«Είδες η ΕΟΚ;» (η μεταλλαγμένη ή μετεξελιγμένη σε Ε.Ε.) Κρατική διαφήμιση για την ΕΟΚ, 1980 κ.ε.

«ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο»

Σύνθημα του ΠΑΣΟΚ, πριν το 1981

«Η αναρχία στα έθνη μπορεί (και πρέπει) ν’ αντικατασταθεί από την ηγεμονία μιας παγκόσμιας διακυβέρνησης (...) κι αυτό το βαρύ έργο της ηγεμονίας, μπορεί και πρέπει να το επωμιστεί η Αμερική (ΗΠΑ)», λέει ο διαπρεπής Αγγλος διπλωμάτης Robert Cooper1, (μέχρι πρότινος Γενικός Διευθυντής του γραφείου Εξωτερικών και Πολιτικο-Στρατιωτικών Υποθέσεων της Ε.Ε.).

Τώρα, γιατί «μπορεί και πρέπει...», ένας θεός ξέρει, ελέω του οποίου επελέγησαν, γιατί εγώ, ο ''κυρίαρχος'', στις τριάντα περίπου φορές που ψήφισα, δεν θυμάμαι να έδωσα τέτοια ''εντολή''! (Ισως επειδή, κατά την κα. Μητσοτάκη-Μπακογιάννη, ''ο ελληνικός λαός είναι ανώριμος''! (Έχει όμως την ''ωριμότητα'' να τους εκλέγει, λέω εγώ).

M’ όλα ταύτα, στη ''δημοκρατία'' που απολαμβάνουμε, δεν διόρισα κανέναν ''χωροφύλακα'' ή Σερίφη, επομένως μάλλον αυτοβούλως – με το ''έτσι θέλω'' - ανέλαβαν οι ΗΠΑ αυτό το ''βαρύ έργο'', ελέω οικονομικής και στρατιωτικής ισχύος, επιδειχθείσας με τις ατομικές βόμβες που έριξαν αναιτίως στην Ιαπωνία, το 1945, εξαφανίζοντας από προσώπου γης τις πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι, εξαερώνοντας και παραμορφώνοντας αμάχους και μικρά παιδιά!                                    

Να μην ξεχνιόμαστε λοιπόν και κυρίως να μην ξεχνάμε ότι δεν σταμάτησαν από τότε να επεμβαίνουν ή να ''γεννούν'' πολέμους σ’ όλο τον πλανήτη ή υποβοηθώντας πραξικοπήματα και εμφύλιους πολέμους, στα Βαλκάνια, στην Αφρική, στη Νότια Αμερική, στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, στην Ασία, παντού. Ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς, τα θύματα εκατομμύρια και οι οικονομικές φθορές ανυπολόγιστες!

Ενδεικτικά μόνον υπενθυμίζω μερικές πολεμικές συρράξεις ''επεμβάσεις'', που μού ΄ρχονται στο μυαλό για να θυμούνται οι ασθενούς μνήμης παλαιοί και να μαθαίνουν οι μη γνωρίζοντες νέοι.

Ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος τελείωσε το 1945.

Οι πόλεμοι των ΗΠΑ

  • Τη δεκαετία του ’50 είχαμε τον πόλεμο της Κορέας (’50-’53). Γουατεμάλα και Λίβανο
  • τη 10ετία του 1960, Κογκό, Κούβα (αποτυχημένη εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων),
  • 1964-1973 Πόλεμος στο Βιετνάμ με 1.600.000 θύματα Αμερικανούς και πάνω από 2,5 εκατομμύρια Βιετναμέζους.
  • Αγ. Δομίνικος, Ινδονησία, Παναμάς, Γουατεμάλα, Καμπότζη (1969-1975),
  • Τη δεκαετία του 1970, Χιλή, Λίβανος
  • Τη δεκαετία του 1980, Νικαράγουα (’81-’90), Λιβύη, πόλεμος Ιράν – Ιράκ, με υποστήριξη των Ιρακινών από τους Αμερικανούς.
  • Τη δεκαετία του 1990, διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας, σε σύμπραξη με την Ε.Ε.
  • 1996 και 2003 πόλεμοι στο Ιράκ και ακολουθούν Αφγανιστάν μέχρι πέρυσι, Συρία κ.λπ. κ.λπ.

Αφήνω τα πραξικοπήματα, τις ''πιέσεις'', τους εκβιασμούς κι εκφοβισμούς και τις εξαγορές... Μου ‘ρχεται μόνο στο μυαλό η εύστοχη φράση του αείμνηστου Γεωργίου Παπανδρέου, όταν είχε επισκεφθεί, ως πρωθυπουργός, τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζόνσον, στα μέσα της 10ετίας του 1960. Ένας εκ των συνοδών του, του είπε, κατά την επιστροφή: ­   

«Ωραία του τα είπες, Πρόεδρε»! Κι ο Γέρος της Δημοκρατίας, παρατήρησε: «δεν ξέρω, ενώ ήρθα και τα ‘πα ως πρωθυπουργός, αν επιστρέφοντας θα είμαι πρωθυπουργός!».

Και δεν άργησε να επαληθευτεί η ...προφητεία του όταν εκδηλώθηκε το βασιλικό πραξικόπημα του 1965, με την ανατροπή της κυβέρνησης του 53% και μετ’ ολίγον, η ''αλλαγή καθεστώτος'' από τους Απριλιανούς πραξικοπηματίες του 1967 και η επακολουθήσασα εισβολή των Τούρκων, στη ''Δημοκρατία της Κύπρου'', με την ανοχή και την ενθάρρυνση των «μεγάλων φίλων και συμμάχων μας»!

Οι «κυρώσεις»

Βέβαια, οι εθνικές καταστροφές των Ελλήνων, δεν ονομάστηκαν «κυρώσεις» - τιμωρίες, ποινές – γιατί δεν υφίστατο σχετικό θετό νομικό πλαίσιο. Υπήρξε όμως ανυπακοή, ή ορθότερα, διατύπωση παραπόνων.

Έτσι εφαρμόστηκε κατά γράμμα η «διπλωματική» κατεύθυνση του «αγαπητού» μας Ρ. Κούπερ:

«...Όσοι υποστηρίζουν και βοηθούν τις ΗΠΑ, θα κερδίσουν την προστασία τους (και πάλι εξαρτάται, λέω εγώ) (...) ειδάλλως θα υποστούν ''αλλαγή καθεστώτος'' και θα έχουν μια κυβέρνηση που θα είναι φιλική (δουλική, λέω εγώ) απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες»2!!!

Και οι «κυρώσεις»

Κατά του Ιράν, του Ιράκ, της Ρωσίας που πληρώνουμε ΕΜΕΙΣ

«Δώσε μου κι εμένα...» (κρατική διαφήμιση του 1960)

Το «Δώσε μου κι εμένα...», ήταν μια επιτυχής ραδιοφωνική – τότε δεν υπήρχε τηλεόραση – κρατική καμπάνια που εκφωνείτο συχνά - πυκνά, επί ένα μήνα και μας είχε φάει η περιέργεια ''τι είναι τούτο''. Τέλος φανερώθηκε: Ήταν ομόλογα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), για την άντληση κεφαλαίων μέσω εσωτερικού δανεισμού, για τον εξηλεκτρισμό της χώρας, με απόλυτη επιτυχία. Ο ελληνικός λαός ανταποκρίθηκε προθύμως και επετεύχθη βιομηχανική, αγροτική κ.λπ. και συνακόλουθα οικονομική ανάπτυξη της χώρας τις δεκαετίες 1960-1970· τον καιρό που το κράτος ασκούσε παρεμβατική και ρυθμιστική πολιτική. Τον καιρό της ''σοσιαλ-μανίας'', όπως κατηγορούσαν τον Καραμανλή και τον Υπουργό Συντονισμού Παπαληγούρα για να μεταπηδήσουμε, μετά την είσοδό μας στην ΕΟΚ, στην ιδιωτικομανία και στην πλήρη εξάρτησή μας από την γερμανική Ε.Ε. Έτσι, μαζί με τις άλλες κρατικές επιχειρήσεις, που πουλήθηκαν ή διαλύθηκαν (Ε.Ο.Τ., Ολυμπιακή, Βιομηχανίες κ.λπ. πουλήθηκε (εκχωρήθηκε) και η ΔΕΗ που δημιουργήθηκε με τα χρήματα και την εργασία του ελληνικού λαού! Αποτέλεσμα; Τα 100 ευρώ που πληρώναμε μέχρι ''χθες'' στη ΔΕΗ να εκτοξευθούν στα χίλια (1000!!) ευρώ σήμερα.

Και τι γίνεται με τις κυρώσεις που επιβάλλουν οι Αμερικανοί πότε με το Ιράν, πότε με τη Λιβύη, πότε με τον έναν και πότε με τον άλλον και τώρα με τη Ρωσία, να τις πληρώνουμε εμείς.

Τις πληρώνουμε με ακριβά εισαγόμενα από την Ε.Ε. και την Αμερική και φτηνά εξαγόμενα ή καθόλου εξαγόμενα, γιατί μας απαγορεύουν να πουλάμε στις χώρες που τους έχουν επιβάλλει κυρώσεις, πάλι εμείς.

Ε, είμαστε υποτελείς!

Υποτελείς στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα της Αμερικής, της Γερμανίας και άλλων περισσότερο ή λιγότερο υποδεέστερων αυτών και «δικών μας» παρακατιανών!

Και το χειρότερο και πολύ περίεργο(;) ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ. Πλήρης τιθάσευση! Οι θηριοδαμαστές δάμασαν το «λιοντάρι».

Έτσι, μετά τις μάσκες, θα μας περάσουν και χαλινάρι. Ντρέπομαι για την κατάντια μας.
 

1. R. Cooper: «Η Διάλυση των Εθνών», η Νέα Παγκόσμιας Τάξη, σελ. 47. Κοίτα και 7η, φ. 1229/23.4.22.
2. Ως άνω, σελ. 78.
 
Kώστας Βενετσάνος

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 88 guests και κανένα μέλος