Άλλος ένας Μαραθώνιος δρόμος πραγματοποιήθηκε στην ιστορική πλέον διαδρομή από τον τύμβο του Μαραθώνα μέχρι το Καλλιμάρμαρο στάδιο.

Το Σάββατο 14 Νοεμβρίου ετελέσθη η Έναρξη του 38ου Αυθεντικού Μαραθωνίου στον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου στον Μαραθώνα.

Η Τελετή ξεκίνησε παρουσία του Υπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, της Βουλευτή και Προέδρου του ΣΕΓΑΣ Σοφίας Σακοράφα, της Ευρωβουλευτή Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου, του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και του Δημάρχου Μαραθώνος Στέργιου Τσίρκα.

Πολλοί οι προσκεκλημένοι και πολλοί οι παρευρισκόμενοι τιμώντας την ημέρα.

Ακολούθησε το Άναμμα του Βωμού στον Τύμβο και στη συνέχεια η λαμπαδηδρομία για την μεταφορά της Φλόγας στην ιστορική Αφετηρία της αυθεντικής διαδρομής, με τους δρομείς να καλύπτουν σε ζευγάρια απόσταση 5χλμ.

Ο Δήμαρχος Μαραθώνος Στέργιος Τσίρκας στον χαιρετισμό του, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ιστορικότητα και στην παγκόσμια ακτινοβολία του τόπου,

«...Πατάμε σε χώματα ιερά, αφού εδώ δόθηκε η πιο σημαντική μάχη στην ιστορία, για τη διαφύλαξη της Δημοκρατίας απέναντι στην απολυταρχία. Η αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία, αλλά και η αρχαία Ελλάδα, ως ιστορικό και πολιτιστικό σύνολο, μας παρέδωσε τη δημοκρατία, τον αθλητισμό και την ευγενή άμιλλα, την ποίηση και το θέατρο, την ιστορία και τη φιλοσοφία, αξίες, ιδανικά και αρετές που διατρέχουν εδώ και σχεδόν 2.500 χρόνια τον λεγόμενο δυτικό αλλά και τον παγκόσμιο πολιτισμό».

Δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στο ζήτημα του ΧΥΤΑ/Υ, δηλώνοντας:

«...Εδώ, στον ιστορικό Μαραθώνα, δίνουμε και εμείς τη δική μας μάχη, για να αντιμετωπίσουμε επικίνδυνες για τον τόπο μας και το περιβάλλον επιλογές. Σε μικρή απόσταση από εδώ κατασκευάζεται ο ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Γραμματικού. Δεν αξίζει σε έναν τόπο παγκόσμιας εμβέλειας, σε ένα όνομα που ακούγεται με σεβασμό και συγκίνηση παντού στην οικουμένη, να επιτρέψουμε να λειτουργήσει ΧΥΤΑ».

 

H εκκίνηση και ο τερματισμός

Το σύνθημα της εκκίνησης δόθηκε από τον Δήμαρχο Μαραθώνος Στέργιο Τσίρκα, τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και την Πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα ώρα 09.00 την Κυριακής 14 Νοεμβρίου στην ιστορική Αφετηρία της Διαδρομής στο Μαραθώνα, παρουσία εκπροσώπων πλήθος κόσμου και εκπρόσωποι φορέων.

galeouzosΣτη διαδρομή των 42.195 μέτρων, από το σημείο εκκίνησης στο Μαραθώνα μέχρι τον τερματισμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο, έτρεξαν 9.800 δρομείς από 83 χώρες. Πρώτος τερμάτισε στο Παναθηναϊκό Στάδιο ο Έλληνας πρωταθλητής Κώστας Γκελαούζος, ο οποίος κατάφερε να πετύχει τον απόλυτο στόχο του και να τερματίσει σε 2 ώρες 16΄ και 49΄΄, κάτι που δεν έχει πετύχει ποτέ κανένας άλλος Έλληνας στη συγκεκριμένη διαδρομή, σπάζοντας το πανελλήνιο ρεκόρ μετά από 17 χρόνια. Το χρυσό μετάλλιο του απένειμε η Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σ. Σακοράφα. Πρώτη στις γυναίκες η Γκλόρια Πριβιλέτζιο με 2 ώρες 41΄ 30΄΄ .

prasasΞεχωριστή η παρουσία του Στέλιου Πρασσά, που στα 90 του χρόνια τερμάτισε ξανά και έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα ζωής και θέλησης παγκοσμίως.

Eκτός βέβαια από τη μαραθώνια διαδρομή, είχαν δημιουργήσει και διαδρομές των 5 και 10 χιλιομέτρων για όποιον ήθελε να συμμετέχει σε μικρότερα χιλιόμετρα και είχαμε και εκεί νικητές όπως:

Στα 5 χλμ. στους άνδρες 1ος ο Χρ. Παπούλιας με 14:45, με 2ο τον Δ. Τσάκαλο με 14:46 και 3ο τον Γ. Τάσση με 14:57.

Στις γυναίκες 1η η Α. Μαρινάκου με 16:40, με 2η την Α. Κυριακοπούλου με 17:11 και 3η την Μ. Κάσσου με 17:18.

Στα 10 χλμ. οι νικητές στους άνδρες, ο Γ. Τάσσης με 30:50, με 2ο τον Α. Παππά με 31:09 και 3ο τον Γ. Σταμούλη με 31:29.

Στις γυναίκες 1η η Α. Μαρινάκου με 34:32, με 2η την Μ. Ντίμεχ (Μάλτα) με 35:55 και 3η την Σ. Βερνίκοφ (Γερμανία) με 36:03.

 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 120 guests και κανένα μέλος