Ερώτημα προς όλους τους Υποψήφιους Δημοτικούς Συνδυασμούς
 
Είναι καιρός, τέσσερις μήνες προ των δημοτικών εκλογών, να μιλήσουμε γι’ αυτές.

Είναι γνωστό, σ’ όσους με παρακολουθούν διαχρονικά, εδώ και τρεις δεκαετίες και πλέον, ότι η θέση μου έμπρακτα, στη σχέση Αυτοδιοίκηση – Κόμματα, ήταν καθαρά αυτοδιοικητική, αντικομματική, την χαρακτήριζαν κάποιοι.

Πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω, ότι ο ρόλος των κομμάτων είναι καθαρά καθοδηγητικός.

Στην παρούσα συγκυρία, οι κυβερνητικές και κατ’ ακολουθία οι κομματικές επιλογές έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην ίδια την υπόσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. (Τ.Α.)

- Με τον «Καλλικράτη» που κατήργησε κατ’ ουσίαν, ένα θεσμό 2.500 ετών, με την μέθοδο της «αναβάθμισης» και των συγχωνεύσεων, λες και πρόκειται για εταιρείες, καθ’ υπέρβαση – και σ’ αυτήν την περίπτωση – του Συντάγματος (αρθρ. 102), - όπου οι «τοπικές υποθέσεις» εναπόκεινται στη διοίκηση των Τ.Α. – μετατρέποντας τες, στην περίπτωση των δήμων – σε υπερ-τοπικές πολυ-πόλεις.

- Με τον ασφυκτικό οικονομικό έλεγχο. Όχι έλεγχο νομιμότητας, που είναι επιθυμητός και απαραίτητος, αλλά έλεγχο δημοσιονομικό, δηλαδή εκτελεστότητας πολιτικών επιλογών της δημοτικής αρχής. Επιλογών πολιτικής βούλησης του αιρετού δημοτικού Συμβουλίου που ασκεί πρωτογενή εξουσία, στα πλαίσια της συνταγματικής νομιμότητας.

- Με τους μνημονιακούς άμεσους και έμμεσους νόμους και εγκυκλίους, ων ουκ έστι αριθμός.

- Με τις απειλές για πειθαρχικές και ποινικές διώξεις των Δημάρχων και Συμβούλων, όπως πρόσφατα του Υπ. Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι δεμένη χειροπόδαρα.Αυτό είναι το πρακτικό συμπέρασμα των τελευταίων τριών ετών. Πρακτική που προέκειψε από τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους της κεντρικής διακυβέρνησης.

Δυο πραγματικά – όχι υποθετικά παραδείγματα – καταδείχνουν περίτρανα την ολοένα και μεγαλύτερη υποβάθμιση της Τ.Α. και επαναφορά της στα προ της μεταπολίτευσης επίπεδα. Στα επίπεδα της τελευταίας βαθμίδας της πυραμίδας της αποκεντρωμένης Κεντρικής Διοίκησης.

- Σε εγκύκλιό του που έστειλε ο Υπ. Εσωτερ. Γιάννης Μιχελάκης, το Δεκέμβρη προς τους Δήμους, απειλεί Δημάρχους και νομικούς Συμβούλους καθώς και καθ’ έναν που συμπράττει στην υποστήριξη δικαστικών προσφυγών υπαλλήλων τους!

Τους υπογραμμίζει ότι «οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά τους πρόσωπα έχουν καθήκον να προασπίζονται τα συμφέροντά τους μέχρις εξάντλησης των ενδίκων μέσων και βοηθημάτωνκαι σε κάθε στάδιο των δικών αυτών». Συνεπώς, τονίζει, στην περίπτωση που οι δήμοι δεν εξαντλούν τα ένδικα μέσα στις δικαστικές διαφορές, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα πρέπει να ενεργοποιήσουν τα άρθρα περί πειθαρχικής ευθύνης αιρετών και θα πρέπει να εξετάζεται η δυνατότητα παραπομπής στον εισαγγελέα για διερεύνηση διάπραξης ποινικού αδικήματος.Παράδειγμα πρώτο

Δεν μπορώ να ξεχάσω, στις αρχές της 10ετίας του ’80, αγανακτισμένο Δημότη να ωρύεται κατά των Υπηρεσιών του Δήμου που του ξαναέστειλαν να πληρώσει Φόρο Ακαλύπτων χώρων, ενώ είχε δικαιωθεί και στο Εφετείο, απαλλασόμενος γιατί το χωράφι του ήταν δεντροσκεπές με οπωροφόρα δέντρα. Τον παρέπεμψαν σε μένα που ‘μουνα ο Αντιδήμαρχος. Ακουσα ευγενικά· μου εξήγησε τεκμηριώνοντας τους ισχυρισμούς του, κι όταν κάλεσα τον προϊστάμενο του Δήμου να μου εξηγήσει γιατί του στέλνουν του ανθρώπου να πληρώσει, αφού έχει δικαιωθεί και στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο και στο Εφετείο, ο προϊστάμενος του Δήμου μου είπε:

- Δεν μπορώ να κάνω αλλιώς, κ. Αντιδήμαρχε, πρέπει βάσει εγκυκλίου, να εξαντλήσω όλα τα ένδικα μέσα.

- Και ποιός πληρώνει τους δικηγόρους και τους μάρτυρες – υπαλλήλους για να ταλαιπωρούμε ένα Δημότη και να απασχολούμε τη βεβαρημένη ήδη δικαιοσύνη, κύριε προϊστάμενε;

Όχι βέβαια η μαλάκυνση και ο σαδισμός της γραφειοκρατίας.

Το θέμα το έλυσα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Κανένας δεν μπόρεσε ν’ αντιπαρατεθεί στη λογική («ορθός λόγος») και το δίκαιο!

Ένα δεύτερο παράδειγμα στον αντίποδα του πρώτου – δημοσιεύθηκε στην ΕΒΔΟΜΗ της 14ης Δεκεμβρίου του ’13.

Δημοτικός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» των 3Β καταγγέλει ότι «η Δημοτική Αρχή, παρά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 1/7/2013, θα συνεχίσει τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ακόμα και συνταξιούχων, με σοβαρά προβλήματα υγείας» κλπ.

Η απάντηση του Αντιδημάρχου Οικονομικών, με κατάθεση σχετικού εγγράφου, ήταν ανάλογη του υπηρεσιακού προϊσταμένου του Δήμου: «πρέπει να εφαρμόσω την εγκύκλιο» και τους νόμους. Αυτούς τους νόμους!

Και καλά, από τον υπάλληλο δεν έχω την αξίωση να χάσει την θέση του ο άνθρωπος! Από την πολιτική ηγεσία, όμως;Ερωτημα για σοβαρούς ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣΤην απάντηση ΔΕΝ θα την δώσω εγώ.

Εγώ σήμερα θα ρωτήσω εν είδει γενικής Συνέντευξης, τους Υποψηφίους Δημάρχους αλλά και Συμβούλους όλων των παρατάξεων, όλων των Δήμων που κυκλοφορούμε, τι θα κάνετε;

Θα συνεχίσετε τις κατασχέσεις, χάριν αυτής της «νομιμότητας»;

Γι’ αυτό έγραψα το άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας, «Νόμοι και Δίκαιο». Αν δεν το έχετε διαβάσει, διαβάστε το, πριν απαντήσετε.

Η σιωπή δεν είναι πάντα «χρυσός». Ενίοτε προδίδει ενοχή ή δειλία.

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 455 επισκέπτες και κανένα μέλος