23 Απριλίου 1998. “Εφυγε” ολοκληρώνοντας έναν μεγάλο βιολογικό κύκλο και μια σπουδαίαkaramanlhs-megalos.jpg πολιτική διαδρομή, - ιδιαίτερα μετά την μεταπολίτευση του 1974 - ο ηγέτης της “Δεξιάς” και θεμελιωτής του δημοκρατικού μας μεταδικτατορικού πολιτεύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής...

10 χρόνια απ' το θάνατο ενός ηγέτη

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ


23 Απριλίου 1998. “Εφυγε” ολοκληρώνοντας έναν μεγάλο βιολογικό κύκλο και μια σπουδαία πολιτική διαδρομή, - ιδιαίτερα μετά την μεταπολίτευση του 1974 - ο ηγέτης της “Δεξιάς” και θεμελιωτής του δημοκρατικού μας μεταδικτατορικού πολιτεύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Τη μεγάλη Τετάρτη έκλεισαν δέκα χρόνια από το θάνατό του. Ο Κων/νος Καραμανλής ήταν μια πολιτική προσωπικότητα που σημάδεψε αναμφισβήτητα τον τελευταίο μισό αιώνα της σύγχρονης ιστορίας μας.

Υστεροφημία ενός πολιτικού που άφησε έντονα ίχνη στο διάβα του, είναι η αναγνώριση της προσωπικότητάς του, της αξίας του και του ισοζυγίου προσφοράς, απ’ αυτούς που βρίσκονται στην αντιπέρα όχθη.

Βρισκόμαστε εκεί, αλλά δεν μπορούμε παρά να θυμηθούμε με σεβασμό τον άνθρωπο πουkaramanlhs-megalos.jpg ενστερνίστηκε ότι: 

«Η Δημοκρατία προϋποθέτει ηγεσία

που να έχει το θάρρος ν’ ακούει

την αλήθεια και να την τιμά...».

Τον άνθρωπο, του διαμετρήματος ενός ηγέτη διεθνούς κύρους, που μίλησε για τη Μακεδονία με το ανθρώπινο δάκρυ ενός Μακεδόνα, ξεφεύγοντας από την ψυχρή έκφραση ενός ανώτατου άρχοντα:

«...Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική», είπε.

Τούτο το καφτό δάκρυ,

λυωμένο καφτό μολύβι

στα δάκτυλα, στη γραφίδα

που θα στέρξει να ενδώσει...

τούτο το καφτό το δάκρυ

δεν θα στεγνώσει!

Συνέχεια στη σελ. 2

Συνέχεια από τη σελ. 1


Ο Κων/νος Καραμανλής γεννήθηκε το 1907 στην Πρώτη Σερρών. Πρώτο από τα οκτώ παιδιά της οικογένειας. Ο πατέρας του ήταν δημοδιδάσκαλος.

Το 1925 εισέρχεται στη Νομική Σχολή Αθηνών και παίρνει το πτυχίο του το 1929.

το 1935 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής. Μετά τη δικτατορία του 1936 και τη διάλυση της Βουλής, δικηγορεί στις Σέρρες. Επανεκλέγεται πρώτος βουλευτής Σερρών το 1946.

Εκλέγεται συνολικά 12 φορές βουλευτής. Οκτώ χρόνια Υπουργός σε πέντε Υπουργεία.

Πρωθυπουργός από το 1955 έως το 1963 και μετά τη μεταπολίτευση του 1974, έως το 1980.

Το 1980 εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας για πρώτη φορά, και από το 1981 “συγκατοικεί” με την άλλη μεγάλη πολιτική φυσιογνωμία και πολιτικό του αντίπαλου Ανδρέα Παπανδρέου. Το ‘85 ο Πρωθυπουργός δεν τον προτείνει για πρόεδρο. Επανεκλέγεται για δεύτερη φορά Πρόεδρος Δημοκρατίας το 1990. Από το ύπατο αξίωμα αποχωρεί το 1995 με το πέρας της θητείας του. (Το Σύνταγμά μας δεν επιτρέπει 3η θητεία).

Ορόσημα της πολιτικής του σταδιοδρομίας:

το 1955 μετά το θάνατο του Αλ. Παπάγου καταλαμβάνει την πρωθυπουργία (από το 1952 ήταν Υπουργός Δημ. Εργων με σημαντικό έργο ανάπτυξης).

– το 1956 ιδρύει την ΕΡΕ

– το 1958 κερδίζει τις εκλογές με αξιωματική αντιπολίτευση την Αριστερά.

– το 1959 υπογράφονται οι συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου για την Κύπρο.

– Το 1961 ξανακερδίζει τις εκλογές, που από την αντιπολίτευση και κυρίως τον Γ. Παπανδρέου, χαρακτηρίζονται εκλογές “βίας και νοθείας”.

– την ίδια χρονιά υπογράφεται η σύνδεση Ελλάδας-ΕΟΚ.

– Το 1963 μετά τη δολοφονία στη Θεσσαλονίκη του βουλευτή της Αριστεράς Γρ. Λαμπράκη, από παρακρατικές οργανώσεις και τη διαφωνία του με τα Ανάκτορα χάνει τις εκλογές και αναχωρεί στο εξωτερικό (Γαλλία). Τη χρονική αυτή στιγμή λήγει η πρώτη περίοδος Καραμανλή.

Η δεύτερη περίοδος αρχίζει μετά την πτώση της Χούντας το 1974.

– Επανέρχεται και ορκίζεται ως Πρωθυπουργός Κυβέρνησης Εθνικής ενότητας.

– Νομιμοποιεί το Κ.Κ.Ε., ιδρύει τη Ν.Δ.

– Προκηρύσσει εκλογές στις 17/11/1974 τις οποίες κερδίζει με ποσοστό 54,37%.

– Στις 8 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους, προκηρύσσει δημοψήφισμα για την επιλογή του πολιτεύματος. Ο λαός με πλειοψηφία που αγγίζει το 70% θέτει οριστικά τέρμα στη Βασιλεία. Η συμβολή του, στην οριστική και ομαλή λύση του πολιτειακού προβλήματος ήταν καθοριστική. Αποχωρεί από το Στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.

– 1975 νέος Συνταγματικός χάρτης.

– Το 1977 κερδίζει τις εκλογές με σχετική πλειοψηφία (41,84%) και αξιωματική αντιπολίτευση το ανερχόμενο ΠΑΣΟΚ.

– Το 1979 υπογράφεται η συνθήκη ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

Εκεί θεωρείται ότι ολοκληρώνεται και το έργο του: ομαλή μετάβαση στη Δημοκρατία, ομαλοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου, λύση του πολιτιακού, ένταξη στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

Αφήστε σχόλιο...

Διαφήμιση (2)

Προσεχή Γεγονότα

Καμία εκδήλωση

Διαφήμιση (1a)

ebdomi-dimosiefseis

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 142 guests και κανένα μέλος