Τα δάνεια, δούλους τους ελευθέρους ποιεί. – Μένανδρος

«Μόνο κάποιος κακόπιστος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι τώρα πλέον δεν βλέπουμε φως στο βάθος του τούνελ», είναι η διθυραμβική διαπίστωση των απολογητών της καταστροφικής οικονομικής και αντικοινωνικής πολιτικής των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Επειδή λοιπόν κι εγώ είμαι, προφανώς, «κακόπιστος», έχω να κάνω κάποιες κοινές διαπιστώσεις:

- Το «φως στο βάθος του τούνελ» είναι ότι «βγήκαμε στις αγορές». Δηλαδή, βγήκαμε για δανεικά! Και οι διεθνείς «επενδυτές» έτρεξαν να μας προσφέρουν πολλαπλάσια, απ’ όσα ζητάγαμε! «Ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας», βλέπεις.

- Ζητώ δανεικά, σημαίνει ότι μου λείπουν χρήματα, που μου είναι αναγκαία, για να καλύψω κάποιες ανάγκες μου. Το ότι «μου λείπουν χρήματα», δεν νομίζω να ισχυρίζεται κανένας ότι είναι κάτι ευχάριστο. Το ότι τελικά, με δανείζουν κάποιοι, που κάνουν αυτή τη δουλειά και πλουτίζουν ακόπως, επίσης δεν μπορεί να ισχυρισθεί ένας εχέφρων, ένας μέσης νοημοσύνης λογικός άνθρωπος, ότι δικαιολογεί τους εορταστικούς διθυράμβους της κυβέρνησης, των απολογητών της, των εξαπτερύγων της (εννοώ τα δημοσιογραφικά και πολιτικά της ξεφτέρια) και των αντηχήσεων των πεισμόνων οπαδών της.

Το ερώτημα είναι, κυρίως, τι το κάνεις το δάνειο, που παίρνεις και με ποιούς όρους!

- Με δανεικά, δεν ζεις! Να έχουμε κατά νού, πρωτίστως, αυτό το αξίωμα. Αλλοιώτικα θα προσομοιάζουμε με τους άφρονες ημιαπασχολούμενους νέους, που παίρνουν «διακοποδάνεια», για να περάσουν καλά στις διακοπές τους και τον χειμώνα στερούνται τ’ απαραίτητα, για να το αποπληρώσουν, αν συνεχίσουν να έχουν δουλειά.

- Πρώτα – πρώτα, γιατί πήραμε τα 3 δις δανεικά, από τις “αγορές” ενώ υπολείπονται να λάβουμε από τα δανεικά της τρόικα, για το τελευταίο τρίμηνο του 2013 και το πρώτο του 2014, αθροιστικά περί τα 12,4 δις;

Αφ’ ενός γιατί δεν εκταμιεύτηκαν όλα από το «άτυπο» ΕcoFin την 1η Απρίλη, και έχουμε δανειακές υποχρεώσεις για τον Μάη περί τα 10 δις και αφ’ ετέρου γιατί τον Μάη έχουμε Ευρωεκλογές. Και εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχουμε μόνον εμείς, αλλά και οι Γερμανοί και οι άλλες χώρες της Ευρώπης που έχουν εφαρμόσει τις πολιτικές της σκληρής λιτότητας και της άγριας φορολόγησης, κυρίως στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες του Νότου.

Πρέπει λοιπόν να στηριχθεί η πειθήνια κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, που τους έκανε και κάνει καλά τη δουλειά τους, αλλά κυρίως «ν’ αποδείξουν» στους Ευρωπαίους ψηφοφόρους τους, ότι η πολιτική τους στην Ελλάδα, η πολιτική της λιτότητας, της υπερδιογκωμένης ανεργίας, της μείωσης των απολαβών, της φορομπηχτικής πολιτικής, του ξεπουλήματος, της μιζέριας, της απελπισίας, των αυτοκτονιών ...πέτυχε!

Η τακτική των ανθρωπο-θυσιών του Ελληνικού λαού... πέτυχε, αφού πετύχαμε επίπλαστο «πρωτογενές πλεόνασμα» και οι αγορές άνοιξαν τα ταμεία τους!!

Χαράς ευαγγέλια, λοιπόν, για τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε, επίπλαστα συγχαρητήρια για τον Σαμαρά, υποκριτικά «χαράς ευαγγέλια» για το Ευρωπαϊκό «λαϊκό» κόμμα των Χριστιανο-Δημοκρατών κ.λπ., που τρίζει η καρέκλα τους και οτιδήποτε άλλο είναι, εκτός από «λαϊκό», «Χριστιανικό» και «δημοκρατικό».

Είναι του Μαμωνά, είναι καπιταλιστικό του χειρότερου και πλέον ακραίου καπιταλισμού, του παγκοσμιοποιημένου νεο-«φιλελευθερισμού», δηλαδή της ασυδοσίας των αρπακτικών και της εξαθλίωσης των λαών, με προσωπείο «δημοκρατίας». «Δημοκρατίας» της εξαπάτησης, της εκμετάλευσης, της φοβίας, της τρομοκρατίας.

Με δυο λόγια λοιπόν και το πλαστό πρωτογενές πλεόνασμα και η έξοδος στις «αγορές» μοναδικό σκοπό έχουν να εξαπατήσουν τους λαούς – τους αφελείς των λαών.

Κι επειδή οι άνεργοι, οι φτωχοί, οι πτωχοποιημένοι, οι χρεωμένοι και χρεοκοπημένοι επαγγελματίες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους και τις επιχειρήσεις τους, αυτοί που αγωνιούν, μήπως τις κλείσουν, δεν βλέπουν «το φώς στο τούνελ», δεν βλέπουν να βρίσκουν δουλειά, ν’ ανοίγουν οι δουλειές τους, να μειώνονται τα «φέσια τους», τους το φέρνουν πολύ «έξυπνα» και προσεκτικά: «Δεν σημαίνει πως βγήκαμε απ’ την κρίση, αλλά είμαστε στην καμπή· έγινε η αρχή της προοπτικής εξόδου απ’ την κρίση». Δηλαδή ΕΛΠΙΔΑ...

Για να τους ξαναψηφίσει ο ευκολόπιστος, ο φοβισμένος, ο πάντα δουλεμένος υπήκοος...

Γι’ αυτό και οι τυμπανοκρουσίες απ’ τη μια κα οι μύδροι απ’ την άλλη.

Ο πολίτης όμως, ο υποψιασμένος πολίτης πρέπει να διερωτηθεί: Πώς γίνεται το 2009, με Δημόσιο χρέος 270 δις και 127% επί του Ακαθαρίστου Εθνικού Προϊόντος (Α.Ε.Π.) να μας οδηγεί εκτός «αγορών» το Μάρτη του ’10, ενώ το 2014, τώρα, με Δ. Χρέος 342 δις και 175% του ΑΕΠ και την οικονομία σε κακά χάλια, να μας ανοίγονται οι αγορές, και τα spreads που είχαν εκτιναχθεί το 2010 πάνω απ’ τις 1000 μονάδες τώρα να πέφτουν κάτω απ’ τις 500;

- Ένα άλλο ερώτημα που τίθεται είναι η διαχείριση του νέου πενταετούς δανείου.

Γιατί δανειστήκαμε πάλι; Μήπως για να κάνουμε αναπτυξιακές επενδύσεις στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα (γεωργία, ορυκτός πλούτος, βιομηχανία) με προσδοκώμενη βάσιμη απόδοση άνω του 5% που είναι το επιτόκιο;

Τότε το δάνειο θα ήταν παραγωγικό και αποδωτικό και θα καλύπταμε μέρος της ανεργίας.

Ή για ν’ αποπληρώσουμε παλιά δάνεια και να καλύψουμε το έλλειμα. Σ’ αυτήν την περίπτωση αποδυκνείουμε ότι μ’ όσα περάσαμε και περνάμε, μυαλό δεν βάζουμε. Οι πολιτικοί, που μας διοικούν διατεταγμένα, είναι εγκληματικά ανίκανοι. Κι αυτή είναι η επιεικής εκδοχή.

- Τέλος, ξέρετε πόσο θ’ αποπληρωθεί το νέο 5ετές ομόλογο, των 3δις, με 5% επιτόκιο; Κοντά 3 δις 830 εκατομμύρια! 830 εκατομμύρια τόκους θα δώσουμε, σε 5 χρόνια σ’ αυτούς που εισέπραξαν από το 2000 έως το 2009 εκατό (100) δις μόνο τόκους1! Εκατό δις, όταν οι δημόσιες επενδύσεις μόλις ξεπέρασαν τα 50 δις την ίδια δεκαετία. Έτσι, το ίδιο χρονικό διάστημα το Δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 145,5 δις. Από 124 δις το 2000, στα 270 δις, το 2009· και τώρα, μόλις σε 4 χρόνια, μ’ όλα τα «κουρέματα» και τα καταστροφικά μέτρα αυξήθηκε κατά 72 δις!

Αυτό είναι το success story της οικονομίας μας!





1. e.cynical, Θανάσης Αυγερινός, 25/3/2010

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 337 guests και κανένα μέλος