Το "τείχος ανοσίας" των πνιγμών που έγινε θεσμός!

 

Άλιμος-Βάρκιζα 13-15/10/2017: Θριαμβευτικό και ελπιδοφόρο ήταν το 3ο συναπτό ετήσιο ραντεβού δημόσιας υγείας και αθλητισμού στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής "Λουκάς Μπισταράκης" της ΕΟΥΔΑ με την αιγίδα εγχώριων και διεθνών οργανισμών κύρους.

ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Περισσότεροι από 100 αθλοσώστες (αθλητές ναυαγοσωστικής) ηλικίας 8-77 ετών, από 14 αθλητικούς συλλόγους αγωνίστηκαν (πέρυσι συμμετείχαν 12 σύλλογοι). Το πρωτάθλημα είχε την φυσική ή ηθική υποστήριξη 12 σχολών ναυαγοσωστικής. Η διοργάνωση περιείχε τη διεξαγωγή 9 αγωνισμάτων αθλητικής ναυαγοσωστικής σε πισίνα και θάλασσα και τον Θαλασσώνιο (κολύμβηση 15' άνευ συναγωνισμού με μετάλλιο συμμετοχής σε όλους).

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΚΥΡΟΣ

Το τελετουργικό της διοργάνωσης πλαισιώθηκε από παρέλαση, όρκο αθλητών, 1' σιγή για όσους πνίγηκαν, χαιρετισμούς και συνεντεύξεις επισήμων (Δρ. Βίκυ Μπαφατάκη, Βούλα Ζηγούρη, Τάσος Πανταζίδης, Πέτρος Αλικάκος). Διεξήχθη η δράση "Ευ Αγωνίζεσθαι Αθλητικής Ναυαγοσωστικής" από την Δρ. Ιωάννα Μάστορα, "Γλυπτά στην Άμμο" από την εικαστικό Δήμητρα Λαμπρέτσα, ανάκρουση ορχηστρικών μελωδιών από τη Banda de Sol και έκθεση φωτογραφίας από την Ολυμπιάδα του Ρίου του Βασίλη Κουτρουμάνου.

ΔΟΘΗΚΑΝ ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΠΟ ΕΟΥΔΑ - HALL OF FAME

Απονεμήθηκαν 8 Βραβεία Ευ Αγωνίζεσθαι σε όσους επέδειξαν fair play. Ο "πατέρας" της επαγγελματικής Ελληνικής ναυαγοσωστικής, Λουκάς Μπισταράκης βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της ΕΟΥΔΑ, Βαγγέλη Ρακαντά, "για το πολυετές εξέχον έργο του που καθιέρωσε την ναυαγοσωστική ως επάγγελμα και εθελοντική δραστηριότητα και τις προσπάθειες του να αναγνωριστεί ως άθλημα στην Ελλάδα". Ο Επίτιμος Ισόβιος Πρόεδρος του International Life Saving Federation Europe, Dr. Klaus Wilkens, παρέλαβε από τον Αντιπρόεδρο της ΕΟΥΔΑ, Κώστα Αναγνώστου βραβείο "για την παγκόσμια συνεισφορά του στην εφαρμοσμένη και αθλητική ναυαγοσωστική". Επίσης, τιμήθηκε με το "J. Harold Martin Award 2017" του International Swimming Hall of Fame, "για την διαρκή και εξέχουσα ηγεσία, διορατικότητα και αφοσίωση στην παιδική ασφάλεια στο νερό και στην μετατροπή κάθε παιδιού σε κολυμβητή", από τον 2 φορές παγκοσμίως βραβευμένο από τον ίδιο οργανισμό, Δρ. Στάθη Αβραμίδη.

ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Στους αγώνες συμμετείχε ο "γηραιότερος" πρωταθλητής Ελλάδας αθλοσώστης και Βαλκανιονίκης Στίβου, Παντελής Αβραμίδης, και οι παγκόσμιοι πρωταθλητές Τ/Κ, Αλεξάνδρα Νησιώτη και Σεραφείμ Θεοδωρίδης. Η ομάδα του ΝΟΕΛ κατάκτησε το "Μπισταράκειο Κύπελλο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής" και ο Α.Ο. Ιππόκαμπος το "Κύπελλο Πολυπληθέστερης Ομάδας Αθλοσωστών". Η πρωταθλήτρια αθλοσώστρια Νίκη Παταρίδου, έδωσε ένα συγκινητικό μάθημα ζωής με την υπερπροσπάθεια που έκανε να συμμετάσχει στους αγώνες παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

ΔΙΘΥΡΑΜΒΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ

Όσοι παραβρέθηκαν συγκινήθηκαν και συνειδητοποίησαν ότι το άθλημα έχει μέλλον και αξία. Ο Δρ. Αβραμίδης είπε σε όσους συμμετείχαν: "Η παραβολή του Καλού Σπορέα αναφέρει ότι άλλοι σπόροι έπεσαν σε βράχια, άλλοι πνίγηκαν από τα αγκάθια και μόνο οι τελευταίοι βρήκαν γόνιμο έδαφος και έβγαλαν καρπούς. Ανήκετε στην τελευταία κατηγορία. Ο Γιάννης Αντετοκούμπο, είπε ότι η ιστορία γράφεται από τους παρόντες. Ας γράψουμε σήμερα μια νέα σελίδα στην ιστορία της Ελληνικής αθλητικής ναυαγοσωστικής". Ο Dr. Wilkens, είπε: "Μεταξύ των 38 χωρών που ανήκουν στην Διεθνή Ομοσπονδία Διάσωσης Ευρώπης, βρίσκεστε στη μέση. Θα κάνω ενέργειες για να σας βοηθήσω". Αυτό δείχνει τεράστια πρόοδο δεδομένου ότι φέτος διεξήχθη μόλις το 3ο Πρωτάθλημα. Ο Μπισταράκης είπε: "Η σημερινή ηγεσία της ΕΟΥΔΑ κάνει πολύ σημαντικό έργο. Ελπίζω να αναγνωριστεί το άθλημα". Η τριανδρία της ΕΟΥΔΑ, Ρακαντάς, Αναγνώστου, Γαλήνας εξήραν τον Έλληνα Έλληνα πρωτοπόρο, χάρη στον οποίο γεννήθηκαν οι σχολές ναυαγοσωστικής και τον Γερμανό Επίτιμο Πρόεδρο. Αθλοσώστες, επίσημοι και θεατές είπαν: "Αγώνες για 3η χρονιά. Ζούμε ένα όνειρο!"

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΜΕΣΩ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Η αθλητική ναυαγοσωστική, είναι το μόνο άθλημα που προστατεύει την δημόσια υγεία από τραυματισμούς. Ένα από τα αγωνίσματα, το SERC (Simulated Emergency Rescue Competition), περιλαμβάνει προσομοιωμένες επείγουσες καταστάσεις εντός/εκτός νερού, όπου οι αθλοσώστες καλούνται να εκτελέσουν διάσωση και πρώτη βοήθεια με σειρά προτεραιότητας, αποτελεσματικότητα και υπό την πίεση του χρόνου. Αυτό τους βοηθάει να αποκτήσουν εμπειρία και να καταπολεμήσουν το άγχος. Τα υπόλοιπα αγωνίσματα που διεξάγονται σε πισίνα, άμμο και θάλασσα, προσφέρουν φυσική κατάσταση και κινητικές δεξιότητες. Τα επόμενα χρόνια, με την εξάπλωση του αθλήματος στην Ελλάδα, αρκετοί επαγγελματικοί κλάδοι θα ωφεληθούν (ναυαγοσώστες, ΕΚΑΒ, γιατροί, νοσηλευτές, και ένστολοι Ενόπλων Δυνάμεων - Σωμάτων Ασφαλείας). Η επιτυχία των αγώνων προκάλεσε ήδη ενδιαφέρον για τη διεξαγωγή διασυλλογικών αγώνων σε Πάτρα (Νηρέας), Θεσσαλονίκη (ΝΑΒΕ), Πειραιά (ΝΟΕΛ), Αθήνα (ΑΟ Ιππόκαμπος), Ν. Μάκρη (Τελμησσός Μαραθωνοδρόμων), Περιστέρι (ΚΟΠ Γλαύκος).

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΜΕ ΛΑΜΠΡΟ ΜΕΛΛΟΝ

H ΕΟΥΔΑ, είναι αναγνωρισμένη αθλητική ομοσπονδία από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ). Καλλιεργεί την αθλητική ναυαγοσωστική στην Ελλάδα. Στα άμεσα μελλοντικά της σχέδια, είναι η θεσμική ανάληψη του ρόλου σύστασης και αποστολής Εθνικής Ελλάδας Αθλητικής Ναυαγοσωστικής και η αναγνώριση του αθλήματος από τη ΓΓΑ.

"ΠΑΡΕΛΑΣΑΝ" ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΚΥΡΟΥΣ

Η τελετή έναρξης, δόθηκε με την παρέλαση των σημαιών διαχρονικών και νέων οργανισμών που στηρίζουν το πρωτάθλημα. Η διοργάνωση είχε την αιγίδα των: Υπουργείο Υγείας (αρωγή), Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca, Princess Charlene of Monaco Foundation, International Water Safety Foundation, International Swimming Hall of Fame, Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών, Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Λειτουργών Φυσικής Αγωγής, Σύλλογος Ελλήνων Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Safe Water Sports, Δήμος Αλίμου και Δήμος 3B. Η δράση "Ευ Αγωνίζεσθαι Αθλητικής Ναυαγοσωστικής" είχε επιπροσθέτως την αιγίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ, κατόπιν εγκρίσεως του Προέδρου, Δρ. Θεόφιλου Ρόζεμπεργκ, και του A Chance for Children Foundation, που ίδρυσε ο Σκηνοθέτης του Baywatch, Greg Bonann. Ο κυματισμός της σημαίας του International Life Saving Federation Europe, έδωσε σε όλους ελπίδες ότι σύντομα το όνειρο σύστασης εθνικής ομάδας θα γίνει πραγματικότητα!

ΧΟΡΗΓΟΙ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

Το πρωτάθλημα στήριξαν οι φορείς Βίκος Ζαγοροχώρια, ΙΕΚ Άλφα, Mediterranean College, Apnea, Odyssey Athens, Water Salvation και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής. Περισσότερα: http://sportlifesaving.blogspot.com/

 

a8lhtikh navagoswstikh1

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 102 guests και κανένα μέλος