Η ψυχολογική προετοιμασία της ελληνικής κοινωνίας για να αποδεχθεί ως αναπόφευκτη συνέπεια το ξεπούλημα – ή την «αξιοποίηση», όπως την ονομάζουν κατ’ ευφημισμόν – της δημόσιας περιουσίας, συνεχίζεται εντατικά.

Η απόφαση για τις πωλήσεις, τις αποκρατικοποιήσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις – πέστε τες όπως θέλετε, αφού οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους – είναι ειλημμένη και επ’ αυτού συμφωνεί και η αξιωματική αντιπολίτευση, έστω με βελτιωμένες τροποποιήσεις. Σκοπός η άντληση 50 δις. ευρώ, για την ικανοποίηση των πιστωτών, με το εν έβδομον (1/7) του δημοσίου χρέους.

 

Πόσο αποτιμάται η δημόσια ακίνητη περιουσία;

 

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Υπουργός Αμύνης, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, Ευάγγελος Βενιζέλος, η Δημόσια Ακίνητη Περιουσία (Α.Π.) αποτιμάται στο 300% περίπου του Ακαθάριστου Εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ). Δηλαδή περί τα 750 δισ ευρώ. (Η ιδιωτική Α.Π. κατά τις ίδιες εκτιμήσεις ανέρχεται στα 1,05 τρισεκατομμύρια ευρώ1. Η δημόσια Α.Π. σύμφωνα με μελέτη του ΙΣΤΑΜΕ είναι καταπατημένη στο 40%.2 . Οι καταπατητές να τα πληρώσουν για να τα κρατήσουν και να ‘ναι ευχαριστημένοι, αν δεν τους ζητηθεί πρόστιμο.

 

Σε τι συνίσταται, σε πρώτη φάση,

η Δημόσια Α.Π. που πάει για «αξιοποίηση»;

 

Εκτός των πλουτοπαραγωγικών πηγών συμμετοχής του Δημοσίου, όπως ΟΠΑΠ, Κρατικά Λαχεία, ΟΔΙΕ (Οργανισμός ιπποδρόμων), Ελλην. Βιομηχ. Οχημάτων (ΕΒΟ), Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι Α.Ε., Κοιτάσματα Φυσικού Αερίου, Φάσμα Συχνοτήτων (τηλεοπτικών – ραδιοφωνικών), δηλαδή κερδοφόρων τομέων από τους οποίους το Δημόσιο αντλεί καθαρά και ικανά έσοδα, αλλά και κάποιες μη κερδοφόρες ίσως, αλλά οπωσδήποτε στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις όπως, ο ΟΣΕ, η Δημόσια Ειχείρηση Αερίου, τα Ελλ. Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και του οπωσδήποτε κερδοφόρου Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών – ότι μας έχει απομείνει. Στη συνέχεια δρομολογούνται και οι «εκποιήσεις» – αξιοποιήσεις Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας που διαχειρίζεται η ΚΕΑ, τα ΕΤΑ, τα ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ, ΤΕΘΑ κλπ., με πρόταξη του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού – παρ’ όλο που υφίσταται νομική δέσμευση για μετατροπή του κατά το μεγαλύτερο ποσοστό σε Μητροπολιτικό Πάρκο3, με τη διαδικασία fast-track (γρήγορες – συνοπτικές διαδικασίες).

Ακολουθούν τα περιφερειακά αεροδρόμια, τα λιμάνια, οι παραλίες και πάει λέγοντας, κατά τις ορέξεις των ορνέων που καιροφυλακτούν να κατασπαράξουν τις σάρκες και να ρουφήξουν το αίμα αυτού του δύσμοιρου τόπου και του ταλαίπωρου λαού μας – θύματα των ανίκανων και ανεύθυνων ταγών του.

Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι για όλα τα παραπάνω ορίστηκαν από τη Διυπουργική Επιτροπή Αναδ/σεων και αποκρατικοποιήσεων εκπρόσωποι ευρέος φάσματος Τραπεζών!

 

Τόλμη και φαντασία!

 

agroikiaΑντί όλων αυτών των εκποιήσεων πλουτοπαραγωγικών πηγών, αλλά και στραγηγικής σημασίας, όπως των παραπάνω, που θα στερήσουν το Δημόσιο από σοβαρά έσοδα, υπάρχει η δυνατότητα πραγματικής αξιοποίησης ανεκμετάλευτων πηγών, που θ’ αποφέρουν έσοδα στο Δημόσιο και πρωτογενώς και δευτερογενώς με την κάλυψη της ανεργίας και την αύξηση της πρωτογενούς παραγωγής (γεωργίας, κτηνοτροφίας, μελισσοκομίας, ειδικών εκμεταλλεύσεων κλπ).

 

Αγροτικές εκτάσεις σε άνεργους

όχι στα λαμόγια…

 

Σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ στις 18 Απριλίου για την ανταγωνιστικότητα του πρωτογεννούς τομέα (γεωργία κλπ), ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Α.Α. περιλαμβάνονται 11,5 εκατομμύρια στρέμματα αγροτικής γης που παραμένουν ανεκμετάλευτα και ως εκ τούτου, χέρσα. Πρόσθεσε δε ότι και άλλα Υπουργεία διαθέτουν αγροτικές εκτάσεις.

Αν διαιρέσουμε τα 11,5 εκατομμύρια στρέμματα με το 1.000.000 περίπου που είναι οι άνεργοι, αναλογούν 11,5 στρέμματα στον καθ’ έναν. Αν δεν ενδιαφερθούνε όλοι ή αν δεχθούμε τον επίσημο αριθμό ανέργων των 700.000, τότε αναλογούν 16,4 στρέμματα στον καθ’ ένα. Αυτά δεν παραχωρούνται δωρεάν, ούτε μισθώνονται, όπως είπε ο Υπουργός σε όμορους και λοιπούς αγρότες. Πωλούνται, με ειδικούς προνομιακούς όρους αλλά και περιορισμούς και προϋποθέσεις, για γεωργική εκμετάλλευση:

― Τριετή ή και πενταετή αποπληρωμή.

― Δυνατότητα κατασκευής αγροικίας, υπερυψωμένου μονόροφου κτίσματος μέχρι του ενός εκατοστού (1/100) της εκτάσεως του κτήματος. Δηλαδή 100 έως 150τ.μ.

― Απαλλαγή φορολογίας εισοδήματος κατά τη διάρκεια της αποπληρωμής.

Και για να εξασφαλίσουμε ότι θα πάνε για πρωτογενή γεωργική εκμετάλευση και όχι για real estate και μεταπρατική ρευστοποίηση, βάζουμε τον περιορισμό ότι ο κάτοχος – αγοραστής δεν μπορεί να το μεταβιβάσει μέχρι τη συνταξιοδότησή του.

Επιπλέον, μετά την αποπληρωμή, όπου λήγει η περίοδος φορολογικής χάριτος, φορολογούμε με ετήσιο εκμαρτό φόρο εισοδήματος της τάξεως των 1.000 ευρώ ε.π.

Άρα, όποιος συμμετέχει στο πρόγραμμα αξιοποίησης γεωργικής γης, πρωτογεννούς ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας, γίνεται παραγωγός και δεν το παίρνει ο …γιατρός για εξοχικό.

Αν δεν το πάρουν οι άνεργοι και οι αγρότες, ας το πάρουν όποιοι θέλουν για τον ίδιο σκοπό. Εξυπακούονται, Ελληνες και χωρίς πλειστηριασμούς.

Μ’ αυτό το πρόγραμμα επιτυγχάνεται κι ένας άλλος πολύ σημαντικός σκοπός:

Το κυνήγι και η νομαδική κτηνοτροφία στους πρωτόγονους λαούς δημιούργησαν νομάδες – άρπαγες, χωρίς πατρίδα και δίχως πατριωτικά αισθήματα κλπ. Αντίθετα, η καλλιέργεια της γης, «έδενε» τον αγρότη με το χώμα. Ο αγρότης αγαπούσε τη γη, γεννιότανε και αναγεννιότανε μαζί της και την υπερασπιζόταν συχνά με αυτοθυσία.

Όταν πέθαινε τον έπαιρνε στην αγκαλιά της. Αυτά όλα δημιούργησαν τον πατριωτισμό, τους θεσμούς, την κοινότητα και τους νόμους της που ήταν ιεροί και σεβαστοί γιατί δεν ήσανε φτιαχτοί, αλλά «ώριμα τέκνα της ανάγκης».

Ας γυρίσουμε πάλι στα τεχνοκρατικά, που συνήθως τ’ αποφεύγω, αλλά τώρα για την ανάγκη της πρότασης, αναφέρω δυο- τρια ενδεικτικά:

- Τιμή πώλησης, με διακανονισμό, 3.000 € ανά στρέμμα

Να ‘τα λοιπόν τα λεφτά: 11,5 εκατομμύρια στρέμματα επί 3.000 €, ίσον 34,5 δις ευρώ πρωτογενώς.

Συν 11,5 δις τεκμαρτό φόρο εισοδήματος κατ’ έτος, μετά τον πέμπτο έστω, χρόνο (5χ11,5) ίσον 57,5 δις.

Αθροιζόμενα μας κάνουν 92 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα ωφέλη και οι τρόποι ανάπτυξης του προγράμματος δε χωράνε στην έκταση ενός άρθρου.

Απαντώ σε δυο-τρια ερωτήματα που αναμένω.

― Πώς θα γίνει αγρότης το παιδί της πόλης, που δεν ξέρει πως φυτεύονται οι ντομάτες;

Κατά προτεραιότητα δίνω τις γεωργικές εκτάσεις, σε νέους αγροτικών περιοχών ή παιδιά αγροτών.

― Προπαγανδίζω την ιδέα, αντί της τρομοκρατίας της πτώχευσης, της τρόικας, της ανεργίας...

― Προτείνω εναλλακτικές εκμεταλεύσεις – βιολογικά, μελισσοκομία, σαλιγκάρια κι ότι μπορείτε να φανταστείτε και στη συνέχεια κάνω σεμινάρια.

Τέλος, πρέπει να ξεχάσουμε την άσχημη εικόνα που έχουμε για τον Αγρότη. Αυτός ο αγρότης θα είναι επί το πλείστον μορφωμένος με ανοιχτές και μοντέρνες ιδέες, με στήριξη του Υπουργείου Γεωργίας, με πολλούς γεωπόνους – συμβούλους των αγροτών.

Επιτέλους πρέπει να καταλάβουμε ότι ο άνθρωπος έχει πρωτίστως τρεις βασικές ανάγκες: Τη διατροφή, την στέγαση, την ένδυση. Την πρώτη ανάγκη την καλύπτει η πρωτογενής παραγωγή: Να ξαναγίνουμε αγρότες, ανώτερου επιπέδου. Εγώ, τρεις γεννιές Αθηναίος, το βλέπω πολύ ειδυλιακό, γόνιμο, πρακτικό και ωφέλιμο, γι’ αυτό και θα επανέλθω.

―――――――――――

1. 13/3/2011 (NOOZ.gr) “οικονομία”
2. ΙΣΤΑΜΕ τεύχος 9 Νοεμβρίου 2010 σ.5
3. κυρωτικός νόμος της Σύμβασης του Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος»
4. ΙΟΒΕ: Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

* Ο Κ. Β. Εχει δατελέσει μέλος της Εταιρίας Ερευνών Επαρχιακής Οικονομίας

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 442 guests και κανένα μέλος