«Στόχος του Αποστολάτου η πολύπλευρη

και ισορροπημένη ανάπτυξη της Βούλας»

Έλεγε ο Δήμαρχος Γ. Μάντεσης και η παρούσα δημοτική αρχή

για τον Αγγ. Αποστολάτο το 2004


Οι ιστορικές αναδρομές έχουν αξία όχι μόνο για την κεντρική πολιτική σκηνή, μιας και αναφερθήκαμε στους λόγους του Καραμανλή και του Παπανδρέου, αλλά και στην περιφέρεια, σε τοπικό επίπεδο. Είναι κάτι που μας επισημάνθηκε και οφείλουμε να το σεβαστούμε. Ας δούμε λοιπόν τι έγραφε η σημερινή δημοτική αρχή, στο βιβλίο «Η ιστορία της Βούλας» που κυκλοφόρησε το 2004, για τον Αποστολάτο: «Οι αναπτυξιακοί ρυθμοί του Δήμου Βούλας, επιταχύνθηκαν σημαντικά από το έτος 1987, όταν ο Άγγελος Αποστολάτος ανέλαβε τα ηνία του Δήμου. Το 1986 εξελέγη Δήμαρχος, επικεφαλής του συνδυασμού «Βούλα – Δημιουργική Ανεξάρτητη Δημοτική Ανανέωση» (Δ.Α.Δ.Α.).


Ο Α. Αποστολάτος, αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας στο χώρο των τεχνικών και οικοδομικών έργων, ήταν άνθρωπος με γνώση των προβλημάτων της Βούλας, ιδίως στον τομέα έργων υποδομής. Αντιμετώπισε τα προβλήματα αυτά με δυναμισμό και εργατικότητα και η σημαντική του προσφορά αναγνωρίστηκε από τους Βουλιώτες, που τον εξέλεξαν Δήμαρχο σε τρεις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Παρέμεινε στο δημαρχιακό αξίωμα έως το 1996, που παραιτήθηκε οικειοθελώς, προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές.

Στόχος του Αποστολάτου ήταν η πολύπλευρη και ισορροπημένη ανάπτυξη της Βούλας. Το εγχείρημα αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολο, σε μια περίοδο κατά οποία η οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή του Δήμου Βούλας ήταν ιδιαιτέρως αυξημένη. Είναι ενδεικτικό ότι περίπου το 50% των αδειών που εκδόθηκαν από το Πολεοδομικό Γραφείο Αργυρούπολης κατά τη δεκαετία του 1980 αφορούσαν κτίσματα στη Βούλα.

Μία από τις πρωταρχικές επιδιώξεις του Αποστολάτου ήταν η μεταφορά των δημοτικών υπηρεσιών από ενοικιασμένο ιδιωτικό χώρο, όπου στεγαζόταν μέχρι το 1990, στο σημερινό Δημαρχείο. Ο Αποστολάτος προώθησε την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των δημοτικών υπηρεσιών. Το έτος 1996 ο Δήμος Βούλας αδελφοποιήθηκε με τον κεντρικό Δήμο Ομπόριστε στη Σόφια.

Κατά τα δέκα χρόνια της Δημαρχίας Αποστολάτου έγιναν σημαντικότατα έργα οδοποιϊας, διανοίχτηκαν, ασφαλτοστρώθηκαν ή συντηρήθηκαν πολλοί δρόμοι, διαμορφώθηκαν και πλακοστρώθηκαν πεζοδρόμια. Επεκτάθηκε, οργανώθηκε και συντηρήθηκε το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων στο μεγαλύτερο ποσοστό της Βούλας. Επίσης, ο Αποστολάτος ενδιαφέρθηκε για την καθαριότητα του Δήμου και προώθησε την αγορά απορριμματοφόρων και μηχανικής σκούπας-οχήματος. Επιπλέον, φρόντισε για τη διαμόρφωση του νέου δημοτικού νεκροταφείου στη θέση Κρεββατάκια Υμηττού και για τον καθαρισμό και την ανάπλαση τμημάτων της παραλίας και διαφόρων πλατειών, όπως της κεντρικής πλατείας Ιμίων κ.ά.

Επί Αποστολάτου, ο Δήμος επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τον τομέα της εκπαίδευσης: κατασκευάστηκαν αρκετά σχολικά κτίρια (1ο Λύκειο, 2ο Λύκειο, 3ο Νηπιαγωγείο, 4ο Νηπιαγωγείο)* και προστέθηκαν αρκετές αίθουσες στα υπάρχοντα σχολεία. Ο περιβάλλων χώρος των σχολείων διαμορφώθηκε κατάλληλα για να καλύψει τις ανάγκες του σχολικού αθλητισμού. Παράλληλα, δημιουργήθηκαν αρκετοί παιδότοποι σε όλη την έκταση της Βούλας, ενώ στην παραλία κατασκευάστηκε το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.

Η κοινωνική και πολιτιστική ζωή των Βουλιωτών τονώθηκε σημαντικά με την κατασκευή νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για την Πνευματική Εστία του Δήμου. Το Πνευματικό Κέντρο στεγάστηκε σε ανακαινισμένο παραδοσιακό κτίσμα στο Πάρκο Εθνικής Αντίστασης, ενώ χτίστηκε στην παραλία το ανοιχτό δημοτικό θέατρο «Σοφία Βέμπο».

Επιπλέον, μικρό θέατρο για παιδιά (Παιδικό Δημοτικό Θέατρο) ανεγέρθηκε στο Πάρκο Εθνικής Αντίστασης, δίπλα στις εγκαταστάσεις της Πνευματικής Εστίας Βούλας. Παράλληλα ανοικοδομήθηκαν σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις – το Κλειστό Γυμναστήριο «Γ. Γεννηματάς» και τα γραφεία των αθλητικών σωματείων – προκειμένου να ενισχυθεί η αθλητική δραστηριότητα των νεαρών Βουλιωτών. Τέλος, επί δημαρχίας Αποστολάτου δημιουργήθηκε Δημοτική Τράπεζα Αίματος, που λειτουργεί με την υποστήριξη του Ασκληπιείου Νοσοκομείου».

Επισημαίνουμε ότι το παραπάνω κείμενο είναι ανάτυπο από το βιβλίο "ΒΟΥΛΑ ιστορία της πόλης και του Δήμου" που εξέδωσε ο Δήμος το 2004 και είναι αναμφισβήτητο ντοκουμέντο.

Χωρίς λοιπόν εμείς να επισερχόμαστε στην αξιολόγηση του έργου Αποστολάτου, διερωτώμαστε, πότε η παρούσα Δημοτική Αρχή έλεγε την αλήθεια; Τότε που έγραφε και εξέδιδε την ιστορία της Βούλας ή τώρα με όσα του καταμαρτηρεί εν όψεη της προσεχούς εκλογικής αναμετρήσεως. Και αν τότε έγραφε μια "ψεύτικη" ιστορία, γιατί να την πιστέψουμε τώρα;

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 183 guests και κανένα μέλος