Ενα τεράστιο αλισβερίσι, με προεκτάσεις μάλιστα που ξεπερνούν τα αθλητικά πράγματα, φαίνεται να παίζεται τις τελευταίες μέρες σχετικά με τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τα αγωνίσματα στίβου των Ολυμπιακών Αγώνων. Αν και αρχικά, την περασμένη Παρασκευή, η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Στίβου επισημοποίησε το γεγονός με την απόφασή της να μην αρθεί η τιμωρία αποκλεισμού της Ρωσίας λόγω του περίφημου σκανδάλου ντόπινγκ το 2015, η χτεσινή απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής φαίνεται να αλλάζει κατά πολύ τα δεδομένα.

Συγκεκριμένα, αρχικά η ΙAAF αποφάσισε την παράταση της τιμωρίας των Ρώσων αθλητών/τριών για το περίφημο σκάνδαλο ντόπινγκ καθώς θεώρησε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει από πλευράς ρωσικών αρχών οι απαραίτητες (και συμφωνημένες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου) μεταρρυθμίσεις σε διοικητικό και τεχνικό επίπεδο στον αθλητισμό της χώρας. Απόφαση που έφερε αρκετές αντιδράσεις από την πλευρά της Ρωσίας, με τον εκπρόσωπο του Προέδρου Πούτιν να κάνει λόγο ακόμα και για πλήρες μποϊκοτάζ στους αγώνες του Ρίο.

Ωστόσο, τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν κάπως μετά τις χτεσινές αποφάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Η τελευταία, αν και συμφώνησε με την απόφαση της IAAF, δείχνει να ανοίγει ένα ...παράθυρο για κάποιες ρωσικές συμμετοχές.

Σύμφωνα με την ΔΟΕ, Ρώσοι αθλητές/τριες που γυμνάζονται εκτός της χώρας τους και έχουν ελεγχθεί από διεθνείς ανεξάρτητους οργανισμούς και όχι ρωσικούς θα μπορούν να μετέχουν, μάλιστα δε με τη σημαία της χώρας τους και όχι αυτή της ΔΟΕ, όπως είχε διαφανεί ότι θα ισχύσει αρχικά. Το τελευταίο μάλιστα είχε προκαλέσει επίσης έντονες ρωσικές αντιδράσεις.

Είναι προφανές πως η ΔΟΕ από την πλευρά της προσπαθεί να βρει τρόπους ώστε να διασφαλίσει την αξιοπιστία του «προϊόντος» Ολυμπιακοί Αγώνες και να αποφύγει ένα ισχυρό πλήγμα - με ό,τι συνεπάγεται αυτό στα κέρδη - από την πλήρη απουσία της τρίτης δύναμης (μετά τις Τζαμάικα, ΗΠΑ) στο χώρο του στίβου.

Από την άλλη, η πολιτικοποίηση του ζητήματος, όπως αυτή προκύπτει και από τις δηλώσεις των Ρώσων κυβερνητικών αξιωματούχων τις τελευταίες μέρες, και η όξυνση μιας κόντρας εκτός αθλητισμού είναι κάτι που θα ήθελε να αποφύγει η ΔΟΕ ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αφήστε σχόλιο...

Προσεχή Γεγονότα

Καμία εκδήλωση

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 393 επισκέπτες και κανένα μέλος