Η απάντηση στο A.UK.US

 γράφει ο Κώστας Βενετσάνος

Κεραυνός εν αιθρία η Αμερικανική ΣΥΜΦΩΝΙΑ Αυστραλίας – Ηνωμένου Βασιλείου (UK), δηλαδή Αγγλίας, και ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ Αμερικής (US) με το ακρονύμιο Α.UK.US, που επετεύχθη με πλήρη μυστικότητα και άγνοια των συμμάχων του ΒορειοΑτλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), και περιφρόνηση της Ε.Ε. και των χωρών της, και ιδιαίτερα της Γαλλίας. Η AUKUS φέρνει τον κόσμο στα πρόθυρα νέας ψυχροπολεμικής κατάστασης!

Οι ψυχροπολεμικές καταστάσεις είναι ανεξέλεγκτες, με κίνδυνο – ασχέτως προθέσεων – να μεταπηδήσουν σε θερμοπολεμικές καταστάσεις και στην παρούσα ιστορική εξέλιξη σε θερμοπυρηνική!

Η Αμερική, η ιμπεριαλιστική Μέκκα του ύστερου καπιταλισμού, ξεπέρασε τα όρια του imperium!

Η Ε.Ε. αν θέλει να επιβεβαιώσει τις διακηρυγμένες αρχές της και επιδιώξεις, αν θέλει να επιβεβαιώσει και να δικαιολογήσει την ύπαρξή της ως «ευρωπαϊκή» και όχι ως «υποκατάστημα» των ΗΠΑ, και την εμφανή υπόστασή της ως «Γερμανική» οφείλει να χειραφετηθεί από τις ΗΠΑ, όπως έκανε εκείνη πριν από δύο αιώνες, για την αποδέσμευσή της από την ιμπεριαλιστική Ευρώπη, με το «δόγμα Μονρόε»1.

Και για να γίνει αυτό, της μένει μια και μόνη κίνηση: Κίνηση Roi mat, όπως στο σκάκι:

Ν’ αρχίσει άμεσα διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, για την ένταξή της στους κόλπους της Ε.Ε.

Θα πάψει να είναι, κατ’ ουσίαν, «γερμανική», χωρίς να γίνει ρωσική. Θα είναι πραγματικά Ευρωπαϊκή Ενωση!

Αυτό είναι απόλυτα φυσικό από πλευράς γεωπολιτικής, εφικτό και ρεαλιστικό.

Ε.Ε. χωρίς τη Ρωσία – και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες σταδιακά – ΔΕΝ νοείται.

Τότε θ’ αποκτήσει οντότητα και αξιοπιστία μια πραγματική ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ.

Μια πραγματική Τρίτη δύναμη! Μια δύναμη οικονομικής και στρατιωτικής ισχύος αξιοσέβαστης και ικανής να επαναφέρει μια ισορροπία, όχι τρόμου, αλλά μια ισορροπία ειρήνης, ανάπτυξης και ευημερίας.

Αυτό, πολιτικά, ιστορικά και διπλωματικά είναι απόλυτα εφικτό.

Το μόνο εμπόδιο είναι τα διαπλεκόμενα συμφέροντα του κοντόθωρου και ιδιοτελούς μεγάλου κεφαλαίου, που βλέπει μόνο τις άμεσες επιπτώσεις στα κέρδη και τις ζημίες κι όχι τα μακροπρόθεσμα οφέλη για την ανθρωπότητα.

Αυτά, για να μη βρεθούμε κάποια στιγμή, μερικές χιλιάδες χρόνια πίσω, ώστε ο «4ος παγκόσμιος» να γίνει με πέτρες, όπως προμήνυσε ο Αλβέρτος Αϊνστάιν.

 

-------------

1. Δόγμα Monroe: Προέδρου των ΗΠΑ, διάγγελμά το 1823 (εισήγηση Υπ. Εξ. Τζον Άνταμς).

Με το διάγγελμα αυτό οι ΗΠΑ, φοβούμενες δυσάρεστες εξελίξεις, μετά την «Ιερά Συμμαχία» του Συνεδρίου της Βιένης, το 1815, δήλωσαν ότι οποιαδήποτε απόπειρα των ευρωπαϊκών δυνάμεων, για επέκταση του συστήματός τους, σε οποιοδήποτε μέρος του Δυτικού ημισφαιρίου (Αμερική) θα θεωρηθεί ως επικίνδυνη για την ειρήνη και την Ασφάλειά τους. «Δεν έχουμε αναμειχθεί σε καμμιά περιοχή των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων και δεν σκοπεύουμε ν’ αναμειχθούμε (...)» αλλά θεωρούσαν «ως εκδήλωση μη φιλικής διάθεσης απέναντι στις ΗΠΑ, οποιαδήποτε επέμβαση από οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή Δύναμη στην Αμερικανική Ήπειρο».

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 368 guests και κανένα μέλος