Με την ευκαιρία των 70 χρόνων του Ν.Ο.Βουλιαγμένης (ΝΟΒ), θα ήθελα να προσθέσω λίγη ιστορία σχετικά με το άθλημα που αγάπησα και υπηρέτησα για 23 χρόνια ως αθλητής. Για να θυμούνται λοιπόν οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι, η υδατοσφαίριση στο ΝΟΒ έκανε τα πρώτα της βήματα ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 με τους αγώνες να γίνονταν στη θάλασσα μπροστά στο μώλο του ΝΟΒ.... (Του Γιώργου Μαυρωτά)

Υδατοσφαίριση:

Ένα άθλημα που έχει κάνει περήφανη τη Βουλιαγμένη

 

Του Γιώργου Μαυρωτά


Με την ευκαιρία των 70 χρόνων του Ν.Ο.Βουλιαγμένης (ΝΟΒ), θα ήθελα να προσθέσω λίγη ιστορία σχετικά με το άθλημα που αγάπησα και υπηρέτησα για 23 χρόνια ως αθλητής. Για να θυμούνται λοιπόν οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι, η υδατοσφαίριση στο ΝΟΒ έκανε τα πρώτα της βήματα ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 με τους αγώνες να γίνονταν στη θάλασσα μπροστά στο μώλο του ΝΟΒ.


nov-1980.jpgΤη δεκαετία του 1970 ο ΝΟΒ έπαιζε στη Β’ εθνική ενώ παράλληλα στα τέλη της δεκαετίας άρχισαν να μπαίνουν τα θεμέλια των τμημάτων υποδομής (παιδικό, εφηβικό κλπ). Κολυμβητήριο δεν υπήρχε ακόμα στη Βουλιαγμένη και οι προπονήσεις γινόντουσαν κυρίως στο πανέμορφο κολυμβητήριο του Ζαππείου ενώ όλοι σχεδόν οι αθλητές ήταν Αθηναίοι. Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του πόλο στη Βουλιαγμένη έπαιξε η λειτουργία του κολυμβητηρίου από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 (μόνο καλοκαίρι) και για όλο το χρόνο από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 άρχισαν να δημιουργούνται οι αθλητικές σχολές  και η γυναικεία ομάδα πόλο του ΝΟΒ.

Για την ανδρική ομάδα πόλο του ΝΟΒ υπάρχουν κατά τη γνώμη μου τρία ορόσημα: Το πρώτο είναι το 1980 οπότε ανεβαίνει πανηγυρικά στην Α’ κατηγορία όπου και παραμένει ανελλιπώς μέχρι σήμερα. To δεύτερο ορόσημο είναι το 1991 που κατακτά το πρώτο της πρωτάθλημα Α’ εθνικής, σπάζοντας την 5ετή κυριαρχία της Γλυφάδας. Από τότε η ομάδα μας έχει κατακτήσει αλλά δύο πρωταθλήματα Ελλάδας και δύο Κύπελλα. Το τρίτο και σημαντικότερο ορόσημο είναι το 1997 που κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων, τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο που κατέκτησε ποτέ ελληνική ομάδα υδατοσφαίρισης. Και μάλιστα η κατάκτηση αυτή αποκτά μεγαλύτερη σημασία αν σκεφθεί κανείς ότι έγινε αποκλειστικά με Έλληνες παίκτες που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν παιδιά της περιοχής της Βουλιαγμένης.


Η γυναικεία ομάδα έχει επίσης ανάλογες διακρίσεις με σειρά πρωταθλημάτων Ελλάδος (το πρώτο το πήρε επίσης το 1991!) και έναν ευρωπαϊκό τίτλο (Κύπελο Συνομοσπονδίας, 2002). Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι οι αθλητες και αθλήτριες πόλο του ΝOB έχουν πρωταγωνιστήσει και στις μεγάλες επιτυχίες της Ελληνικής υδατοσφαίρισης σε επίπεδο εθνικής ομάδας. Μεταξύ αυτών υπάρχουν 15 αθλητές και αθλήτριες που έχουν λάβει μέρος στη σπουδαιότερη αθλητική διοργάνωση, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και μάλιστα έχουν κατακτήσει θέσεις στην εξάδα με αποκορύφωμα το αργυρό μετάλλιο της γυναικείας ομάδας πόλο στην Αθήνα το 2004. Το κυριότερο όμως είναι ότι μέσα από τις σχολές και όλες τις ομάδες του πόλο έχουν περάσει από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 ως σήμερα εκατοντάδες Βουλιαγμενιώτες/ισες  και κάτοικοι των γύρω περιοχών, βάζοντας κι αυτοί το λιθαράκι τους στο δημιούργημα αυτό που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλη την αθλητική Ελλάδα.

Απ’ ότι βλέπω τα τελευταία χρόνια η νέα γενιά της Βουλιαγμένης έχει αγκαλιάσει ξανά το πόλο και είμαι σίγουρος ότι νέες επιτυχίες και συγκινήσεις ξανάρχονται…

 


Περιφέρεια Αττικής

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 42 guests και κανένα μέλος