Ενα καινούργιο, αλλά πολύ παλιό, παιχνίδι εμφανίστηκε πρόσφατα στη Βούλα, στο πάρκο Βενιζέλου, στις οδούς Σωκράτους και Παπάγου. Η Εδαφοσφαίριση ή πετάνκ ή petanque ξενόγλωσσο.

Θεωρείται αρχαίο ελληνικό παιχνίδι, αν και άγνωστο στην Ελλάδα μέχρι σχετικά πρόσφατα.

Είναι ένα παιχνίδι που παίζεται χωρίς να έχει κανείς ιδιαίτερο χάρισμα και προσφέρει στην κοινωνική επικοινωνία και στην γειτονία.

Μπορεί να παιχτεί σε “σκάμα” ή σε αλάνα ή μέσα σε μια πλατεία που ορίζεις τα όριά του.

Το αγκάλιασε μια παρέα, έφτιαξαν και έναν σύλλογο και κάθε ημέρα απόγευμα πετούν μπάλες και παίζουν.

Τους έχω παρακολουθήσει κάποιες φορές, αλλά δεν έχω ακόμη παίξει.

Το γήπεδο που παίζεται το πετανκ μπορεί να είναι διαμορφωμένο με σχεδόν οποιοδήποτε υλικό, χώμα, χαλίκι, γρασίδι.

Στους διεθνείς κανονισμούς αναφέρεται ότι το πετάνκ παίζεται σε οποιοδήποτε έδαφος.

Η άμμος δεν ενδείκνυται γιατί εκεί δεν κυλάει η μπάλα και το τσιμέντο γιατί δεν σταματάει η μπάλα, αλλά θα καταστραφούν και οι μπάλες.

Οι μπάλες του είναι από μασίφ ατσάλι και το βάρος και οι διαστάσεις τους ποικίλουν. H διάμετρος 70,5 mm – 80 mm και το βάρος μεταξύ 650gr- 800gr.

Υπάρχει και μια μικρή ξύλινη μπάλα γνωστή και ως κοσονέ (cochonette) ένα μικρό σφαιρίδιο διαμέτρου 3 χιλιοστών και βάρους 10-18 γραμμάριων, φτιαγμένο είτε από ξύλο είτε από συνθετικό υλικό. Αυτή αποτελεί και τον κινητό στόχο.

Οι χώροι που χρειάζονται για να παίξεις είναι 12x3 μέτρα.

Είναι απλό, είναι φιλικό, με κοινωνικό χαρακτήρα

Το petanque είναι πάνω από όλα ένα άθλημα με μοναδικό κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς έχει έμφυτο το ομαδικό πνεύμα, απευθύνεται σε άντρες, γυναίκες και μικρά παιδιά κάθε ηλικίας και παίζεται σχεδόν παντού.

Στους θετικούς παράγοντες για την ανάπτυξη του παιχνιδιού στη χώρα μας είναι σίγουρα ο καιρός στην Ελλάδα, που μας επιτρέπει να παίζουμε πάρα πολλούς μήνες σε ανοιχτούς χώρους, λόγω καλών καιρικών συνθηκών.

Το άθλημα αυτό είναι πολύ φθηνό, είναι ακίνδυνο σωματικά, δεν έχει τραυματισμούς, δεν χρειάζεται κάποια υποστήριξη και δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος σωματότυπος για να το παίξει.

Είναι ένα άθλημα ανταγωνιστικό και συναγωνιστικό, που μπορεί να παιχθεί οποιαδήποτε στιγμή. Εχει μεγάλη διάσταση σε ηλικίες και ανθρώπους που για διαφόρους λόγους δεν μπορούν να παίξουν κάποιο από τα άλλα κινητικά σπορ.

Είναι ένα σπορ που μπορεί να δώσει μια μεγάλη κοινωνική διάσταση, σε μεγάλους ανθρώπους που αραχνιάζουν, μην κάνοντας τίποτα, ίσως επειδή δεν μπορούν να τρέξουν.

Οι περισσότεροι από τους φίλους του παιχνιδιού ξεκίνησαν μαθαίνοντας το από έναν φίλο. Σιγά σιγά σχηματίστηκαν παρεούλες που άρχισαν να παίζουν σχεδόν συστηματικά, δημιουργώντας στη συνέχεια τις πρώτες ομάδες.

Πλέον, υπάρχουν «θύλακες» σε πάρα πολλά μέρη στην Ελλάδα και σίγουρα περισσότεροι απ’ όσους γνωρίζουμε.

petank voula

Πώς παίζεται

Το παιχνίδι παίζεται πάντα μεταξύ δύο ομάδων και υπάρχουν 3 παραλλαγές, με δύο, τέσσερα ή έξι άτομα.

Στα παιχνίδια δύο ή τεσσάρων ατόμων καθένας έχει από τρεις μπάλες στα χέρια. Στο έξι ατόμων ο καθένας έχει από δύο μπάλες.

Με κέρμα (κορόνα ή γράμματα) αποφασίζεται ποια ομάδα θα ξεκινήσει πρώτη και θα ρίξει τον κοσονέ (στόχο).

Η ομάδα που ξεκινά ορίζει με έναν κύκλο διαμέτρου 35-50 cm το σημείο από όπου θα ρίχνονται οι μπάλες. Ένας παίκτης της ομάδας ρίχνει τον κοσονέ σε απόσταση 6 με 10 μέτρα, ορίζοντας ουσιαστικά τον στόχο.

Η ομάδα που έριξε τον κοσονέ διαλέγει και τον παίκτη της, που θα ρίξει την πρώτη βολή προσπαθώντας να ρίξει την μπάλα όσο πιο κοντά γίνεται στον κοσονέ.

Ακολουθεί η επόμενη ομάδα, έως ότου μια μπάλα της βρεθεί πιο κοντά στο στόχο από οποιαδήποτε μπάλα του αντιπάλου.

Στη συνέχεια ρίχνει η πρώτη ομάδα επιδιώκοντας να φέρει μια δική της μπάλα πιο κοντά στο στόχο.

Έτσι εναλλάξ ρίχνονται οι μπάλες έως ότου παιχθούν όλες. Τότε αρχίζει η καταμέτρηση των πόντων.

Η ομάδα που η μπάλα της βρίσκεται πιο κοντά στο στόχο κερδίζει ένα πόντο. Από εκεί και πέρα παίρνει επιπλέον πόντους για κάθε μπάλα της που είναι κοντύτερα από την μπάλα, της αντίπαλης ομάδας, που είναι κοντύτερα στο στόχο Ακολουθεί ο επόμενος γύρος με το στόχο να ξαναρίχνεται από το σημείο που κατέληξε στον προηγούμενο γύρο. Όποια ομάδα συμπληρώσει 13 πόντους είναι νικήτρια.

Υπάρχουν τρεις μόνο τρόποι για να κερδίσετε πόντους.
Να τοποθετήσετε τη μπάλα σας πιο κοντά στο στόχο,
Να διώξετε τις μπάλες των αντιπάλων που βρίσκονται πιο κοντά στο στόχο από τη δική σας.
Να διώξετε το στόχο μακριά από τις αντίπαλες μπάλες και να πλησιάσει τις δικές σας.

 

Ο Σύλλογος στη Βούλα

Ο σύλλογος, ονομάζεται (Athens) όπως μας ενημέρωσαν ο πρόεδρος Γιώργος Κοντογιάννης και ο Γεν. Γραμματέας Χρήστος Μαυρέας και ήδη έχει δημιουργηθεί μία παρέα από παίχτες, αλλά η προσπάθειά τους είναι να το μεταδώσουν σε παιδιά από 8 έως 15 ετών. Τα μαθήματα είναι δωρεάν.

Kάθε Κυριακή πρωί (11.00) στη Βούλα παραδίδονται μαθήματα ΔΩΡΕΑΝ σε παιδιά από έμπειρους παίκτες του Συλλόγου. Πληροφορίες 6944366355

Η προσπάθεια τους είναι να αναγνωριστεί το παιχνίδι στην Ελλάδα, γιατί είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει Ομοσπονδία, παρ’ ότι παίζεται σε πολλές περιοχές ανά την επικράτεια.

Η «Hellenic Petanque Club association», είναι επίσημο μέλος της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Ομοσπονδίας Πετάνκ από τον Σεπτέμβριο του 2016, και οι αθλητές των συλλόγων που είναι εγγεγραμμένοι σε αυτήν έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε Επισήμους Ευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους αγώνες.

 

H ιστορία του

Παρόμοια παιχνίδια έχουν καταγραφεί ήδη από τον 6ο αιώνα στην Αρχαία Ελλάδα, όπου υπήρχε το κλασικό παιχνίδι ρίψης νομισμάτων, τα οποία στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν από επίπεδες πέτρες και λίγο μετά από πέτρινους βόλους, με στόχο να φτάνουν όσο το δυνατόν μακρύτερα. Αργότερα οι Ρωμαίοι εμπλούτισαν το παιχνίδι προσθέτοντας και μια μπάλα-στόχο την οποία προσπαθούσαν να πλησιάσουν με τους πέτρινους βόλους όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτή η εκδοχή του παιχνιδιού έφτασε στην Προβηγκία από Ρωμαίους στρατιώτες, ναυτικούς αλλά και περιπλανώμενους ταξιδιώτες.

 

 

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 57 guests και κανένα μέλος