Καταστρατηγούνται ξανά οι Συνθήκες

γράφει ο Κώστας Βενετσάνος

Pacta sunt servanda(Oι Συμφωνίες πρέπει να τηρούνται)

«Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρών σοφών», αλλά μωρών, αρπακτικών και εγκληματιών!

«Ειδικό ταμείο 100 δις ευρώ για τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας» ανακοίνωσε ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς μιαν εβδομάδα αμέσως μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας, στην Ουκρανία, πέρυσι στις 24 Φεβρουαρίου.

Όλη σχεδόν η Δύση (ΗΠΑ και ΝΑΤΟ) στράφηκε κατά της Ρωσίας και η Γερμανία άδραξε την ευκαιρία να παραβιάσει τις Συμφωνίες που είχαν συναφθεί μετά τη λήξη του Β΄παγκόσμιου Πολέμου, που είχε η ίδια προκαλέσει και ηττηθεί.

Ο Γερμανός Στρατηγός που υπέγραψε την «άνευ όρων» παράδοση της Γερμανίας, δήλωσε: «Ο γερμανικός λαός επαφίεται στην γενναιοψυχία των νικητών».

Η «γενναιοψυχία» των νικητών ήταν τέτοια ώστε σε λίγα χρόνια η Γερμανία όχι μόνον ν’ αναλάβει – Ανθρώπινο και συμφέρον χάριν της ειρήνης, του ανθρωπισμού και του πολιτισμού – αλλά ν’ ανασυγκροτηθεί, ν’ αναπτυχθεί και να εξελιχθεί σε ηγέτιδα οικονομική δύναμη κι όχι μόνον.

H δύναμή της έφτασε σε τέτοιο σημείο ώστε κάποιοι εκ των «γενναιόδωρων» νικητών να δουλεύουν εργάτες στα εργοστάσιά της, όπως τότε με τον Χίτλερ, μόνο που τώρα πήγαιναν με τη θέλησή τους, και να κουνάει και το δάχτυλό της απειλητικά, στον Έλληνα Πρωθυπουργό η Μέρκελ, και άλλον Έλληνα Πρωθυπουργό να τον αποκαλεί «βλάκα», ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε.

Απαράδεκτη, ακόμη και τυπικά, συμπεριφορά προς Πρωθυπουργό άλλης χώρας.

Αλλά στη Γερμανία, μετά την άνευ όρων παράδοσή της, της επιβλήθηκαν όροι με την Συμφωνία των τριών μεγάλων δυνάμεων, ΗΠΑ – Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ και ΕΣΣΔ της Συνδιάσκεψης του Πότσνταμ – της 17ης Ιουλίου - 2 Αυγούστου 1945 – Μεταξύ άλλων, όσον αφορά τον εξοπλισμό της Γερμανίας, συμφωνήθηκαν τα εξής.

Απόσπασμα της Συμφωνίας του Πότσνταμ:

«Προκειμένου να εξαλειφθεί το πολεμικό δυναμικό της Γερμανίας, απαγορεύεται η παραγωγή όπλων, πυρομαχικών, όλων των τύπων αεροσκαφών και πλοίων.

(Υπ’ όψιν πως παρόμοια είχαν τεθεί και με τις Συνθήκες των Βερσαλιών και του Λοκάρνο, μετά την ήττα της στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο).

Οι όροι αυτοί τροποποιήθηκαν αλλά ΔΕΝ καταργήθηκαν, όμως περιορίστηκαν μόνο στα πυρηνικά όπλα, με τη Συνθήκη 2+4 της 12ης/9/1990, με την επανένωση της Γερμανίας.

(Την υπέγραψαν η Δυτική και Ανατολική Γερμανία αφενός, η Γαλλία, η Μ. Βρετανία, η Ένωση Σοσιαλιστικών Σοβιετικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αφετέρου.

Το «δις εξαμαρτείν» βρίσκεται ακριβώς εδώ: Επαναλήφθηκαν τα λάθη που είχαν διαπραχθεί προ του Β΄Παγκοσμίου πολέμου.

Να έχουμε κατά νου πως «Η ιστορία διδάσκει». Γι’ αυτό ανατρέχουμε στην Ιστορία του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο πόλεμος αυτός των 60 εκατομμυρίων θυμάτων, ιδιαίτερα βαρύς για την Ελλάδα που πλήρωσε τον ηρωισμό της με την απώλεια του 10% του πληθυσμού της και με τεράστιες καταστροφές στην οικονομία της, ήταν ένας «αναίτιος πόλεμος» όπως τον αποκάλεσε ο Τσώρτσιλ, αλλά δεν ήταν καθόλου «αναίτιος» όπως τον αποδεικνύουν τα γεγονότα και ο ίδιος με τα λεγόμενά του:

«Θυμόμαστε την επιφυλακτικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, την εκστρατεία του MacDonald (Πρωθυπουργού της Βρετανίας 1929-35) για τον αφοπλισμό της Γαλλίας (...) τις ταπεινώσεις που είχαμε υποστεί από τις διάφορες γερμανικές παραβιάσεις των όρων που σχετίζονταν με τον αφοπλισμό της (μετά την ήττα της στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο), την υποταγή μας – λέει ο Τσώρτσιλ – στη γερμανική εισβολή στην Ρηνανία, στη συναίνεσή μας στην προσάρτηση της Αυστρίας, το Σύμφωνο του Μονάχου και την αποδοχή της γερμανικής κατοχής της Πράγας (κι όχι μόνο αυτά, λέω εγώ ο μηδαμινός), όταν θυμόμαστε όλα αυτά, λέει ο Τσώρτσιλ, κανείς, που την περίοδο εκείνη κατείχε δημόσια αξιώματα δεν είχε δικαίωμα να κατηγορεί το Βέλγιο (που προσπάθησε να μείνει ουδέτερο). Σε μια περίοδο επαμφοτερισμού και κατευνασμού... (και στρουθοκα-

μηλισμού, λέω εγώ, αυταπάτης, ιδεοληψιών, αντικομουνισμού και αντι ρωσικού ρατσισμού, ιδιοτέλειας και φιλοτομαρισμού – να το πούμε πιο καθαρά).

Έξι χρόνια χρειάστηκαν τότε – 1933, που ανέβηκε στην εξουσία ο Χίτλερ, νόμιμα, και την «καβάλησε» φυσικά παράνομα –, για να επανεξοπλιστεί η Γερμανία, να θεριέψει και να αιματοκυλήσει για δεύτερη φορά τον κόσμο.

Τώρα, πιο μεθοδικά και πιο προσεκτικά χρειάστηκαν 45 χρόνια για ν’ αποδεσμευθεί κι άλλα 30 για να επανεξοπλιστεί. Της φτάνουν 4-5 χρόνια για να θεριέψει. Αφού ενισχύθηκε οικονομικά, απαλλαγμένη λόγω των δεσμεύσεων, από στρατιωτικές δαπάνες, τώρα πλέον μπορεί και «με του βούλα» της Συνθήκης 2+4 και το πρόσχημα της Ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία ν’ αναπτύξει την πολεμική της βιομηχανία και εφευρετικότητα, αποκομίζοντας και οικονομικά οφέλη και κύρος και δύναμη.

Δεν εκφράζω αντιγερμανικά αισθήματα. Ο γερμανικός λαός είναι δημιουργικός λαός, εργατικός, ευφυής. Έχει κι ένα ακόμη προσόν. Είναι πειθαρχημένος λαός. Αυτό το προσόν του όμως, μετατρέπεται σε μειονέκτημα, όταν πειθαρχεί σε κακόβουλες και καταστροφικές ηγεσίες. Παραμυθιάζεται εύκολα και αφυπνίζεται η μεγαλομανία του Τεύτονα. Γι’ αυτό ανησυχώ.

«Στόχος μας, λέει, σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ, είναι ν’ αποκτήσουμε, εντός της δεκαετίας, έναν από τους πιο ισχυρούς και καλύτερα εξοπλισμένους στρατούς στην Ευρώπη»!

Γιατί; Διερωτώμαι και συνεχίζει: «Έναν στρατό που θα ανταποκρίνεται στη θέση της Γερμανίας και στην ευθύνη που αναλαμβάνουμε για την Ευρώπη»1. Ποιος, από τους λαούς της Ευρώπης, τους το ζήτησε;

Το ΝΑΤΟ (ΗΠΑ) προφανώς, δηλαδή το οικονομικό - στρατιωτικό λόμπι, για την εκπλήρωση των αυτοκρατορικών τους επιδιώξεων, με κύριο πρώτο στόχο τη Ρωσία. Έπεται η Κίνα...

Παίζουν «εν ού παικτοίς».

Ποια χώρα, διαθέτουσα διηπειρωτικούς πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, αν κινδυνέψει, δεν θα χρησιμοποιήσει τα έσχατα όπλα της;

Η ευθύνη για το μέλλον της ανθρωπότητας βαρύνει τις κυβερνήσεις όλων των Κρατών και ιδιαίτερα των μεγάλων δυνάμεων, αλλά και των λαών που τις νομιμοποιούν και τους ενδύουν με τον μανδύα της δημοκρατίας.

Πίσω από δήθεν καλές επιδιώξεις κρύβονται συνήθως απώτεροι αισχροί και καταστρεπτικοί σκοποί.

Τώρα, άλλοι προμηθεύουν τα όπλα και άλλοι γίνονται ...ήρωες. Δηλαδή θύματα.

―――――――

1. Κρίστιαν Λίντνερ, αρχηγός του κόμματος των φιλελευθέρων (FDP) πηγή: naftemporiki.gr (28.2.22).

 

 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 73 guests και κανένα μέλος