Διαβάζοντας απαντητική επιστολή (μάλλον οργισμένη) με επιτιμητικό ύφος του Γεν. Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλντενμπεργκ προς τον πρώην Υπουργό εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη επί Κυβερνήσεως Κων/νου Καρμανλή, άρχισα να τον “συμπαθώ”, για την ωμή, κυνική και ειλικρινή έκθεση των απόψεών του (τους). Το “ωμά και ειλικρινά” έχει τεθεί στο τέλος της επιστολής, αντί του “Μετά τιμής” κλπ.

Επειδή, όταν τα γράφω εγώ και παραπλήσιοι ελευθερόφρονες, θεωρούμεθα ίσως “υπερβολικοί”, αντιΝΑΤΟικοί, αντιαμερικανοί, αντιευρωπαϊστές κλπ, έρχεται τώρα αυτός ο ίδιος ο Γεν. Γραμματέας του ΝΑΤΟ, να επιβεβαιώσει και να ενισχύσει τις απόψεις που έχω διατυπώσει κατά καιρούς, αρχής γενομένης από τον επιθετικό, ρεβανσιστικό πόλεμο της Γερμανικής Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, κατά της Γιουγκοσλαβίας, στα τέλη του 20ου αιώνα, αλλά και παλιότερα με την Κύπρο. (Η επιστολή δημοσιεύθηκε ολόκληρη στο περιοδικό «ΑΜΥΝΑ & Διπλωματία¹» και αξίζει να την διαβάσει καθείς για να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα).

Σε άρθρο μου στην «7η» τον Απρίλιο του 1999 (αρ.φ.73), αναπαράγοντας το λογότυπο και το γράφημα της πρόσκλησης του τότε προέδρου των ΗΠΑ Κλίντον - εκείνου με τις “αποτυπωθείσες” σεξουαλικές δραστηριότητές του, που δείλιασε να παραδεχθεί - διαπίστωνα την αποκάλυψη του αληθινού προσώπου του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια - με την εισβολή του στην Γιουγκοσλαβία και τη διάλυσή της - και ...αντέγραφα: «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ William Jefferson Clinton καλεί λοιπόν τους Ευρωπαίους συνεταίρους του και τον Καναδά, στην Ουάσινγκτον για να υποδεχθούν, γιορτάζοντας την 50ετηρίδα, “τρείς νέες δημοκρατίες” - την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Τσεχία - ενώ οραματίζεται να συμπεριλάβει την ...Ρωσία και την Ουκρανία». Ναι, και τη Ρωσία του μεθύστακα, εξαγορασμένου Γιέλτσιν κ. άλλων, κι όχι βέβαια, του “ψυχρού”, ψύχραιμου, ορθολογιστή Ρώσου προέδρου Πούτιν. Και συνέχιζα: «Βέβαια, κατά τον Κλίντον, ενώ το ΝΑΤΟ είχε ιδρυθεί για να προστατεύσει τα μέρη της συμμαχίας από το ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης, τώρα, μπροστά στον κίνδυνο της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής - που χάνεται το “προνόμοιο” της ολιγαρχικής βίας - το ΝΑΤΟ (διάβαζε ΗΠΑ), (αυτο)καλείται να παίζει το ρόλο του χωροφύλακα, «για τη διασφάλιση μιας ενωμένης (!) δημοκρατικής (!) Ευρώπης και για την Ειρήνη»!

Όλα αυτά τα ωραία, μπορεί εύκολα να διακρίνει κάθε αντικειμενικός παρατηρητής, κατά πόσον βγήκαν αληθινά. Και ιδιαίτερα κάθε Έλληνας, αν ξαναθυμηθεί τα Κυπριακά και την εισβολή της “συμμάχου” Τουρκίας, το 1974, στην Κύπρο, τα Ίμια με τους νεκρούς αεροπόρους μας, την υποστολή της σημαίας μας - που την “πήρε ο άνεμος”, το γκριζάρισμα της περιοχής που δεν μπορέσαμε να προσεγγίσουμε όταν επισκεφθήκαμε την Κάλυμνο, τις ευχαριστίες του Σιμίτη από του βήματος της Βουλής - οποίος εξευτελισμός - και βέβαια τις σημερινές απειλές και το casus beli, που δεν είναι “για εσωτερική κατανάλωση”.

Ας επιστρέψουμε όμως στην ιταμή απαντητική επιστολή του Γεν. Γραμματέα του ΝΑΤΟ με χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

«... με κατηγορείτε, λέει στον πρ. Υπ. Εξωτ. Π. Μολυβιάτη, πως οι δηλώσεις μου είναι τυπικά απαράδεκτες διότι ευνοούν τον επιτιθέμενο (Τουρκία), εις βάρος του θύματος (Ελλάδα) και τελικά, είναι επιβλαβής για τη συμμαχία...» Και συνεχίζει: «Μένω πραγματικά έκπληκτος που ξεσπαθώνετε, διότι όπως αποκαλύπτουν και τα αρχεία του Ελληνικού Υπουρ. Εξωτερικών, αλλά και του ιδρύματος Καραμανλή (...) τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και οι Ευρωπαίοι (εννοεί την Ε.Ε.) ήδη από την περίοδο που επιζητούσατε διακαώς (υποδηλώνει “εκλιπαρούσατε - ικετεύατε εντόνως”) να ενταχθείτε σε ΕΟΚ και ΝΑΤΟ: Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να αναμειχθούν στα Ελληνοτουρκικά, ανεξαρτήτως ποιός φταίει”. (Σχ. Σ. Αυτές είναι οι ...”αξίες”;)

 

Και ομολογεί θρασύτατα παραβίαση συμφωνίας!

«...Να σας θυμίσω, συνεχίζει, ότι τον Οκτώβριο του 1978, εσείς ο ίδιος κάνατε ξανά παράπονα στον προκάτοχό μου Τζόζεφ Λουνς - αυτός που διαμήνυσε στον Κων/νο Καραμανλή πως δεν μπορεί να συγκαλέσει το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ την 30η Ιουλίου 1974 - την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η Τουρκική εισβολή - γιατί είχε προγραμματίσει τις ...διακοπές του²(!) - επειδή παραβιάσαμε τη συμφωνία Ντάβου - Χαίηγκ, λέει ο Στολτενμπεργκ, μετά από πιέσεις της Τουρκίας. Είναι αλήθεια (!)

Ομολογεί δηλαδή ότι η έγγραφη συμφωνία μεταξύ του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ιωαν. Ντάβου και Άλεξ. Χαίηγκ, Ανώτατου Διοικητή των Νατοϊκών Δυνάμεων Ευρώπης, παραβιάστηκε μετά από τους εκβιασμούς της Τουρκίας! Επανειλλημένη δηλαδή ΑΝΑΞΙΟ-πιστία της ΝΑΤΟϊκής Συμμαχίας.

Αλλά συνεχίζει θρασύτατα ο Γ. Στολτενμπεργκ: «...είναι αλήθεια, αλλά εσείς πάλι επιμείνατε να ξαναμπείτε στο ΝΑΤΟ, οπότε ξέρατε ότι υπάρχει αυτό στο ΝΑΤΟϊκό “κεκτημένο”»!

Το “κεκτημένο” της ασυνέπειας, της απροσχημάτιστης αθέτησης των συμπεφωνημένων, του ξεπουλήματος των “στρατηγικών εταίρων”, της απόρριψης της “στημένης λεμονόκουπας” στα σκουπίδια, γιατί, “έτσι μας βολεύει”.

Και συνεχίζει ακάθεκτος: «Να σας θυμίσω αγαπητέ κ. Μολυβιάτη ότι ο ίδιος ο ηγέτης σας, τον Οκτώβριο του 1978, επέμεινε να ενταχθεί η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες στρατηγοί, όπως ο ίδιος ομολογούσε, τον πίεζαν να μην επιστρέψει³.

Θα δούμε παρακάτω γιατί - διότι ήταν προϊόν εκβιασμού και λάθος εκτίμησης, βεβαίως.

Κάπου - κάπου πετάει και “αφρόκαρφα” και τους ξεμπροστιάζει τους πολιτικούς μας: «...Ο ίδιος ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, τότε, Ευάγγ. Αβέρωφ, δέχθηκε με μεγάλη χαρά τον Δεκέμβριο του 1980 να ενισχυθεί από το ΝΑΤΟ η Τουρκία, παρά το γεγονός ότι ο Ελληνισμός υπέστη εισβολή, λίγα χρόνια πριν.

Γιατί σήμερα κατηγορείτε το ΝΑΤΟ από τη στιγμή που η χώρα σας βοηθάει το “θύτη”;

Και φέρνει κι άλλα παρόμοια “επιχειρήματα”.

 

Αποκαλύπτει απερίσκεπτα τον εκβιασμό και το “όργανο”

«...Ήδη από τη δεκαετία του 1970 που στέλνατε τους ανθρώπους σας στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευθούν την είσοδο της Ελλάδας σε ΕΟΚ/Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, γνώριζαν ότι ο τότε πρόεδρος της Κομισιόν, Ρ. Τζένκινς τόνιζε “την ανάγκη ν’ αναθεωρήσει η Ελλάδα την στάση της απέναντι στο ΝΑΤΟ και να επιστρέψει στην στρατιωτική οργάνωση της Συμμαχίας”. Και πράγματι το κάνατε και μπράβο σας, διότι μας βολεύει στη Δύση».

Αποκαλύπτει τους εκβιαστές, ΝΑΤΟ και ΕΟΚ/Ε.Ε., και τα “όργανα”, Πρόεδρο της Κομισιόν κ.ά. αξιοματούχους, και επιβεβαιώνει το ξεχασμένο σύνθημα του ΠΑΣΟΚ, «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο».

Και συνεχίζει απτόηττος και ομοφρονών μαζί μας ο Στόλτενμπεργκ: «... από την εποχή που ζητούσατε να ανήκετε στην Δύση είναι “αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η ΕΟΚ, (...) δεν υποστηρίζει καθόλου την Ελλάδα όταν πρόκειται για τα προβλήματα του Αιγαίου”. Παρ’ όλα αυτά κ. Μολυβιάτη αποφασίσατε να μας ανήκετε...»

«...Ίσως κάποιοι στην Ελλάδα φαίνεται να συνειδητοποιούν που μπλέξατε τη χώρα σας.

Ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών Ι. Βαληνάκης παραδέχεται ότι προκαλεί περισσότερες αμφιβολίες “η συχνή διάψευση του κυρίαρχου αφηγήματός μας από τις ίδιες τις απειλές, τις ύβρεις και τις εξελίξεις”, αντί να τις προλαμβάνουμε με “έξυπνες κινήσεις και τελικά να εκπονήσουμε και υλοποιήσουμε ένα συνεκτικό σχέδιο αντιμετώπισης της Τουρκίας». Αυτά τα τελευταία τα λέει ο Βαλανάκης, αλλά προφανώς τα υιοθετεί κι ο Γεν. Γραμματέας του ΝΑΤΟ, αναφέροντάς τα.

 

Οι αντιΝΑΤΟϊκές νουθεσίες του Γεν.Γραμματέα του ΝΑΤΟ:

Η Ελλάδα είχε και πανίσχυρο στρατό - οι Τούρκοι παραδέχονταν ότι είχατε «1000 φορές καλύτερη αεροπορία» - , και παραγωγικό ιστό και συμμαχίες τόσο με την Ανατολή όσο και με τη Δύση, πριν ενταχθεί στην ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ. Οι κυβερνήσεις σας - και δεν εννοώ μόνο της ΝΔ όμως αποφάσισαν να στηριχτούν αποκλειστικά στη Δύση, υποβαθμίζοντας τους παραπάνω δείκτες ισχύος και σήμερα τάσεστε αναφανδόν υπέρ της Δύσης και των ΗΠΑ σε ό,τι κάνουν. Και βεβαίως σας ευχαριστώ γι’ αυτό.

Οπότε κλείνοντας, αγαπητέ κε Μολυβιάτη, σας ερωτώ: άραγε ποιός είναι πιο ειλικρινής και συνεπής, εγώ που εφαρμόζω την ίδια ατζέντα που υιοθετεί εδώ και δεκαετίες κάθε γ.γ. της Συμμαχίας, ή η δική σας πλευρά που πληρώνει δυτικούς οργανισμούς, ευνουχίζοντας εξαιρετικούς διπλωμάτες σας και ταλέντα ξεγελώντας τον εαυτό σας ότι έτσι αγοράζετε αλληλεγγύ και ασφάλεια; Ωμά ειλικρινά.

Στα τελευταία συμφωνώ με τον Στόλντενμπεργκ.

Εδώ είναι “ο γκρεμός” κύριε Κυριάκο κι όχι το δημοψήφισμα του 2015 που το περιφρονήσατε όλοι, αμαθείς, άβουλοι και ενδοτικοί.


1. “Αμυνα & Διπλωματία” (εφημ. “Δημοκρατία”), τεύχος 362, Ιουλ. ‘22, σελ.10-11, του Βαγγ. Γεωργίου
2. Αρχείο Ιδρύματος Κ. Καραμανλή τομ 8ος, σελ. 36 κ.ε.
3. Ως άνω, τόμος 11, σελ 273
 
Κώστας Βενετσάνος
 
 
 

 

Αφήστε σχόλιο...

Περιφέρεια Αττικής

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 106 guests και κανένα μέλος