«Αγάλι, αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι»

λαϊκή παροιμία

Γιαβάς – γιαβάς, που λένε οι Τούρκοι.

 

«Υπό συνθήκες ακραίας αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας στο Αιγαίο, το εμπορικό σήμα Turkaegean (τουρκικό Αιγαίο) είναι επιθετικό και απαράδεκτο ότι έγινε αποδεκτό από την ΕΕ» τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, πρώην Υπ. Εξωτερικών, και ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για τις ενέργειες ή παραλείψεις της.

Θεωρούμε ήπιο τον χαρακτηρισμό και την παρατήρηση, ενδεικτικό της ενδοτικής στάσης μας απέναντι στην επαμφοτερίζουσα τακτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ στα Ελληνοτουρκικά προβλήματα. Προβλήματα που όφειλε η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, να τα θεωρούν και δικά τους προβλήματα, καθώς και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ως παγκόσμια προβλήματα, που απειλούν την ειρήνη, στην περιοχή και περιφρόνηση και προσβολή των διακηρυγμένων αρχών τους, εκ μέρους της Τουρκίας.

Μ’ όλα ταύτα, το ΝΑΤΟ παράλληλα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Τουρισμού, της Ε.Ε. ενέδωσε στα παζάρια της Τουρκίας προκειμένου να πει το «ναι» στην είσοδο στο NΑΤΟ των πρώην ουδέτερων χωρών Φινλανδίας και Σουηδίας.

Και οι ΗΠΑ με επίσημη ανακοίνωσή τους δήλωσα πως «στηρίζουν τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F16». Εναντίον ποίων;

Των Κούρδων, της Συρίας ή της “συμμάχου” Ελλάδος;

Πριν αλέκτωρ φωνήσαι… ξέχασαν τα χειροκροτήματα και τις αγκαλιές με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος και μας “πούλησαν!”

Η Συνθήκη της Λωζάνης, του 1923, όρισε τα σύνορα της Τουρκίας ξεκάθαρα. Ήρθε σε σε αντικατάσταση της συνθήκης των Σεβρών που δεν αποδέχθηκε η επαναστατική νέα κυβέρνηση του Μουσταφά Κεμάλ.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 της Συνθήκης τα σύνορα της Τουρκίας (παράκτιο κράτος) στο Αιγαίο πέλαγος εκτείνονται στα τρία μίλια και περιλαμβάνουν «τα νησιά και τις νησίδες που βρίσκονται εντός των τριών μιλίων από την ασιατική ακτή». Πράγμα που επαναλαμβάνεται και στο άρθρο 12.

Αυτό είναι όλο κι όλο το «τούρκικο» Αιγαίο της «γαλάζιας πατρίδας» του Ερντογάν, που δεν θα ‘πρεπε να βγάζει κιχ για «τα σύνορα της καρδιάς του», γιατί αν θ’ αρχίζαμε κι εμείς να μιλάμε για τέτοια σύνορα, θα ‘πρεπε η Τουρκία να γυρίσει στον... Καύκασο.

Ας σοβαρευτούμε. Η ιστορική περίοδος των κατακτητικών μετακινήσεων και επεκτάσεων και της αποικιοκρατίας έχει παρέλθει.

Ας συμβιβαστούμε με το status quo (την υπάρχουσα κατάσταση) χάριν της ειρήνης και της ευημερίας των λαών μας.

Αυτό δεν είναι «ευχή». Είναι απαίτηση πραγματιστική – ρεαλιστική – που πρέπει να την αποδεχθούν οι λαοί και οι κυβερνήσεις τους, και να την διασφαλίσουν οι διεθνείς οργανισμοί και οι μεγάλες δυνάμεις, έξω από τις αναχρονιστικές επιδιώξεις τους και τα πολιτικο – οικονομικά «παιχνίδια» που τους υποβάλλουν και επιβάλλουν τα πολιτικο-οικονομικά και στρατιωτικά συμφέροντα.

Η εν γένει διεθνής κατάσταση είναι ζοφερή, άκρως επικίνδυνη και δεν «μυρίζει μπαρούτι», αλλά «εκτυφλωτική λάμψη», «ωστικό κύμα» και φονική ραδιενέργεια!

«Η πόρτα του τρελοκομείου» που ήταν ξεκλείδωτη, όπως είχαμε γράψει, κάποιοι την άνοιξαν! Καλύτερα να μη δούμε κάποιους «τρελούς» να βγαίνουν έξω, εκτός...

Εκτός και αντιλαμβανόμενοι τον μέγα κίνδυνο, τη μεγάλη πιθανότητα έστω χρήσης ατομικών όπλων και ...λογικευθούν.

Καλό μήνα, 1η Ιουλίου 2922 και ...του χρόνου να υπάρχουμε και να διαβάζουμε άλλα, ωραία πράγματα. Να κάνουμε τα μπάνια μας, να χαιρόμαστε τα παιδιά μας και τους φίλους μας, να ζούμε «εν ειρήνη» απερίσπαστοι, με «ηδονάς εν μέτρω».

Η ζωή είναι ωραία. Μία, μοναδική, ανεπανάληπτη. Ο κόσμος είναι ωραίος – γιατί θέλουν να τον καταστρέψουμε;

Κώστας Βενετσάνος

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 206 guests και κανένα μέλος