Δυστυχώς δεν έχουμε να κάνουμε επιλογές μεταξύ αρίστων!

 του Κώστα Βενετσάνου

Δυστυχώς δεν έχουμε να κάνουμε επιλογές μεταξύ αρίστων!

Εάν ήταν αυτό το δίλημμα, τυχόν λανθασμένη επιλογή θα ήταν ακίνδυνη. Ο ολιγότερον άξιος παραμένει άξιος.

Το δίλημμα, ως αβέβαιη επιλογή αναξιόπιστων και αφερέγγυων, είναι πολύ δυνατόν να καταλήξει σε οδυνηρό αποτέλεσμα. Είναι εκείνο που πολύ εύστοχα είχε επισημάνει ο Αμερικανός πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν: «Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορείς να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου», και το παρόν το δικό σου, να προσθέσουμε εμείς.

Περί αφερεγγυότητας, αναξιοπιστίας, αυταρχικότητας ή αναποτελεσματικότητας, κατά περίπτωση, των κομμάτων είχαμε αναφερθεί στην αρθρογραφία μας προ τριμήνου1.

Όμως, ΕΜΕΙΣ αποφασίζουμε για το μέλλον μας, θετικά ή αποθετικά, δεσμευόμενοι για τέσσερα χρόνια, και δεν δικαιούμαστε ούτε ν’ αδιαφορήσουμε, ούτε ν’ αμπελοφιλοσοφίσουμε, ούτε να οπαδοποιήσουμε την πολιτική.

Οφείλουμε ν’ αποφασίσουμε με περίσκεψη, απροκατάληπτοι και ψύχραιμα· με ψυχρή λογική, δίχως θετικά ή αρνητικά συναισθήματα.

Τα δεδομένα που πρέπει να θυμόμαστε

Είχαμε επί τέσσερα οδυνηρά χρόνια μια κυβέρνηση της Ν.Δ., του Κυρ. Μητσοτάκη. Το τονίζω

αυτό διότι ο εκάστοτε πρόεδρος προσδιορίζει με το στίγμα του, την ακολουθητέα πολιτική του κόμματος. Εξ άλλου αυτό συνάγεται και από τη δήλωση του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή πως στηρίζει «την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής…».

 

Τι είδαμε συνοπτικά αυτά τα τέσσερα απεχθή χρόνια διακυβέρνησης Κυρ. Μητσοτάκη;

Μια αυταρχική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά εντάσεων και αντιδράσεων εντός κι εκτός Κοινοβουλίου.

Μια περίοδο εξαιρετικών κι επικίνδυνων εντάσεων στις σχέσεις μας με την Τουρκία με συνακόλουθη συγκυριακή βελτίωση, των σχέσεων υποτέλειας με τις ΗΠΑ, με τίμημα όμως τη διάρρηξη των παραδοσιακών καλών σχέσεων με τη Ρωσία.

Και μην ξεχνάμε πως η Κυβέρνηση Μησοτάκη απείχε απο το ψήφισμα της Ε.Ε. για την ένταξη του Κοσυφοπεδίου, όταν οι Σέρβοι έχουν ταχθεί υπέρ της ακεραιότητας της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας.

– Πολύ επικίνδυνη και ανέντιμη εξέλιξη.

Με πρόσχημα την πανεπιδημία του covid-19 η κυβέρνηση Μητσοτάκη άδραξε την ευκαιρία να επιδείξει απροκάλυπτα όλη την αυταρχικότητα και αντιδημοκρατική νοοτροπία, που διακρίνει τον πρόεδρο της Ν.Δ., τέτοια που δεν είχαμε ζήσει ούτε επί χούντας. Το λέω απερίφραστα.

Απαγορεύσεις μετακινήσεων και ηλεκτρονική δήλωση πρόθεσης εξόδου κυκλοφορίας και τις συναφείς απαγορεύσεις.

Κλείσιμο επιχειρήσεων, τεράστιες οικονομικές ζημίες και καταστροφές, για ιδιώτες και το κράτος.

Ξεφάντωμα της προπαγάνδας και της τηλεοπτικής κυρίως πλύσης εγκεφάλων και εξαγορές συνειδήσεων («Η ενίσχυση» των προθύμων ΜΜΕ υπερέβη κατά πολύ τα 20 εκατομμύρια, ενώ η ελευθεροτυπία στην Ελλάδα έχει εκπέσει στην 107η θέση).

Αναστολή εργασίας και απειλή απολύσεων υγειονομικών.

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών και επιβολή προστίμων σε ανεμβολίαστους με συγκεκριμένα εμβόλια προεπιλογής Μητσοτάκη…

Είναι μερικά απ’ αυτά που θυμόμαστε όλοι μας - ασχέτως αποδοχής ή μη «θέλοντας και μη» - και που έχουν χαραχθεί βαθιά στη μνήμη όσων δεν την έχουν απωλέσει ή τα έχουν αποδεχθεί με ευχαρίστηση διακατεχόμενοι πιθανόν από το Σύνδρομο της Στοκχόλμης2.

Ξεπούλημα και ενίσχυση της ασυδοσίας των ιδιωτών παρόχων ενέργειας, με τις συνακόλουθες συνέπειες, λόγω ιδιωτικομανίας (άκρατος νεοφιλελευθερισμός).

Ξεπούλημα ακόμη και του νερού! Μην ακούτε όσα «διευκρινίζουν»…

Κουπόνια, καλάθια κ.λπ. ενισχύσεις των «ευάλωτων». Οι «ευάλωτοι» δεν θέλουν ελεημοσύνες· θέλουν δίκαιες απολαβές τις συντάξεις τους και την αξιοπρέπειά τους.

Εκτός από τις Συνταγματικές εκτροπές και από τη δημοκρατική νομιμότητα, με κάθε μέσον, έφτασε ο υιός Μητσοτάκη να προσβάλλει ακόμη και την Κοινοβουλευτική τάξη με τις τηλεφωνικές υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις πολιτικών αρχηγών, δημοσιογράφων, Υπουργών του(!) και πιο ευαίσθητων θεσμών, όπως του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη! (το θέμα εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη και το ΠΑΣΟΚ πάει στις εκλογές unfair, με επικρεμμάμενη υποψία, αθέμιτα.

Απροσδόκητα, αλλά μοιραία επέπεσε και η τραγωδία του δυστυχήματος των Τεμπών ως επιστέγασμα του «επιτελικού κράτους», να ολοκληρώσει τις «επτά πληγές του Μητσοτάκη».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Επιτακτική ανάγκη να επουλώσουμε τις πληγές και ν’ απαλλαγούμε απ’ αυτές.

Για να επιτευχθεί αυτό, επιβάλλεται ν’ απαλλαγούμε τόσο εμείς όσο και η Ν.Δ. από τον Μητσοτάκη! Τώρα!

Και λοιπόν, πώς;

Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό; Ποιος μπορεί να μας απαλλάξει απ’ αυτόν; Ο Τσίπρας

Εχει κανένας κάποιον ρεαλιστικό καλύτερο τρόπο;

Μα, τον Τσίπρα που αθέτησε το δημοψήφισμα και μας έφερε το τρίτο μνημόνιο;

Που μας έφερε τα capital controls;

Είμαι από εκείνους που τον επέκριναν με τη μεγαλύτερη οργή για την ανατροπή του Δημοψηφίσματος3.

Ο Τσίπρας μπορεί να κατηγορηθεί γιατί υπέκυψε στις πιέσεις που υφίστατο τόσο στο εσωτερικό, από τα πολιτικά κόμματα που τώρα τον κατηγορούν, όσο και στην Ε.Ε.

Ξεχνάτε τον Π.τ.Δ. Προκόπη Παυλόπουλο που κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς και τη δήλωση του ότι «δεν θα επέτρεπε» να φύγουμε από την Ε.Ε. ή την ΟΝΕ; Ξεχνάτε ακόμη και το τεχνητό «ΠΟΤΑΜΙ» που του ’λεγε «υπόγραψε ό,τι σου δώσουν;»

Ο Τσίπρας μπορεί να κατηγορηθεί γιατί δεν είχε την πείρα και κυρίως το σθένος ν’ αντισταθεί.

Τώρα, μ’ αυτήν την εμπειρία και την ωρίμανση, έχω την ελπίδα ότι θα μπορεί να χειριστεί τα πράγματα καλύτερα. Έχω την ελπίδα· όχι τη βεβαιότητα. Ύστερα οι στάσεις των άλλων κομμάτων του λεγόμενου προοδευτικού χώρου, δεν μου αφήνουν τη δυνατότητα εναλλακτικών επιλογών.

Ο Ανδρουλάκης του ΠΑΣΟΚ με την επαμφοτερίζουσα στάση και τον «διμέτωπο» αγώνα του, μου δημιουργεί ανασφάλεια· είναι δυνατόν να συνεργασθεί με κυβέρνηση Μητσοτάκη!

Το ΚΚΕ έχει επιλέξει την καθαρότητα της απομόνωσης και τους «αγώνες». Όταν στηρίζεις ή δίνεις ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση θέτεις και όρους. Με τους όρους μπορείς να πετύχεις πολύ περισσότερα.

Τα ίδια ισχύουν και για τ’ άλλα μικρότερα κόμματα. Για όλα τούτα, το δίλημμα παραμένει: Τσίπρας ή Μητσοτάκης.

Μπροστά στον κίνδυνο επανεκλογής του γόνου Μητσοτάκη, με όποιες επιφυλάξεις,

επιλέγω Τσίπρα.

________________

1. www.ebdomi.com, «Αρχείο φύλλων») «γιατί να ψηφίσω…» φ. 1268/4/2/23 & 1270/18/2/23.

2. «Σύνδρομο Στοκχόλμης»: ψυχολογικό φαινόμενο συμπάθειας προς τους απαγωγείς και καταπιεστές τους. Κάτι σαν μαζοχισμός. Το FBI, στα δεδομένα του, δείχνει ένα 8% περίπου των θυμάτων να παρουσιάζει τις σχετικές ενδείξεις του συνδρόμου.

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 468 guests και κανένα μέλος