Εάν δεχθούμε καλόπιστα, αλλά αν δεχθούμε κακόπιστα...

Kονταροχτυπήματα, αντιπαραθέσεις, «μπηχτές», «αποκαλύψεις» μεταξύ των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν τον τόπο εδώ και μισόν αιώνα σχεδόν, τα δύο εκ των τριών του «βάθρου» της εξουσίας – ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέας Δημοκρατίας – και επτά μόλις ετών, του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσπάθεια παθιασμένη και υποκριτική ν’ αποδείξουν, το καθένα έναντι των άλλων πως υπερέχει κατά το ήθος και την αξία, υποκρύπτοντας (αν)αιδημόνως τις δικές του «πομπές» (ατιμωτικές πράξεις): Σκάνδαλα – κυρίως οικονομικά – υποκλοπές κ.λπ.

Αντιπαρέρχομαι, προς ώρας, προδοτικές για το έθνος και την κοινωνία επιλογές, είτε σκοπίμως, είτε λόγω ιδεολογίας και ιδεοληψίων, είτε λόγω πιέσεων, σκοπιμοτήτων ή και εκβιασμών. Μένω στα σκάνδαλα και τις υποκλοπές.

Αν θελήσει κάποιος να παραμείνει καλόπιστος, ανεξάρτητος, ανεπηρέαστος, αντικειμενικός και δίκαιος κριτής των λεκτικών διαξιφισμών ή και μονολόγων, τότε θα πρέπει να δεχθεί εκ προοιμίου ότι ΟΛΟΙ λένε την αλήθεια, ή κακόπιστα, πως ΟΛΟΙ λένε ψέματα.

Εάν δεχθούμε καλόπιστα, αλλά και εξ αντικειμένου – αν ανατρέξουμε στην πρόσφατη πολιτική ιστορία – πως όλοι λένε αλήθεια στις αλληλοεκτοξευόμενες κατηγορίες, τότε και τα τρία αυτά κόμματα και τα κομματικά τους στελέχη είναι ένοχοι για ό,τι κατηγορούνται, είτε ως συνένοχοι για την ανοχή τους, ή ακόμη χειρότερο για την υπόθαλψη των καταγγελλομένων.

Οπότε ως ευσυνείδητος και υπεύθυνος πολίτης, δεν μου επιτρέπεται να τα ψηφίσω, ασχέτως προς την ιδεολογική ταύτιση ή συγκλινουσών απόψεων. Εκτός και υπεισέρχονται άλλοι παράγοντες π.χ. ιδιοτέλειας, προσωπικής συμπάθειας ή υποχρεώσεων, ή προσδοκίας, ή έχω πληγεί από το σύνδρομο της αγέλης (του οπαδισμού).

Εάν πάλι δεχθούμε, κακόπιστα αυτή τη φορά, πως όλοι λένε ψέματα, είτε εξ αμνησίας, είτε πονηρά, είτε διότι «έκαστος των ανθρώπων δύο πήρας* φέρει, την μίαν έμπροσθεν, την δε όπισθεν· γέμει δε κακών εκατέρα· αλλ’ η μεν έμπροσθεν των άλλων τα κακά, η δε όπισθεν τα δικά του έκαστος». Γι’ αυτό βλέπει τα κακά των άλλων και όχι τα δικά του, λέει ο Αίσωπος σε κάποιο μύθο του και ο Ιησούς επαναλαμβάνει στα ευαγγέλια, τότε επειδή είμαι υπεύθυνος και ενσυνείδητος πολίτης, οφείλω να τους απορρίψω άπαντες ως ψεύτες.

Μήπως όσα γράφω, οδηγούμενος από τους νόμους της λογικής, δεν ευσταθούν;

Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει, παρακαλώ τα υποκείμενα στους λόγους μου πρόσωπα να με διαφωτίσουν.

Ας με διακτινίσουν στις ΕΥΡΩφόρους λεωφόρους της δικής τους λογικής· θα είμαι ευγνώμων.

Εκτός πάλι... Εκτός και είναι θέμα... ισοζυγίου:

– Ποιος έκανε τα πιο πολλά σκάνδαλα.

– Ποιος έκανε τα πιο μεγάλα.

– Με τι συχνότητα

– Με πόσο πλήθος εμπλεκομένων

Περισσότερο οικονομικά ή αντιδημοκρατικά...

Ναι· στην εγκληματολογία μετράει και το ...ισοζύγιο και η πρόθεση κι άλλα στοιχεία.

Εκ περιτροπής ή εκ περιστάσεως. Καθ’ υποτροπή, εν ψυχρώ, καθ’ έξιν; Και τέτοια.

Οπότε αν είναι θέμα ισοζυγίου, επιλέγεις το μη χείρον. Το ολιγότερο κακό κατά την κρίση σου.

«Το ολιγότερο κακό» στην πολιτική επιλογή του πολίτη, είναι το μεγαλύτερο κακό για τον τόπο και την κοινωνία. Στην πολιτική επιλογή του πολίτη – του ενσυνείδητου και υπεύθυνου – η επιλογή ιδεολογίας, κόμματος – φορέα και προσώπων δεν τίθενται με διλληματικό τρόπο, «το μη χειρότερο»· η διερεύνηση και η επιλογή είναι για το βέλτιστο· για το καλύτερο για την πατρίδα και την κοινωνία μας! Όχι για την πάρτι μας.

Μήπως όμως μπορούν ν’ αμφισβητηθούν αυτά που ισχυρίζομαι για τους ασθενή μνήμην έχοντας;

Μήπως δηλαδή το θέμα των παρακολουθήσεων από την Ε.Υ.Π. – των «νομίμων επισυνδέσεων» - είναι μόνον υπόθεση του Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη και λοιπών, άντε και ΣΥΡΙΖΑ, που παρακολουθούσαν το ΚΚΕ;

Αναμνήσεις...!

Να θυμηθούμε λοιπόν κάποιες τρανταχτές παρακολουθήσεις επί ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.:

  • Επί ΠΑΣΟΚ: Θεοφ. Τόμπρας, Διοικητής ΟΤΕ, απόστρατος Συνταγματάρχης διαβιβάσεων. Διαπιστώθηκαν τηλεφωνικές υποκλοπές, Κων. Μητσοτάκη κά.
  • Επί κυβερνήσεως Ν.Δ., Πρωθυπουργίας Κων/νου Μητσοτάκη: Χρ. Μαυρίκης κατ’ εντολή Στρατηγού Ν. Γρυλλάκη, συνεργάτη του Κ. Μητσοτάκη, τηλεφωνικές υποκλοπές Ανδρέα Παπανδρέου, Μιλτ. Έβερτ κ.ά.
  • Το 1994, με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, η προανακριτική Επιτροπή παραπέμπει για τις παρακολουθήσεις τον Μητσοτάκη και τη Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά ο Παπανδρέου «τους της χαρίζει».
  • Επί Ν.Δ. πάλι, με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, το 2005, διαπιστώθηκε ότι η Vodafone είχε στήσει εκτεταμένο δίκτυο τηλεφωνικών υποκλοπών. Παρακολουθούνταν δεκάδες πολιτικά πρόσωπα μεταξύ των οποίων, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, Υπουργοί κ.λπ. (οι έρευνες αναδείκνυαν πιθανή εμπλοκή των ΗΠΑ) με τραγική κατάληξη την «αυτοκτονική» εκτέλεση, πιθανότατα, του υπαλλήλου της εταιρείας Κ. Τσαλικίδη.

«Οι πολίτες δικαιούνται να μάθουν την αλήθεια», είχε δηλώσει ο Πρωθυπουργός, τότε, Κώστας Καραμανλής. Και υποχρεούνται να θυμούνται, λέω εγώ.

Αυτά είναι τα «χοντρά» που μου φάγανε δύο ημέρες μελέτης για να τα ξαναθυμηθώ...

Μήπως προχθές ακόμη, από τις Βρυξέλλες ο αρχηγός της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης δεν κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως έδειξε «και πανικό και μικρότητα» θέλοντας «να φορτώσει ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ. (αναφέροντας το θέμα Καταρgate – τραυματίζει το κύρος της Ευρώπης, της πολιτικής και της Δημοκρατίας», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο θέμα του ερευνώμενου παχυλού χρηματισμού μέλους ή μελών του Ευρωκοινοβουλίου και αξιωματούχων (Καϊλή κ.λπ.). Τώρα, ποιο «κύρος» της Ε.Ε., ποιας εταιρόφωτης και εταιροκατευθυνόμενης «πολιτικής» και ποιας «δημοκρατίας» είναι άλλο θέμα, για άλλη φορά.

Η υπόθεση «Καϊλή» και παρόμοιες, δεν είναι υπόθεση προσωπική ή ενός κόμματος ή ενός μέλους αυτής της Ένωσης. Είναι υπόθεση του διεθνούς συστήματος και κυρίως της «κλίμακας αξιών» που έχει αναδείξει ο σύγχρονος ιμπεριαλιστικός κεφαλαιοκρατισμός – αποκαλούμενος και «παγκοσμιοποιημένος νεοφιλελευθερισμός», χάριν ευφημισμού.

Δεν άφησε, βέβαια το ΠΑΣΟΚ, την ευκαιρία αναπάντητη: «Σε ηθικά θέματα είμαστε άτεγκτοι και δεν στήνουμε μηχανισμούς συγκάλυψης. Μακάρι να μπορούσε να ισχυριστεί το ίδιο και ο Πρωθυπουργός των Πάτσηδων, των ανιψιών και των κολλητών, των απευθείας αναθέσεων, της αγαστής υπόγειας συνεργασίας με τα ακροδεξιά σταγονίδια., των παρακολουθήσεων και της τελειοποίησης όλων των νοσηρών πρακτικών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Όπα, να και ο «διμέτωπος» του Ανδρουλάκη!

Τον είχε προλάβει όμως ο προπέτης πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες: «Άκουγα τον κ. Ανδρουλάκη να λέει με απόλυτη σαφήνεια ότι θέλει να στείλει τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση για να οικοδομηθεί η προοδευτική διακυβέρνηση. Νομίζω ότι το είπε πολύ καθαρά. Ο άνθρωπος θέλει να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Για να είμαστε ξεκάθαροι εδώ και να το γνωρίζουν αυτό και οι πολίτες οι οποίοι ενδεχομένως θα εμπιστευθούν το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές».

Α, εδώ θα συμφωνήσω με τον Μητσοτάκη. Ο λαός δικαιούται να γνωρίζει εκ των προτέρων τις μελλοντικές κινήσεις του κόμματος που επιλέγει να ψηφίσει. Και νομίζω ότι ο Ανδρουλάκης έχει να κερδίσει από μια τέτοια ειλικρίνεια.

Επί του συγκεκριμένου, θα επανέλθω.

Μέχρι τότε ας αναλογιστούμε πόσο δίκιο έχουν στις αλληλοκαταγγελίες τους οι...μονομάχοι!

――――――

* πήρα = σάκος (δύο πήρας = δισάκι)

1. efsyn.gr: 14.12.22

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 60 guests και κανένα μέλος