Βουτιά στην Αν. Αττική η Ν.Δ.
Αναδύεται το ΠΑΣΟΚ – εκτινάσσεται ο ΛΑ.Ο.Σ.
Τ’ αποτελέσματα των ευρωεκλογών τ’ αναλύσαμε την προ-περασμένη εβδομάδα και μένει σήμερα να ενσκύψουμε στην ιδιαίτερη περιοχή μας, στην Ανατολική Αττική...

Το εκκρεμές (της πολιτικής)

παλινδρομεί (προς ΠΑΣΟΚ)

 

Βουτιά στην Αν. Αττική η Ν.Δ.

Αναδύεται το ΠΑΣΟΚ – εκτινάσσεται ο ΛΑ.Ο.Σ.

 


Τ’ αποτελέσματα των ευρωεκλογών τ’ αναλύσαμε την προ-περασμένη εβδομάδα και μένει σήμερα να ενσκύψουμε στην ιδιαίτερη περιοχή μας, στην Ανατολική Αττική.

Το γενικό συμπέρασμα που εξάγεται αβίαστα και από τα γενικά αποτελέσματα της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και από τα κατά τόπους αποτελέσματα ιδίως κάποιων συγκεκριμένων δήμων, είναι ότι το κόμμα της κυβερνώσας παράταξης, η Νέα Δημοκρατία, υπέστη κυριολεκτικά καθίζηση.

Αυτό αποδεικνύεται από τους επίσημους αριθμούς.

Στην Περιφέρεια Αττικής, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία, έλαβε στις τελευταίες ευρωεκλογές 28,34%, ενώ στην επικράτεια έφτασε το 32,29%. Υπελήφθη δηλαδή του ποσοστού της στην επικράτεια κατά 4 επί έλαττον περίπου μονάδες. Το ποσοστό που είχε λάβει στις ευρωεκλογές του 2004 ήταν 41,82%. Υπέστη δηλαδή μια απώλεια 13,5 ποσοστιαίων μονάδων. Η αναφορά στο ποσοστό της επικράτειας έγινε για ν’ αναζητηθούν τα αντίστοιχα ειδικά αίτια. Σε απόλυτους αριθμούς, το 2004 είχε λάβει 107.782 ψήφους και πρόσφατα 63.814. «Λάκισαν» επομένως κατά το κοινώς, λεγόμενο, κοντά 44 χιλιάδες νεοδημοκράτες. Δηλαδή πλέον του 40% της εκλογικής δύναμης που την είχε εμπιστευθεί το 2004, που είχε πρωτοεκλεγεί και οι ελπίδες του λαού για σεμνή, ηθική και δραστήρια διακυβέρνηση, απαλλαγμένη από «νταβαντζήδες» και λαμόγια βρίσκονταν στο ζενίθ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένους Δήμους – κάστρα της Ανατολικής Αττικής, η κατακρύμνηση ήταν παταγώδης.

Αναφέρω ενδεικτικά τους Δήμους Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης όπου η Ν.Δ. απώλεσε περί τις 19 ποσοστιαίες μονάδες από την εκλογική της δύναμη του 2004.


Στο Κορωπί, που είναι και η έδρα του Υφυπουργού Ανάπτυξης Γεώργιου Βλάχου, η Ν.Δ. έχασε πλέον του 23%! Στη Ραφήνα που κατοικεί ο Πρωθυπουργός, έχασε 13%, ενώ στα Σπάτα, η βουτιά έφτασε το 20,55%. Στις Αχαρνές δε, μόλις που έφτασε συνολικά το 20,58(!) του εκλογικού σώματος.


Τα νούμερα αυτά δεν είναι δυνατόν ν’ αφήσουν ασυγκίνητη τη Ν.Δ., τον Πρωθυπουργό, τους δύο Υφυπουργούς Βλάχο και Μπούρα που εκλέγονται στην Περιφέρειά μας, όπως και τους υπόλοιπους βουλευτές και πολιτευτές, καθώς και το Νομάρχη και τους Δημάρχους που εκλέχθηκαν με την υποστήριξη της Ν.Δ.

Κάπου ευθύνονται επιπλέον: είτε από λανθασμένες ενέργειες, είτε από παραλήψεις και αδράνεια περί τα τοπικά ιδίως προβλήματα, είτε ακόμη και από προσωπικές δυσαρέσκειες και διάψευση προσδοκιών. Οι έδρες τους τρίζουν!

Ας δούμε τώρα ποια είναι η αντίστοιχη ανάδυση του ΠΑΣΟΚ στην Αττική.

Το ΠΑΣΟΚ, ενώ στην επικράτεια ήρθε πρώτο κόμμα με 36,64%, στην Αττική ήρθε μεν πάλι πρώτο, αλλά με ποσοστό μόλις 34,41%.

Κι ενώ στους Δήμους που προαναφέραμε η Ν.Δ. έχανε γύρω στο 20%, το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να «εισπράξει» από 0,47% (!), έως 1 και 1,5% και μόνο σε κάποιους Δήμους να το ξεπεράσει φτάνοντας το 3% και στο Δήμο Κερατέας το όφελος να πλησιάσει το 4,4%. Ο ανάλογος βέβαια προβληματισμός απαιτείται και στους Βουλευτές και τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ.


Ας δούμε τι έγινε στα άλλα κόμματα.

Ενώ το ΚΚΕ στην επικράτεια ήλθε τρίτο κόμμα, όπως και στις ευρωεκλογές του 2004, στην Αττική ήλθε τέταρτο, γιατί ξεπεράστηκε από τον ΛΑ.Ο.Σ.

Το ΚΚΕ στην Αττική, το 2004 είχε 10,18% και 26.232 ψήφους, στις πρόσφατες εκλογές έλαβε 9,06% και 20.409 ψήφους. Απώλεσε δηλαδή 1,12% και πλέον του 22% της εκλογικής του δύναμης. Το μόνο θετικό είναι ότι στην Αττική το ποσοστό του συνεχίζει να είναι ανώτερο του ποσοστού του στην επικράτεια (8,36).

Ο ΛΑ.Ο.Σ. και στην Αττική, ιδιαίτερα, είναι ο μεγάλος νικητής, αφού ήρθε τρίτο κόμμα εκτινάσσοντας το ποσοστό του από το 5,11% (2004) στο 9,5% τώρα.

«Κάστρα» του, τα Σπάτα με 13,06% (!), η Βούλα κι η Βουλιαγμένη με 10,96 και 10,58% αντίστοιχα, η Κερατέα με 10,43, τα Καλύβια με 10,56%, στο Κορωπί πλησίασε το 10% ενώ στις Αχαρνές το ξεπέρασε με 10,5%


Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α στην Αττική διατήρησε τα ποσοστά και την εκλογική του δύναμη έναντι του 2004.

Έλαβε 4,93% σημειώνοντας μικρή άνοδο, ενώ αντίστροφα σε ψήφους είχε μια μικρή απώλεια.

Οι «οικολόγοι πράσινοι» σημείωσαν μεγαλύτερη επιτυχία στην Αττική, με 4,15% απ’ ότι στην επικράτεια, που έλαβαν 3,49%.


Food for thinking (τροφή για σκέψη), που λένε οι φίλοι μας οι αμερικάνοι.


Υ.Γ. Εγώ πάω διακοπές και θα γράψω με πιο ξελαμπικαρισμένο μυαλό, φρεσκαρισμένο από τη θαλάσσια αύρα.

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 150 guests και κανένα μέλος