γράφει ο: Κώστας Βενετσάνος

Η όξυνση των αντιπαραθέσεων, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας έναντι της Κυβέρνησης, άνοιξε την πύλη της προεκλογικής περιόδου των κρίσιμων προσεχών εθνικών εκλογών.

Μετά ταύτα, ως ενσυνείδητοι πολίτες, απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και ψυχοτροπίες φανατικών και απερίσκεπτων οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων*, θα περισκεφθούμε επιμελώς, προκειμένου να λάβουμε τις ορθές αποφάσεις επιλογής κόμματος και προσώπων, προς χάριν του κοινωνικού συνόλου και επομένως για εμάς τους ίδιους, αφού αποτελούμε αναπόσπαστα συνθετικά στοιχεία αυτού. Έτσι;

Υποθέτω ότι συμφωνούμε.

Δυστυχώς δεν έχουμε να κάνουμε επιλογές μεταξύ αρίστων, ανιδιοτελών και αμέμπτων υποκειμένων, κομμάτων και πολιτικών προσώπων. Η σκληρή διατύπωση δεν είναι υποκειμενική και αυθαίρετη διαπίστωση. Είναι θλιβερό, «κατ’ ιδίαν» έστω, συμπέρασμα της τρανταχτής πλειονότητας της κοινωνίας μας, διατυπωμένης και δημοσκοπικά, αλλά και στην μονο-ατομική συζήτηση που κάνει ο εαυτός μας, με τη συνείδησή μας, ψιθυριστά. Τις μομφές κατά των κομμάτων τις έδωσαν τα ίδια τα κόμματα – των αντιπάλων, βεβαίως – αλλά κυρίως τα ίδια τα γεγονότα, για τους διαθέτοντας επαρκή μνήμη και αντικειμενική κατά το δυνατόν κρίση!

Να δημοσιοποιήσουμε, λοιπόν, τη δική μας μνήμη – για να διεγείρουμε τη μνήμη των 5.500 οικογενειακών ομάδων – παραληπτών της «7ης» και των πολλών μυρίων** που μας επισκέπτονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα μας. Και την κρίση μας ασφαλώς, την οποίαν ελπίζουμε να την κρίνετε αυστηρώς και να την βρείτε παραπλήσια με τη δική σας.

Πάμε, λοιπόν:

Γιατί να ψηφίσω Ν.Δ. του Μητσοτάκη;

Ο Κυρ. Μητσοτάκης εκτός της κληρονομικής διαδοχής και λοιπών βεβαρημένων παραδοχών και αντιλήψεων, βαρύνεται από συγκεντρωτισμό, αυταρχισμό, επανειλημμένη εκτροπή από τη συνταγματική νομιμότητα και τις κατακτημένες με θυσίες και αγώνες δημοκρατική λειτουργία, με τις επίκαιρες ήδη από 6μήνου, παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων, υπουργών του και πιο ευαίσθητων θεσμών, όπως του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Εκείνο όμως που μας ενδιαφέρει περισσότερο, για τις κρίσεις και τις επιλογές μας, δεν είναι οι χαρακτηρολογικές διαπιστώσεις, αλλά οι εξ αυτών παραγόμενες συνέπειες.

Ο Μητσοτάκης – όπως και το πλείστον των νεοελλήνων, ασχέτως ιδεολογικο-κομματικής τοποθετήσεως – είναι αυταρχικός χαρακτήρας. Αυτό σημαίνει ότι συμπεριφέρεται υποτακτικώς προς τους ισχυρότερους αυτού και δεσποτικώς προς τους «κατώτερους» ιεραρχικά, στην πυραμίδα της κοινωνικής διαστρωμάτωσης.

Με πρόθυμη πειθήνια προς τους Αμερικανούς και τους ηγεμονεύοντες την ΕΕ Γερμανούς· (συχνά δε και «βασιλικότερος των βασιλέων»).

Και απ’ την άλλη «με μαστίγιο και καρότο» προς τους «υποτελείς».

Η Ν.Δ. επί Προεδρίας και Πρωθυπουργίας Μητσοτάκη κατάφερε να κάνει εχθρούς, μακραίωνους φίλους και εξ αγχιστείας «συγγενείς» λαούς – τους Ρώσους και τον αραβικό κόσμο – χάρη των Αγγλοσαξώνων, των Γότθων κ.ά. αποικιοκρατών, κονκισταδόρων – κατακτητών και, επί το επικαιρότερον, μεγάλων κεφαλαιοκρατών.

Επί της διακυβερνήσεώς του επέπεσαν «οι πληγές του Φαραώ» Πανεπιδημίες, αποκαΐδια εκτεταμένων δασικών εκτάσεων, πτωχοποιήσεις, κατασχέσεις, αποεθνικοποιήσεις βασικών κοινωνικών αγαθών, με κύριες και κυρίαρχες, την ενέργεια και το νερό, - τις συνέπειες των οποίων αισθανόμαστε όλοι «στο πετσί μας» στο σπίτι μας και στις επιχειρήσεις μας. 

Τα «μέτρα» κατά της Ρωσίας, που απεδείχθησαν ότι έπληξαν την Ευρώπη, τα σπίτια μας, τις οικογένειές μας, με τις ακρίβειες όλων των βασικών και αναγκαίων αγαθών κ.λπ. κ.λπ.

Η οικονομική κρίση και ο πληθωρισμός δεν είναι εισαγόμενα δεινά· είναι αντεπίστροφα ΕΞΑΓΟΜΕΝΑ.

Κι από πάνω, θέλει «αυτοδυναμία» - μοναρχία, ενώ σε περιόδους κρίσης επιδιώκεται εξ ανάγκης, η μεγαλύτερη δυνατόν συναίνεση και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων ακόμα και διακυβέρνηση «εθνικής ενότητας» (π.χ. Τσόρτσιλ, Κων/νος Καραμανλής κ.ά.).

Δεν αναφέρομαι και δεν καταφέρομαι μόνον κατά της Ν.Δ. γι’ αυτό και σταματώ σ’ αυτά.

Γιατί λοιπόν να ψηφίσω τη Ν.Δ. του Μητσοτάκη;

Πάμε παραπέρα:

Γιατί να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ;

Φέρελπις διάδοχος κατάσταση είναι ο Αλέξης Τσίπρας, με επιδίωξη να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας.

[Εκ προοιμίου να θυμίσω ότι στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, απ’ αυτήν εδώ τη στήλη είχα υποστηρίξει ανοιχτά τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του. «Μ’ έναν νόμο κι ένα άρθρο....», γνωρίζοντας ότι δεν ήταν τόσο απλό.

Είχα υποστηρίξει, ως προμηθέας, ακόμη και τη συνεργασία του με τους ΑΝ.ΕΛ., αφού το ΠΑΣΟΚ είχε ψηφίσει τα μνημόνια και είχε συγκυβερνήσει με τη Ν.Δ. ενώ το ΚΚΕ παρέμενε αταλάντευτο στην αυτοαπομόνωσή του].

Αλλά η απειρία του και η έλλειψη τόλμης και οι γνωστές αφόρητες πιέσεις, εσωτερικές και εξωτερικές, οδήγησαν τον Τσίπρα στον ευρωπαϊκό ενδοτισμό και στην ανατροπή του Δημοψηφίσματος του Ιουλίου 2015, που αυτός είχε προκαλέσει. Ενός δημοψηφίσματος που η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, με το εκπληκτικό 62% είπε «ΟΧΙ στην υποτέλεια!» Αυτό πώς το εξήγησε; Με τη δικαιολογία, ότι «είχαμε αυταπάτες»;

Οταν έχεις αυταπάτες δεν διεκδικείς την ηγεσία ενός λαού· ενός Έθνους με ένδοξη ιστορία, για να προσθέσεις και συ μια μαύρη σελίδα. Αυτό δεν λέγεται «αυταπάτη». Είναι ασύγγνωστη απάτη. Και το είχα στηλιτεύσει τότε ευθαρσώς. (www.ebdomi.com-arxeio fyllon-ar.f.897/29/08/2015)

Γιατί λοιπόν να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ;

Η μόνη αιτιολογία που επιδέχεται λογικοφάνεια είναι, «για να απαλλαγώ από τη δυναστεία και τον δυνάστη “κοριό”» Μητσοτάκη.

Στην κρίση σας!

 

Πάμε παρακάτω.

Μήπως να ξαναγυρίσω στο ΠΑΣΟΚ; Γιατί;

Διότι... «ξεχνώ εύκολα», είμαι φρέσκος, ψηφίζω δηλαδή για πρώτη φορά, ήμουνα μικρός την προηγούμενη δεκαετία ή έχω υποχρέωση βρε αδερφέ!

Να ψηφίσουμε μήπως ΠΑΣΟΚ για να έχουμε μιαν ΑΛΛΑΓΗ; Πάλι; Τουλάχιστον τότε είχε έναν ηγέτη κλάσεως. Τον αείμνηστο Ανδρέα! Όχι πως ήταν αλάνθαστος. Ήταν όμως ηγέτης σεβαστός και στην Ευρώπη και στην Αμερική και στον λεγόμενο «τρίτο κόσμο». Απ’ όταν έφυγε ο Ανδρέας και μετά, από το ΠΑΣΟΚ (Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα) έμεινε μόνο η ταμπέλα (παραλλαγμένη κι αυτή μερικές φορές).

Να θυμηθούμε τον Σημίτη που κατέστρεψε οικονομικά πολλές οικογένειες και επιχειρήσεις με το Χρηματιστήριο;

– Να θυμηθούμε τα σκάνδαλα με τον Τσοχατζόπουλο κ.ά.

– Ή να θυμηθούμε την ντροπιαστική ήττα των Ιμίων, που θυσιάσαμε στην κυριολεξία τρεις αεροπόρους μας, – τη μαύρη επέτειο των οποίων τιμήσαμε προχθές – και ευχαρίστησε κι από πάνω, τους Αμερικάνους ο Σημίτης από του βήματος της Βουλής, ντροπιάζοντας για μαι ακόμη φορά την ιστορία μας.

– Μήπως επειδή μας έβαλε στην ΟΝΕ; Βαθύτερα δηλαδή στην ηγέτιδα σιδερένια «αγκαλιά» της Γερμανίας, για να μας καταστρέψει ξανά οικονομικά, δέκα χρόνια μετά, κουνώντας το δάχτυλο στον θλιβερό πρωθυπουργό του 2010-2012.

– Μήπως για τη σκανδαλώδη διακυβέρνηση και την αλαζονεία της εξουσίας τους, που περιφρονούσαν ακόμη και αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων χάριν των ημετέρων; Έχουμε προσωπική γνώση επί του θέματος.

– Μήπως, μήπως επειδή ο άλλος γόνος, της άλλης «δυναστείας», του «λεφτά υπάρχουν», μας έδεσε χειροπόδαρα με τα «μνημόνια» που δεν ξεμπλέκουμε – μέχρι το 2060 και βλέπουμε;...

Αλήθεια όσοι καλοπροαίρετα νοσταλγούν το ΠΑΣΟΚ, μήπως θυμούνται γιατί το πανίσχυρο ΠΑΣΟΚ toy 48% κατρακύλησε στο 8,5% του 2019; Τί άλλαξε εκτός από την ηγεσία;

Ούτε οι θριαμβολογίες για την υποτέλεια στις ΗΠΑ, το ΔΝΤ και την Ε.Ε. της Γερμανίας, άλλαξαν.

Όσο για τον νέο, δημοκρατικά εκλεγμένο ηγέτη, έχω γράψει επανειλημμένα, κρίνοντας τόν υπαίτιο και υπόλογο πρωθυπουργό για τις τηλεφωνικές υποκλοπές παρακολούθησής του: «Πώς να ψηφίσω τον “ύποπτο” Ανδρουλάκη»; [...] πρέπει να μάθουμε, όλος ο λαός γιατί επαρακολουθείτο, και ποιο ήταν το αποτέλεσμα». [...] «...η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις, υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου» (Κώστας Καραμανλής). Κι ακόμα, «...πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις, χωρίς να δίνουμε την εντύπωση ότι το απόρρητο είναι μια βολική δικαιολογία (Αντ. Σαμαράς) [7η, 10.12.22 και παλαιότερα].

Επιπροσθέτως ο ίδιος ο Ανδρουλάκης κρατά μιαν επαμφοτερίζουσα στάση. Δεν ξεκαθαρίζει τη θέση του. Δεν του δίνω εν λευκώ την ψήφο μου, για να κάνει μια νέα συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. με Πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη. Τελεία και παύλα. – 

Για το ΚΚΕ και τα άλλα μικρότερα κόμματα, διαβάστε εδώ:

https://www.ebdomi.com/arthra-apopseis/arthra-kosta-venetsanou/16901-giati-na-psifiso-kke-h-mikrotera-kommata-entos-ki-ektos-voulhs.html

 


* Δεν αναφέρομαι, βεβαίως, στους ισορροπημένους φιλάθλους που επικροτούν μιαν ωραία και επιτυχή προσπάθεια της αντίπαλης ομάδας.
** Μύριοι = 10.000
 

 



Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 394 guests και κανένα μέλος