Δημοσιεύουμε τις απόψεις ομογενούς δημοσιογράφου από τη Νέα Υόρκη, εκτιμώντας την ευαισθησία του για το μεγάλο θέμα της Μακεδονίας, χωρίς να υιοθετούμε τις κρίσεις του και τα συμπεράσματά του κυρίως όσον αφορά τον Γκρούεφσκι και Μπόσκοφσκι, καθώς και για την δικαιακή βαρύτητα του διεθνούς δικαστηρίου εγκληματιών πολέμου. Μετά το άρθρο του ομογενούς Διον. Κονταρίνη διατυπώνουμε σε συντομία ορισμένες σκέψεις πάνω στο θέμα.
"Η επιστολή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοσέ Μπαρόζο, ζητώντας του να παρέμβει γιά την βελτίωση των συνθηκών της μακεδονικής μειονότητας (;;;) στην Ελλάδα, ήταν η αναμενόμενη επόμενη κίνησή του....

Ένα επικίνδυνο πολιτικό παιγνίδι!

Γκρούεφσκι και Μπόσκοφσκι: Ένα επικίνδυνο

πολιτικό δίδυμο στα Βαλκάνια

 

Δημοσιεύουμε τις απόψεις ομογενούς δημοσιογράφου από τη Νέα Υόρκη, εκτιμώντας την ευαισθησία του για το μεγάλο θέμα της Μακεδονίας, χωρίς να υιοθετούμε τις κρίσεις του και τα συμπεράσματά του κυρίως όσον αφορά τον Γκρούεφσκι και Μπόσκοφσκι, καθώς και για την δικαιακή βαρύτητα του διεθνούς δικαστηρίου εγκληματιών πολέμου. Μετά το άρθρο του ομογενούς Διον. Κονταρίνη διατυπώνουμε σε συντομία ορισμένες σκέψεις πάνω στο θέμα.

 

"Η επιστολή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοσέ Μπαρόζο, ζητώντας του να παρέμβει γιά την βελτίωση των συνθηκών της μακεδονικής μειονότητας (;;;) στην Ελλάδα, ήταν η αναμενόμενη επόμενη κίνησή του, μετά την επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Καραμανλή. Αυτή η κίνηση Γκρούεφσκι έχει βέβαια σαν σκοπό να προκαλέσει την εμπλοκή της Ε.Ε στην υπόθεση των διαφορών με την Ελλάδα και ιδιαίτερα με την υποτιθέμενη ύπαρξη της μακεδονικής μειονότητας, εν όψει της Συνόδου της Ε.Ε τον Σεπτέμβρη όπου ο Καραμανλής είναι οπωσδήποτε έτοιμος για ένα ακόμη βέτο στην προσπάθεια των Σκοπίων να ενταχθούν στις τάξεις της.

Με τις άστοχες και αψυχολόγητες αυτές κινήσεις του ο Γκρούεφσκι, ξεφεύγει από την σοβαρότητα ενος πρωθυπουργού, έστω και του μικροκρατιδίου των Σκοπίων και τοποθετεί τον εαυτό του στη κατηγορία των γραφικών. Μόνος του οδηγείται σε μιά θέση από την οποία θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να εξέλθει όταν οι περιστάσεις το καλέσουν.

Εκείνο που αφήνει με τις ενέργειές του να διαγραφεί καθαρά ο γραφικός αυτός πρωθυπουργός, είναι ότι έχει διαπιστώσει πλέον την αποτυχία των προσπαθειών του για τον σφετερισμό του ονόματος της Μακεδονίας και πλέον οδηγεί την υπόθεση αυτή στην συνεχιζόμενη εκκρεμότητα, κάτι που τον συμφέρει αφού μόνο έτσι θα μπορεί να είναι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Όλα αυτά φυσικά δεν προσφέρονται ούτε γιά την συνέχιση των διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ με τη εποπτεία του πρέσβυ Νίμιτς αλλά ούτε και για μια στοιχειωδώς ανθρώπινη σοβαρή συζήτηση. Η Ελλάδα έχει διαπιστώσει ότι δεν έχει σοβαρό συνομιλητή σ΄ένα τόσο σοβαρό θέμα. Ο Νίκολα Γκρούεφσκι βρίσκεται πέρα από κάθε πολιτική αλλά και ανθρώπινη σοβαρότητα και λογική. Ακόμη και οι Αμερικανοί προστάτες τους έχουν διαπιστώσει πως μάλλον άδικα αγωνίστηκαν τόσο σκληρά γιά της είσοδό τους στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και την Ε.Ε. και ήδη έχουν “ανακρούσει πρύμνη.”

Άλλωστε η θητεία Μπους βαδίζει προς το τέλος της και όλα δείχνουν ότι ο λίγος χρόνος που του απομένει στην προεδρία των ΗΠΑ μάλλον δεν του δίνει την πολυτέλεια να ασχοληθεί με τους παραλογισμούς του Γκρούεφσκι. Όσο γιά τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, όποιος κι΄αν είναι, μάλλον δεν θα ασχοληθεί σοβαρά με τους λεονταρισμούς των Σκοπιανών.

“Το κερασάκι στην τούρτα”όπως λέει και ο λαός μας, ήταν η εμφάνιση στο πολιτικό προσκήνιο των Βαλκανίων του γνωστού Λιούμπε Μπόσκοφσκι, πρώην υπουργού εσωτερικών της ΠΓΔΜ και γνωστού γιά πάρα πολλά κατορθώματα που τον οδήγησαν στο Διεθνές Δικαστήριο με την κατηγορία του εγκληματία πολέμου.

H δράση του Μπόσκοφσκι ξεκινάει από πολύ παλιά αλλά στο προσκήνιο φαίνεται το 1990 κατά τη διάρκεια του σερβοκροατικού πολέμου πουλώντας όπλα στους Κροάτες.

Τον Ιούνιο του 2001 επιχειρεί να ανατρέψει την κυβέρνηση του Μπόρις Τραϊκόφσκι

Δυό μήνες αργότερα η αστυνομία κάτω από τις διαταγές του βομβαρδίζει και κυριολεκτικά εξαφανίζει από προσώπου γης το αλβανικό χωριό Λιούμποτεν, στα σύνορα των Σκοπίων με την Αλβανία.

Όμως το πλέον μεγάλο του έγκλημα είναι η δολοφονία εφτά Πακιστανών λαθρομεταναστών τους οποίους έντυσε με τις στολές των Αλβανών ανταρτών UCK και τους παρουσίαζε σαν μέλη της Αλ Κάϊντα που είχαν έρθει στα Σκόπια γιά να οργανώσουν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της Αμερικανικής και της Βρετανικής πρεσβείας.

Όλα αυτά λίγους μήνες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης για να φανεί αρεστός στους Αμερικανούς.

Με κροατικό διαβατήριο έφυγε κρυφά από τα Σκόπια και πέρασε στην Κροατία όταν η κυβέρνηση των Σκοπίων αποπειράθηκε να τον συλλάβει σαν εγκληματία πολέμου. Οι Κροάτες τον παρέδωσαν στο Διεθνές Δικαστήριο αφού προηγουμένως όμως είχαν συνεννοηθεί με τους Αμερικάνους και τους Ευρωπαίους και είχαν εξασφαλίσει την αθώωσή του.

Πράγματι ο Λιούμπε Μποσκόφσκι πριν λίγες μέρες αθωώθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο εγκληματιών πολέμου και κατέφθασε στα Σκόπια όπου ο ανεκδιήγητος Νίκολα Γκρούεφσκι τον υποδέχτηκε με τιμές ήρωα, τον έβαλε στη δεξιά του και τον περιφέρει σε όλες τις μετακινήσεις του αφήνοντας να διαχέεται ότι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των Σκοπίων.

Με την εμφάνιση του Μποσκόφσκι στο πολιτικό προσκήνιο των Σκοπίων και την πιθανή ανάληψη της προεδρίας του κρατιδίου τα πράγματα πλέον παίρνουν τη μορφή μιας κάποιας επικίνδυνης κωμωδίας.

Η απάντηση του Ζοσέ Μπαρόζο στον Γκρούεφσκι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ένα ηχηρό χαστούκι στο πρόσωπο του γραφικού πρωθυπουργού. Αφού του αποκλείει κάθε αρμοδιότητα της Ε.Ε γιά την υποτιθέμενη μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα, τον καλεί να ασχοληθεί πιο σοβαρά με την υποχρέωση της πολιτικής διαμόρφωσης της χώρας του και την δημιουργία καλής γειτονίας με τα όμορα κράτη.

Μετά από όλα αυτά η θέση της Ελλάδας είναι η πλέον ενδεδειγμένη έτσι όπως έχει κατατεθεί. Αταλάντευτη θέση στο θέμα της ονομασίας, συνέχιση της συμμετοχής στις διαπραγματεύσεις με τον Μάθιους Νίμιτς, και βέτο όσο τα Σκόπια θα εμμένουν σε αδιάλλακτες αλυτρωτικές θέσεις. Σίγουρα το κέρδος θα είναι μόνο γιά την Ελλάδα".

Γράφει ο Διονύσης Ε Κονταρίνης Νέα Υόρκη Ιούλιος 2008 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

 

Ο Γκρούεφσκι δεν είναι “γραφικός”

 

Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων δεν είναι “γραφικός”, όπως νομίζουν πολλοί και θέλουν να νομίζουμε κάποιοι άλλοι.

Με την ακατάσχετη αλληλογραφία του προς κάθε αρμόδιο διεθνή φορέα και τον Ελληνα Πρωθυπουργό, θέτει θεμέλια μελλοντικών διεκδικήσεων (“μειονότητας”, περιουσιών, “μακεδονικής” γλώσσας, μακεδονικής εθνότητας, αλυτρωτικών διεκδικήσεων, όχι μόνον εδαφικών αλλά και ταυτότητας. Η πλαστογραφία της ιστορίας και η υπεξαίρεση ιστορικών κληροδομημάτων μας, ΔΕΝ είναι για χλεύη.

Προσθέτει κάτι αναγκαίο για την κρατική και εθνική οντότητα των Βουλγάρων των Σκοπίων (60% περίπου του πληθυσμού) για την υπόστασή τους και την κρατική τους υπόσταση και το αφαιρεί από την Ελλάδα με απάτη, πασιφανή ψεύδη και υπεξαίρεση.

Επιπλέον δεν ενεργεί τυχαία και μόνος του. Πολλοί σοβαροί αναλυτές είδαν ομοιότητες με την τουρκική στρατηγική τακτική, στην διπλωματικό τομεά. Προβάλουν κάθε τόσο νέες διεκδικήσεις.

Επιφοιτά το ίδιο “άγιο πνεύμα”. Κι αυτό το διαβολικό “πνεύμα” διδάσει: «Οταν δεν μπορείς να επιλύσεις ένα πρόβλημα, απλά διεύρυνέ το”. Πρόσθεσε κι άλλα, δηλαδή.

Οσον αφορά την “αταλάντευτη θέση της ελληνικής κυβερνήσεως”, ΔΕΝ συμφωνούμε.

Δεν είναι αταλάντευτη η θέση της Ελλάδας, όπως και των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Είναι ασταθής κι αυτό ακριβώς είναι το εγκληματικό λάθος. Κι ενώ τους άλλους (την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ) τους καταλαβαίνω, δεν καταλαβαίνω τις ελληνικές κυβερνήσεις που παραπαίουν εδώ και δεκαέξι χρόνια.

Κι επειδή κάτι ακούστηκε για “βόρεια Μακεδονία” ή κάτι τέτοιο, τονίζουμε για μια ακόμη φορά, ότι ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του είναι επικίνδυνο και γι’ αυτό απαράδεκτο.

K.B.

 

Αφήστε σχόλιο...

Προσεχή Γεγονότα

Καμία εκδήλωση

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 473 επισκέπτες και κανένα μέλος