«Τα ξένα όπλα ή φεύγουν από πάνω σου, ή σε βαραίνουν, ή σε πνίγουν»1          
Ν. Μακιαβέλλι
 
«Οι συμμαχίες δεν έχουν σχεδόν άλλο στόχο παρά μόνον αυτόν: (την ενίσχυση του ισχυρού της συμμαχίας)2.
Ναπολέων Βοναπάρτης
 
 

Ενέσκυψε αίφνης – αν και αναμενόμενη στους σκεπτόμενους ''σκεπτικιστές'' - η εκρηκτική αύξηση της τιμής της ενέργειας και η συνακόλουθη ακρίβεια όλων των βασικών ειδών, που εκτίναξαν τον πληθωρισμό στο 9% κι έκαναν τους απλούς πολίτες ''να χάσουν τ’ αυγά και τα καλάθια''.

Οι εξασφαλισμένοι ταγοί μας δεν έχουν τέτοια προβλήματα. Τους απασχολεί μόνο πως θα διανείμουν και με ποια κριτήρια ''συσίτια'' και ''κουπόνια’' «στους έχοντες πράγματι ανάγκη»! Στους απόρους, στους δυσπραγούντες, για να τους εκτονώσουν, ώστε ν’ αναμένουν την εκδήλωση της εκλογικής ευγνωμοσύνης τους.

Τις πταίει; Ο Πούτιν(!!!) ευκαιρίας δοθείσης.

Από ευκαιρίες και προσχήματα, αν δεν βρεθούν τις δημιουργούμε, που έλεγε κι ο Ναπολέων, μέγας διδάσκαλος των σύγχρονων πολιτικών μας.

Για την ''ταμπακέρα'', κουβέντα.

Και η ''ταμπακέρα'' - αν θέλουμε να ξεκολλήσουμε από τις εμμονές μας και τις ιδεοληψίες που μας έχουν ''εμβολιάσει'' ποικιλοτρόπως εδώ και πολλές δεκαετίες – η ''ταμπακέρα'', οι πραγματικές αιτίες είναι οι ''συμμαχίες''.
 
– Οικονομικές ''συμμαχίες'', τύπου Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.), με κυρίαρχο τη Γερμανία, και
– οι στρατιωτικές ''συμμαχίες'' με πρώτο και κυρίως το ΝΑΤΟ και κυρίαρχο τις ΗΠΑ.
 
Τέτοιες ''συμμαχίες’' ισχυροτέρων με ασθενέστερους ''εταίρους'' καταλήγουν στην υποτέλεια των ασθενέστερων.

Και ο Ναπολέων και τόσοι άλλοι που διατυπώνουν παρόμοια συμπεράσματα., ερχόμαστε τελευταίοι και καταϊδρωμένοι. Πριν από μας έχουν αναλύσει τη φύση των συμμαχιών, οι κορυφαίοι φιλόσοφοι Πλάτωνας, Αριστοτέλης κ.ά. καθώς και ο μέγας Ιστορικός - φιλόσοφος Θουκυδίδης. Η ηγεμονία των Αθηναίων κατέληξε σε τυραννίδα. Δεν θα το αναλύσω στο παρόν. Το αναλύει θαυμάσια και με παραδείγματα ο Θουκυδίδης. Θυμηθείτε μόνο το διάλογο των Αθηναίων με τους Μηλίους, που θέλησαν να μείνουν ουδέτεροι στον Πελοποννησιακό Πόλεμο.

Λένε οι Αθηναίοι: «...ξέρουμε ότι κατά την κρίση των ανθρώπων, το δίκαιο λογαριάζεται όταν υπάρχει ίση δύναμη για την επιβολή του. Κι όταν αυτό δεν συμβαίνει, οι ισχυρότεροι κάνουν ό,τι τους επιτρέπει η δύναμή τους και οι ανίσχυροι υποχωρούν κι αποδέχονται» (Ε 89).

Στους ισχυρισμούς των Μηλίων για το αντικειμενικό δίκαιο, για τις ψυχολογικές επιδράσεις της αδικίας σ’ άλλους συμμάχους ή ουδέτερους και την πιθανότητα βοήθειας προς τους Μηλίους από τους Λακεδαίμονες, οι Αθηναίοι ανταπαντούν μεταξύ άλλων:

«...αυτοί (οι Σπαρτιάτες) δείχνουν ολοφάνερα ότι θεωρούν τα ευχάριστα έντιμα και τα συμφέροντα δίκαια» (Ε 105).

Τώρα, μ’ αυτά τα λίγα, στη θέση των Αθηναίων, των Μηλίων και των Λακεδαιμονίων βάλτε όποια σύγχρονα κράτη νομίζετε. Το σίγουρο είναι πως η σύγχρονη Ελλάς δεν βρίσκεται δυστυχώς στη θέση των Αθηναίων της αρχαιότητας.

Σημείωση: Ο υπογράφων, ως μαθητής, απεχθανόμουν τον Θουκυδίδη, όπως μας τον δίδασκαν, ενώ από φοιτητής τον θαυμάζω. Οι ''εταίροι και σύμμαχοί'' μας ειδικοί τον μελετούν, ενώ οι συνέλληνες (λαός και πολιτικοί) τον αγνοούν. Οι Αμερικανοί μάλιστα, όπως λέγεται, στο οβάλ γραφείο του προέδρου τους έχουν αναρτήσει σε περίοπτη θέση το απόφθεγμα του Πλάτωνα: «Δίκαιον το του κρείττονος συμφέρον»3 (= Δίκαιο είναι το συμφέρον του ισχυρότερου).

Έτσι, οι ισχυρότεροι ''σύμμαχοί'' μας τον ακολουθούν κι εμείς υπακούουμε – πρωτοστατούντες μάλιστα – στις υπερφίαλες ''κυρώσεις'', που επιβάλλουν, με καταφανή ζημία μας:

  • Την ιδιωτικοποίηση των πάντων, κατ’ απαίτηση της εταιριοκρατίας.
  • την ανεξέλεγκτη και ασύδοτη λειτουργία των αγορών
  • την συνακόλουθη υπερκερδοσκοπία
  • την εκμετάλλευση, την αφαίμαξη και την φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του λαού μας και των επιχειρήσεων (εκτός εξαιρέσεων βεβαίως).

 

Η ενέργεια στο Χρηματιστήριο

Με την ιδιωτικομανία του νέο-φιλελευθερισμού που μας έχει ''εμβολιαστεί'' με τον εύηχο και παραπλανητικό όρο, επειδή «το κράτος δεν λειτουργεί σωστά και δεν είναι ‘’μπακάλης’’», αντί να φροντίσουν οι πολιτικοί μας, οι κρατικοί υπάλληλοι και λειτουργοί, αλλά και ο λαός, να λειτουργήσει σωστά και αποδοτικά και να περιοριστεί στα ''του Καίσαρος'', το περιορίσαμε, στην αστυνομία, στα δικαστήρια και στην εφορία! Στις λειτουργίες καταστολής και αφαίμαξης.

Το κράτος, βέβαια δεν είναι ''μπακάλης''. Αλλά είναι ελεγκτής και ρυθμιστής, για την εξασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και, αν όχι της ευημερίας, της ανεκτής και αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Και έρχεται εκτός των άλλων και της γενικότερης δημοσιονομικής πολιτικής κ.λπ. και ιδιωτικοποιεί βασικούς και στοιχειώδεις τομείς λειτουργίας του, όπως την ενέργεια και την εισάγει μάλιστα στο Χρηματιστήριο με τα γνωστά και για τους μη γνωρίζοντες ''παιχνίδια''. Αποτέλεσμα: Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να καθορίζονται χρηματιστηριακά!!!

Τα επιδόματα που εξαγγέλθηκαν και τα ''πλαφόν της χονδρικής τιμής'' κι άλλα ''φιλολαϊκά'' μέτρα, είναι απλώς ανακουφιστικές βαλβίδες, για να μην εκραγεί το καζάνι.

Διαβάστε τώρα, πως έγινε και ενεργείται η ληστεία του λαού, όπως εύστοχα επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος Ενέργειας κ.λπ. του Δήμου Πατρέων, Ν. Ασπράγκαθος, απ’ όπου αντλήσαμε χρήσιμες πληροφορίες.

«...το 2018, ο ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόζοντας τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες (της οικονομικής ''συμμαχίας'' της Ε.Ε.), για την ολοκλήρωση της ενιαίας και απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ίδρυσε το «χρηματιστήριο Ενέργειας».

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. του Κυρ. Μητσοτάκη το ενεργοποίησε! Συνέργεια, συνευθύνη και συνενοχή για την ασυδοσία και τη ληστρική κερδοφορία των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (Η.Ε.).

Κοιτάξτε, τώρα, πως λειτουργεί το «Χρηματιστήριο Ενέργειας»! Ας υποθέσουμε πως παράγονται συνολικά 100 μονάδες Η.Ε. από τρεις εταιρείες. Η μια δίνει π.χ. 70 μονάδες προς 10€, η δεύτερη, 25 μονάδες προς 100€ και η Τρίτη 5 μονάδες Η.Ε. προς 250€ (κέφι της και καπέλο της). Αντί να βγει η μέση τιμή μονάδας της παραγόμενης Η.Ε., ξέρετε πώς βγαίνει; Με την ανώτερη χρηματιστηριακή τιμή!!!

Κι αν υπολογίσουμε και τις συνέπειες των ''κυρώσεων'', με τις οποίες υποτίθεται τιμωρείται ο Πούτιν, αξίζει να πούμε τούτο: Οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες υγροποιημένου φυσικού αερίου (Υ.Φ.Α.) πριν ''αλέκτωρ φωνήσαι’’ τριπλασίασαν την τιμή του. Βάλτε τα μεταφορικά, στα οποία οι Έλληνες εφοπλιστές συμμετέχουν με 23%, σύμφωνα με πληροφορίες (μπράβο τους αν δώσουν κάτι και για μας), καταλαβαίνετε τί θα γίνει. Μεγάλο γλέντι! Ποιός φταίει λοιπόν; Ο νοών απερίσπαστος, νοείτω...

 


1. Ν. ΜΑΚΙΑΒΕΛΛΙ: «Ο ΗΓΕΜΟΝΑΣ», εκδ. «Σκαρβαίος», κεφ. 13, σελ. 237.
2. Ν. ΜΑΚΙΑΒΕΛΛΙ: «Ο ΗΓΕΜΟΝΑΣ», Σχόλια του Ναπολέοντα, σελ. 136.
3. Πλάτωνος, «Πολιτεία», 339a.
 
Κώστας Βενετσάνος
 
 
Αφήστε σχόλιο...

Περιφέρεια Αττικής

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 79 guests και κανένα μέλος