Ο αγώνας του Ράλλυ Αιγαίου είναι μία σειρά τριών ή τεσσάρων ιστιοδρομιών ανοικτής θαλάσσης, με αφετηρία ή και κατάληξη τον Φαληρικό Όρμο κατά κανόνα και ενδιάμεσους σταθμούς νησιά του Αιγαίου. Από τον καιρό που το ιστορικό Θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ μεθορμίσθη ως ναυτικό μουσείο στο Παλαιό Φάληρο, η εκκίνηση του αγώνα δίδεται συμβολικά πλέον από τον προ του Θωρηκτού θαλάσσιο χώρο.

Το συνολικό μήκος των διαδρομών κάθε Ράλλυ Αιγαίου ποικίλει αναλόγως της θέσεως των νησιών που έχουν επιλεγεί κάθε χρόνο ως ενδιάμεσοι σταθμοί και κυμαίνεται μεταξύ 350 και 500 ναυτικών μιλίων περίπου. Στους αγώνες του Ράλλυ Αιγαίου παίρνουν μέρος ιστιοφόρα σκάφη, με μεγάλη ποικιλία μήκους και ιστιοφορίας, τα οποία κατατάσσονται σε σκάφη που σχεδιάστηκαν κυρίως για αγώνες και σκάφη θαλασσοπορίας. Επειδή όμως τα σκάφη είναι ανόμοια, ο μεταξύ τους συναγωνισμός γίνεται δυνατός με τη βοήθεια συστήματος ισοζυγισμού, το οποίο είναι συνάρτηση του βαθμού ικανότητος του κάθε σκάφους.

Το Ράλλυ Αιγαίου είναι ο παλαιότερος και σημαντικότερος αγώνας ανοικτής θαλάσσης στην Ελλάδα. Διεξάγεται από το 1964 από τον Πανελλήνιο Ο.μιλο Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΟΙΑΘ). Θεωρείται ο δυσκολότερος αγώνας σε όλη την Ελλάδα και συμμετέχουν σε αυτόν τα πιο έμπειρα πληρώματα.

aegean-sailing-rally-2014-milos-arkoudesΗ εκκίνηση έγινε λοιπόν από το Φάληρο την Παρασκευή 18 Ιουλίου με πρώτο προορισμό το λιμάνι της Μήλου, τον Αδάμαντα.

afroesa-naovΤην Κυριακή 20/7 έγινε εκκίνηση για την Αστυπάλαια (Πέρα Γυαλό). Σημειωτέον ότι σε κάθε σταθμό (νησί) γινόταν απονομή των νικητών της συγκεκριμένης “κούρσας”.

Από Αστυπάλαια έφυγαν προς Ίο, 24/7 και το Σάββατο έφυγαν από Ιο προς Σούνιο που ήταν και η κατάληξη.

Η απονομή των επάθλων έγινε τη Δευτέρα 28 Ιουλίου στη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου, σε πανηγυρικό κλίμα.

aegean-sailing-rally-2014-003Μεγάλος θριαμβευτής στην κατηγορία ORC I το BULLET-SKULD που είχε στο τιμόνι του, τον Δημήτρη Δεληγιάννη και τους συγκυβερνήτες Σίμο Καμπουρίδη & Νίκο Σινούρη. Ο Ολυμπιονίκης ιστιοπλόος έγραψε ακόμη μια χρυσή σελίδα στο κεφάλαιο της καριέρας του, που λέγεται Ράλλυ Αιγαίου. Κατάφερε να κερδίσει για 5η φορά από το 2008 και μετά, με διαφορετικό σκάφος και με το ικανότατο επίσης πλήρωμα που είναι οι, Γιώργος Τσιγκούλης, Περικλής Σπύρους, Φλωρεντία Κουλαμπά, Κυριάκος Αγγελόπουλος, Γιώργος Σιαράβας, Θωμάς Χούντας, Γιώργος Πρίφτης, Πάνος Δούρος, Ακης Τσαρούχης, Μιχάλης Ρούσσος, Κωνσταντίνος Τσιγκαράς, Σταύρος Χαμπάκης.

Η 5η νίκη ωστόσο του Δημήτρη Δεληγιάννη στο φετινό Ράλλυ Αιγαίου μόνο εύκολη δεν αποδείχθηκε αφού δε θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι το φινάλε έμοιαζε βγαλμένο από τις ταινίες του Χίτσκοκ.

aegean-sailing-rally-2014-006Κι αυτό εξαιτίας του μεγάλου συναγωνισμού που είχαν όλες οι κατηγορίες με τα περισσότερα σκάφη να διεκδικούν διάκριση ως την τελευταία στιγμή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία ιστιοδρομία από την Ίο στο Σούνιο, όπου οι άνεμοι έκαναν και πάλι τα δικά τους παιχνίδια στα πληρώματα πρώτο στον τερματισμό έφτασε το Optimum 3 ASPIDA SAXO-BANK των Περικλή Λιβά & Νίκου Λάζου πού κέρδισε και την ιστιοδρομία ΙΟ – ΣΟΥΝΙΟ, αλλά η βαθμολογία ανακήρυξε νικητή του αγώνα με 11,75 βαθμούς ποινής το BULLET-SKULD.

Οι δυο διεκδικητές είχαν ανησυχήσει αρκετά με την απειλητική διάθεση του σκάφους Fairytale με κυβερνήτη τον Αριστοτέλη Χατζησταματίου, που τελικά ανέβηκε στο βάθρο κατακτώντας την 3η θέση.

Οι μεγάλες μάχες εξαπλώθηκαν και στις υπόλοιπες κατηγορίες. Σε αυτή των IRC η Αλίκη Κούρκουλου με το ΑΠΗΔΑΛΟΣ ΝΑΥΣ – ΑΙΓΑΙΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ κατάφερε να αρπάξει τη νίκη μέσα από τα χέρια της Βιργινίας Εθνοπούλου του DRAGON ενώ στην 3η θέση βρέθηκε ακόμη μια γυναίκα κυβερνήτης η Ελισάβετ Μαζαράκη με το Ursus Minor.

Τα αποτελέσμα του 51ου Ράλλυ Αιγαίου κατά κατηγορία:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ORCI ΓΕΝΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

1ο. BULLET – SKULD Δημήτρης Δεληγιάννης - Σίμος Καμπουρίδης - Νίκος Σινούρης (θέσεις 3 - 2 - 5 - 1 - 2) βαθμοί 11.75 Ναυτικός Ομιλος Ελλάδος.
2ο. OPTIMUM 3 ASPIDA SAXO – Bank Περικλής Λιβας και Νίκος Λάζος, (θέσεις 2 - 1 -7 - 7 -1) βαθμοί 16.25 Ναυτικός Ομιλος Καλαμακίου.
3ο. FAIRYTALE Αριστοτέλης Χατζησταματίου, (θέσεις 4 - 3 - 3 - 5 - 5) βαθμοί 19.25 Ναυτικός Ομιλος Βόλου ανοιχτής θαλάσσης.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ IRC ΓΕΝΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

1ο. ΑΠΗΔΑΛΟΣ ΝΑΥΣ – Αιγαίον Ασφαλιστική Αλίκη Κούρκουλου, (θέσεις 3 - 2 - 1 - 2 -2) βαθμοί 9.75 Ναυτικός Ομιλος Ελλάδος.
2ο. DRAGON Βιργινία Εθνοπούλου, (θέσεις - 4 -3) β.10.5 ΠΟΙΑΘ
3ο. URSUS MINOR Ελισάβετ Μαζαράκη, (θέσεις 2 - 3 - 3 - 1 – 4) βαθμοί 12.25 ΣΕΑΝΑΤΚ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ CLUB ΓΕΝΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

1ο. EL VIENTO-GOODYEAR – KOVATZIS ILIAS – (θέσεις 3 - 2 - 2.25 - 3 – 4) βαθμοί 14.25 NO GAZIOU KRITIS
2ο. SOROCOS – PELEKANAKIS/SOULVATZIS/TSOULFAS (θέσεις 4 - 1 - 0.75 - 4 – 5) βαθμοί 14.75 SND
3ο. ALTER EGO-ABS – STELIOS BONAS (θέσεις 6 - 3 - 1.5 - 5 – 1) βαθμοί 16.5 YCG
 
aegean-sailing-rally-2014-alkyon
aegean-sailing-rally-2014-blue-line
aegean-sailing-rally-2014-blue-line2
aegean-sailing-rally-2014-004

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 373 guests και κανένα μέλος