• Κράτος και Οικονομία
  • Τύπος, οικονομικά και κράτος
  • Μετανάστες και Οικολογία
    Γκρίζοι και κόκκινοι… σκίουροι .....σήμερα θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε αναλυτικότερα το θέμα των μεταναστών, από την οπτική γωνία της …οικολογίας!

ΑΝΤΙΝΟΜΙΕΣ

 

  • Κράτος και Οικονομία

- κράτος δέσμιο της Ε.Ε. και των «δανειστών»

- Ιδιωτική Οικονομία (των μεγάλων) ασύδωτη

  • Τύπος, οικονομικά και κράτος


Άλλοι «τα πιάνουν», άλλοι πληρώνουν.

- κάποιοι ευλογάνε τα γένια τους με ξένα κόλλυβα.

- κάποιοι λαθροβιώνουν και παρασιτούν.

Αναποτελεσματικές και άσκοπες κρατικές δαπάνες για προσωπικές επιδιώξεις, λόγω πελατειακών σχέσεων.

 

  • Μετανάστες και Οικολογία

Γκρίζοι και κόκκινοι… σκίουροι


Ανέφερα εισαγωγικά, συνοπτικά και επιγραμματικά τρεις φαινομενικά ασύνδετες μεταξύ τους αντινομίες. (Οι δύο πρώτες έχουν μια εμφανέστερη μεταξύ τους συνάφεια).

Τις ανέφερα για να πάρουμε μια ιδέα των αντιφάσεων, με τις οποίες θ’ ασχοληθούμε στο άμεσο μέλλον, ενώ σήμερα θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε αναλυτικότερα το θέμα των μεταναστών, από την οπτική γωνία της …οικολογίας!


Τι σχέση μπορεί να έχουν οι μετανάστες με την οικολογία; Κάποιοι θα πουν γιατί «λερώνουν» και προσβάλουν την αισθητική μας! Ρατσιστικές και πρόχειρες αιτιολογίες.

Η πραγματική σχέση – και διεκδικώ την πατρότητα, η οποία ελάχιστα μ’ ενδιαφέρει – είναι αυτή που αφορά τα οικοσυστήματα και τη βιωσιμότητά τους.

Ως οικοσύστημα, για όποιους δεν έχουν εντρυφήσει, ορίζεται το σύνολο των έμβιων όντων, το φυσικό περιβάλλον και οι κλιματολογικές συνθήκες, μιας συγκεκριμένης περιοχής. Η «περιοχή» αυτή μπορεί να είναι μια σταγόνα νερού με πρωτόζωα μέχρι ολόκληρος ο πλανήτης1.

Κάθε οικοσύστημα αποτελεί μια οικολογική μονάδα με ποικίλα οικολογικά χαρακτηριστικά (ποικιλία ειδών, πυκνότητα πληθυσμών, συγκεκριμένα στοιχεία περιβάλλοντος – κλίμα, έδαφος κλπ).                          

Στις ανθρώπινες κοινωνίες, που αποτελούν το ανώτερο είδος της βιοποικιλότητας, πρέπει στα παραπάνω χαρακτηριστικά να προσθέσουμε τις πολιτισμικές και βιομορφολογικές ιδιαιτερότητες.

 

Γκρίζοι και κόκκινοι… σκίουροι!

 


Για να γίνω πιο κατανοητός στο σκεπτικό μου, αναφέρομαι σε μια πρόσφατη είδηση:

«Οι γκρίζοι σκίουροι στην Αγγλία απειλούν να εξαφανίσουν τους κόκκινους σκίουρους».

Οι γκρίζοι σκίουροι, που μετανάστευσαν άθελά τους τον 190 αιώνα από την Αμερική στην Αγγλία, με μεγάλη πολλαπλασιαστική ικανότητα απειλούν να εξαφανίσουν τους ιθαγενείς κόκκινους σκίουρους στην Αγγλία, όχι μόνο λόγω της μεγαλύτερης πολλαπλασιαστικής τους ικανότητας, αλλά και λόγω του ότι είναι φορείς της ψευδοευλογίας (του ιού squirrel parapoxvirus) από τον οποίο δεν προσβάλλονται οι ίδιοι, αλλά τον μεταδίδουν στους κόκκινους σκίουρους, για τους οποίους είναι θανατηφόρος.

Έτσι σήμερα, οι γκρίζοι σκίουροι έχουν έναν πληθυσμό της τάξεως του 1,5 εκατομμ. (κατ’ άλλους 3 εκατομμύρια), ενώ οι κόκκινοι έχουν περιοριστεί στις 150.000, με κίνδυνο να εξαφανιστούν τα προσεχή 10 χρόνια!

Αυτό συγκίνησε τον Πρίγκιπα Κάρολο της Αγγλίας, ο οποίος ηγείται εκστρατείας εξολόθρευσης ή περιορισμού, δια στειρώσεως, του γκρίζου σκίουρου για να γλυτώσουν οι κόκκινοι που είναι και ντόπιοι2.

Και για να μη νομίζετε ότι «αυτά» είναι πριγκηπικές αδυναμίες, που «δεν έχουν τι να κάνουν», σας πληροφορώ ότι το θέμα απασχόλησε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ερώτηση που κατέθεσε, τον περασμένο Απρίλιο, ο Ευροβουλευτής Chris Davies (ALDE) και ζητάει το σχετικό πρόγραμμα να χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε3.


Για όσους έχουν την ικανότητα να ταυτοποιούν σχετικά θέματα, είναι εύκολο να αντιληφθούν τι σημαίνει αυτή η βίαιη και αφύσικη μετακίνηση πληθυσμών κυρίως από Ασία, Αφρική με διαφορετικές βιολογικές συνήθειες (αναπαραγωγικές κλπ) και πολιτιστικές αντιλήψεις και πρακτικές για τους ιθαγενείς πληθυσμούς των χωρών υποδοχής – μεγαλύτερη των οποίων είναι η χώρα μας και τι κίνδυνος οικολογικός ελλοχεύει.

Εύλογα λοιπόν, τίθεται το ερώτημα:

Μήπως η κυβερνήτες μας και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει ν’ ασχοληθούν σοβαρότερα, εντονότερα και επιστημονικά με το θέμα της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης, και μαζί με τους …κόκκινους σκίουρους, μήπως πρέπει να προστατεύσουμε οικολογικά και τους «μαύρους» τους Έλληνες – και τους λοιπούς Ευρωπαίους – από μια λαίλαπα, για την οποία δεν ευθυνόμαστε εμείς, αλλά δημιούργησαν κάποιοι άλλοι. Κάποιοι που έχουν πολλούς στόχους εμφανείς και υποχθόνιους.

Κύριους και… παράπλευρους.

Καιρός ν’ αφήσουμε στην άκρη τα «πολυπολιτισμικά» και τα «δήθεν» και να κοιτάξουμε και το οικοσύστημά μας.


––––––––––––

1. Live – Pedia.gr

2. BBC (6/6/09 – 23.30), ΣΚΑΪ 1/7/09

3. Ευρωπ. Κοινοβούλιο Ε-2856/2009 – 22-4-09

 


Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 111 guests και κανένα μέλος