Σάλος τις τελευταίες μέρες  με τη δήλωση Σκουρλέτη, υπεύθυνου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με δημοσίευμα εφημερίδας, ότι «...κάποιοι επιχειρημαματίες έχουν βγάλει κουμπαρά για να μαζέψουν τους 180» απαραίτητους βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η δήλωση Σκουρλέτη προκάλεσε την άμεση αντίδραση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Γκοντζαμάνη, η οποία διέταξε την διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής έρευνας, για να διαπιστωθεί εάν έχει τελεστεί η αξιόποινη πράξη της δωροδοκίας βουλευτή.
 
Αμεσότατη ήταν η αντίδραση του παρόντος στην εκπομπή του MEGA Υφυπουργού Γερ. Γιακουμάτου ο οποίος χαρακτήρισε την αναφορά του Πάνου Σκουρλέτη ως «πολιτική αγυρτεία». Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη δήλωσε σχετικά, μεταξύ άλλων, ότι «... οι Έλληνες βουλευτές ούτε εκβιάζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε εξαγοράζονται από κανέναν...»!!!

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας 13/10: «Χαιρετίζω την παρέμβαση των Δικαστικών Αρχών για τα άθλια υπονοούμενα του ΣΥΡΙΖΑ περί χρηματισμού βουλευτών. Μόλις προχθές είχα καταγγείλει τον κ. Τσίπρα στη Βουλή, για πρωτοφανή απόπειρα τρομοκράτησης του φρονήματος και σπίλωσης της συνείδησης όσων βουλευτών θα ψηφίσουν τον επόμενο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Καλώ τον κ. Τσίπρα να τεκμηριώσει αμέσως τις καταγγελίες του με ονόματα και στοιχεία».

Λιτή και με ...εσάνς (essence) ειρωνίας ήταν η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:
«Ευελπιστούμε πως η ετεροχρονισμένη εισαγγελική έρευνα θα ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση. Θεωρούμε πως ο πρωθυπουργός θα γίνει αρωγός της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, έτσι ώστε να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση».    
«...Οι Έλληνες βουλευτές ούτε εκβιάζονται, ούτε εξαγοράζονται»!
Ποιός «αγύρτης» δύναται ν’ αποδείξει το αντίθετο και μάλιστα «...με ονόματα και με στοιχεία»! Ποιός;

Ούτε η εισαγγελική έρευνα, ούτε ο ...επιθεωρητής Πουαρό!
Ποιός μπορεί να προσκομίσει στοιχεία, επιστολές(!), μαγνητοταινίες, ή έστω υποκλεμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες;
Η τελευταία μαγνητοταινία που είδαμε και ακούσαμε ήταν του Κασιδιάρη με τον Μπαλτάκο και η αντίδραση της δικαστικής ηγεσίας ήταν ν’ απειληθούν οι υποκλέπτοντες.
Για τα ... “κλοπιμαία” κανένα ενδιαφέρον, από κανέναν. Γιατί; Επειδή ήταν του Κασιδιάρη; Το επιλήψιμο είναι επιλήψιμο έναντι οιουδήποτε. Εν προκειμένω, οι δικαστικοί λειτουργοί έδειξαν ευαισθησία για το παράνομο παρκάρισμα και αδιαφόρισαν για τη... λαθροχειρία ή για την έργω βία (ή μήπως μου ‘χει διαφύγει κάτι;)

Δεν θα βρεθεί λοιπόν κανένα στοιχείο χρηματισμού ή απόπειρας χρηματισμού, όχι λόγω της ακεραιότητας όλων γενικώς των επιχειρηματιών και όλου ανεξαιρέτως του πολιτικού κόσμου και όχι μόνον, λόγω αδυναμίας συλλογής στοιχείων ή μεγάλης δυσχέριας προς τούτο, αλλά απλούστατα γιατί ΔΕΝ χρειάζεται!

Έγραφα προ μηνός (20/9) σε άρθρο μου στην «7η»:
«... Δεν χρειάζεται να χρηματιστούν εάν θα ήταν ευκταίο, πιθανόν, για κάποιους· αρκεί η πολιτική τους επιβίωση».
- Με δεδομένο ότι οι βουλευτές της διαλυμένης και εξαφανισμένης ως ανταπόκριση στο εκλογικό σώμα, ΔΗΜΑΡ,
- ότι οι βουλευτές του σπαρασόμενου εν αποσυνθέσει, αλλά συγκυβερνώντος ΠΑΣΟΚ,
- ότι το ήμιση σχεδόν των βουλευτών της Ν.Δ. και
- αρκετοί από τους ανεξαρτητοποιηθέντες, σε περίπτωση εκλογών, «θα πάνε σπίτι τους».
Και επειδή για τον καθένα εξ’ αυτών των παραπάνω κομμάτων υπάρχει ο κίνδυνος της απώλειας, το σύνολο τρέμει τις εκλογές και επομένως εναγωνίως αγωνίζεται να παραταθεί ο πολιτικός τους βίος, μέχρις εξαντλήσεως της τυπικής βουλευτικής θητείας τους, ελπίζοντας πως ίσως εν τω μεταξύ, θα συμβεί και κάποιο θαύμα! Ποιός ξέρει;
Για το λόγο τούτο είναι «πρόθυμοι» και ευάλωτοι σε προτροπές και υποσχέσεις. Δεν απαιτούνται στοιχεία προς τούτο. Είναι «ανθρώπινο»! Είναι το ένστικτο της αυτοσυντήρησης που το υπαγορεύει. Κι από κι και πέρα, οι δικαιολογίες, οι αιτιολογίες, οι αιτιάσεις βρίσκονται ευκόλως για την καλύτερη ένδυση και το πειστικότερο περιτύλιγμα.

Μια αναδρομή επίσης στην πρόσφατη και ιδιαίτερα στην απότερη σύγχρονη ιστορία είναι χρήσιμη για πάντα ενδιαφερόμενο και ιδιαίτερα για τους δικαστικούς που θα επιληφθούν της υποθέσεως.
Ο Πάνος Καμμένος στις 14/10 με τη δήλωσή του στους Δημοσιογράφους, άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι: «Η εισαγγελέας θα πρέπει πρώτα να καλέσει τον κ. Μητσοτάκη (Κυριάκο) που στις 21/4/12 μιλούσε για τα 30 αργύρια του κ. Συμπιλίδη...»
Και μια και μας θύμισε τον Συμπιλίδη, τον βουλευτή που είχε «ρίξει» την Κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1993, να τι είχει γράψει στο F/B το 2012 ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «...20 χρόνια περίμενες να εξαργυρώσεις ΚΑΙ πολιτικά τα τριάκοντα αργύρια...» (υπονοώντας σαφέστατα ότι το 1993 είχε χρηματιστεί).
Ο δε Κώστας Μητσοτάκης το 2013 είχε πει για τον Σαμαρά με ένα ειρωνικό ευφυολόγημα: «Νομίζω ότι το μεγαλύτερο επίτευγμά του ως τώρα ήταν ότι έριξε εμένα. Έκανα λάθος. Το κορυφαίο είναι ότι θα ρίξει και τον εαυτό του!»
Βέβαια, τα ευφυολογήματα δεν απαλλάσουν τον άντρα από τις πρόσφατες και απώτερες αμαρτίες του. Η σημερινή πολιτική κατάσταση προοιωνίζει έντονα τα δραματικά γεγονότα του 1965.
Αποστασίες, εξαγορές, προδοσία της λαϊκής εμπιστοσύνης, με τραγικό αποτέλεσμα το στρατικωτικό πραξικόπημα την κατάργηση της όποιας δημοκρατικής νομιμότητας και την επιβολή αισχρής, ξενοκίνητης δικτατορίας. Επτά χρόνια ήταν αυτά και πέρασαν, θα πουν μερικοί που δεν ξέρουν. Ουδέν κακόν αμιγές καλού ήρθε η μεταπολίτευση, ο εκδημοκρατισμός κλπ, κλπ, καταργήθηκε και η βασιλεία και τιμωρήθηκε ο κακός βασιλιάς. Ας δεχθούμε όλα αυτά τα καλά, με όποιες ενστάσεις, υποσημειώσεις και αστερίσκους. Ενα κακό όμως που αποτελεί εθνική τραγωδία δεν μπορεί ν’ αντισταθμιστεί με τίποτα: Η απώλεια του 40% της Κύπρου [σε πρώτη φάση(;)] εδώ και σαράντα χρόνια. Η τουρκική κατοχή της μισής Κύπρου, με τη μόνιμη στάθμευση τουρκικών στρατευμάτων κατοχής. Αυτό που ήταν και ο απώτερος σκοπός των Αμερικανών, όπως οι ίδιοι ομολογούν: «Στις 30 Σεπτεμβρίου (1965) η  CIA σε άκρως απόρρητο υπόμνημα προς τον πρόεδρο Τζόνσον εκτιμά ότι “Η πολύ μικρή πλειοψηφία” που έχει το σημερινό (1965) καθεστώς στη Βουλή (152), καθιστά πολύ δύσκολη κάθε προσπάθεια για τη λύση του Κυπριακού»
 
1. Καταλάβατε ποιό ήταν και είναι το “ψητό” για τους Αμερικανούς; Το αβύθιστο, μεγάλο αεροπλανοφόρο και με μικρό κόστος, για την επίτευξη των στρατηγικών και ενεργειακών τους στόχων.
Ούτε η κυβερνητική και πολιτειακή μεταβολή, ούτε η “τάξη” και οι λαϊκές διεκδικήσεις για τη δημοκρατία, ούτε η “Συνταγματική νομιμότητα”!!! Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από το βιβλίο του Ανδρέα Παπανδρέου, “Η δημοκρατία στο απόσπασμα”: Ο επιτετραμένος της αμερικάνικης Πρεσβείας στην Αθήνα Ανσουτς συναντάται στις 13/7, μετά από πρωτοβουλία του, με τον Α. Παπανδρέου. Ο Ανσουτς εκφράζει την άποψη ότι έκανε καλά(!) ο βασιλιάς ν’ αρνηθεί στον Πρωθυπουργό το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Σε παρατήρηση του Ανδρέα ότι αυτό δεν συμβιβαζόταν με το Σύνταγμα, ο Ανσουτς χαμογέλασε λέγοντας: «Εγινε ποτέ σεβαστό το Σύνταγμά σας; Γιατί πρέπει να γίνει σεβαστό τώρα;...»
Οσον αφορά τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν τότε, εξαντλείται η γκάμα της συνταγής επηρεασμού συνειδήσεων: Το δέλεαρ της εξουσίας, ο χρηματισμός, η αποδοχή στο κλαμπ των προνομιούχων ημετέρων, ο διανοητικός προβληματισμός, ο ψυχικός καταναγκασμός, οι εκβιασμοί, οι απειλές και η υλοποίηση των απειλών. Τα τελευταία δεν κατέστησαν αναγκαίο να χρησιμοποιηθούν. Αυτό το απερίγραπτα νοσηρό κλίμα αθρόας εξαγοράς βουλευτών, έχει οδηγήσει σε πολιτική παρακμή και διαφθορά.

Χαρακτηριστικό πάντως του κλίματος της εποχής, το οποίο και εγώ έζησα ενεργά, είναι η επιστολή  Καραμανλή προς τον Παπακωνσταντίνου, από το Παρίσι, όπου ζούσε αυτοεξόριστος: «Ολα αυτά οδηγούν εις καθολικήν ανυποληψίαν θεσμούς και πρόσωπα, ανυποληψίαν την οποίαν θα πληρώσει ο τόπος»
 
2. Κατά τα άλλα “οι Ελληνες βουλευτές ούτε εκβιάζονται, ούτε εξαγοράζονται”, όπως καταδείχνεται ιστορικώς.
Κι επειδή αναφερόμαστε στην απώτατη εκείνη εποχή της σύγχρονης ιστορίας μας, ιδού τι γράφει σοβαρή και μετριοπαθής εφημερίδα
 
3: «ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Κωννσταντίνου (του βασιλιά) τηλεφωνεί στον Ανσουτς (τον Αμερικανό επιτετραμένο) και του ζητά να ...ενθαρρύνει τον Στεφανόπουλο να σχηματίσει κυβέρνηση”. Κι αλλού: «Στις 30 Ιουλίου ο Κωνσταντίνος επιζητεί, μέσω Ανσουτς την ολόπλευρη υποστήριξη της Ουάσιγκτον στην εξασφάλιση ψήφων βουλευτών της Ενώσεως Κέντρου, υπέρ του Νόβα».
Είναι πολλά και πρέπει κανείς όντως ν’ ανατρέξει σε κείνη την εποχή για να διερευνήσει το βαθμό αξιοπιστίας ή αναξιοπιστίας που πρέπει να τρέφει προς τον πολιτικό κόσμο, το βαθμό αντιστάσεών του σε πιέσεις, έναντι παντός τύπου ανταλλαγμάτων, το βαθμό πατριωτισμού και τιμιότητας.
Πολύ φοβούμαι πως ένας αναγραμματισμός όλος κι όλος, κάνει τη διαφορά: Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρις”  έλεγαν οι Αρχαίοι, ενώ ένα μήνυμα γραμμένο στους τοίχους  έγραφε: “Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάρτης", για ν’ αποδώσει εν πολλοίς τη σημερινή πραγματικότητα.

 

1. “Καθημερινή”, Ιστορικό Λεύκωμα, 1965, σελ. 49
2. Ως άνω σελ. 48
3. Ως άνω σελ. 45

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 240 guests και κανένα μέλος