«...»ναι», ναι και το «ου», ου· το δε περισσόν τούτων εκ του πονηρού έστιν».
Ματθαίος ε΄, 37

 

Μου τα ’λεγαν και δεν το πίστευα! «Από κει που πλήρωνα ρεύμα 200 ευρώ (όχι πως ήταν και λίγα) μου ΄ρθε λογαριασμός, πάνω από 1000! Έπαθα εγκεφαλικό»!

Τα διάβαζα ή τα άκουγα στα ΜΜΕ και τα θεωρούσα μάλλον υπερβολικά ή μεμονωμένες περιπτώσεις.

Όμως, «Όταν ακούσεις να χτυπάει η καμπάνα, μη ρωτήσεις για ποιον χτυπάει· χτυπάει για σένα», έλεγε ο Χεμινγουέι στο πασίγνωστο έργο του, «Για ποιον χτυπάει η καμπάνα». Μέχρι που «έφαγα» το γλωσσίδι της καμπάνας στο κεφάλι και κατάλαβα: Κοντά ένα χιλιάρικο πάνω!

...ενοχλητικά τηλεφωνήματα, «οι συνομιλίες καταγράφονται»...

– Μα έχω πληρώσει πριν λίγες ημέρες όσα μου είχατε χρεώσει, με mail (καλή τη πίστη).

Ναι, αλλά είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής...

– Τι είναι τούτο;

– Μου ’ρθε να τους στείλω εκεί που συνήθως τους στέλνουν, αλλά δεν το συνηθίζω, λόγω αγωγής και αυτοσεβασμού. Ύστερα τι φταίνε οι υπάλληλοι;

– Εξ άλλου δεν χρειάζεται να τους στείλουμε, γιατί ήδη βρίσκονται εκεί – στον ομόλογό του, Μαμωνά – (το Δαίμονα του ανέντιμου κέρδους. Άλλο «νόμιμο» κι άλλο έντιμο και άλλο το ανέντιμο προϊόν της πλεονεξίας και της απληστίας).

Κι ενώ την πλήρωσα κι αυτή, τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ήρθε ο εντεταλμένος του «παρόχου», να μου κόψει το ρεύμα! Ε, η υπομονή και η αυτοσυγκράτηση έχει τα όριά της.

 

Τι είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής

Θέλησα να το ψάξω, για να διαφωτίσω κι εσάς προτού σας έρθει το γλωσσίδι της καμπάνας στο κεφάλι και υποστείτε τις ...μελωδίες της.

Μπήκα στο ίντερνετ, στην αρμόδια «Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και στη ΔΕΗ. Με λύπη μου διαπίστωσα ότι προφανώς είμαι μειωμένης διανοητικής ικανότητας άτομο – το αντίθετο απ’ ότι πιστεύετε – διότι δεν κατάλαβα αρκετά πράγματα για να μπορέσω να σας ...μυήσω στα άδυτα της λειτουργίας της σύγχρονης «θεάς» ΑΓΟΡΑΣ, του... «υγιούς ανταγωνισμού» και της «απόλυτης κυριαρχίας του καταναλωτή».

Έννοιες που κατακρημνίζει στα έργα του ο γνωστός οικονομολόγος Τζον Γκαλμπρέιθ (John Galbraith), που μαζί με τον Κέινς συνδημιούργησαν και στήριξαν, ως οικονομικοί σύμβουλοι του προέδρου Ρούσβελτ, το New Deal της παρεμβατικής κρατικής πολιτικής, που ανόρθωσε την Αμερικανική οικονομία μετά το 1933, αλλά και την παγκόσμια οικονομία, μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο.

Η περιπλοκότητα και η πολυπλοκότητα, του χρηματοπιστωτικού και χρηματιστηριακού συστήματος, κρύβουν όλες τις αήθεις και έκνομες ενέργειές του, όπως έχουν επισημάνει «ανωτάτου επιπέδου εμπειρογνώμονες» που είχε ορίσει η Οικονομική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.

Αλλά ας δούμε εν περιλήψει τι λέει η ΔΕΗ, η εισηγμένη στο χρηματιστήριο ενέργειας και η ΡΑΕ και αν καταλάβετε εσείς ή ο λογιστής σας, ας διαφωτίσετε κι εμέναν, γιατί εγώ, με τη φώτιση των Ευαγγελιστών, μάλλον τα θεωρώ «εκ του πονηρού», για να μας ληστεύψουν κι άλλο. Δεν κάνουν εξ άλλου τίποτε άλλο, ιδιαίτερα τα τελυεταία δώδεκα χρόνια: ΕΝΦΙΑ, περικοπές συντάξεων, ακόμα και πενιχρών, κατάργηση δώρου κ.λπ.

 

Ιδού λοιπόν τι λέει η ΔΕΗ

«Η ΔΕΗ, ύστερα από παρέμβαση υποχρεωτική της ΡΑΕ, αντικατέστησε τη ρήτρα CO2 (Σ.Σ. Διοξειδίου του Άνθρακα) με την τιμή που έχει η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέεται με την εξέλιξη της αγοράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας»1.

Αντικατέστησε δηλαδή τον αντίστοιχο μηχανισμό που βασιζόταν στη ρήτρα CO2, δηλαδή στη διακύμανση των τιμών με βάση τα δικαιώματα εκπομπής CO2, από τις 5 Αυγούστου 2021.

Με τα σημερινά δεδομένα, η επιβάρυνση από τη ρήτρα ρύπων CO2, μπορούμε να πούμε ότι ήταν ανεπαίσθητη – Σεπτέμβρης 2019, ούτε 1% (0,90).

Εως εδώ, για να μη σας κουράζω, μπορούμε να δεχθούμε ότι τα πράγματα ήταν κατανοητά και σχεδόν υποφερτά.

Αλλά η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – απολύτως αναγκαίας στο σύγρονο άνθρωπο, όχι μόνο για το νυχτερινό φωτισμό, την ψύξη και διατήρηση των τροφίμων, το μαγείρεμα, τη θέρμανση, τη λειτουργία συσκευών, αλλά για την επικοινωνία (αλλαγή δικτύου ΟΤΕ), πληροφορία, την ενημέρωση, την εργασία κ.λπ. – η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, με την αρπακτική ιδιωτικο-μανία της εταρειοκρατίας, με την κατάργηση, ουσιαστικά, του κράτους – φορέα της κοινωνίας – και τον μετασχηματισμό του σε μηχανισμό προαγωγής και εξασφάλισης των συμφερόντων του ακόρεστου μεγάλου κεφαλαίου, σε μηχανισμό καταστολής των αντιδράσεων και τη θέσπιση νομικών κανόνων “νομιμοποίησης” της ληστείας, που διαπράττουν ασύδωτα “τα λευκά κολλάρα”, με τη δικαιοσύνη που ενεργεί και κρίνει, όχι με βάση το Δίκαιον, ως απόλυτη έννοια – φυσικό ή θεικό δίκαιο, διαλέγετε, αλλά με βάση το “θετό δίκαιο”, που ψηφίζουν βουλευτές έχοντες πρώτιστο μέλημα την επανεκλογή τους· μ’ όλα ταύτα τα προαναφερθέντα, η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, του νερού κ.ά. οδηγούν στην εξαθλίωση και διάλυση της κοινωνίας και την μετατροπή των πολιτών σε επιδοτούμενους επαίτες… πλήρως εμβολιασμένους.

Μια συνοπτική εικόνα εξελίσεων των τιμών Ηλεκτρικής Ενέργειας που μας δίνει η ΔΕΗ: «Μηνιαία τιμή εκκαθάρισης Αγοράς (ΜCP) ΙΑΝ. 2021, 52,52 – ΙΑΝ. 2022 (πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία για να μη βρίσκουν άλλοθι) 227,30 – Μάρτιος ’22, 272,68 – ΜΑΗΣ ’22, 225,07. Πέντε φορές αύξηση σε ένα χρόνο!

Κλείνοντας για να …γελάσετε ιδού και ο τύπος διαφώτισης της χρηματιστηριακής(!) τιμής της Ηλεκτρικής Ενέργειας που δίνει η RAE:

Όπου:
C(x): Μοναδιαίο κόστος του εκάστοτε μηχανισμού αναπροσαρμογής χρέωσης του κάθε μεγέθους x.
x: Ο μέσος όρος που λαμβάνει το κάθε μέγεθος αναφοράς της αγοράς για την περίοδο ελέγχου (t).

 


1. dei.gr
– Κοίτα & «ΕΒΔΟΜΗ», φ. 1231, 7/5/22, κύριο άρθρο, σελ. 2.

 

Κώστας Βενετσάνος

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 181 guests και κανένα μέλος