Απεξάρτηση των επιλογών μας λόγω της παράλογης, αισχρής ακρίβειας

του Κώστα Βενετσάνου

«Δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι ΗΠΑ έχουν εξίσου ισχυρά κίνητρα για την ταχεία περάτωση του πολέμου στην Ουκρανία, αφού εκ των πραγμάτων δεν υφίστανται τις οδυνηρές του συνέπειες»1      Κ. Καραμανλής

Διπλωματική διατύπωση του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για τα συμφέροντα που έχουν οι Αμερικανοί ιθύνοντες, για τη συνέχιση και διαιώνιση κατά το δυνατόν του πολέμου στην Ουκρανία, κι ας «παίζουν ν ο παικτος», με κίνδυνο να ξεφύγουν τα πράγματα από τον έλεγχο και να ξεσπάσει ένας πυρηνικός όλεθρος για την ανθρωπότητα, από τον οποίο ουδείς θα ξεφύγει.

Αυτά τα είπε ο πρώην πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κι ακόμα πιο ξεκάθαρα τα είπε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης την επαύριο της Ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία, όπου άδραξε την ευκαιρία ν’ αναφερθεί στην υποκρισία της Ε.Ε. που ανέχεται κράτος – μέλος της, η Κύπρος, να τελεί υπό κατοχή το 40% του εδάφους της, από τη «σύμμαχο» στο ΝΑΤΟ και υπό ένταξη(!) οθωμανική Τουρκία. Και να τονίσει με θάρρος και ξεκάθαρα ότι οι Αμερικανοί «δεν συγχώρεσαν τον Καραμανλή, για τον αγωγό (πετρελαίου) Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, γιατί τόλμησε να κάνει συμφωνία με τη Ρωσία για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδος...»2.

Βέβαια, ο γόνος Κυρ. Μητσοτάκης που σπούδασε στο Harvard έμαθε πως «πολιτική» σημαίνει τις διαδικασίες εκείνες με τις οποίες εκδηλώνεται ή ρυθμίζεται ο ανταγωνισμός, η σύγκρουση (confict) από τη μια του κοινού αγαθού κι από την άλλη των συμφερόντων των ομάδων. Διαδικασίες που συνεπάγονται πάντοτε τη χρήση ή τη διεκδίκηση της εξουσίας.

Υπάρχουν όμως στο Χάρβαρντ και πιο «ρεαλιστικές» και σκληρές απόψεις, όπως του καθηγητή Vald Orlando, που ορίζει την πολιτική ως «δραστηριότητα που αποβλέπει στην εξουσία – την ισχύ (power)».

Η πολιτική, λέει, «ασχολείται με τις ανθρώπινες σχέσεις της υπεροχής, της επιβολής, της υπαγωγής, της κατεξουσιάσεις και της υποταγής (submission), μεταξύ κυιβερνώντων και κυβερνωμένων. Αυτό που ενδιαφέρει είναι η πρόσκτηση και διατήρηση της πολιτικής ισχύος»3. Είναι αυτό που καταφανώς ενδιαφέρει τον Κυρ. Μητσοτάκη και το έχει ενστερνιστεί απολύτως.

Ενεργειακή ανεξαρτησία και επάρκεια

Εκείνο όμως που μας ενδιαφέρει στο παρόν, είναι η ενεργειακή ανεξαρτησία, αυτονομία και επάρκεια. Γιατί; Να το πούμε απλά· τόσο απλά που να γίνεται κατανοητό κι από τα παιδιά.

Στη φύση υπάρχουν κάποια υλικά αγαθά, που παρέχονται εν αφθονία, απαραίτητα για κάθε έμβιο οργανισμό. Π.χ. ο αέρας, το νερό (όχι τόσο εν αφθονία, σ’ όλα τα κατοικήσιμα μέρη της γης) και άλλα, επίσης αναγκαία αγαθά που αποκτώνται με την καταβολή κάποιας προσπάθειας – ενέργειας, όπως η τροφή, που προσκτάται στην αναγκαία ποσότητα είτε απλά με περισυλλογή, είτε καταβάλλοντας μεγαλύτερη προσπάθεια – ενέργεια ή και επιδεξιότητα, εμπειρία και γνώση (κυνήγι, ψάρεμα, καλλιέργεια κ.λπ.).

Η ενέργεια στον πρωτόγονο άνθρωπο, όπως και στα άλλα ζωά ενυπάρχει στη σωματική ικανότητα, στη δεξιοσύνη και στην εμπειρία και τη γνώση που προσκάται.

Αν λοιπόν δέσουμε ένα ζώο, του στερούμε τη δυνατότητα αξιοποίησης της ενεργειακής του ικανότητας επιβίωσης.

Στην εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών, μέσα από μια πληθώρα κομβικών εξελίξεων, φθάσαμε στο σημείο να μη μπορούμε να επιβιώσουμε στοιχειωδώς χωρίς την ύπαρξη ή αδυναμίας πρόσκτησης της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία παράγεται κυρίως επί του παρόντος με πετρέλαιο και φυσικό αέριο και λιγότερο με τις λεγόμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά κ.λπ., δηλ. άνεμος, ήλιος και λοιπές φυσικές δυνάμεις).

Απλά: Δεν μπορεί σήμερα ο άνθρωπος στις προηγμένες κοινωνίες, να μαγειρέψει, να φωτιστεί το βράδυ, να αποθηκεύσει τα τρόφιμά του, να κινηθεί, να επικοινωνήσει με το γιατρό του, το ΕΚΑΒ, την Αστυνομία, να εργασθεί, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Εάν του στερήσεις τη δυνατότητα να το προμηθευθεί – λόγω παράλογης και αισχρής ακρίβειας – τον εξομειώνεις με το ζώο που το δένεις, καθιστώντας το αδύνατο να ενεργήσει, να καταβάλλει τη φυσική του ενέργεια για επιβίωση.

Τι το αναγκάζεις λοιπόν; Σε τι το εξωθείς; Ή να πεθάνει ή να σε δαγκώσει και να σε κατασπαράξει. Είναι πιθανές και οι δύο εκδοχές.

Γιατί φθάσαμε ως εδώ στην Ελλάδα

Γιατί με τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στον οποίο καταβάλαμε βαρύτατο φόρο αίματος για την ελευθερία μας, εξαιτίας των ιδιοτελών και ανίκανων πολιτικών μας, καταλήξαμε να μεταπέσουμε στην κατηγορία των υπό επιτροπεία υποτελών. Αρχικά των «σωτήρων» μας Αγγλο-Αμερικανών και στην πορεία των νικημένων – νικητών, Γερμανών.

Η ιστορία δεν είναι μακρινή. Εγώ προσωπικά την έχω ζήσει σ’ όλη της την πορεία, έτσι που μπορώ να τσεκάρω την ακρίβεια και αντικειμενικότητα των γραφομένων. Οι περισσότεροι δυστυχώς την αγνοούν ή την έχουν πληροφορηθεί ακροθιγώς, παραλλαγμένη και διαστρεβλωμένη.

«...Αν υπερισχύσουον οι Γερμανοί, εμείς θα γίνουμε δούλοι τους. Αν υπερισχύσουν οι Άγγλοι, θα γίνουμε δούλοι αυτωνών! – Αν κανένας τους, η Ευρώπη θα καταρρεύσει. Πάντως όμως θα καταρρεύσει» (14 Ιουλίου 1940)4.

Η σκληρή αυτή αλήθεια δεν διατυπώθηκε από κάποιον αντιευρωπαϊστή, από κάποιον ...κομμουνιστή, ρωσόφιλο ή αναρχικό. Ειπώθηκε από έναν δικτάτορα, αλλά αναμφισβήτητα Έλληνα ηγέτη· τον Ι. Μεταξά.

Γίναμε υποτελείς των ΗΠΑ, των δυτικο-Ευρωπαίων, των Γερμανών. Οι «ηγέτες» μας εκόντες – άκοντες ήσαν και είναι πιόνια αυτών, με τις όποιες αναποτελεσματικές και αμεληταίες εξαιρέσεις.

Δεν εξορύξαμε τα πετρέλαια και το φυσικό μας αέριο από τη δεκαετία του ’50 ακόμη, ενώ ήταν γνωστή η ύπαρξή τους. Οι προσπάθειες εξηλεκτρισμού και μερικής εκβιομηχάνισης της χώρας καθώς και της επιτευχθείσας εν πολλοίς τροφικής επάρκειας, εξανεμίστηκαν σταδιακά με την είσοδό μας στην ΕΟΚ (Ε.Ε.), και ιδιαίτερα από τη δεκαετία του ’90, με αποκορύφωνα την τελευταία δεκαετία των μνημονίων όπου ξεπουλήθηκαν και εξεπουλιούνται όλες οι πλουτοπαραγωγικές μας πηγές με πιο πρόσφατες τη ΔΕΗ, όπου «τα καλά αποτελέσματα» θα τα ’βλεπαν σύντομα οι καταναλωτές «στους λογαριασμούς τους», όπως δήλωνε σε κάθε περίπτωση ο αρμόδιος Υπουργός· και ...τα είδαν και τα βλέπουν και θα τα δουν ακόμα χειρότερα το χειμώνα.

Α΄, “φταίει ο Πούτιν” που ακρύβηνε το φυσικό αέριο και κλίνει τη στρόφιγγες και δεν φταίει ο Μπάιντεν που επιβάλλει μέτρα στη Ρωσία και σπεύδει να σιγοντάρει και να υπερκεράσει η γερμανική Ε.Ε., πρωτοστατούντων των πιονιών τύπου Μητσοτάκη. Μέτρα που δεν πλήττουν τη Ρωσία και τον Πούτιν, αλλά την Δ. Ευρώπη και τις αδύναμες χώρες και τους λαούς.

Τι απαιτείται να γίνει άμεσα

Κλείνω λακωνικά, χωρίς πολλές κουβέντες. Εκείνο που απαιτείται άμεσα, χωρίς εγκρίσεις και συμφωνίες με την Κομισιόν κ.λπ., εάν συνεχίζουμε να θεωρούμαστε ανεξάρτητο κράτος.

– Αμεση επαναλειτουργία όλων των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων

– Αμεση επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ

– Τέρμα στος ξεπούλημα και στην ιδιωτικομανία. Φτάνει πια. Είναι, έστω και ακούσια, προδοσία.        

Έχουμε παραδώσει την ανεξαρτησία μας και την κυριαρχία μας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. Όποιος νομίζει ότι αυτοί θα μας προστατεύσουν και θα μας συμπαρασταθούν, αρκεί να δουν τα πρόσφατα συγχαρητήρια που έδωσε το ΝΑΤΟ στην Τουρκία για την Μικρασιατική Καταστροφή, προν 100 ετών!.

―――――

1. Ομιλία του, την 1η Ιουνίου ’22, στο Μέγαρο Μουσικής, εκδήλωση “Παναθηναϊκής” (Πανελλαδικής) Οργάνωσης Γυναικών. Πηγή: naftemporiki.gr, 30/8/22.

2. Παρέμβαση του Ν. Κακλαμάνη στο KONTRA NEWS, 26.2.22.

3. UNESCO, “Λεξικό Πολιτικών Επιστημών”

4. Ιωάν. Μεταξάς: “Το προσωπικό του ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ”, τομ. 4ος, 19

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 236 guests και κανένα μέλος