Η "μπάλα" τώρα στο Μπαλί για τις κλιματικές αλλαγές και το μέλλον της υδρογείου. Στις 3 Δεκέμβρη, συνήλθαν στο Μπαλί της Ινδονησίας οι αντιπροσωπείες 192 χωρών...
ΗΠΑ και ΚΙΝΑ οι υπαίτιοι
Η "μπάλα" τώρα στο Μπαλί για τις κλιματικές αλλαγές
Και το μέλλον της υδρογείου
Στις 3 Δεκέμβρη, συνήλθαν στο Μπαλί της Ινδονησίας οι αντιπροσωπείες 192 χωρών - μελών του πλανήτη. Οι εργασίες που διήρκεσαν μέχρι την 14η Δεκεμβρίου και αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον τα πορίσματα και οι αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην προώθηση των διαπραγματεύσεων στο συνέδριο του ΟΗΕ. Μέχρι που γραφόταν το δημοσίευμα αυτό δεν είχαν δημοσιοποιηθεί ακόμη τα σχετικά πορίσματα.
Όμως, οι ΗΠΑ και η Κίνα, που δεν είχαν αποδεχθεί το πρωτόκολλο του Κιότο - που είχαν συνυπογράψει το πλείστον των υπολοίπων χωρών, πριν 10 χρόνια - δεν γνωρίζουμε τι σκοπεύουν να κάνουν φέτος. Αναφερόμαστε σ' αυτές τις δυο χώρες γιατί είναι οι πλέον ενεργοβόρες και επομένως, οι πλέον ρυπογόνες, κυρίως ως προς το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), κύριας αιτίας δημιουργίας του φαινομένου του θερμοκηπίου κι επομένως της κλιματικής αλλαγής.
Υπ' όψιν ότι, «ενώ κατά τα τελευταία 400.000 χρόνια το CO2 παρέμεινε σχεδόν σταθερό» στις μέρες μας έχει αυξηθεί κατά 43% περίπου, ενώ ο ρυθμός αύξησης είναι 0,6% ετησίως1. Το διοξείδιο του άνθρακα παράγεται κυρίως από τις μηχανές εσωτερικής καύσης, δηλαδή από τις βιομηχανίες και τα αυτοκίνητα. Η αύξησή του όμως σε ποσοστό 20% οφείλεται στην αποψίλωση των δασών.
«Ο άνθρωπος στα τελευταία 100 χρόνια παρήγαγε τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο απορρόφησε η φύση με τη φωτοσύνθεση μέσα σε 1,5 δισεκατομμύρια χρόνια», ενώ «μέσα στα τελευταία τριάντα χρόνια ο άνθρωπος έχει αυξήσει κατά 15% το διοξείδιο του άνθρακα, 3% το μεθάνιο, ενώ έχει ελαττώσει σχεδόν κατά 10% το στρώμα του όζοντος», όπως λέει η πρόεδρος του Ε.Α.Α. Χρ. Ζερεφός1 και συμπληρώνει με τα εξής συνταρακτικά στοιχεία. «Ο άνθρωπος στα τελευταία τριάντα χρόνια κατάστρεψε τόσο από το προστατευτικό στρώμα του όζοντος όσο δημιούργησε η φύση μέσα σε ένα δισεκατομμύριο χρόνια!»
Κι όταν αναφέρεται σε 1 και 1,5 δις χρόνια, ας αναλογιστούμε ότι αυτό ισοδυναμεί με το 1/3 της ηλικίας της γης, για το διοξείδιο του άνθρακα, ή το ¼ περίπου, στην περίπτωση του όζοντος.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως με τέτοια τρομακτικά και αδιάσειστα στοιχεία δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι. Το περιβάλλον δεν είναι υπόθεση κάποιων «γραφικών» υπερευαίσθητων κινδυνολόγων. Είναι υπόθεση όλων. Τα όλο και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα το καταμαρτυρούν. Δεν είναι κάτι μακρινό γεωγραφικά και απώτερο χρονικά. Είναι εδώ, γιατί ο πλανήτης δεν έχει σύνορα και δεν είναι «αύριο».
Το «αύριο» είναι ήδη «χθες», όταν συζητάγαμε από το δεκαετία του /70 για το περιβάλλον, την τρύπα του όζοντος, και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ας θυμηθούμε ότι το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο για τις κλιματικές αλλαγές και το περιβάλλον έγινε το 1979 στη Γενεύη.
30 χρόνια "ενηλικίωσης", επιστημονικών παρατηρήσεων και συμπερασμάτων, προβλέψεων και απτών αποδείξεων δεν έφτασαν να στρέψουν την διελκυστίνδα προς την πλευρά των οικολόγων και του παγκόσμιου συμφέροντος. Η πλευρά των οικονομικών συμφερόντων που ηνιοχούν2 τις πολιτικές ηγεσίες και ιδιαίτερα των ΗΠΑ ανθίσταται σθεναρώς και ηλιθίως.
Αναφερόμαστε ιδιαίτερα στις ΗΠΑ γιατί αυτές, με το 4% περίπου του παγκοσμίου πληθυσμού, εκπέμπουν το 28% του διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη στη διάσκεψη του ΟΗΕ για τις κλιματικές μεταβολές, μόνο η Φλόριντα εκπέμπει τόσα αέρια, που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όσο τέσσερις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης μαζί: Αυστρία, Ελβετία, Ουγγαρία και Πορτογαλία. Το Τέξας εκπέμπει περισσότερο CO2 απ' ότι η Αγγλία που έχει τριπλάσιο σχεδόν πληθυσμό.
Το θέμα είναι ανεξάντλητο, πρωτεύον, συνεχώς επίκαιρο και επιτακτικό. Να πώς περιγράφει ο Αλ Γκορ3 τη ζοφερή εικόνα της παρούσας κλιματικής κατάστασης της υδρογείου:
«Σήμερα υπάρχουν τρομακτικά σημάδια της πιθανολογούμενης χειρότερης καταστροφής στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού: μια παγκόσμια κλιματική κρίση που επιδεινώνεται και μετατρέπεται ταχύτατα σε ό,τι πιο επικίνδυνο είχαμε ποτέ αναγκαστεί να αντιμετωπίσουμε».
-------------------
-
Αρθρο του Χρ. Ζερεφού Προέδρου του Ε. Αστεροσκοπείου Αθηνών και Γραμματέα της Διεθνούς Επιτροπής Οζοντος, στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» απ' όπου αντλήσαμε τα σχετικά στοιχεία.
-
Ηνιοχέω (- ώ): σύνθετο από το ηνίον+έχω = ηνιοχώ, (κατ)έχω τα ηνία (τα λουριά), κρατώ τα λουριά = κατευθύνω, διευθύνω.
-
Αλ Γκορ: Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ 1993-2000. Διεκδίκησε το 2000 την Προεδρεία και την έχασε με δικαστική απόφαση του Αν. Δικαστηρίου να διακοπεί η καταμέτρηση των ψήφων στη Φλώριντα, αποφασίζοντας έτσι υπέρ του Μπους. Ποιος κίνησε τα ηνία; Ποιος "τράβηξε τα λουριά" της ...ανεξάρτητης Δικαοσύνης;