Σταϊνμάιερ: «... το θέμα θεωρείται λήξαν»
του Κώστα Βενετσάνου
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου έθεσε το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, στον πρόεδρο της Γερμανίας Σταϊνμάιερ λέγοντάς του: «η ελληνογερμανική φιλία στηρίζεται στον ειλικρινή διάλογο και στον αλληλοσεβασμό. Στο πνεύμα αυτό, θα ήθελα να τονίσω, με βάση και την σχετική απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου του 2019, τη μεγάλη σημασία που έχει για τον ελληνικό λαό το ζήτημα των Πολεμικών Αποζημιώσεων και του Κατοχικού Δανείου, το οποίο παραμένει εκκρεμές».
Και εκείνος της απάντησε ότι …«όσον αφορά στη νομική μας θέση επί του ζητήματος των επανορθώσεων, διαφέρει, κυρία Πρόεδρε, το γνωρίζετε. Εμείς, είμαστε της άποψης ότι νομικά αυτό το θέμα θεωρείται λήξαν, ωστόσο παραμένουμε δεσμευμένοι απέναντι στην ιστορική μας ευθύνη, όχι μόνο αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη αλλά και αλλού».
«...Ένα μνημείο, ένα μουσείο
Για τα θύματα του …ολοκαυτώματος»
Και συνέχισε – μ’ άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε:
«Αυτός ήταν και λόγος που με ώθησε να έρθω σε επαφή με τους
εναπομείναντες στη Θεσσαλονίκη, με την …εβραϊκή κοινότητα και να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα μνημείο για τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν.
(…) ένα μουσείο, όχι μόνον αναφορικά με τα θύματα του ολοκαυτώματος, αλλά και όλα τα θύματα της γερμανικής κατοχής». Αυτό λέγεται εμπαιγμός!
Τι λές, καλέ; (αλλιώς λέγεται, αλλά δεν μου το επιτρέπει η ευπρέπεια).
Αυτό έγινε την επομένη της 28ης Οκτωβρίου, της Εθνικής Εορτής, της νικηφόρου Αντίστασης του ελληνικού λαού κατά του άξονα Γερμανίας – Ιταλίας.
Το θέμα δεν είναι μόνο ηθικό, ένα συγγνώμη και καθαρίσαμε. Είναι ουσιαστικό!
Όταν μου σκοτώνεις τον πατέρα, μου καις το σπίτι, μου καταστρέφεις την επιχείρησή μου, μου αφαιρείς τα χρήματά μου (ως δάνειο κ.λπ.) δεν καθαρίζεις μ’ ένα «συγγνώμη», άντε να σου φτιάξω κι ένα μνημείο στον τάφο του… Πας φυλακή! – Παλιότερα στο εκτελεστικό απόσπασμα – δημεύεται η περιουσία σου, δεν την απολαμβάνουν οι κληρονόμοι σου, Αποζημιώνεις τα θύματα και εξοφλείς τα δανεικά με τόκους. Όπως εσύ τώρα με τα μνημόνια και τα funs που εκποιούν τις περιουσίες μας μπιλ παρά…
…Όχι, «για εμάς το θέμα θεωρείται λήξαν», όπως είπε ο Γερμανός Πρόεδρος. Πώς θεωρείται λήξαν, δηλαδή; Για εμάς δεν θεωρείται καθόλου λήξαν. Είναι υπαρκτό και ενεργό.
Και δεν είναι μόνον οι πολεμικές αποζημιώσεις. Είναι και το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο.
Ο Χίτλερ είχε μάλιστα καταβάλλει μια - δυο δόσεις.
Οι Γερμανοί μας χρωστάνε 162 δις προ τόκων.
Όλες σχεδόν οι Ελληνικές Κυβερνήσεις και οι Πρόεδροι Δημοκρατίας, με κάθε ευκαιρία έθεταν το θέμα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, τουλάχιστον από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου (1964-65) αλλά δεν κινούσαν την διαδικασία διεκδίκησης χάριν της γεωπολιτικής κατάστασης των συμμάχων, της ελληνογερμανικής φιλίας, ειδικών εσωτερικών συνθηκών κ.λπ. Οι δε γερμανικές κυβερνήσεις υπέκφευγαν με διάφορα προσχήματα, όπως της ενοποίησης της Γερμανίας, πράγμα που επετεύχθη το 1990 με τη συνθήκη της Μόσχας (τη γνωστή Συμφωνία 2+4 – οι δυο Γερμανίες + 0ι 4 μεγάλες δυνάμεις του Β’ Π. Πολέμου-).
Βάσει Διεθνών Συνθηκών η Γερμανία οφείλει:
1. Από τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, 80 εκατομ. Μάρκα αγοραστικής αξίας (Α.Α.) 1938.
2. Από τον Μεσοπόλεμο, διάφορα κλήρινγκ σε βάρος της Γερμανίας ύψους 523.873.000 δολαρίων, Α.Α. 1938.
3. Απαιτήσεις αποκατάστασης Β' Παγκοσμίου Πολέμου βάση της συνδιάσκεψης των Παρισίων το 1946, ύψους 7,1 δισεκαατομμυρίων δολαρίων, Α.Α. 1938 (το τελευταίο έτος προ της ενάρξεως του Β’ Παγκ. Πολέμου, όταν το ημερομίσθιο στις ΗΠΑ ήταν μισό δολάριο).
4. Απαιτήσεις από το κατοχικό δάνειο των Γερμανο-Ιταλών σε 3.5 δισεκατομ. Δολάρια (Α.Α. 1938)1.
Στα 341 δις ευρώ υπολογίζεται
το Γερμανικό Χρέος
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (2013-2015), σε δυο απόρρητες Εκθέσεις προσδιορίζει το ύψος των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα σε ποσό μεγαλύτερο των 341 δισεκατομμυρίων ευρώ.
– Γίνεται αναφορά στην γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (2014) σύμφωνα με την οποία οι Ελληνικές Απαιτήσεις είναι ενεργές και μπορούν να διεκδικηθούν με μία σειρά ενεργειών που υποδεικνύονται, όπως ισχυρίζεται βασίμως η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε μηνυτήρια Αναφορά που είχε καταθέσει, τον Ιούνιο του 2017, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου2.
(Σ.Σ. Η γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ συνετάγη μετά από παραγγελία του Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως τότε και Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγ. Βενιζέλου, επί Κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά (Συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑ.ΣΟ.Κ)3.
Εχω στο αρχείο μου σωρεία εγγράφων και αρκετά βιβλία ώστε να μου έχει εμπεδωθεί η πεποίθηση ότι το χρέος αυτό υφίσταται, είναι ενεργό (ως γνωστό τα Εθνικά Χρέη δεν παραγράφονται) εμείς, τα χρέη μας τα έχουμε πληρώσει με αίμα και τα πληρώνουμε και θα τα πληρώνουμε για 40 και 50 χρόνια ακόμη. Με αποκλεισμούς, με εξαναγκασμούς,. Με εξευτελισμούς. Εκποιώντας και μεταβιβάζοντας πλουτοπαραγωγικές μας πηγές, με ενδεχόμενη διαφθορά των εμπλεκομένων και ηθική μείωση υπαίτιων και αναίτιων, με δυστυχία και πόνο. Με φυσική συνέπεια την αναξιοπιστία του Ελληνικού Δημοσίου και του κύρους της πατρίδας μας και τον βαθύ τραυματισμό της φιλοπατρίας των Ελλήνων.
Το Γερμανικό χρέος προς την Ελλάδα έχει επιφέρει θετική και αποθετική ζημία.
Πλέον των 341 δις ευρώ που ανέφερε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προ 10ετίας και αποθετικά, διαφυγόντα οφέλη, κέρδη λόγω της βλάβης που υπέστημεν. Να προσθέσουμε και τη δημογραφική ζημία ενός εκατομμυρίου νεκρών από διάφορες αιτίες (το 1/10 του πληθυσμού μας, τότε) φονευθέντες στις μάχες, εκτελεσθέντες, Αποθανόντες από την πείνα και τις κακουχίες).
Για να υπάρχει φιλία μεταξύ των λαών και λησμοσύνη πρέπει να υπάρχουν καθαρές σχέσεις, αμοιβαιότητα και ειλικρίνεια.
Επιθυμούμε την ειρήνη, την καλή και τίμια συνεργασία μεταξύ των κρατών και των πολιτικών ηγεσιών και τότε θα έλθει και η φιλία μεταξύ των λαών.
Εγώ που τα γράφω αυτά δεν έχω φιλικά αισθήματα προς την ηγεσία της Γερμανίας προς το μεγάλο κεφάλαιο και τις τράπεζες κι όσους εμπλέκονται στην οικονομική μας περιδίνηση.
Εχω όμως γίνει αδελφοποιτός, ως ροταριανός με Γερμανούς ροταριανούς. Κι ακόμα, δέκα χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου φιλοξένησα Γερμανό τουρίστα που προφανώς κατά τον πόλεμο ήταν αξιωματικός ως επιστήμονας και ηλικίας. Το όνομα διαθέσιμο στους δύσπιστους (..)
Άρα έχω δείξει την καλή μου πρόθεση.
––––––––––––––––
1. Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών οφειλών και αναλυτικά, Μανώλης Γλέζος: «και ένα μάρκο να ήταν. Οι οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα», σελ. 181.
2. Δελτίο Τύπου: Πλεύση ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, Ιούνιος 2017.
3. Ως άνω παραπομπή 1, μηνιαίο Δελτίο, τευχ. 58, Φεβρουάριος 2014, απάντηση Βενιζέλου, σε ερώτηση Μ. Γλέζου αρ. 6163 της 11/2/2014.