Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.)
Πρόσω ….βραδέως…!
Την πάτησε!... Ευαισθητοποιήθηκε για το περιβάλλον, τον γοήτευσε η νέα τεχνολογία, πίστεψε ότι η Ελλάδα εκσυγχρονίστηκε και αποφάσισε να επιχειρήσει υγιώς. Ηδη κλαίει τα λεφτά του, ανησυχεί για την επιβίωσή του, αγανακτεί και σκέπτεται να επιστρέψει στο έξω από δω…
Η αρμόδια ανεξάρτητη αρχή του συνιστά να περιμένει για μετά το 2010!!! («Απόλυτα φυσιολογικό» χρονικό περιθώριο, για τo «καθ’ όλα νόμιμο» ελληνικό δημόσιο).
Είχαμε δεσμευτεί και το κάνουμε ήδη πράξη, ότι η «7η» θα γίνει ο «Συνήγορος» του Δημότη. Είχαμε δηλώσει (φ. 521 της 23/2/08) ότι «στηρίζουμε την ορθή διακυβέρνηση, διερευνούμε την α-διαφάνεια, αποκαλύπτουμε και στηλιτεύουμε τη διαφθορά.
Η Διαφθορά έχει πολλά πλοκάμια στήριξης και ανάπτυξης. Ένα απ’ αυτά είναι η πολυπλοκότητα, το δαιδαλώδες χάριν, δήθεν της …«νομιμότητας», του «ελέγχου», της «διασφάλισης» κι άλλων ωραίων και πειστικών επιθέτων.
Όλα αυτά όμως μαζί με τον παράγοντα χρόνο, συνιστούν πολύ γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη της διαφθοράς.
Μετά απ’ αυτά τα αναγκαία εισαγωγικά, ερχόμαστε στην καταγγελία του πολίτη-δημότη (τα στοιχεία του στη διάθεση παντός αρμοδίου). Συνέχεια στη σελ. 2
Σπούδασε μηχανολόγος – μηχανικός και εργάστηκε στο εξωτερικό. Είναι 54 ετών. Υπό την επήρεια των επιστημονικών του γνώσεων και βιωμάτων, των περιβαλλοντικών ευαισθησιών και των επιχειρηματικών του ανησυχιών,
αφού είδε ότι η χώρα μας, προσαρμοζόμενη στις αποφάσεις και οδηγίες της ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.), αποφάσισε να εκσυγχρονιστεί και στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής,
Επένδυσε, αγοράζοντας πέρυσι 8 στρέμματα «με όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, με σκοπό την ίδρυση και λειτουργία φωτοβολταϊκού (Φ/Β) πάρκου. Δηλαδή, Aνανεώσιμης Πηγής Ενέργειας (Α.Π.Ε.), μη ρυπογόνου, και μηδενικής δαπάνης ως προς την πρώτη ύλη.
Ο νόμος (2773/1999) το προβλέπει ήδη.
Ετσι, ο εύελπις, εύπιστος και ευεπίδεκτος αυτός Έλληνας πολίτης, αφού δήλωσε στη ΔΥΟ έναρξη νέας ατομικής επιχείρησης και ασφαλίστηκε στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) – όπου καταβάλλει έκτοτε ασφάλιστρα χωρίς να εργάζεται – κατέθεσε αίτηση αδειοδότησης στην αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Πέρυσι τον Ιούλιο (2007).
Εκτοτε δεν έχει λάβει απάντηση, ενώ δεν κατέστη δυνατόν να επικοινωνήσει τηλεφωνικά, πράγμα που διαπιστώσαμε και εμείς.
Ο άνθρωπος «τα ‘χει παίξει» και δεν ξέρει τι να κάνει.
Μ’ όλα ταύτα, οι καταγγελίες στο συνήγορο του πολίτη, και στον τύπο είχαν σαν συνέπεια να τον καλέσει τηλεφωνικά υπάλληλος της ΡΑΕ για να τον… επιπλήξει!!!
Του είπε δε και όχι για να τον εμπαίξει, όπως νόμιζε ο αναγνώστης μας, ότι με την υπόθεσή του θ’ ασχοληθούν μετά το 2010!!!
Εμείς κατορθώσαμε και επικοινωνήσαμε τελικά με τον αρμόδιο υπάλληλο, από τον οποίο πήραμε την επιβεβαίωση ότι οι αδειοδοτήσεις μέχρι το 2010 έχουν ήδη ολοκληρωθεί και ο συγκεκριμένος πολίτης πρέπει να περιμένει 2-3 χρόνια «αν…». Ετσι απλά.
Βέβαια μας διαβεβαίωσε ότι η ΡΑΕ λειτουργεί στα πλαίσια των νόμων και ότι η δημοσιοποίηση έχει γίνει στην ιστοσελίδα της (www.rae.gr) απ’ όπου ο πολίτης μπορούσε να ενημερωθεί σχετικά.
Η “ενημέρωση” όμως δεν δίνει απάντηση στην αγωνία του και μάλλον αποθαρρύνει και αυτόν και κάθε φέρελπι επενδυτή.
Ιδου τα συνοπτικά στοιχεία που αποθαρρύνουν, αλλά γεννούν και εύλογα ερωτηματικά:
Γενικό σύνολο αιτήσεων αδειοδότησης για φ/β εγκαταστάσεις, 7.822, για αιτούμενη συνολική ισχύ 3.429 mw περίπου, προβλέπεται να εγκριθούν αδειοδοτήσεις μέχρι το 2010 μόνο το ένα έβδομο 1/7, δηλαδή περίπου 505mw.
Σπεύδε βραδέως
Και τα εύλογα ερωτήματα που γεννώνται είναι πολλά και ορισμένα ενδόμυχα:
Μια χώρα ηλιόλουστη, σαν την Ελλάδα, γιατί δεν σπεύδει ταχέως ν’ απεξαρτηθεί από τη δραχμοβόρα (ή euroβόρα) πετρελαϊκή πρώτη ύλη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ή την ρυπογόνα και επίσης δαπανηρή πρώτη ύλη του λιγνίτη και να εκμεταλλευτεί την αστείρευτη, καθαρή και ανέξοδη ηλιακή ενέργεια;
Απόλλωνα, θεέ του Ηλιου, φώτισέ τους!
Μια χώρα με ικανούς ανέμους ιδιαίτερα στα νησιά και στα παράκτια, γιατί δεν εκμεταλλεύεται την αιολική ενέργεια;
Με πολλά κέρδη και κυρίως τη συμβολή στην απορρύπανση του περιβάλλοντος από το διοξείδιο του άνθρακα και την τεράστια οικονομία από την οποία έχει ανάγκη η χώρα μας.
Τι να σκεφθώ; Τα συμφέροντα που θα θιγούν;
Το ευ κυβερνάν, η καλή διακυβέρνηση δεν είναι μόνο υπόθεση διαφάνειας, κατασκευασμένης «νομιμότητας» πάταξης της γραφειοκρατίας και μηδενικής ανοχής στη διαφθορά. Είναι και αποφασιστικότητα και θέληση για αποτελεσματική και επωφελή για το κοινωνικό σύνολο μόνο, διακυβέρνηση.