Μην ψάχνετε γιατί «τα λέει» και τα πράττει, κάποιος.

Μην εξετάζετε ποιός τα λέει.

Κοιτάτε μόνον αν αυτά που «λέει» είναι σωστά.

«Προς τι η εισαγωγή», θα διερωτηθείτε και σας απαντώ ευθέως:

Ήταν η δικαιολογία αρχηγού δημοτικού συνδυασμού, που διεκδικούσε δημαρχιακό θώκο. Πίστεψα ότι ως νέος άνθρωπος, με ικανή μόρφωση και δράση, υψΙπετής κατ’ επάγγελμα, θα κουβάλαγε και φρέσκα μυαλά· ανεπηρέαστα και ελεύθερα. Φεύ!

Στο πρώτο crash test, στην πρώτη πρακτική δοκιμασία επέδειξε μηδενική αντοχή στις κομματικές, παρατάξιακές και ...οικογενεια-

κές(!) εξαρτήσεις διαπλοκής. Επέδειξε ασυνέπεια και αναντιστοιχία λόγων και πράξεων, όταν, μετά από πρόταση διακεκριμένου Συμβούλου της παράταξής του, υπεσχέθη αξιοκρατική στήριξη, για την εκλογή του «Συμπαραστάτη του Δημότη», ενώπιον πλήθους Συμβούλων του, με την γλίσχρα μόνον επιφύλαξη μήπως όσα λέω χάσουν την αξία τους, επειδή οι κρινόμενοι θα ισχυρίζονται πως «ό,τι λέω, το λέω γιατί δεν με ψήφισαν».

 

Ξέρετε, αυτή ήταν η θρασύτατη, ανυπόστατη «δικαιολογία» γηπετούς1 τέως Δημάρχου, ο οποίος δεν έπαψε να μνησικακεί.

Τελικά, ο υψηπετής, φέρελπις υποψήφιος Δήμαρχος, εφεύρε νέα δικαιολογία για την υποστήριξη και υπερψήφιση θεσηθύρα αντιστρατήγου της ΕΛ.ΑΣ. ε.α. με αντικειμενικά και κομματικά ιδίως προσόντα με δράση και κατοικία εκτός του συγκεκριμένου Δήμου.

«Είναι προτιμότερο για “Συμπαραστάτη” να έχουμε έναν εκτός του Δήμου μας, για να είναι αντικειμενικός!!!», μου είπε ο εν λόγω υποψήφιος Δήμαρχος.

Προφανώς, με την λογική αυτή, στις προσεχείς εκλογές, θα πρέπει να επιλέξουμε ως Δήμαρχο έναν …αλλοδαπό από την Γερμανία, ή το Μπαγκλαντές ή έστω την …Εκάλη, για να είναι πιο «αντικειμενικός», μη διαπλεκόμενος με τοπικά συμφέροντα,… «άφθαρτος»! και τέτοια.

Να υποθέσω ότι ήταν απλά ένα ολίσθημα αυτού και των Συμβούλων του, που υπάκουσαν πειθήνια. Σύνηθες φαινόμενο στο είδος των πολιτικών που αναδεικνύονται στην εποχή μας. «Καλά παιδιά», ιδίως με τον «αρχηγό» - τσοπάνο. Το εύρος των «τσοπάνων» πιάνει από Πρωθυπουργούς μέχρι επικεφαλείς δημοτικών παρατάξεων. Από την «αναρχική» δεξιά, μέχρι την πειθαρχημένη, δογματική αριστερά του «ιστορικού και διαλεκτικού υλισμού».

Ο συγκεκριμένος συνδυασμός της μείζονος αντιπολίτευσης συνέπλευσε με τους “πειθαρχημένους” της πλειοψηφίας και ψήφισαν έναν “αλλοδαπό”, που στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί από τον απελθόντα γηπετή Δήμαρχο, ως μάρτυρας κατηγορίας εναντίον δημότισσας!!!

 

enorki_exetasi

 

Αυτός εκρίθη κατάλληλος για “Συμπαραστάτης” του Δημότη, από 15 συμβούλους! Ευτυχώς δεν πειθάρχησαν, ως πρόβατα, όλοι οι σύμβουλοι και δεν εξελέγη (απαιτούνται τα 2/3, δηλαδή 22 ψήφοι).

Δοκιμασία για τα δημοτικά Συμβούλια λοιπόν στο σύνολό τους κι όχι μόνο των συμβούλων, που φέραμε ως παράδειγμα και τους οποίους δεν απορρίπτουμε όταν μάλιστα σε άλλο θέμα, πρότασης ψηφίσματος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την παραλία συμπαρατάχθηκαν, πράγμα που τους τιμά. Όλοι μας επανακρινόμαστε. Ο πολιτικός είναι διαρκώς επανεξεταστέος, μέχρις ότου επιβραβευθεί ή απορριφθεί οριστικώς.

Σε κάθε εκλογή – επιλογή, οι κρινόμενοι τελικά δεν είναι τόσο οι υποψήφιοι, όσο οι εκλέκτορες.

Για τη συγκεκριμένη δοκιμασία (crash test) προθυμοποιήθηκα να παίξω το ρόλο του τοίχου πρόσκρουσης. Κάποιοι ετεροκίνητοι τσαλακώθηκαν, επτά αυτοκίνητοι αποδείχθηκαν αξιόπιστοι. Διαβάστε δύο παραδείγματα, ανατρέξτε, εκτός από τα «παραπολιτικά», «Απ’ το σφυρί στο πέταλο», στην επιστολή μάλλον... «κοψοχέρι» (σελ.11).

 

Στο Δήμο Σαρωνικού λοιπόν, ο καθ’ όλα άξιος και φίλος Δήμαρχος Πέτρος Φιλίππου, ενώ χαρακτήρισε το θεσμό του «Συμπαραστάτη» ως αργομισθία τελικά υποστήριξε και εξέλεξε τοπικό Σύμβουλο που παραιτήθηκε από Σύμβουλος για να καταλάβει έμμισθη θέση… «αργόμισθου».

Η αργομισθία, κατά την άποψή μας είναι δυνητική. Όταν ο λεγόμενος Συμπαραστάτης θα παίζει το ρόλο της ορντινάτσας του δημάρχου ή της … γλάστρας, ναι, θα είναι αργόμισθος και άρα επιζήμιος.

Θα ανταποκρίνεται όμως θαυμάσια στα θετικά στοιχεία του νέου θεσμού αν ως «ανεξάρτητη», τρόπον τινά τοπική αρχή, αν κατορθώσει να επιλύει με τη διαμεσολάβησή του τις διαφορές των δημοτών καθώς και των επιχειρήσεων, με τις υπηρεσίες του Δήμου, αλλά και την εκτελεστική πολιτική ηγεσία με συναινετικό πνεύμα και κατευνασμού του θυμικού. Μπορεί ακόμη να συμβάλλει με τις ετήσιες εκθέσεις του, στη βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου, προς όφελος του Δημότη.

 

Στο Κορωπί, που εκ παραδόσεως υποστηρίζει και αναδεικνύει τις ντόπιες δυνάμεις, βρέθηκε κι εκεί διερχόμενος θεσηθύρας που άφησε απλά το επισκεπτήριό του - την κάρτα του - στο Δήμαρχο, χωρίς να μπει στον κόπο να καταθέσει μια δήλωση, ένα βιογραφικό στη γραμματεία, και απλά, απορρίφθηκε η συμμετοχή του. Δεν είχε κάνει τον κόπο να είναι παρών στη συνεδρίαση. Τέτοιος “Συμπαραστάτης”!

 

Δοκιμασία αντοχής για τα δημοτικά συμβούλια. Δοκιμασία αξιοκρατίας, ευθυκρισίας, διαπλοκής, ήθους εντιμότητας, αξιοπιστίας...

Οταν όμως τα δημοτικά Συμβούλια δεν προτάσσουν στις επιλογές τους αξιοκρατικά κριτήρια, αλλά κριτήρια κομματικής ή και τοπικής διαπλοκής, σκοπιμοτήτων κλπ., πολλοί δε εκ των υποψηφίων το βλέπουν και ως μία ευκαιρία προσπορισμού της οριζόμενης αντιμισθίας, ή ποιος ξέρει ποίων άλλων οφελημάτων, τότε ειλικρινά, θλίβομαι και θυμώνω.

Θυμώνω γιατί αν δεν βάλαμε μυαλό και σ’ αυτή την έσχατη εθνική κατρακύλα που βρισκόμαστε, εξ’ αιτίας των διαφόρων - μεγέθους και είδους - τρωκτικών, τότε είμαστε καταδικασμένοι ως έθνος να σβήσουμε.

Αν δεν αποφασίσουμε να διορθωθούμε, ο καθένας απ’ το πόστο του, θα οδηγηθούμε σαν κράτος, σαν λαός και ως άτομα στον έσχατο εξευτελισμό της ταπείνωσης και της απώλειας κάθε ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Θα ‘μαστε δε ηθικοί αυτουργοί για όποιες βίαιες και αναπότρεπτες κοινωνικές εκρήξεις εκδηλωθούν.

 

Οσον αφορά τον ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ του Δημότη και της Επιχείρησης, αυτή η εφημερίδα έχει αποδεδειγμένα και επανειλλημένα αναλάβει αυτό τον ρόλο μέσα από τις στήλες της και όχι μόνον.

Και θα συνεχίσει να το κάνει πιο έντονα και πιο οργανωμένα, προβάλλοντας κάθε καταγγελία, παράπονο, αίτημα του δημότη και φυσικά της επιχείρησης.

 

――――――

* Βέβαια, και το «ποιός» έχει την αξία του, όσον αφορά την αξιοπιστία του, αν δεν τεκμηριώνει αυτά που λέει. Και το «γιατί» μας ενδιαφέρει, αν δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στα αίτια της αναγγελίας ή και καταγγελίας, απ’ ότι στα καταγγγελόμενα. Αν δίνουμε βαρύνουσα σημασία δηλαδή, στα αίτια του φόνου, για παράδειγμα, απ’ ότι στην ίδια την αφαίρεση της ζωής ενός ανθρώπου.

1. Γηπετής: (Δεν θα τη βρείτε στο λεξικό). Είναι σύνθετη λέξη από τη “γη” και το ρ. “πετώ”. Εκείνος που πετά χαμηλά σαν την κότα, κατ’ αντιδιαστολή προς τον υψηπετή, αλλά και το αντίθετό του, “χαμερπής”.

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 195 guests και κανένα μέλος