσοστό 60% και άνω όπως προέβλεπε ο «Καλλικράτης» είχαμε αναλογική κατανομή των εδρών.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο σε άλλους Δήμους, όπως θα δείξουμε αμέσως παρακάτω, όπου ο Δήμαρχος δεν ήταν της πρώτης επιλογής του λαού, αλλά της αναγκαστικής δεύτερης. Η δεύτερη επιλογή εκλογής δημάρχου συμπαρέσυρε και την εκλογή συμβούλων, που δεν ήταν της επιλογής του λαού, ενώ είχαμε ακόμα και ανατροπές στη σειρά προτίμησης (αυτές θα τις έχουμε και τώρα, αλλά μόνον ως προς το πρόσωπο του Δημάρχου).

 

 

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης

 

Την 1η Κυριακή των εκλογών του 2014, επί εγκύρων ψηφοδελτίων 23.627, είχαν λάβει:

1ος Πανάς Σπυράγγελος 8.872

2ος Κωνσταντέλλος Γρηγόρης 8.203 (669 ψήφους λιγότερους, δηλαδή) πράγμα που στην 2η Κυριακή ανετράπη και μετά από δικαστική απόφαση ανακηρύχθηκε Δήμαρχος ο Κωνσταντέλλος με οκτώ (8) ψήφους διαφορά, λαμβάνοντας όμως 20 συμβούλους και γενόμενος έτσι απόλυτος κύριος, έναντι οκτώ (8) συμβούλων του Πανά, 2 του Δ. Δαβάκη (Κύμα πολιτών), που ήρθε τρίτος, 1 σύμβουλο η ΡΙ.ΚΙ.Π, που ήρθε 4η, με το Θάνο Ματόπουλο, και τέλος από έναν σύμβουλο, ο Δημ. Δόγκας (Δημοτική Βούληση) και ο Κ. Πασακυριάκος (Λαϊκή Συσπείρωση).

Ας δούμε τώρα στο παράδειγμά μας, πόσο διαφορετική θα ήταν η εικόνα στο Δημοτικό Συμβούλιο των 3Β, αλλά και στους άλλους δήμους με την απλή αναλλογική του ισχύοντος νόμου:

dimoi apotelesmata

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 388 guests και κανένα μέλος