Το φαινόμενο είναι συχνότατο. Είναι διαχρονικό και διατοπικό. Πρόκειται για δύο διαφορετικές έννοιες, σε... συσκευασία της μιάς. Της πολυμόρφου, της πολυεπιπέδου και πολυουσίας της, (καθόλου οσίας) εξουσίας.

Ο Σφετερισμός1, δηλ. η οικειοποίηση της εξουσίας που δεν μου έχει ανατεθεί, που δεν μου ανήκει, ως φαινόμενο, παρατηρείται από αρχαιοτάτων χρόνων, εξ’ ου και η ρίζα του.

Ο στρειδισμός - επιτρέψτε μου τη γλωσσοπλασία - προέρχεται από την ιδιότητα του (ο)στρειδίου να προσκολλάται τόσον ισχυρώς, ώστε να συσσωματούται. Είναι γνωστή εξ’ άλλου η φράση “κόλλησε σαν στρείδι” και δεν θέλει να ξεκολλήσει και μάλιστα από την εξουσία την οποία ο Ισοκράτης την παρομοιάζει με γλυκυτάτην ερωμένη (νεοελληνιστί, γκόμενα).

Ο Αθηναίος ρήτορας και στοχαστής κρίνοντας τα πράγματα κατά την εποχή του, πίστευε ότι η εξουσία μπορεί ορισμένους εραστές της να τους καταστρέψει όπως ακριβώς οι πλανεύτρες ερωμένες που τους κάνουν να παραφρονούν. Δεν είχε παρουσιαστεί ως φαίνεται, τότε, το είδος των “εραστών” που εκμεταλλεύονται τις γκόμενες. Είναι οι εραστές επιβήτορες!

Επιβήτορες συνήθως άλογοι επί αλόγων, ή ταύροι αλλά και λαύροι επιβήτορες της εξουσίας, την οποία αφού τη “ρίξουν” προσκολλώνται απάνω της σαν στρείδι, απομυζώντας τους γλυκύτατους χυμούς της και δεν λένε να ξεκολλήσουν.

Μη παριστάνετε τους ανήξερους και αφελείς απορημένους. Κοιτάξτε γύρω σας και θα δείτε πλείστους όσους σφετεριστές και “επιβήτορες”. Σε εθνικό επίπεδο, τί έσχον πριν και τι μετά πολυετή και κληρονομικό ακόμη εναγκαλισμό με την εξουσία. Μετά από μια πρόχειρη “απογραφή”, θα κατανοήσετε ευκόλως προς τι ο “στρειδισμός”. Αλλά και σε τοπικό επίπεδο παρομοίως. Τί είχαν, τί έχουν, τί πέτυχαν, ορισμένοι, στην ιδιωτική τους σφαίρα, τί ήταν και τί είναι. Ποιοι ήρθαν όχι για να διακονήσουν (υπηρετήσουν), αλλά “διακονηθείναι” (να υπηρετηθούν και να “εξυπηρετηθούν”)!

Μετά το... άσχετο και γενικό αυτό εισαγωγικό, ας ενασχοληθούμε λίγο με τα τρέχοντα στα 3Β, αντικατόπτρισμα των όσων δυνητικά κατά περίπτωση και κατ’ αναλογία, συμβαίνει στο πανελλήνιο και γιατί όχι στην οικουμένη, με τις βέβαιες, βεβαίως εξαιρέσεις που αλλού επιβεβαιώνουν τον κανόνα κι αλλού είναι ο κανόνας.

Μετά τη συζήτηση που έγινε στα τέλη Σεπτεμβίου στο Δημοτικό Συμβούλιο των 3Β και το σχετικό δημοσίευμα της 7ης, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου, την 29η Σεπτεμβρίου, ένα “ιατρικό ανακοινωθέν” κάπως περίεργο.


Το αναφερόμενο ιατρικό ανακοινωθέν ΔΕΝ αναρτήθηκε σε φωτοτυπία για την πορεία της υγείας του Δημάρχου, αλλά προφανώς ανασκευασμένο:

Συγκεκριμένα: Πάνω αριστερά αναγράφεται η φράση “ιατρικό ανακοινωθέν”, ενώ στη θέση αυτή πρέπει να ‘ναι ο λογότυπος του Νοσοκομείου. Ακολουθεί ένα αόριστο κείμενο που αναφέρει ότι: “Η πορεία της υγείας του Δημάρχου ...υπήρξε ικανοποιητική” και ότι “Η κατάστασή του δεν χρήζει περαιτέρω νοσοκομειακής νοσηλείας και σήμερα (29.9.11) του εδόθη εξιτήριο”. Καταλήγει δε ως εξής: “Ο κ.Κασιδόκωστας θα ακολουθήσει πρόγραμμα αποκατάστασης σε ειδικό κέντρο”. Αντί δε υπογραφής ιδιότητας και ονόματος του εκδότη του “Ιατρικού Ανακοινωθέντος”, αναγράφει, “Από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου”!  

Δεν γνωρίζουμε αν το “Ιατρικό Ανακοινωθέν” ανασκευάστηκε έτσι για τις ανάγκες της ιστοσελίδας, αλλά αυτό δεν είναι ιατρικό ανακοινωθέν.

Δεν λέει για ποια ασθένεια νοσηλεύθηκε ο Δήμαρχος στο Νοσοκομείο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ επί 35 ημέρες. Αν αποθεραπεύθηκε. Αν και πότε περίπου δύναται ν’ ασκήσει τα καθήκοντά του, ως Δημάρχου.

Και βέβαια, ποιός θεράπων ιατρός και διευθυντής κλινικής τα βεβαιώνει αυτά τα ...γενικά και αόριστα.

Πρόκεται για το Δήμαρχο τριών πόλεων στη συσκευασία ενός Καλλικρατικού (ραγκουσικού) σκευάσματος, που τον διέπουν κάποιοι θεσμοί, τρέχουσες λειτουργίες και πολλά - πολλά προβλήματα.

Ο Λαός και κυρίως οι Δημοτικοί Σύμβουλοι δικαιούνται και οφείλουν να γνωρίζουν επακριβώς για να πράξουν αναλόγως.

Κατά την εκτίμηση κάποιων συμβούλων που στηρίζονται στις διατάξεις του “Καλλικράτη” (Ν 3852 ΦΕΚ Α’ 87/7.6.10) η θέση του Δημάρχου θα έπρεπε να είχε πληρωθεί ήδη από τις 10 Σεπτεμβρίου, με την εκλογή νέου Δημάρχου από τους Συμβούλους του επιτυχόντος Συνδυασμού. (Αρθρο 60 Καλλικράτη). Σύμφωνα με το άρθρο αυτό (§1) «Αν η θέση του δημάρχου μείνει κενή για οποιονδήποτε λόγο, μέσα σε προθεσμία 15 ημερών, αφότου κενώθηκε η θέση, οι Σύμβουλοι του επιτυχόντος συνδυασμού συνέρχονται σε ειδική συνεδρίαση «ύστερα από πρόσκληση του πλειοψηφήσαντα Συμβούλου, ο οποίος και προεδρεύει στη συνεδρίαση αυτή.

Σύμφωνα με τη γνώμη... επιεικέστερων, αυτό θα έπρεπε να γίνει την 25η Σεπτεμβρίου, γιατί ο Δήμαρχος, σύμφωνα με τον Κώδικα, δικαιούται ένα μήνα άδεια. Εμείς εμμένουμε στην ακόμη επιεικέστερη άποψη, που είχαμε εκφράσει και τεκμηριώσει στο προηγούμενο φύλλο μας, σύμφωνα με την οποία την 25η Σεπτεμβρίου το σύνολο του Δ.Σ. θα εξέλεγε εκ των Αντιδημάρχων εκείνον τον οποίον θα όριζε ως αναπληρωτή Δημάρχου με πλήρεις αρμοδιότητες, αφού θα χορηγούσε στο Δήμαρχο την άδεια των τριών μηνών, που προβλέπει ο Κώδικας και ο “Καλλικράτης” (αρθρ. 61 §5) “για εξαιρετικούς λόγους” και η οποία θα λήγει την 25η Νοεμβρίου, οπότε και θα πρέπει, εάν δεν έχει επιστρέψει ο Δήμαρχος με πλήρως αποκατεστημένη την υγεία του, ώστε να είναι σε θέση ν’ ασκήσει τα καθήκοντά του, ο Συνδυασμός της πλειοψηφίας να εκλέξει νέο Δήμαρχο, σύμφωνα με τα παραπάνω.

Μ’ όλα ταύτα, επειδή της πολιτικής προέχει ο ανθρωπισμός, ευχόμαστε ν’ αποκατασταθεί πλήρως η υγεία του ανθρώπου μέχρι τότε και ν’ αναλάβει πλήρως τα καθήκοντά του, υφιστάμενος και την κριτική μας και τον ψόγο μας όταν χρειάζεται.

Μέχρι τότε, ο Δήμαρχος έχει τις ευχές μας και οι Σύμβουλοι της πλειψηφίας την επιτίμησή μας, γιατί αφήνουν τον Δήμαρχο ακάλυπτο, το Δήμο ακέφαλο και εκτός νομιμότητας. Δίνουν επιπλέον την εντύπωση όχι μόνον ότι στρουθοκαμηλίζουν, αλλά ότι κάτι φοβούνται και στρειδίζουν προσκολλημένοι στα “κεκτημένα”  μη τα χάσουν.

 

Οσον αφορά την ανεπίτρεπτη κομπορημοσύνη του Αντιδημάρχου, Σπ. Πανά, εν συμβουλίω ότι «5000 Βουλιαγμενιώτες νίκησαν 45.000 Βουλιώτες», εμείς έχουμε την άποψη ότι δεν “νίκησαν” οι Βουλιαγμενιώτες - τι παιδιαρίσματα - αλλά έχασαν οι Βουλιώτες. Οι Βουλιαγμενιώτες έχουν χάσει προ πολλών τετραετιών...

Δήμος δεν σημαίνει λουλουδάκια, κολωνάκια και σαμαράκια. Για τα λουλουδάκια σας συγχαίρουμε. Τα κάνουν βέβαια και τα προσκοπάκια.

Δήμος σημαίνει καθαριότητα, πολιτισμός(!), ανθρωπιά και ανάπτυξη του τόπου. Σημαίνει Δημοκρατία και συμμετοχή. Δεν σημαίνει καταπίεση, αυταρχισμό, εξουθένωση όσων δεν υποκύπτουν. Δεν σημαίνει φαβοριτισμό και νεποτισμό. Δεν σημαίνει βόλεμα των δικών μας και κατατρεγμό των άλλων.

 


* Κωλυόμενος θεωρείται ο Δήμαρχος όταν απέχει από τα καθήκοντά του αναγκαστικά και για λόγους σοβαρής ασθένειας (ΣτΕ 86/1934, 741/36, 80/1954, σύμφωνα με την οποία απόφαση, το ανώτατο δικαστήριο θεωρεί ως ανωτέρα βία και την ασθένεια που αναγκάζει τον ασθενή να εισαχθεί στο νοσοκομείο.

Το ειδικό κέντρο αποκατάστασης βεβαίως, που αναφέρει το “ιατρικό ανακοινωθέν, δεν είναι κέντρο αναψυχής, νοσηλευτικό κέντρο είναι· δηλαδή Νοσοκομείο.

1. από την κτητική αντωνυμία σφεις, σφων, σφας (ημέτερος, υμέτερος, κλπ.) δικό(ς) μου, δικός σου κλπ.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 46 guests και κανένα μέλος