Ο Δεσπότης και ο Δήμαρχος έκοψαν το γόρδιο δεσμό 30 χρόνων, όπως όφειλαν. Πρώτος νόμος είναι το συμφέρον του Λαού, για να παραλλάξουμε λίγο τη νoμική αρχή του ρωμαίκού δικαίου.


 Το ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ έπρεπε να γίνει, κι έγινε. Μπράβο και στο Δεσπότη, μπράβο και στο Δήμαρχο.

Δεν επιβραβεύουμε την “παρανομία”. Επιβραβεύουμε την αποφασιστικότητα για την άμεση κάλυψη μιας αδήρητης ανάγκης.

Είναι αυτό που έκανε η Αντιγόνη που έθαψε το νεκρό αδελφό της, αδιαφορώντας για τους “νόμους” του Κρέοντα. Είναι αυτό που κάνουν οι πραγματικοί ηγέτες, που έχουν αίσθηση του καθήκοντος απέναντι στις ανάγκες του λαού τους, παρακάμπτοντας τις γραφειοκρατικές φιοριτούρες που καλύπτουν συνήθως οκνηρία, ευθυνοφοβίες, σπουδαιοφάνεια, σκοπιμότητες ή και μικρά και μεγάλα συμφέροντα.                                                                                             

 

Ο Δεσπότης και ο Δήμαρχος έκοψαν το γόρδιο δεσμό 30 χρόνων, όπως όφειλαν. Πρώτος νόμος είναι το συμφέρον του Λαού, για να παραλλάξουμε λίγο τη νoμική αρχή του ρωμαίκού δικαίου.

Τώρα το Υπουργείο έχει “σκυλιάσει”. Ημουν ακόμη διακοπές όταν άκουσα την κυρία Γεν. Γραμματέα να ορίεται κατά του ομοϊδεάτη της Δημάρχου Γλυφάδας Κ. Κόκκορη. Δεν θα μεταφέρω τα σχόλια ξένων τουριστών. Ετσι την επομένη εργάσιμη η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ήρθε και έκανε αυτοψία και κάλεσε το Δήμαρχο σε απολογία. Τον “συνεργό” Δεσπότη γιατί δεν τον κάλεσε;

Ας πάει το Υπουργείο να ξεθάψει τους νεκρούς. Ο Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος δήλωσε: ...εφόσον έχουν γίνει θυρανοίξια και καθαγιασμός του Κοιμητηρίου, θα δεχθεί να περάσει η μπουλντόζα απ’ το πτώμα του και όχι να μετακινηθεί ο ιερός ναός.

 

Για όσους γνωρίζουν το Νεκροταφείο Γλυφάδας, υπερκορεσμένο, που βρίσκεται σ’ έναν κεντρικότατο δρόμο της πόλης, μέσα στα σχολεία και δίπλα στην παιδική χαρά, δεν υπάρχουν αμφιβολίες.

Για τους άλλους ας φροντίσουν να μάθουν.

 

Και για να τελειώνω καταθέτω και την πρότασή μου, που είχα κάνει το 1985 στο Νομαρχιακό Συμβούλιο όλης της Αττικής με Πρόεδρο τον αείμνηστο Κατριβάνο.

Την πρόταση την έκανα γιατί διέβλεπα ότι η Ελλάδα εκτός από “ένα απέραντο τρελοκομείο”, θα γίνει και ένα απέραντο νεκροταφείο.

Η Γλυφάδα, για παράδειγμα, με θνησιμότητα κατ’ έτος 8 στους 1000 κατοίκους (8%o) και με πληθυσμό άνω των 80.000 κατοίκων (απογραφή 2001) χρειάζεται νεκροταφείο με 2000 τάφους 3ετούς ταφής και όχι ιδιόκτητους. Αυτό σημαίνει, μία έκταση 20-30 στρεμμάτων.

Πρόταση: Κατάργηση των ιδιωτικών των λεγόμενων οικογενειακών τάφων (που κοντεύουν να γίνουν σουίτες πολυτελείας!). Ας καταργήσουμε τουλάχιστον τις διακρίσεις μετά θάνατον. Αυτό επιβάλλεται και θρησκευτικά.

Καύση των νεκρών. Ας καθιερωθεί επιτέλους η εθελούσια αποτέφρωση των νεκρών που σήμερα τους στέλνουμε στη Βουλγαρία(!). Ο Κατριβάνος μου είχε ζητήση ν’ αποσύρω την πρόταση “να μη γραφτεί στα πρακτικά”.  Επέμενα φέρνοντας ακέραια την ευθύνη των λόγων μου. “Επιμένω”, του είπα. Κάποτε αυτή η πρόταση πρέπει να γίνει από επίσημο βήμα. Ας γίνει λοιπόν απ’ τον Αντιδήμαρχο Βούλας. (Συζητιόταν η δημιουργία νεκροταφείων μαμούθ, ένα των οποίων θα κατασκευαζόταν στον Υμηττό μεταξύ Γλυφάδας και Βούλας).

Την επομένη ημέρα, όλος ο Τύπος ασχολήθηκε με το θέμα... Πόσα χρόνια έχουν περάσει;

Αυτή είναι η αντίληψη της νομιμότητας· μη θίγετε τα κακώς κείμενα. Κουβεντιάστε τα και ξανακουβεντάστε τα...

Κώστας Βενετσάνος

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 108 guests και κανένα μέλος