Στην Κύπρο, βρέθηκε το Σαββατοκύριακο (8,9 Δεκεμβρίου) ο Δήμαρχος Μαραθώνα Σπύρος Ζαγάρης προσκεκλημένος του Δήμου Λεμεσού, ως ομιλητής στην εκδήλωση μνήμης και τιμής του μαραθωνοδρόμου - ανθρωπιστή Στέλιου Κυριακίδη...

 

Εκδήλωση μνήμης του μαραθωνοδρόμου Στέλιου Κυριακίδη στην Κύπρο

Στην Κύπρο, βρέθηκε το Σαββατοκύριακο (8,9 Δεκεμβρίου) ο Δήμαρχος Μαραθώνα Σπύρος Ζαγάρης προσκεκλημένος του Δήμου Λεμεσού, ως ομιλητής στην εκδήλωση μνήμης και τιμής του μαραθωνοδρόμου - ανθρωπιστή Στέλιου Κυριακίδη στην επέτειο των 20 χρόνων από τον θάνατό του.

Η εκδήλωση που τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, οργανώθηκε με την σύμπραξη των Δήμων Λεμεσού και Πάφου και του Σωματείου Βετεράνων Αθλητών «Στέλιος Κυριακίδης».

Ο Δήμαρχος της πόλης του Μαραθώνα, μίλησε για το μαραθώνιο δρόμο, για τον μεγάλο αθλητή, για την φλόγα...

Παρουσιάζουμε αποσπάσματα:

«Ο μαραθώνιος δρόμος υπενθυμίζει και υπογραμμίζει την δύναμη της θέλησης και την ψυχική αντοχή που απαιτείται για την επίτευξη ενός στόχου. Σήμερα, ο μαραθώνιος δρόμος αποτελεί το δημοφιλέστερο άθλημα, με χιλιάδες διοργανώσεις σ' όλο τον κόσμο, εκατομμύρια συμμετέχοντες και δισεκατομμύρια θεατές.

Δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Χρειάστηκε η προσήλωση και η επιμονή μερικών δεκάδων ανθρώπων, για να μιλάμε σήμερα για το μαραθώνιο κίνημα.

Φωτεινό παράδειγμα, υπόδειγμα τέτοιου αθλητή, είναι ο αείμνηστος Στέλιος Κυριακίδης, που σήμερα, τιμάμε τα 20 χρόνια από τον θάνατό του.

Ο μαραθωνοδρόμος Στέλιος Κυριακίδης, διέθετε απόλυτα τα χαρακτηριστικά του αρχαίου οπλίτη, του μυθικού ημεροδρόμου.

Δύναμη, ψυχική αντοχή, αφοσίωση στην πατρίδα. Η αθλητική και προσωπική του διαδρομή, ήταν απόλυτα συνυφασμένη με τις αρχές του αθλητισμού και τα αθλητικά ιδεώδη, την ευγενή άμιλλα, την δημοκρατία, την ειρήνη, την ανιδιοτέλεια και την ευγένεια της ψυχής.

...Επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω τα λόγια ενός μεγάλου Κύπριου, του Κυριάκου Μάτση, ο οποίος έγραψε το 1946: «Μόνο όταν το συμφέρον το ατομικό, σταματήσει να κινεί τον λογισμό μας, μόνο, όταν ο καθένας εργάζεται για το σύνολο και τον εαυτό του, μόνο τότε, η ανθρωπότης, μπορεί να βρει τον δρόμο της».

Και αυτό ακριβώς, έκανε ο Στέλιος Κυριακίδης. Έτρεξε για ένα ολόκληρο έθνος το 1946 στην Βοστόνη και εξασφάλισε με την νίκη του, όχι το προσωπικό του συμφέρον, αλλά τη σωτηρία της πατρίδας που λιμοκτονούσε.

...Το γλυπτό του κοσμεί στην Παραλία, την κεντρική πλατεία, από τον Αύγουστο του 2004 και εδώ και τρεις μήνες, η πρώτη αίθουσα του νέου αθλητικού μας μουσείου, Κέντρου Προβολής Ολυμπιακών Μαραθωνίων, ονομάζεται αίθουσα Στέλιου Κυριακίδη και φιλοξενεί, χάρις στην ευγενική προσφορά του γιου του Δημήτρη, επίτιμου δημότη του Δήμου μας, προσωπικά είδη και αθλητικά τρόπαια του μεγάλου αθλητή».

Στη συνέχεια μίλησαν ο Δήμαρχος Λεμεσού  Ανδρέας Χρίστου και ο Δήμαρχος Πάφου  Σάββας Βεργάς. Είναι οι δύο ιδιαίτερες πατρίδες του αείμνηστου αθλητή. (Στη Λεμεσό άρχισε την αθλητική του καριέρα και στο Στατό της Πάφου γεννήθηκε) και μια σειρά άλλοι ομιλητές, και στη συνέχεια παρουσιάστηκε το Λεύκωμα.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 296 guests και κανένα μέλος