Και οι ηγεσίες της Ε.Ε. «μαυρίζονται»
του Κώστα Βενετσάνου
«Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε»
Η απόρριψη των Ευρωπαϊκών ηγεσιών εστιάζεται κυρίως στην απόρριψη της πολιτικής τους την τελευταία 15ετία. Είναι δεδομένη και κραυγαλέα, ιδιαίτερα στη Γερμανία και στη Γαλλία όπου αύριο, Κυριακή αναμένεται και η επίσημη επιβεβαίωση. Ο «Εθνικός Συναγερμός» της Λεπέν θεωρείται «ακροδεξιός» επειδή αρνήθηκε να στηρίξει τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, καιθ επειδή ο «Ε.Σ.» στο πρόγραμμά του, στο παρελθόν, πρότεινε την έξοδο της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ (θυμίζουμε ότι η Γαλλία ήταν έξω από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ μέχρι το 2009 με απόφαση του προέδρου Ντε Γκώλ, από το 1966, διότι «το αμερικάνικο προτεκτοράτο είχε εγκαθιδρυθεί στην Ευρώπη υπό το κάλυμμα του ΝΑΤΟ»1. όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Ντε Γκωλ στη συνέντευξη Τύπου. Και επίσης προτείνει την μη ανεξέλεγκτη μετανάστευση.
Αλλά κι εδώ στην Ελλάδα, δεν πάμε πίσω.
«…Στις Ευρωεκλογές, η ''Νέα Δημοκρατία'' έλαβε το χειρότερο ποσοστό αριθμού ψήφων σε εκλογές μετά τη μεταπολίτευση», όπως τόνισε ο τέως πρόεδρός της και Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς2, στη σημαντική για την ευθύτητά της για την κοινωνική και εθνική(;) πολιτική από την κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη.
Στην ίδια «συχνότητα» με διαφορετικό στιλ εκτυλίχθηκε η ομιλία Κώστα Καραμανλή. Χαρακτηριστικά αποσπάσματα είναι ενδεικτικά: «…Πιστεύω ότι καμμιά Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα ήταν διατεθειμένη να υποχωρήσει σε μείζονα εθνικά θέματα και να αποδεχθεί ρυθμίσεις σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Πρώτον, διότι αποκλείω την πιθανότητα να το επιθυμεί (τακτ). Αλλά επιπρόσθετα δεν θα μπορούσε, διότι θα βρισκόταν αντιμέτωπη με την ομόθυμη και σθεναρή αντίδραση των Ελληνίδων και των Ελλήνων».
Αλλά κυριολεκτικά εκεί που βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής, της ηγεσίας της Ε.Ε., ο Καραμανλής την οποία συχνά υπερακοντίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης, είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη:
«Η κατηγορηματική και ομόθυμη καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δεν επαρκεί ως δικαιολογία για την υιοθέτηση όλο και πιο επιθετικής και άκαμπτης στάσης σε ό,τι αφορά την διαχείριση και την διαιώνιση του πολέμου. Αντί η Ευρώπη να πρωταγωνιστεί σε πρωτοβουλίες για κατάπαυση του πυρός και αναζήτηση λύσης στην βάση των συμφωνιών του Μίνσκ, συχνά υπερθεματίζει σε φιλοπόλεμη συμπεριφορά».
«Αυτό όμως θα οδηγήσει πιθανότητα είτεσε διαρκή και περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης είτε σε αναζήτηση διεξόδου σε μεταγενέστερο χρόνο,όμως υπό ακόμα δυσμενέστερες συνθήκες, με κύριο θύμα και την Ουκρανία και το λαό της αλλά και την Ευρώπη που βλέπει μετά από 80 χρόνια την απειλή ενός γενικευμένου πολέμου στο έδαφός της να πλησιάζει», είπε ο Κώστας Καραμανλής.
Αλλά και στο θέμα της Παλαιστίνης διαφοροποιείται της θέσης υποτελούς του ΝΑΤΟ και του Αμερικανικού γνωστού «συμπλέγματος» και συντάσσεται με το δίκαιον, τον ανθρωπισμό και τη λογική: «Το αυθύπαρκτο δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνά του και την απόκρουση τρομοκρατικών δράσεων της Χαμάς δεν το απαλλάσσει από τις ευθύνες του να αποφεύγει ενέργειες σε βάρος άμαχων Παλαιστινίων. Ούτε βέβαια από τις ευθύνες του στην υπονόμευση της μοναδικής λύσης που υπάρχει, της δημιουργίας ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους».
Ο Σαμαράς τα είπε έξω απ' τα δόντια: «...Η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πάει στην πολιτική απομόνωση ή στην πολιτική ολοκλήρωση. Δεύτερον η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει αν θα σεβαστεί τις αξίες της ή θα αφεθεί στη δίνη της καταστροφικής ατζέντας που λέγεται πολιτική ορθότητα και ακραίος δικαιωματισμός».
Αναφερόμενος και πάλι στον Πρωθυπουργό διερωτήθηκε: «Δεν ξέρω ποιους ακούει, αλλά ας καταλάβει ότι κάνει λάθος να επιμένει στο λάθος» και παρατήρησε ότι έχει διαπιστωθεί μετάλλαξη της παράταξης και αποϊδεολογικοποίηση για να συστήσει στην Κυβέρνηση «Να προσέχει (...). Η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να την οδηγήσει να ξεκοπεί από την πραγματικότητα...».
Αμφισβητούνται λοιπόν στην Ευρώπη και οι τρεις, κι όχι μόνον, η Γερμανία των Σοσιαλδημοκρατών υπό τον Σολτς και η Γαλλία των«κεντρώων», υπό τον Μακρόν, και κεντροδεξιών στην Ελλάδα υπό τον Μητσοτάκη.
Αλλά και εδώ στην Ελλάδα αμφισβητούνται οι ηγεσίες των τριών μεγαλυτέρων κομμάτων, του Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, του Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ – όπου προκηρύχθηκαν εκλογές για την εκλογή νέας ηγεσίας – αλλά και του Κυρ. Μητσοτάκη της Ν.Δ., όπου οι παρεμβάσεις των πρώην Πρωθυπουργών και Προέδρων του κόμματος Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, αλλά και βουλευτών της στην τελευταία σύγκλιση της κοινοβουλευτικής ομάδας (ο ημέτερος Γ. Βλάχος έθεσε θέμα ταυτότητας της Ν.Δ.).
Είναι λάθος να συντηρείται με «μηχανικά μέσα» κάτι που διαπιστωμένα είναι «νεκρό» επιβλαβές και επικίνδυνο! Ή πρέπει ν’ αλλάξει – δύσκολο για τους ανθρώπους – ή να γεννηθεί κάτι νέο.
Το να επιμένω στο λάθος μου, παρουσιάζοντάς το ως σωστό, είναι ή ανοησία, ή πείσμα, ή έγκλημα.
Το να επιμένει η Ε.Ε. να είναι το υποκατάστημα των ΗΠΑ και εργαλείο της παγκοσμιοποίησης της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου, είναι ένα εγκληματικό λάθος, όπως είναι μέγιστο λάθος η κατάργηση των εθνών και η υποβάθμισή τους σε «περιφέρειες» της ομόσπονδης Ε.Ε.
Το να επιδιώκει να καλύψει την ανάγκη φθηνών εργατικών χεριών με ανεξέλεγκτες και ετερόκλητες πολιτισμικά μεταναστευτικές εισροές εκτός από λάθος είναι κεκαλυμμένη μετακίνηση «σκλάβων», όπως στις ΗΠΑ πριν από δυο – τρεις αιώνες· είναι έγκλημα. Είναι έγκλημα κατά αυτών των ανθρώπων και βιασμός των πολιτισμών, όπως και των λαών τους. Το να είναι η Ε.Ε. προτεκτοράτο των ΗΠΑ και του «πολιτικο – στρατιωτικού και οικονομικού συμπλέγματός» της, υπό το πρόσχημα της συμμαχίας, του ΝΑΤΟ, - έναντι ποιου εχθρού – είναι ιστορικό και πολιτισμικό έγκλημα!
Από το πούλμαν της Ν.Δ. αποβιβάστηκε μόνον ένας ''αριστερός''!
Τελειώνοντας, για να ξεπλακώσω την ψυχή σας και να σας χαρίσω ένα … χαμόγελο να σας διηγηθώ ένα αληθινό περιστατικό, αφού πρώτα δηλώσω, εγώ ένας συνειδητός κοινωνιστής (σοσιαλιστής), εθνιστής και συνακόλουθα διεθνιστής, ότι πολλά σημεία των ομιλιών Σαμαρά – Καραμανλή τα «χειροκρότησα»!
Σ’ ένα σημείο διαφωνώ: στην αποϊδεολογιοποίηση της Ν.Δ.!
Το πλήθος των οπαδών και ψηφοφόρων της Ν.Δ. (και των άλλων κομμάτων αναλογικά και διαφορικά) ΔΕΝ ξέρουν την ιδεολογία του κόμματός τους ή την γνωρίζουν σε «γενικές γραμμές»! Ψηφίζουν από συνήθεια, ή γιατί κάποιον «γνωρίζουν» ή «κάτι περιμένουν», ή, το χειρότερο, γιατί είναι η «ομάδα», δηλαδή «ποδοσφαιρικά». Γιατί ιδεολογία των δεξιών ψηφοφόρων, δηλαδή των συντηρητικών, δεν μπορεί να είναι η συντήρηση της υπάρχουσας κατάστασης: της ακρίβειας, των 6 ημερών εργασίας, των χαμηλών αμοιβών, οι υπέρογκοι λογαριασμοί του ηλεκτρονικού και των ενοικίων, της εθνικής υποτέλειας κ.λπ. κ.λπ.
Και τώρα η ιστορία για να… γελάσουμε.
Το 2006, μου είχε κάνει την τιμή ο Λεωνίδας Κουρής, Νομάρχης Ανατ. Αττικής και ο υποψήφιος της Ν.Δ. – ένας πραγματικός Δημοκράτης – αυτοδιοικητικός – να με συμπεριλάβει στο Συνδυασμό του, ως «αριστερό του άλλοθι», αλλά συνεκτιμώντας τις αντιλήψεις μου για την Αυτοδιοίκηση, πιθανόν και άλλα χαρακτηριστικά μου, για να μην περιαυτολογώ.
Στην προετοιμασία της κεντρικής του ομιλίας στο Κορωπί, ανάρτησα αφίσες στα περίπτερα των δεξιών συνδυασμών στην Βούλα, Βάρη, Βουλιαγμένη που καλούσαν στην ομιλία και έβαλε και λεωφορείο. Ενημέρωσα γι’ αυτό τους αρμόδιους της Ν.Δ. Την προκαθορισμένη ώρα συνάντησης στην κεντρική πλατεία συνάντησα τον πρόεδρο της τοπικής της Ν.Δ., Κ. Δούκα. Κανέναν άλλον. Περιμέναμε ένα τέταρτο και τελικά φύγαμε με μοναδικό επιβάτη εμένα! (ο πρόεδρος πήγε με το Ι.Χ. του).
Επιστρέφοντας από την συγκέντρωση στο Κορωπί ήμουν και πάλι μοναδικός επιβάτης.
Αφήχθημεν στην πλατεία της Βούλας και ο Κ. Ανδριόπουλος (πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου και γνωστός Νεοδημοκράτης, που βρισκόταν τυχαία σε κατάστημα της πλατείας, βλέποντας τις ταμπέλες της Ν.Δ. και του συνδυασμού μας, έσπευσε να δει και να υποδεχθεί τους ομοϊδεάτες του. Η πόρτα αποβίβασης άνοιξε και ενεφανίσθη μετ' ολίγον ...εγώ. Ο μοναδικός επιβάτης του πούλμαν της Ν.Δ. (ΒΒΒ) που δεν ήμουν Νεοδημοκράτης, αλλά συνεπής συνεργάτης. Είχαν, λέει, καθίσει ν’ ακούσουν την ομιλία του υποψηφίου Δημάρχου του ΠΑΣΟΚ!
Αυτή είναι η «ιδεολογία» των πλείστων οπαδών της Ν.Δ.
–––––––––––––––
1. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ» τομ. 1966, internet 5.3.2017.
2 Αντ. Σαμαράς: Στην παρουσίαση του βιβλίου του Μαν. Κοττάκη, Δ/ντή της Εστίας, «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή».