Οι παλιοί έλεγαν ότι “το επίπεδο του πολιτισμού μιας χώρας αξιολογείται ανάλογα με την ποσότητα του σαπουνιού που καταναλώνει”...

Μεγάλος Ρίπος – Πολύ Απορρυπαντικό

Οι παλιοί έλεγαν ότι “το επίπεδο του πολιτισμού μιας χώρας αξιολογείται ανάλογα με την ποσότητα του σαπουνιού που καταναλώνει”.

Θα ‘λεγα ότι το επίπεδο του πολιτισμού φαίνεται από το πόσο “καθαρά χέρια” έχουμε.

Κι έχω αρχίσει να σκέφτομαι σε ποιόν να δώσω το χέρι μου μήπως και “λερωθώ”.

Ένα “κατσαριδάκι” πιθανότατα να περικλείει την εργατικότητα και την τιμιότητα.

Μια “λαμποργκίνι” με βάζει σε υποψίες.

Δεν είναι ανάγκη να προέρχεται από τα άνω των 320 δις δολαρίων του διεθνούς εμπορίου θανάτου των ναρκωτικών, όπως έχουν καθιερωθεί να λέγονται όλες οι εξαρτησιογόνες ουσίες.

Στο στόχαστρο της υποψίας μπαίνουν τα 14,4 δισεκατομμύρια δολάρια ημερησίως του παγκόσμιου εμπορίου, το 70% του οποίου ελέγχεται από πολυεθνικές εταιρείες.

Τόσο είναι και το ποσό (14,5 δις δολάρια) που πληρώνει κάθε χρόνο η Υποσαχάρια Αφρική – η φτωχότερη περιοχή του κόσμου, για να ξεπληρώσει δάνεια προς τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου και τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια τράπεζα (Π.Τ.) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.)

Αυτά, όταν η μισή σχεδόν ανθρωπότητα (2,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι) ζουν με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα.

Ενώ με το ίδιο ποσό των δύο δολαρίων την ημέρα στην Ευρωπαϊκή ένωση, επιδοτείται μια… αγελάδα!

Παράλληλα για να «νίπτουμε τας χείρας μας» από την ευθύνη του θανάτου 30.000 παιδιών την ημέρα, από πείνα και αρρώστιες, δαπανούμε τόσα απορρυπαντικά ώστε τα κέρδη μιας μόνο εταιρείας (unilever) αυξήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο κατά 37% φτάνοντας τα 10,2 δις ευρώ.

Και οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι

Οι 49 φτωχότερες χώρες του κόσμου αποτελούν το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού και έχουν μόλις το 0,4% του παγκόσμιου εμπορίου. Το μερίδιό τους σήμερα έχει μειωθεί στο μισό, απ’ ότι ήταν το 1980. Εικοσιπέντε χρόνια νεοφιλελευθερισμού, δηλαδή ασυδοσίας της οικονομίας ήσαν αρκετά για να κάνουν τους φτωχούς, εξαθλιωμένους. Δύο φορές φτωχότερους! Μπορεί η συνείδησή μας να είναι ήσυχη;

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ οι άδικοι εμπορικοί όροι που επιβάλλονται, στερούν από τις φτωχότερες χώρες 700 δις δολάρια.

Οι καλλιεργητές καφέ παίρνουν ένα δολάριο το κιλό ενώ οι καταναλωτές πληρώνουν 1500% ακριβότερα. Οι μεσάζοντες χονδρέμποροι έχουν «καθαρά χέρια»;

Η εικόνα της φτώχιας σήμερα στον πλανήτη μας, με κάνει να ντρέπομαι για τον «πολιτισμό μας».

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 79 guests και κανένα μέλος