Η πλέον αποτελεσματική μεθόδος επηρεασμού της κοινής γνώμης είναι η προβολή αναμφισβήτητων γεγονότων, κοινών πεποιθήσεων, «γενικών αρχών» κοινής παραδοχής, ενώ κάτω απ’ αυτά υφέρπουν και καιροφυλακτούν οι πραγματικοί στόχοι, οι ενδόμυχοι απεχθείς σκοποί.

Συνέπεσαν, τυχαίως ίσως, την περασμένη Κυριακή, το «κύριο άρθρο» της «γηραιάς αλεπούς», με τις επιτιμητικές και καταφανώς υποτιμητικές απόψεις έκτακτου αρθρογράφου της για τους πολιτικούς μας.

Γράφει λοιπόν η “σοβαρή εφημερίς”1: «Ένας από τους βασικούς λόγους που έχουμε φτάσει στο ναδίρ είναι το γεγονός ότι όλες οι κυβερνήσεις αρνούνται επίμονα να χρησιμοποιήσουν σε καίριες θέσεις μη πολιτικούς και ανθρώπους της αγοράς.  (Σ.Σ. η υπογράμμιση δική μας) και συνεχίζει «οι παραδοσιακοί πολιτικοί σπανίως διαθέτουν τεχνοκρατικές γνώσεις ή διοικητικές ικανότητες και συνήθως είναι προσηλωμένοι στην επανεκλογή τους και μόνο».

 

Και ο αρθρογράφος της2 είναι καταπέλτης:

«Η απέχθεια του Έλληνα πολίτη για τους πολιτικούς αυξάνεται τελευταία κατακόρυφα…» (κοινή και αναμφισβήτητη διαπίστωση). Και συνεχίζει, χωρίς περιστροφές:


«Δεν βλέπουν (οι πολιτικοί) τον γκρεμό που οδηγούμαστε; Υστερούν μήπως βιολογικά, είναι διανοητικά καθυστερημένοι; Ή μήπως βλέπουν, αλλά εθελοτυφλούν;»

Και συνεχίζει την επιτιμητική φυσιογνωμική ανάλυση της προσωπικότητας του σύγχρονου πολιτικού με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς όπως, «… είναι άνθρωπος μέσης (και κάτω) νοημοσύνης, αλλά κουτοπόνηρος, αμβλυμένης ηθικής αντίληψης, ημιμαθής (όταν δεν είναι εντελώς αμαθής), πολιτιστικά και πολιτισμικά υπανάπτυκτος. Αν έχει πτυχίο πανεπιστημίου, μάλλον το πήρε χαριστικά, ως στέλεχος φοιτητικής νεολαίας, ενώ αν δηλώνει κάποιο επάγγελμα, είτε δεν το άσκησε ποτέ, είτε – αν το άσκησε, λιγουλάκι – κινήθηκε στον πάτο του…» (εν πολλοίς υπερβολικά).

Αν και συχνά εγώ ο ίδιος τους έχω κατακρίνει, αρνούμαι να δεχθώ την υπερβολή και την καθολική απαξιωτική στόχευση.

Στη συνέχεια του λιβελλογραφήματος, τους αναγνωρίζει και μια ικανότητα: «Αυτό που του διαφοροποιεί τους πολιτικούς από τους υπόλοιπους Έλληνες είναι ότι ξέρουν να εκλέγονται»! (Αναμφισβήτητη διαπίστωση).

Όσον αφορά την «τέχνη που επαγγέλονται», τους αναγνωρίζει, ο αρθρογράφος, ότι την ξέρουν πολύ καλά, «για να αποκτούν τα προς το ζην – ή και το ευ ζην». Κάνουν ρουσφέτια, «χάρες σε ανθρώπους με γερό πορτοφόλι, που χρηματοδοτούν την προεκλογική τους πελατεία», τάζουν λαγούς με πετραχείλια «εν επιγνώσει» τους ότι δεν θα εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους και «χωρίς κανέναν ηθικό ενδοιασμό για την ασυνέπεια» (ψέμματα, λέει; Άλλη μια κοινή παραδοχή).

«…τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, συνεχίζει, των περισσοτέρων υπουργών και ενίοτε του πρωθυπουργού συμπεριλαμβανομένων […] αντί να εφαρμόζουν τη στρατηγική εξυγίανσης οικονομίας και κράτους που οι ίδιοι έχουν εξαγγείλει, την αντιστρατεύονται παντί τρόπω, με λαϊκίστικες θέσεις και πράξεις». Δεν εξαιρεί βέβαια τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που «λαϊκίζουν», ενώ για τους «επαγγελματίες επαναστάτες» της Αριστεράς, επιφυλάσσει ιδιαίτερη παράγραφο καθότι «αυτοί πασχίζουν να διακονήσουν, όσο καλύτερα μπορούν τον παλαιολιθικό λαϊκισμό του κόμματος, ώστε να μείνουν στο μισθολογιό του».

Όλα αυτά, τα κοινώς γνωστά και εν πολλοίς παραδεκτά σε άλλες εποχές θα ήταν «βούτυρο στο ψωμί» των Συνταγματαρχών, ενώ τώρα, σε συνάρτηση και με το κύριο άρθρο της «Καθημερινής», προλειαίνουν το έδαφος για την έλευση «των ανθρώπων της αγοράς», τύπου Μπερλουσκόνι, ίσως.

Διερωτηθήκατε αλήθεια πως θα κυβερνούσαν αυτοί οι «άξιοι» άνθρωποι που έχουν διαπρέψει στην επιχειρηματική τους ενασχόληση, κοιτώντας την πάρτη τους;

Άνθρωποι δηλαδή, που προτάσουν την ατομική τους ανέλιξη, το ατομικό τους συμφέρον, έναντι του κοινού συμφέροντος.

Άνθρωποι, όχι του σωρού, αλλά τύπου Σόρος, που οι κοινωνικές τους ευαισθησίες είναι απισχνασμένες έως μηδενικές. Αυτούς θέλουν να προωθήσουν προφανώς, τώρα οι «αγορές», για να κάνουν καλύτερα τις δουλειές τους.

Τη συνταγή την ξέρουν: τα μεγάλα Μ.Μ.Ε. και κυρίως τα τηλεοπτικά, τα ελέγχουν – γι’ αυτό θέλουν να φιμώσουν τα «μικρά», που είναι πολλά και δυσκολοδιαχειρίσιμα.

«Επικοινωνιακή πλύση εγκεφάλου» λοιπόν και βγάζουμε όποιους θέλουμε να μας κάνουν την δουλειά μας. Τη δουλειά τους, δηλαδή.

Τους τρομάζει η λαϊκή αφύπνηση – τρέμουν το γίγαντα λαό, μπας και ξυπνήσει απ’ το λήθαργό του.

Ανησυχούν μπας και η νεολαία απεγκλωβιστεί από τη βία των γηπέδων και στρέψει την οργή της κατά των υπαιτίων της κοινωνικής παλινδρόμησης, στην αγριότητα του μεσαίωνα.

Όμως, ο αρθρογράφος που τόσο εκτενώς αναφερθήκαμε, ενώ δεν το συνηθίζουμε, μας καλεί να «ωριμάσουμε», γιατί «Η λύση δεν είναι να τους πετάμε γιαούρτια», όπως λέει, και σ’ αυτό συνοδοιπορεί με την Παπαρήγα, που επίσης τα καταδίκασε, σαν έκφραση αποδοκιμασίας δίκαιης αγανάκτησης, έστω και άκοσμης.

Στην ίδια σελίδα όμως, ο παλιός συμμαθητής μου Χρήστος Γιανναράς, συνταυτίζεται μαζί μου, (κοίτα άρθρο μου στην «7η» 26/3/2011), ως αποδοκιμασία που την αντιδιαστέλλει από πράξεις βίας.

«Είναι άλλο πράγμα η αποδοκιμασία, λέει και άλλο η άσκηση σωματικής βίας».

Τελικά, το πρόβλημα – γιατί το πρόβλημα υπάρχει και το καταλαβαίνουμε πλέον όλοι – δεν λύνεται:

― Ούτε με γιαούρτωμα,

― Ούτε με μοιρολατρική υποταγή,

― Ούτε με παθητική αντίσταση,

― Ούτε με ενεργητική ή παθητική αποχή

― Ούτε με ανακάτεμα της τράπουλας, μπας και βγάλεις το «καλό χαρτί».

Το πρόβλημα θα λυθεί όπως το διακήρυξε ξεκάθαρα ο έμπειρος αγωνιστής, ο Μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης. Μεγάλος, όχι στην ηλικία, αλλά σε ευψυχία, σε αγωνιστική ωριμότητα και ακτινοβολία ηγετικής έμπνευσης. Μεγάλος για την αγάπη του στην Πατρίδα και τον Άνθρωπο!

«Το πρόβλημα θα το λύσει μια Πανεθνική – Παλλαϊκή ειρηνική επανάσταση. Θα περάσουν (ίσως) τρία και τέσσερα χρόνια. Αλλά αυτό θα γίνει τελικά. Αυτό θα κάνουμε. […]

Καλώ τον κόσμο να ενωθεί σ’ ένα παλλαϊκό – Πανεθνικό μέτωπο για να μπορέσουμε να καθαρίσουμε τον τόπο από ‘’την κόπρο του Αυγείου’’3.

Σ’ αυτό το παλλαϊκό μέτωπο που θα γίνει οπωσδήποτε, θα ‘ναι κι ο στρατός μαζί, θα ‘ναι και η αστυνομία μαζί. Θα ‘ναι όλοι όσοι είναι πατριώτες»!

 

–––––––––––

1. ΚαθημερινΗ 3/4/11

2. Αποστ. Δοξιάδης αυτόθι

3. Συνέντευξη στο Γ. Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 - 5-4-2011

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 272 guests και κανένα μέλος